Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 72

Tema: Godišnjica zakona 13.07.2013 - manje MPO trudnoća

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno Godišnjica zakona 13.07.2013 - manje MPO trudnoća

Drage/i naše/i,

sutra "slavimo" prvu godišnjicu donošenja Zakona o pomognutoj oplodnji, zakona koji je trebao povećati uspješnost i donijeti reda na hrvatsku MPO scenu.

Štednja na lijekovima udružena sa zakonom propisanim blagim stimulacijama rezultirala je ukupno manjim brojem trudnoća. Budući da službene statistike ne postoje, oslanjamo se na našu forumsku iz koje je vidljivo da je, primjerice, u domaćim državnim klinikama:
    - u lipnju 2012. - ostvareno 14 trudnoća
    - u lipnju 2013. - ostvareno 4 trudnoće

Podsjetimo na stavke s kojima smo nezadovoljni još otkad je prijedlog novog zakona isplivao, a koje su posredno ili neposredno utjecale na smanjenje uspješnosti MPO u Hrvata:
    - oplodnja maksimalno 12 jajnih stanica
    - praktično ukidanje 42+ postupaka

Neke od stavki zasad još nismo osjetili na svojoj koži, no nema sumnje da hoćemo:
    - ukidanje "besplatnih ruku" nakon potrošena 4 stimulirana postupka
    - smanjivanje broja postupaka u prirodnom ciklusu s neograničenog broja na 2

Tu su još i:
    - neanonimnost donacija
    - pristanak na postupak potvrđen kod javnog bilježnika

Nastavite niz...

Za početak, obilježimo godišnjicu presvlačenjem u prigodni avatar koji možete pronaći u forumskoj galeriji.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hvala ti Argente za temu......... da mi je netko rekao prije 365 dana da će situacija biti upravo ovakakva kakvu imamo, rekla bih da laže da to ne može biti, da ne može biti gore no što je bilo za vrijeme Milinovića, ali očito je da može

sutra je ravno godinu dana otkako"uživamo" suvremeni MPO zakon a lista trudnica je sve manja......... koji apsurd, koja tuga za MPO parove u Hrvatskoj, zar je MPO liječenje po svjetskim standardima u Hrvatskoj rezervirano samo one koji si mogu priuštiti postupak u privatnim klinikama?

Ministre, gdje ste? Znate li što se događa u MPO svijetu?
    - HZZO je smanjio cijene za MPO postupke
    - žene 42+ više ne mogu na teret HZZO-a u postupke
    - liste čekanja su predugačke
    - stimulacije su slabe
    - zamrzavanje embrija je dozvoljeno ali malo tko uopće dođe do te faze zbog loših stimulacija........
    - rezultati u državnim bolnicama zbog svega navedenog su jednostavno loši!!!

Što Vam uopće Ministre govore Vaši savjetnici, što Vam kolege liječnici uopće prenose "s terena"?

Prof. Šimunić kao Predsjednik hrvatskog društva za humanu reprodukciju i prof. Vrčić kao Predsjednik Nacionalnog povjerenstva, imate li moralnu obavezu nešto reći u ime struke, u ime loše prakse u državnim bolnicama ili u ime nas - MPO pacijenata?

Što ste pričali sad u Londonu na ESHRE kongresu? Da oplođujemo maksimalno 12 j.s. , zbog toga uglavnom dobivamo 6-8 jajnih stanica? Jeste kolegama u svijetu rekli da još uvijek nemamo državni registar? Jeste rekli da u državnim klinikama uglavnom nema FET-ova?

Tužna je ovo godišnjica, tužna isključivo po nas pacijente

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno Tužna je ova godišnjica donošenje Zakona

Ministre, znate li da ste svojim dopisom derogirali članak 10. st 4. Zakona o mpo poslavši Klinikama koje su ugovorne ustanove hzzo-a dopis s mišljenjem NPMPO o osobito opravdanim medicinskim razlozima za postupak mpo na teret hzzo-a kod žena starijih od 42 godine.

Nakon tog vašeg postupka, niti jedna zdrava žena koja ima očuvanu reproduktivnu sposobnost a starija je od 42 godine više nema šansu za liječenje neplodnosti na teret hzzo-a.

Liječnici nam govore-imate šanse za ostvarivanje trudnoće, ali nemate pravo na liječenje na teret hzzo-a. Dođite ka meni privatno, ili platite postupak u bolnici.

Ministre, znate li za ovakvu praksu?
    Posljednje uređivanje od Inesz : 12.07.2013. at 19:15

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ministre, jel vi to štedite na pacijentima i time smanjujete liste čekanja?! Lista vam je i dalje podugačka, a pacijenti se neadekvatno liječe/stimuliraju!

innu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Zene starije od 42 godine su diskriminirane i zakinute za liječenje, mlađe pak dobivaju nedovoljnu stimulaciju i samim time jedan stimulirani postupak ne nosi rezultate kakve bi trebao, zalosno.
    A kad se samo sjetim da sam prije godinu dana bila sretna, jer sam se zbilja nadala da stvari idu na bolje...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

da, innu... možda smo malo naivno bile ponesene donošenjem novog zakona. nadale smo se optimalnim stimulacijama, zamrzavanju zametaka, kraćim listama čekanja...

a gdje smo danas?

štednja na potrebnim pretragama+slabe stimulacije=malo jajnih stanica=nema zametaka za zamrzavanje=manje trudnoća nego u crno Milinovićevo doba.

tina_julija avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    da, innu... možda smo malo naivno bile ponesene donošenjem novog zakona. nadale smo se optimalnim stimulacijama, zamrzavanju zametaka, kraćim listama čekanja...

a gdje smo danas?

štednja na potrebnim pretragama+slabe stimulacije=malo jajnih stanica=nema zametaka za zamrzavanje=manje trudnoća nego u crno Milinovićevo doba.
    Krenuli smo u mpo vode tokom ovog zakona, ali meni sve smrdi da ce radije ispucati tih 6 postupaka pa da im placamo i punimo blagajnu, ali i tada ne bi isla u nase bolnice vec kod privatnika da me drzi kao kap vode na dlanu i da doktor "slusa" moje tijelo i uspijemo ostvariti toliko zeljenu trudnocu a i smrzlice za bracu ili seku ili oboje!
    Kao i vecina Hrvatske nemam novaca da idem kod privatnika ali mislim da cu uskoro pocet skupljat, kuna po kuna... Sta to nije jadno?!

ljube avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Bila je ovo godina velikih očekivanja, no u konačnici je uslijedilo ogromno razočaranje nas mpo pacijenata kvalitetom i načinom liječenja u bolnicama, ravnodušnošću struke, a najviše smeta činjenica da je praksa liječenja koja se kod nas primjenjuje (loše stimulacije, malo stanica, ograničenje oplodnje na 12 stanica, gotovo ništa za zamrznuti) u koliziji s modernom mpo praksom.
    Izgleda da je optimalna opcija liječenja privatni sektor, čemu se valjda i težilo, dok su oni koji si nažalost ne mogu priuštiti takvo liječenje osuđeni na drugorazrednost i gubitak reproduktivnog vremena u bolničkom sustavu.
    Nemogućnost liječenja pacijentica iznad 42 godine, dobrih predispozicija, je posebna glupost i naravno opet usmjeravanje u privatni sektor.

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Zakon je super, ali su rezultati očajni... Operacija uspjela, pacijent mrtav!

Najveća tragedija je da naši doktori, oni ljudi kojima vjerujemo i od kojih tražimo pomoć, ne žele profesionalno i pošteno reći istinu. A istina je da se na nama štedi i da ne dobivamo adekvatno liječenje. Štedi se na stimulaciji, postupci se ispucavaju tek tako, dobiva se mizeran broj jajnih stanica, embrija za zamrznuti je vrlo malo... Koja korist od ovoga zakona ako smo po Milinovićevom imali bolje rezultate?!

Nameće se zaključak da se donošenje zakona dogodilo jer je to bilo predizborno obećanje, pa su ga kao ispunili... A ono o 4+2 je pisalo malim slovima, jelte, isto kao i diskriminacija žena starijih od 42 godine... Tko ima para, nek se liječi - tko nema, 'ko ga šiša!

Popušili smo big time.

Osoblje foruma amazonka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Kada je prije točno godinu dana donesen novi Zakon o pomognutoj oplodnji-svi su rekli konačno-u Hrvatskoj je mogućnost liječenja adekvatna i dostupna svima.
    Mi pacijenti bili smo sretni-jer sve je bolje od oplodnje samo tri famozne stanice i nemogućnosti zamrzavanja zametaka.
    Ali tko bi rekao da je i novi Zakon zapravo samo farsa i mazanje očiju. I da su govorili jedno, a praksa je pokazala drugo.
    Zdrave žene iznad 42. u bolnicama odbijaju automatski. Ne gledaju niti njih,a kamoli njihove dobre nalaze. Kažu, skupe ste i neisplative. Šalju ih kod privatnika.
    Obećavalo se i bolje liječenje s jačim stimulacijama.
    A kad ono obrnuto-na lijekovima se štedi, zamrzavanje zametaka je nemoguće, a trudnoća gotovo i da nema.
    Četiri stimulirana postupka u čas se potroše. I mlađe žene osuđene su na privatnika. Državi su skupe i neisplative.
    Da 4+2=42
    To je magična formula novog Zakona.

Ministre gdje ste?
    I zašto struka opet šuti? I potiho sve ovo odobrava?
    Pa zar vas nije sve skupa sram da o tuđim ljudskim sudbinama, onih koji samo žele postati roditelji, odlučujete na ovakav način?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ministre, još živo pamtim talk show u kojem ste Krešimiru Miletiću nekoliko puta rekli "da maksimalno pojednostavim"... tad smo bili sretni i ponosni što smo dobnro izabrali... a sad... da maksimalno pojednostavim, osjećamo se prevareno. Izigrano.

Struka i dalje šuti, kao i obično... jadno.
    Struko... čak i da ste imuni na pitanje tuđih sudbina, nemate li mrvu digniteta prema samim sebi, prema svojim diplomama, svojim specijalizacijama... kako gledate u oči svojim kolegama na zapadu kad vas pitaju za sramotne hrvatske zakone? Pa nije zdravstvo vojska da se zapovjedi bespogovorno slušaju. Gdje su disidenti među vama? Jedino mr. Kniewald ima petlje reći što misli ... a ostali, nešto su pred donošenje zakona čiju godišnjicu obillježavamo, nešto su malo progovorili... ali sve je to šaka jada.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Čitam i ne vjerujem.. kad je donešen zakon bila sam sretna, jer sam mislila imat ćemo više sreće...
    Mi nažalost nismo još došli do postupka, zbog suprugove dijagnoze, ali sad kad vidim koja je situacija čisto me strah.. šta ako jednom dođemo do postupka i zbog njihove štednje ne dobijemo embrija za zamrznuti?! A mm može maksimalno dvaput raditi biopsiju testisa.. ja stvarno nevjerujem, šta se ovo događa u ovoj našoj jadnoj državi..
    Grabimo prema zapadu, tko nema novaca može se slikat.
    Ako čita ovo ministar i ti koji donose zakone - Razmislite malo svi vi koji imate djecu, da će možda ona se boriti s neplodnošću, jel bi poželjeli ovako nešto svojoj djeci?!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

u dobru i zlu,
    na žalost situacija oko mpo je jako teška.

osobito mi se čini teška za parove sa dijagnozom azoospermije, iz najmanje dva razloga:
    1) u Hrvatskoj se ne radi micro TESE (ispravi me ako griješim)
    2) parovi koji se odluče za donaciju muških spolnih stanica, taj postupak ne mogu obaviti u Hrvatskoj

kika222 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Ništa doli veliko razočaranje je ovaj naš zakon... Sa ovom stimulacijom i dalje ćemo dobivati oko 3js...I dalje nećemo imati smrzliće.. sve manje trudnica, sve manje ljudi... kao i kod svega u životu, tako i u mpo, onaj tko ima novaca imat će veće šanse.... Dragi ministre, po ovom zakonu ja možda neću imati dijete, je li vam barem malo žao...

dino84 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Prije godinu dana i ja sam bila sretna, a danas se borim s mišlju kako ću živjeti dalje ako nikada neću imati svoje dijete...

Prvi stimulirani postupak smo iskoristili u 10. mjesecu prošle godine. Dobili smo jednu jajnu stanicu koja se nije oplodila. Drugi postupak je bio u 11. mjesecu. Dobili smo 6 stanica, od kojih je 5 bilo oplođeno, 1 blastica vraćena i dvije blastice zamrznute. Treći postupak je bio u 4. mjesecu ove godine, dobili smo 3 stanice, 2 oplođene i vraćen jedan 7-stanični embrij.

Mislim da sam ja školski primjer preslabe stimulacije i neprofesionalno odrađenih postupaka. Jedino mogu reći za ovaj drugi stimulirani postupak da je bio dobro odrađen. A da apsurd bude veći, imam PCOS, a u stimuliranom postupku sam dobila jednu stanicu jer se moj doktor bojao ići s jačom stimulacijom. I relativno sama mlada žena, nemamo neku tešku dijagnozu.

U 11. mjesecu, imam dogovoren zadnji stimulirani postupak. I stalno se pitam što ako nam taj put ne uspije? Šta ćemo onda? Suprug ima prosječnu hrvatsku plaću, ja radim za 1600 kn, podstanari smo. Već smo počeli odvajati, kako je netko gore napisao, svaku kunu za postupak kod privatnika.

Tužna sam, ogorčena, razočarana i najviše od svega me je strah. Bojim se kako ćemo dalje nakon 11. mjeseca. Jer u ovoj državi, očito samo kada se plati, može se dobiti optimalno liječenje na koje svi imamo pravo.

snupi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Dugo sam razmisljala sto napisati. Eto ovoj drzavi ocito cilj da izumremo.
    Ja sam radi Milinovicevog zakona prvi put bila u Mariboru posto sam mislila da budem imala smrzlice. Koji paradoks u to vrijeme su u Hrvatskoj aspirirali 3 js a ja sam ih u Mbu dobila samo 3. Dosao novi zakon pa se mm i ja odlucili za Hr i da bi nakon toga cula izjave tipa zasto ste bezveze isli u Mb za to se mogli kupiti dobar rabljeni auto.Prosle jeseni krenuli u Hrv i opet dobili 3 js, zavrsilo je biokemijskom. Ne znam da li je to razlog sto sam dobila samo jednu vrstu lijeka, da r se vec onda sparalo na ljekovima(opet od mojih smrzlica nista) Ali me zanima limit je 12 js , brojka o kojoj ja mogu samo sanjati, sta se događa kad ih žena ima npr. ima 18 kao zenica koja je bila sa mnom u Mbu? Zasto parovi sa VVa svaki put moraju ovjeravazi papir kod javnih biljeznika- sta to ne moze biti jednom i onda da vrijedi za sve postupke. A sto je sa zenama koje imaju brojku 42?Moja zelja je da se u Hrv. regulira i surogatstvo,koliko sam gledala malo usporedbu sa lanjskom godinom razlike su drasticne.

Bluebella avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

zaista tužna godišnjica... nismo se za ovo borile. što je najgore koja je opcija B, što ako nam opet dođe HDZ na vlast na slijedećim izborima?!?! Dali, kako, kada upoće krenuti u neku diskusiju sa ovom vlasti vezano za zakon i kome se uopće obratiti? Ministra nema nigdje otkako je izgubio izbore za Zagreb....

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno Evo što imamo:

4 promašene ili 4 škrte stimulacije i pa-pa pacijenti, nema više preko hzzo-a.

liječnici su obavili svoju misiju-uštedjeti državi novac. njihova prva zadaća je štedjeti državni novac, a pacijenima-kako bude.

ako pacijenti budu imali sreće, možda će imati dijete. sreća je ono što igra ulogu jer je individualno prilagođeno liječenju skladu sa suvremenim medicinskim spoznajama rijetkost u našim klinikama. zašto? odgovor je-štednja. na pacijentima se štedi gdje god se stigne.

da, imati dijete ako ste neplodan par u Hr pitanje je sreće ili dubine novčanika.

kad potrošite prava na ona 4 mizerna stimulirana, onda će vam vaši liječnici u bolnicama reći:

a sad možete doći u postupak kod mene privatno, ili možete postupak platiti ovdje kod nas u bolnici.

tko ima novaca, imat će šansu za dijete.
    tko nema novaca...

cure i dečki, ne budite ovce ... tražite odgovore zašto su vam stimulacije slabe, zašto su stimulacije mizerne, zašto nema zametaka za zamrzavanje? pitajte to svoje mpo liječnike, pitajte ministarstvo, pitajte hzzo, pitajte nacionalno povjerenstvo za mpo...

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

majku im njihovu
    Inesz, da li znaš da li je ista cijena ako ideš privatno ili plaćaš postupak u bolnici?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

cure i dečki, ne budite ovce ... tražite odgovore zašto su vam stimulacije slabe, zašto su stimulacije mizerne, zašto nema zametaka za zamrzavanje? pitajte to svoje mpo liječnike, pitajte ministarstvo, pitajte hzzo, pitajte nacionalno povjerenstvo za mpo...

veliki veliki potpis na ovo!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj ljubilica prvotno napisa Vidi poruku
    majku im njihovu
    Inesz, da li znaš da li je ista cijena ako ideš privatno ili plaćaš postupak u bolnici?
    u bolnici su mi rekli da oni naplaćuju po cjeniku hzzo-a. tj. onoliko koliko njima za postupak plaća hzzo.
    tako ispada da bi stimulirani postupak bio u bolnici 8000 kn.

u privatnim klinikama stimulirani je daleko skuplji, ali se i dobije bolje liječenje.

da plaćam, radije bih platila privatnu kliniku, nego bolnicu, bez obzira što bi bolnica bila dosta jeftinija.

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

u bolnici su mi rekli da oni naplaćuju po cjeniku hzzo-a. tj. onoliko koliko njima za postupak plaća hzzo.
    tako ispada da bi stimulirani postupak bio u bolnici 8000 kn.

u privatnim klinikama stimulirani je daleko skuplji, ali se i dobije bolje liječenje.

da plaćam, radije bih platila privatnu kliniku, nego bolnicu, bez obzira što bi bolnica bila dosta jeftinija.
    apsolutno!

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Prije godinu dana, kad su nas HDZ-ovi zastupnici izjednačili s ubojicama, donosio se Zakon koji je MPO pacijentima trebao donijeti novu nadu, poboljšanje liječenja, izlazak iz mraka zbog 'vladavine' Darka Milinovića. No, izgleda kako su nas još jednom političari izigrali, dolaskom na vlast zaboravili su svoja obećanja te neplodne parove opet prevarili. Zašto ne štedite na svojim plaćama, skupocjenim automobilima, troškovima reprezentacije svojih ureda, nepotrebnoj administraciji... a ne na pacijentima koji svakog mjeseca izdvajaju za zdravstvo iz svojih, ioanko mizernih plaća... Tužna godišnjica, zaista

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Inače u privatnim klinikama polustimulirani je oko šest i pol tisuća kuna
    Puni stimulirani oko 9 tisuća cca.
    U bolnicama po cjeniku HZZO-a plaćate osam. Ako se ne varam sve.
    Usporedbe radi, i ja ću u privatnu kliniku, ako ništa drugo radi bolje usluge.
    Da se povlačim po bolnicama, da me pregledava njih nekoliko i još njih nekoliko da se uče na meni,
    da nemam individualnu pristup, da mi stimulaciju odrede kako se tko sjeti, i još da im zato plaćam-ne dolazi u obzir!

Danas sam jako tužna i vidim nisam sama.
    Osim toga, tko god tvrdio da su MPO pacijenti mala skupina-to nije točno!
    Od neplodnosti se liječi i moja susjeda, moja sestrična. Liječe se i mnogi moji
    bivši i sadašnji kolege s posla. U bolnici u kojoj sam se liječila susrela sam čak tri poznanice.

Od neplodnosti su se liječili i neki liječnici i njihove žene.
    Koliko ja znam danas su sretni roditelji i imaju bebe iz IVF postupka.
    Pa se sada pitam, zašto baš ti šute?
    Još jednom pitam, struko gdje si ?
    Uz simboličnu podršku samo nekolicine, sve ovo drugo jest da,šaka jada. Najblaže rečeno.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Citiraj amazonka prvotno napisa Vidi poruku
    Da se povlačim po bolnicama, da me pregledava njih nekoliko i još njih nekoliko da se uče na meni,
    da nemam individualnu pristup, da mi stimulaciju odrede kako se tko sjeti, i još da im zato plaćam-ne dolazi u obzir!

Danas sam jako tužna i vidim nisam sama.
    Osim toga, tko god tvrdio da su MPO pacijenti mala skupina-to nije točno!
    Od neplodnosti se liječi i moja susjeda, moja sestrična. Liječe se i mnogi moji
    bivši i sadašnji kolege s posla. U bolnici u kojoj sam se liječila susrela sam čak tri poznanice.

Od neplodnosti su se liječili i neki liječnici i njihove žene.
    Koliko ja znam danas su sretni roditelji i imaju bebe iz IVF postupka.
    Pa se sada pitam, zašto baš ti šute?
    Još jednom pitam, struko gdje si ?
    Uz simboličnu podršku samo nekolicine, sve ovo drugo jest da,šaka jada. Najblaže rečeno.
    Potpisujem..
    Btw - nisam bila u postupku za vrjijeme bivse vladavine ali stvarno me cudi da se tako puno vjeruje politicarima, ma koje stranke..
    Netko je rekao da je najzalosnije kad se ne moze vjerovati lijecniku ... s time se u potpunosti slazem i mislim da je povjerenje ovdje kljucno...
    Usudjuem se reci da je to faktor x.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Doktorima se ne može vjerovati, a pogotovo doktoru političaru sa funkciom u stranci! Isključivo i bez imalo ljudskosti gledaju samo svoj veliki profit!

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

s kojim nestrpljenjem smo čekali novi zakon, mogućnost zamrzavanja embrija, mogućnost da nas naše dijete napokon zove mama i tata...

toliko smo vjerovali da će sadašnji zakon promijeniti to. a dobili smo sve suprotno od očekivanja: loše stimulacije i neadekvatno liječenje, čekanje od 6 mjeseci do godine dana između 2 postupka, diskriminaciju žena sa 42+ godine, daleko manji broj ostvarenih trudnoća nego u Milinovićevo vrijeme ...

danas je tužna godišnjica zakona u koji sam toliko vjerovala, a ispao je gori od onog o kojem sam negativno pričala
    Posljednje uređivanje od tetadoktor : 13.07.2013. at 16:16

Frćka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Kažu opusti se pa ćeš zatrudnit! Kako da se opustim kad je broj postupaka ograničen i samo odbrojavam! Najviše me boli to ograničenje i ograničenje liječenja do 42 godine! Šta to nije povreda ljudskih prava i temeljnih sloboda iz Ustava? Kako nekome neko može ograničiti pravo na lječenje? Kako se neko usudi kroz Zakon provesti takvo ograničenje? Kome ćete onda sve u budućnosti ograničiti pravo na lječenje samo zato što vam je vlast u rukama? Nemojte zaboravit da živimo u demokraciji, mi smo vam dali vlast da nas zastupate, stoga nas zastupajte i omogućite nam naša prava na lječenje bez ograničenja! Šta nijedna žena koja ne treba lječenje isto nesmije zatrudnit prirodnim putem nakon 42? Naravno da smije! Nesmijete nikome to zabraniti! Ko vam onda daje za pravo da nama zakonom stavite to ograničenje i zabranite nam liječenje i moguću trudnoću i nakon 42???

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Meni je moj mpo doktor odbio liječenje u ožujku ove godine, pa opet prije 10-ak dana.

Imam FSH 7, 5, amh 11 pmol/L, sve hormonske nalaze uredne, zdrava sam žena, liječimo se radi faktora muške neplodnosti. Imamo dijete od 15 mjeseci, začeto iz 1. postupka IVF-a u ciklusu stimuliranom klomifenom.

Dakle, odbijena sam zato jer imam 42 i pol godine.

Iako zakon kaže ovo:

(4) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima žena u pravilu do navršene 42. godine života. Liječnik koji provodi postupak medicinski pomognute oplodnje, iz osobito opravdanih zdravstvenih razloga može omogućiti pravo na medicinski pomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života.

Ti liječnici smatraju da je naše liječenje neplodnosti izgledno, ali da nas ne mogu liječiti na teret HZZO-a, već da idemo privatno ili da platimo u bolnici.

Ti lječnici mene su odbili uz obrazloženje da mi oni ne mogu dopustiti postupak na teret HZZO-a jer im je Nacionalno povjerenstvo za MPO, tj. Miistarstvo zdravlja poslalo dopis u kojem ima to zabranjuju, jer po tom dopisu pravo na liječenje imaju samo oni parovi kod kojih je jedan od partnera ranije liječio raka ili druge teške bolesti.

Naravno, rekla sam liječnicima da ću takav postupak prijaviti i tražiti zaštitu naših prava na liječenje.

Prijavila sam oba puta takvo postupanje.
    Posljednje uređivanje od Inesz : 13.07.2013. at 17:50

Frćka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Pa ogranicili su ljecenje do 42! Opravdanim razlozima su omogucili nekim parovima i dobro da jesu, ali bi trebali svima! Tog ogranicenja nebi smjelo bit ni za koga! Nebi smjelo pisat uz uvjet da... Opcenito, a kao opravdane razloge mogu propisat sta ih je volja!

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

I meni je MPO doktor u lipnju zabranio liječenje jer sam napunila 42 godine.
    A zamislite, isti me primio samo tri tjedna prije rođendana.
    Tri mjeseca kasnije moji su nalazi isti.
    Pokazuju da izgleda za trudnoću imam.
    Zdrava sam, dobro se osjećam. Znam da mogu.
    Ali ne, sada kada sam napunila 42 ja sam ovoj državi teret.
    Samo zato što imam 42.

Da pitam se i ja, hoće li uskoro i ženama iznad 42 uskoro zabraniti i da prirodno začmu?

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

u dobru i zlu,
    na žalost situacija oko mpo je jako teška.

osobito mi se čini teška za parove sa dijagnozom azoospermije, iz najmanje dva razloga:
    1) u Hrvatskoj se ne radi micro TESE (ispravi me ako griješim)
    2) parovi koji se odluče za donaciju muških spolnih stanica, taj postupak ne mogu obaviti u Hrvatskoj
    U pravu si Inesz.. nažalost tako je

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Gledam naslov ove teme, citam sto ste sve napisale i mislim si sto pametno jos dodati, a da vec nije napisano...
    Mogu samo potpisati sve vec napisano
    I reci da je ovo jad i bijeda
    Jos jednom su se poigrali s nama, jos jednom nas nasamarili, izigrali
    I sram ih moze biti sve po redu!
    Ovo su rezultati kao boljeg zakona?!
    Ma dajte! Zar stvarno misle da smo ovce?!

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Meni je danas žao što umjesto stambenog kredita nisam uzela kredit za dijete još prije tri godine kada smo se počeli liječiti. Ali ne, mi smo vjerovali doktorima u državnoj bolnici i našem zdravstvenom sustavu. Danas vidim da sam pogriješila i da sam umjesto šest postupaka i dvije izgubljene trudnoće mogla imati svoje dijete da sam dobila adekvatno liječenje. Zato nemojte gubiti vrijeme na nemotivirane ili korumpirane liječnike po državnim bolnicama, radije ako ikako možete platite kvalitetnu privatnu uslugu, jer vrijeme prolazi i ne može se vratiti.

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

[QUOTE=amazonka;2446618]Inače u privatnim klinikama polustimulirani je oko šest i pol tisuća kuna

Od početka idem u postupke privatno i govorim vam iz iskustva da sve to puno košta, a cijena ovisi o puno faktora:
    - o tome koliko lijekova u stimulaciji se potroši
    - koja metoda se koristi (IVF, IVF+ICSI, kod azoospermije kada se radi m TESE...)
    - zamrzavanje (ako se ima što zamrznuti) se također posebno naplaćuje
    - kultura blastocista se također naplaćuje (osobno nisam nikad imala blastociste)
    - FET....

Tako da cijene nisu fiksne, skupo je to dosta što mogu potvrdit iz vlatitog iskustva uz to što sam imala 2 puta preko HZZO-a, dok se to još moglo u privatnika.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Tako je sve se to posebno naplaćuje i za to u klinikama postoje cjenici.
    Neke su klinike vrlo transparentno te cjenike stavile i na svoje web stranice.
    Dakle, ja sam samo govorila cijenama polustimuliranog i punog stimuliranog postupka bez lijekova.
    MPO postupci iznimno su skupi.
    S obzirom da u bolnicama štede na nama jer je cijeli proračun jadan i država je bankrotirala, rezultati su mizerni.
    Tako smo mi starije a bogami i mlađe žene osuđene na privatnika.
    A kako je IVF postupak iznimno skup, moći će si ga priuštiti samo oni dubljega džepa.
    Prosječni će morati štedjeti i odricati se svega između dva nesupješna postupka.
    I na kraju će ostati bez ušteđevine. I biti na nuli ili u stalnom minusu.
    O tome se cijelo vrijeme radi, MPO će biti dostupan samo bogatima.

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    Gledam naslov ove teme, citam sto ste sve napisale i mislim si sto pametno jos dodati, a da vec nije napisano...
    Mogu samo potpisati sve vec napisano
    I reci da je ovo jad i bijeda
    Jos jednom su se poigrali s nama, jos jednom nas nasamarili, izigrali
    I sram ih moze biti sve po redu!
    Ovo su rezultati kao boljeg zakona?!
    Ma dajte! Zar stvarno misle da smo ovce?!
    Sve je rečeno! Žalosno!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

40 forumskih trudnoća iz domaćih državnih klinika 01-06/2012

u odnosu na samo

19 forumskih trudnoća iz domaćih državnih klinika 01-06/2013

Ajme, što nam samo rade?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

baš tako:
    AJME!

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ajme, za polovicu manje...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Više od pola.
    Nek dočekamo još jedan zakon po mjeri zakonodavca, a ne pacijenta i Hrvatska će biti MPO free zemlja.
    Cilj će biti postignut.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Je, bojim se da će biti tako

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Bome politka i zdravstvo nas koštaju, a ne mi njih!!!!! Užas!!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

uf Le Ministre, kazete jucer za NovuTV:
    U redu, ali dvije ste godine ministar. To se sve od vas očekivalo da napravite već u travnju prošle godine, da počistite sve što nema veze sa zdravstvom, da uvedete red u poliklinike,mi o tome nakon 15 mjeseci slušamo.

Morali smo napraviti koncept cijele Vlade, dakle nije pitanje samo zdravstva, nego široko – ponovit ću, socijala, pravosuđe, obrazovanje i školstvo, svi imamo sličan problem. Ono što smo mi napravili u slučaju Ministarstva – od zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, od toga da naši kirurzi operiraju vani, od toga da se stranci liječe u Hrvatskoj. Mislim da je hrvatska medicina sjajan europski brend.
    pa zar se s MPO zakonom hvalite, zakonom koji i dalje ima restrikciju na dobivanje i oplodnju maksimalno 12 j.s. pa sve do pada broja trudnoca u odnosu na razdoblje kad je na snazi bio zakon po MIlinovicu? I to zovete sjajnim europskim brendom, e pa ne bi se MPO strucnjaci u Europi s time slozili, pitajte prof. Vrcica

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ministre, a da budete iskreni i kažete da svakodnevno primate prtužbe neplodnih parova vezano uz neadekvatno liječenje i provedbu tog mpo zakona?!

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Istovremeni / na ministrovo busanje u prsa MPO zakonom!
    Ako je to uspjeh, kakvi su tek neuspjesi?!

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ministre, prešutili ste važnu činjenicu.
    A to je da je Zakon neefikasan.

Inače, Jutarnji objavio ovaj članak
    http://www.jutarnji.hr/umjetna-oplod...djece/1115592/

M@tt avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ministre, prešutili ste važnu činjenicu.
    A to je da je Zakon neefikasan.

Inače, Jutarnji objavio ovaj članak
    http://www.jutarnji.hr/umjetna-oplod...djece/1115592/
    Jel zna netko da li ovaj članak možda ima danas u tiskanom izdanju jutarnjeg lista? hvala

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

umjetna oplodnja djece-kao da smo umjetno uzgojene krave! pa ja sam mislila da su samo u 24 sata nepismeni

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj M@tt prvotno napisa Vidi poruku
    Jel zna netko da li ovaj članak možda ima danas u tiskanom izdanju jutarnjeg lista? hvala
    Ima, fotkala sam pa ak netko treba, saljem na mail.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •