Stranica 14 od 22 PrviPrvi ... 41213141516 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1062

Tema: Odvikavanje - mogu li jednostavno skinuti pelenu?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jos da kazem, kad je ona napokon bila spremna (2g9mj) nikakvih takvih problema nismo imali, preko noci je potpuno ostavila pelene, imala sveukupno od tada mozda 3 nezgode i to na dnevnom spavanju, budna nikad, jer je bila u stanju vec potrpiti i pricekati da dodjemo do wc-a. Neusporedivo manji stres nego 9 mjeseci ranije, nama a vjerujem i njoj. Ne kazem da su sva djeca takva, ja ih znam puno koji su i ranije od 2g ostavili pelene, treba pratiti naravno svoje dijete.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Charlie, ovo što pišeš je potpuno u skladu s teorijom P. Leach. Dijete će bez muke ostaviti pelene onda kad je spremno, a dok nije, namučit ćete se svi.

Mislim da naša još nije spremna, nekad najavi, nekad ne, nekad kaže postfestum....komotno joj to obavljati u pelenu iako voli biti bez nje.

No, za koji dan idemo na dva tjedna u kamp i pokušat ću iskoristiti to vrijeme, ako ide, ide, ako ne...nećemo forsirati.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

L. se već treće jutro budi suva. Ne verujem da će nastaviti niz pošto se večeras najela lubenice, ali nema veze. Retko nam se dogode nezgode, a i uhvatila sam njen ritam tako da znam kada da joj nudim nošu. Par puta je i najavila, ali tik pre nego što se upiški. U svakom slučaju ovo je manje mučenje i njoj i meni nego presvlačenje pelena i svaki dan puna mašina veša.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Moja evo pocela najavljivati i vani...dakle,nema sanse da trpi,dosli smo u parkic i nakon 30 min se pocela hvatat za gacice i ukopala se u mjestu.Pitala sam ju hoce li pisat,kaze da...odvela sam ju sastrane,skinula gacice i lijepo je polila travu....

Sutra idemo na cjelodnevni izlet s brodom na otok,potette ide s nama....

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Jupi!!! Potete je zakon, nama je uvijek u autu. Sad nam kod babe i dida sluzi kao nastavak za wc kad kaki da ne upadne u skoljku

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo i nas (opet) na ovoj temi.
    Stariji sin se bez problema ostavio pelena prije godinu dana, sada je mladji na redu
    Cini mi se spreman, bez straha sjeda na skoljku, najavi veliku nuzdu, sam je rekao da on vise ne bi da mu stavimo pelenu.
    I tako smo mi prije tri dana maknuli pelene. Nezgode s malom nuzdom mu se ponekad dogode, veliku ide za sada svaki put na skoljku i ono sto me iznenadilo da nema nezgoda po noci, budi se suh.
    Starijem je dosta vremena trebalo da savlada noc.
    Sada idemo dan po dan.....i bas se, skupa s njim, veselim njegovom postignucu ( on je sav ponosan na sebe jer je sada kao i stariji brat).

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Jos da kazem, kad je ona napokon bila spremna (2g9mj) nikakvih takvih problema nismo imali, preko noci je potpuno ostavila pelene, imala sveukupno od tada mozda 3 nezgode i to na dnevnom spavanju, budna nikad, jer je bila u stanju vec potrpiti i pricekati da dodjemo do wc-a. Neusporedivo manji stres nego 9 mjeseci ranije, nama a vjerujem i njoj. Ne kazem da su sva djeca takva, ja ih znam puno koji su i ranije od 2g ostavili pelene, treba pratiti naravno svoje dijete.
    Ovako smo mi pokusali sa starijim i nije islo nikako, mucenje, plac, nije razumio sto treba napraviti, a i bojao se sjesti na skoljku (imamo dasku za djecu).
    Vratila sam mu pelenu i nakon par mjeseci pokusala ponovno...
    Isto dijete,iste metode, a sasvim druga prica....bez problema smo se odvikli od pelena. Ocito je u tih par mjeseci dovoljno sazrio da skidanje pelena prodje takvom lakocom. Nema nista od forsiranja, ako ne ide, ne ide.
    Jos nitko nije krenuo u pelenama u skolu, svi se kad tad ostave, netko prije, netko kasnije....

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi smo se prije nekih mjesec i po dana skinuli s pelene, sve pet, bez stresa i svega par nezgoda...
    međutim, čvrst je spavač i nema šanse da se probudi za nuždu. dakle, pitanje je - kada (s koliko godina, mjeseci...) ste svojima skinuli pelena za spavanje? i dnevno i noćno...?

duma avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo i naših rezultata .Već 10 dana nemamo pelene / po danu i dnevnom spavanju /. Noć nam je još kritična. Samo par puta,i to prva tri dana je imao nezgode..ali sada- ko veliki kuži. Nadam se da će tako i ostati. Inače, nekakamo u pelene od 6 mjeseci pa s tim odavno nemamo problema. i da..T je napunio 2 godine prije tjedan dana.

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Evo već tjedan dana nemamo pelene.
    P. ima 27 mjeseci, nisam niti pokušavala ranije.
    Iskoristila sam to što sam na g.o. i rezultat je super. Za dnevno spavanje ne stavljamo pelenu, noću da. Ali pelena je uglavnom ujutro suha pa ću od ponedjeljka maknuti i nju.
    On je sav ponosan kad obavi nuždu u tutu i svi moramo vidjeti njegov uradak

Starija je bez pelena bila već sa 21 mjesec.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mi proveli 9 dana u kampu koje je ona provela bez pelene (stavljali smo samo noćnu). Kraj šatora je bila tuta, wc nam je bio vrlo blizu. Kako je to izgledalo?
    Najprije dobro, 2-3 dana je zapišavala okolo, ali je i bez problema na podjećanje sjedala na tutu i piškila i kakila. Čak je i svaki put najavila kakanje.
    A onda je počela regresija. Sve više je počela zapišavati okolo, omiljeno mjesto za piškenje je bio ručnik za plažu, ali i svugdje gdje je stigla, a onda je počela i kakati okolo. Ispred šatora, čak bi se za svako govance malo premjestila naprijed; na plaži; u hodniku wc-a... Ja sam svugdje sa sobom nosila najlon vrećice i papir i skupljala kakicu. Počela je odbijati sjedati na tutu, nakon 5-6 dana više nije ništa htjela obavljati na tuti pa sam to prihvatila...ok, možda je osjećala pritisak pa se buni... Npr. svako smo večer išli na trampolin koji obožava i nikad se nije popišila tamo..dok joj jedno večer nisam rekla da ako joj se piški da mi kaže jer se na trampolinu ne smije piškiti....tad se popišala dva puta.
    Sad smo doma, rezime je taj da se više ne kaka u pelenu već ili pita ili to obavi kad je stavim na tutu (sad opet može tuta), ali piški i dalje gdje stigne pa smo vratili pelenu jer smo malo u stanu. Na plaži je i dalje skidam.

Dakle, mislim da nije spremna, bio je to pokus koji sam baš htjela napraviti dok smo u kampu.
    Pričekat ćemo.

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ima li itko iskustva sa odbijačima wc-a/tute? Naime, curka je neko vrijeme uredno kakala na wc-u i onda je pocela odbijati ici na wc(vristi, baca se), naravno, nismo ju silili ali uredno pokusamo. Zna kada treba kakati i piskiti(ponekad kaze, nekad ode i smjesti se na odredeno mjesto i obavi svoje) ali odbija obaviti na tutu ili wc. Sada smo na GO i imali smo u planu odvikavanje, ima li uopce smisla?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Jainina,
    moja je u kampu počela odbijati ići na tutu, nakon par dana OK odlazaka, očito je bila u otporu. Mi smo nastavili pitati, ako je odbila, nismo inzistirali, obavila bi to na pod ili u pelenu. Onda je nestao i taj otpor, sad svaki put kad ponudimo, obavi što treba. Ali svejedno i dalje ne najavljuje pišanje pa zaključujem da nije još spremna.

Predlažem da svaki put lijepo pitate i ako neće, poštujte njenu odluku. Nemojte siliti i inzistirati.

Ako ste na GO, pokušajte joj skinuti pelenu danju, čisto da malo vidi razliku, ali računaj na najmanje tjedan dana da bi išta zaključila. Pripremi se na zapišavanje i kakanje gdje god, to je, čini se, faza koju moraju proći, ta faza učenja što sve izlazi iz njih i kad, i te slobode..
    Svaki put kad to obavi (nema veze, tuta ili pod), mirnim glasom objasni da se popiškila ili pokakila, pozdravi situaciju i onda reci da mama i tata piške-kakaju u wc i da drugi put to može i ona. Pa gledaj reakcije.

Ako joj nakon nekog vremena i dalje bude svejedno gdje to radi ili i dalje odbija, i vidiš da joj uopće nije problem imati pelene, onda jednostavno nije još spremna.

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Hvala Zuska. Vise manje radimo kako si napisala, ali ju to odbijanje ne prolazi vec sigurno mjesec i pol. U pocetku sam mislila da ce ju brzo proci ali jos uvijek traje. Ona sve zna sto radi i gdje bi to trebalo raditi(objasnjavali smo joj dok je s nama na wc-u i kada je i sama isla) ali bas odbija koristenje wc-a. Probali smo nuditi i tutu, pa da ju tata vodi, pa baka ali nema sanse. Kada je gola onda se samo popisa i ode dalje(cak si je i skidala pelenu da se popisa ali ne na ponudenu tutu nego na pod) a kaka iskljucivo u pelenu. Nekako mi nema smisla ju skidati kada kategoricki odbija uopce sjest na wc. Valjda ce ju proci uskoro, sa sjetom se sjecam vremena kada smo zajedno mahale drekecu kekecu papa pa pustile vodu
    Posljednje uređivanje od Jainina : 14.08.2013. at 15:10

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Znači probala je, konta, ali još nema volje. Još uvijek joj (im) ne smeta da nose pelenu, odnosno nošenje pelene im je manja gnjavaža od odlaska na wc. To će se obrnuti, samo je pitanje vremena. To je isto jedan oblik sazrijevanja...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Prijavljujem noćnu nezgodu. Jutros oko 5 kad sam se ja probudila bila je mokra... presvučem ju, za 10 min opet mokra. I onda shvatim da bi bilo pametno staviti ju na tutu prije sljdećeg presvlačenja.
    Da se pohvalimo kad je tema već poskočila.

Nakon ove noćne nezgode bile su još dvije dnevne i nakon više ni jedne. Dakle od cca 20 i nekog srpnja smo skroz bez pelena.
    Jučer sam ih pospremila. I baš mi je nekako bilo cmolj...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mi koji smo koristili platnene svi smo nekako tuzni kad ih trebamo pospremiti u ormar na duze vrijeme...

Ja zato svoje upravo vadim i pripremam za novu bebu, to me veseli.

Sumnjam da jednokratne mogu izazvati ovoliko emocija

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Da se pohvalimo kad je tema već poskočila.

Nakon ove noćne nezgode bile su još dvije dnevne i nakon više ni jedne. Dakle od cca 20 i nekog srpnja smo skroz bez pelena.
    Jučer sam ih pospremila. I baš mi je nekako bilo cmolj...
    Bravo cure!

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mi smo vec mjesec po citav dan bez pelene. Neki dani prodju bez nezgoda, a neki ih bude 3-4. Uglavnom moram cesto da ga stavljam na wc, da pitam hoce li piskit i sl, sam uglavnom ne trazi vec pokaze i pocne odmah obavljat svoje...

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Moj maleni ima sada slijedeću fazu: za vrijeme dnevnog i noćnog spavanja je suh. Kad se probudi, ja mu kažem da idemo na tutu i on ide i popiša se.
    Tijekom dana ako smo unutra, ako ga pitam, popišat će se u tutu, ako ne, popišat će se po podu.
    Ako smo vani, neće se popišati u gaće nego će ili trpiti ako ga ne pitam, ili, ako ga pitam, reći će da mu se piša (ako mu se piša), skinut ćemo ga i on će zaliti stablo ili šta već.
    U AS se nije popišao nikada.
    Što se kakanja tiče, pokakat će se bilo gdje i bilo kada.
    Danas je dva puta sjeo na tutu bez da sam ga pitala ili mu rekla bilo što i popišao se i pokakao kako treba.
    Uglavnom, ide sporo ali ide.
    Pokušala sam mu vratiti pelenu ali kada mu se piša ili kaka traži da se pelena skine.
    Tako da kod nas nema nazad.
    Puževim korakom naprijed.
    Super je sada dok je toplo, vidjet ćemo kako će biti kada dođe zima.
    Dakle Alef, slično kao i kod tebe.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

J ima 3g i 4mj i do sada smo pokusavali nekoliko puta skinuti pelenu ali su to bile tolike drame na sam spomen wc-a ili tute da smo odustali. Prije par mjeseci smo uspjesno krenuli i onda su se zaredale bolestine i opet nista.
    Sad smo na godisnjem i rekli smo da skidamo pelenu i nema nazad. Vec je 12 dana bez pelene i imamo 2 problema. Prvi je taj da ne zeli reci da joj se pisa ili kaka nego trpii trpi. Nije se niti jedanput zapisala po danu ali ona sama nece reci. Jedan dan smo je pustili od ujutro do 16 sati i da je nisam odvela ona bi jos trpila. Zadnjih dana vise ne place ali u pocetku je svaki puta i plakala na wc-u. Ne znam zasto toliki otpor. Onda smo primjetili i da kad je odvedemo popiski toliko da si olaksa a ostalo
    zadrzi. Nevjerojatno mi je koju kontrolu ima. Nismo vise znali sto napraviti s obzirom na to zadrzavanje koje nije dobro pa sam joj rekla da ce joj zbog toga doci bakterije i da ce biti bolesna i onda je jedva nekako pocela pisati do kraja. S kakanjem nema problema ali isto ne govori nego ju
    ja stavim i pokaka se.
    Ne znamo sto da radimo. Da ju pustimo jedan dan bez da ju pitamo pa da vidimo sto ce biti?
    Drugi problem je sto se svaku noc upiski u krevet. Prvih par noci se budila suha a sad se svaku noc upisa. Problem je sto ona prije spavanja popije jako puno vode i bez toga ne moze zaspati. I nocas smo je oko 1.30 vodili piskiti i svejedno se oko 5 opet upiskila. Ona se upiski i spava dalje, ne probudi ju to. Jel ima netko slicno iskustvo. Koliko to traje? Kad dobiju osjecaj? Ne mogu vise naprati posteljine . Nocnu pelenu joj ne zelim stavljati jer bi nju to jako zbunjivalo.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

joj, ne znam što bih ti rekla... mi smo jednostavno ocijenili kad je počeo sve jasno verbalizirati... s nekih 2,5 g
    najprije sam skinula dnevnu pelenu, ali sam mu za dnevno i noćno ostavila
    nakon cca mjesec dana kad je bio sretan i ponosan što nema pelenu, sam skinula pelenu za dnevno spavanje. prije toga sam ga tjedan dana pripremala pričom za to
    a cca 2 tjedna nakon toga smo skinuli i noćnu

i to nam fercera
    on je bio step by step tip, sve odjednom bi mu bilo too much
    morao je prvo skužiti kako to funkcionira... da mora reći kad mu je sila da nema komociju pustiti pod sebe više
    ali svakako prije spavanja - piškimo

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo vec mjesec po citav dan bez pelene. Neki dani prodju bez nezgoda, a neki ih bude 3-4. Uglavnom moram cesto da ga stavljam na wc, da pitam hoce li piskit i sl, sam uglavnom ne trazi vec pokaze i pocne odmah obavljat svoje...
    ovako otprilike i mi
    na moru mi se cinilo da mu je bolje "išlo" ili nam se to činilo jer je bio stalno gol u vrtu pa nije bilo većih problema sa sredjivanjem piskice i kakice po dvoristu
    sad nam je doma puno teze
    jucer jedno 4 zapisavanja u gace+100 nutkanja na wc ili trcanja u zadnji cas kad se on izjasni da mu je sila
    danas 2 kakanja u gace, 3 zapisavanja +100 nutkanja na wc ili trcanja u zadnji cas kad se on izjasni da mu je sila
    2 puta sjedio u zapisanom bez da je A rekao (mi nismo skuzili)
    ne kuzi razliku izmedju pisanja i kakanja (kad mu se kaka kaze da mora pisati), ne zna pisat stojecki)

na rubu smo da mu vratimo pelenu, a opet nam zao jer je sad vec cca 4tjedna bez
    nemam pojma...

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ja ne bih vraćala. I kod nas je dugo bilo tako, a sada me već i noću budi da joj donesem nošu. Budi se suva, a danju uglavnom traži. Još uvek je često nudim i podsećam, mada mislim da bi i sama reagovala. Čak je počela i u javnosti piškiti, što je ranije bila nemoguća misija. Fora joj je da zapiški bubu, mrava ili travku. Isto ne zna reći kada joj se piški, a kada kaki. Njoj je sve-kaka, ali ni nije važno ako najavljuje na vreme.

Mislim da 4 nedelje nije mnogo. Čini mi se da je nama trebalo mnogo više vremena da dođemo do ovoga.
    Posljednje uređivanje od cikla : 25.08.2013. at 22:48

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

i moja se suzdrzava dok god moze u javnosti,neki smo dan putovali katamaranom 4h,imala sam spremnu putnu tutu, 3x je rekla da ce kakat pa se predomislila kad bi ju posjela,znala sam da trpi i onda mi je u jednom momentu dotrcala i panicno vikala:kakat tutu,kakat tutu....presmjesno....isto i za pisanje, kad dodje moment da se vise ne moze suzdrzavat rasiri ful noge i pocne mahat rukama i ako joj malo iscuri na gacice hoda ko kauboj ko da joj fuuul smeta to sto je malo mokro....

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    ovako otprilike i mi
    na moru mi se cinilo da mu je bolje "išlo" ili nam se to činilo jer je bio stalno gol u vrtu pa nije bilo većih problema sa sredjivanjem piskice i kakice po dvoristu
    sad nam je doma puno teze
    jucer jedno 4 zapisavanja u gace+100 nutkanja na wc ili trcanja u zadnji cas kad se on izjasni da mu je sila
    danas 2 kakanja u gace, 3 zapisavanja +100 nutkanja na wc ili trcanja u zadnji cas kad se on izjasni da mu je sila
    2 puta sjedio u zapisanom bez da je A rekao (mi nismo skuzili)
    ne kuzi razliku izmedju pisanja i kakanja (kad mu se kaka kaze da mora pisati), ne zna pisat stojecki)

na rubu smo da mu vratimo pelenu, a opet nam zao jer je sad vec cca 4tjedna bez
    nemam pojma...
    izgleda da je razlog ovom našem "nazadovanju" bila viroza koju je neposredno nakon tih nezgoda dobio
    sad je opet sve 5
    nadam se da ce i ostati

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Moj malecki je počeo sve obavljati sam u tutu i kući. Nema više nezgoda. Kad mu se piški ode na tutu i popiški se. Jedino je kakanje još ostalo, to ga još uvijek treba podsjećati jer se sjedne na pod, ali niti ne odbija tutu kada ga se tada stavi na tutu. Bravo moj maleni!

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Bravo, bravo!

Nama je isto kakanje malo zeznuto. Traži ona i zove, ali kada je stavim na tutu sedi par sekundi i ustane. Pa se zaigra i opet zove i onda ponovo ništa. Tako nekada i više od deset puta se skidamo i oblačimo dok na kraju ne obavi posao. A onda se sva preznoji i trese se kao da joj je stolica tvrda, a nije. Čini mi se kao da se ne zna opustiti nego govance mora izletiti pod pritiskom.

Sutra idemo u svadbu u drugi grad i nadam se da nećemo imati nezgoda ni u putu ni tamo. Danas je prvi put u autu tražila da piški, a bili smo na dva minuta od kuće, pa sam je pitala da li može da se strpi i da će čim dođemo piškiti na travu. Rekla je da može i izdržala je. Valjda će i sutra na vreme najaviti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mi imamo jednu tutu u autu koji ima veliki prtljažnik u koji ju stavimo na nju. I sad je to njoj fora,pa čim sjedemo u auto viče "kakakti tutu, kakakti tutu"...
    Inače kaka i u travum ovo s prtkjažnikom smo ljetos patentirali na jednom parkiralištu bez trunke hlada. Pa se pokazalo zgodno. Naravno, uz tutu u autu ide i dodatna oprema: alkohol u špricalici, wc papir, flaša vode... imamo i vrećice za pseću kakicu, ali nam za sad nisu trebale.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Moram pohvaliti moju mačku da je ova dva dana redovno zvala kada joj se piškilo. Nije bilo zapišavanja u AS ni na svadbi, a stalno se nalivala vodom.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

I kakanje dolazi na svoje Zna mu malo pobjeći na početku u gaćice, ali počeo je vikati "tuta tuta" kada mu je sila.
    Posljednje uređivanje od margaretica : 06.09.2013. at 12:40

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

ja sam starijem sinu jednom skinula pelenu, to je trajalo 3, kakao i piskio po noci, pa sam vratila pelenu kao nije spreman. sad znam da sam pogresila, jer drugi put je bilo puno teze i nije on htio ostaviti pelenu ali bio je vec 4g, pa sam ustrajala, no nismo do kraja rjesili jer nece kakati u wc. no, sad mi mladji sin ima 2,5g, i imam strah od skidanja pelene, mada njemu nije tuta nepoznat predmet, stavljam ga na tutu vec godinu dana svaki dan poslije spavanja, nekad obavi nesto, nekad ne. znam da cu morati prije ili poslije, ali mislim da cu s njim na ljeto, u 8mj ce biti 3g i nadam se do rodjendana da cemo nositi gacice. i ja cu s veseljem reci pa-pa pelenama

gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Molila bih vas pomoć. Imamo problema s odvikavanjem od pelena. Krenuli smo s odvikavanjem dan prije 2. rođendana. Sada vidim da je to bilo prerano za moju bebu.
    Ali sada se ne možemo niti vratiti natrag u pelenu, a nema niti pomaka naprijed.

Stavili smo bebu na WC, najprije je negodovala, ali sada uspješno piški u WC. Međutim od kakanja se suzdržava. Preko dana nas traži i tijekom noći se budi u plaču jer mora kakati, ali onda to ne želi obaviti u WC. U stanju je sjediti na WC-u sat vremena i više (i mi pored nje). U pelenu ne želi niti kakati niti piškiti, čak i kad joj kažemo nek to obavi u pelenu.
    Pokaki se kad je već jako kritično, npr. svaki 3. dan, jako obilno uz puno nagovaranja, čitanja priča i gledanja slika.

Najgora su nam noćna buđenja, svi smo neispavani, ja sam u visokoj trudnoći i na izmaku sam snaga.

Dajemo joj sirup od smokve i šljive, puno sušenog voća, lanene sjemenke da joj olakšamo stolicu. Davali smo i čepić, ali to je bilo traumatično.

Koliko to još može potrajati, što da radimo? Što biste nam savjetovali?

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

možda bi vam neke bezpelenaške fore pomogle-to mi je prvo palo na pamet (obzirom da pelenu očito više ne želi imati na sebi)

i probajte malo i sa palentom potaknuti stolicu

gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Jarčica, imaš li kakav konkretan savjet što se tiče bespelenaštva? Čula sam za bespelenaštvo, ali nisam nikad dublje proučavala.
    Da se prebacim na taj dio foruma?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja cura (2 god i 3 mj) je još daleko od toga da bi mogla i razmišljati o odvikavanju. Ono, samo da prijavim kolika laž je ona priča da cure ranije skinu pelenu, sinovi su se odvikli sa 2 i s godinu i 9 mjeseci a starija kćer sa više od 2 ipo a mlađa će do srednje škole pišati u pelenu.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

nemam bespelenaške savjete, samo što i ja pomalo to proučavam...jer planiram na ljeto probat sa skidanjem pelena

znam da ti je naporno i da sad stvarno ne znaš što da radiš

da ga nije strah one velike rupe ispod njega dok je na wc-u? jeste probali s tutom?

pada mi na pamet da tutu stavite negdje (ne u wc) gdje će se moći opustiti prije nego na wc, jer djeca prije savladaju kakanje, nego piškenje

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

pardon: njoj ne njemu

gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj jarčica prvotno napisa Vidi poruku
    nemam bespelenaške savjete, samo što i ja pomalo to proučavam...jer planiram na ljeto probat sa skidanjem pelena

znam da ti je naporno i da sad stvarno ne znaš što da radiš

da ga nije strah one velike rupe ispod njega dok je na wc-u? jeste probali s tutom?

pada mi na pamet da tutu stavite negdje (ne u wc) gdje će se moći opustiti prije nego na wc, jer djeca prije savladaju kakanje, nego piškenje
    Nije nju strah rupe jer bez problema ide piškiti. Probali smo i s tutom. Obavila je i u nju, ali kad ju pitam kamo bi išla piškiti, kaže WC.

Našla sam još neke topike ovdje o toj temi i prijedlog je što je više moguće opustiti se, ne spominjati uopće tu temu, ne ispitivati bi li išla na WC, treba li kakiti, jednostavno se svi trebamo opustiti i ne dopustiti emocijama da nas svladaju. Također je preporuka davati sirup Portalak koji potiče stolicu jer se njenim potiskivanjem crijeva sve više šire, stolica se sve više zadržava i stvara se začarani krug.
    Jučer sam se odlučila naoružati emocijama i čekali smo, sjedili, čitali, puštali ju da vrišti sat i pol- 2 jer je očito trebala kakati. Zaspali smo svi tek u 23:30 zbog silnog natezanja, ali uspjela je pokakiti se bez mog nekog pritiska.

Osim toga, primijetila sam da ona jednostavno zaboravi da mora na WC i onda kad dođe vrijeme nekog opuštanja (obično pred spavanje) shvati da mora na WC kakati. Znači, ja bih joj trebala osigurati neko vrijeme mira kad će ona shvatiti da mora kakiti i da onda imamo neko vrijeme na raspolaganju za to.

S drugim djetetom ću biti pametnija i probati s odvikavanjem tamo bliže 3. godini.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

meni je trebalo da shvatim.... pustiti na miru znači: pustiti na miru- nema pitanja, nema čitanja, nema veselja jer je uspjela, nema ispitivanja, nema komentiranja da ona čuje....
    osigurati hranu koja pospješuje, kad najavi da ide kakati poslati je da to sama obavi

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

nema nikakve garancije da dijete u dobi od 3 godine ili kasnije( kad je već odavno uspostavilo kontrolu stolice) neće u nekom trenutku na taj način početi privlačiti pažnju

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

ja se ne bih složila da je to privlačenje pažnje.

neka djeca su toliko zaigrana da im je problem prepoznat vrijeme kad trebaju kakati. nekako im je žao napuštati igru radi toga.
    i onda ih prođe, a stolica postane sve tvrđa i tvrđa. tad kakanje postane problem. još pogotovo kad i odrasli, logično, počnu pravit problem od toga.

jedna poznanica je imala curicu koja je bila takva. ta curica je bila toliko zaigrana da joj je bio problem stati igrati se i otić na wc.
    na hitnoj su završavale zbog toga što ju je trbuh bolio. tamo bi se pokakala i sve ok.

ja samo želim reći da je super što je curica naučila kontrolirati piškenje, jer je to uvijek veći problem. sad se treba naučiti opustiti za kakanje.
    osobno bih pokušala smanjiti pritisak oko toga-da se ne radi trauma. napravila bih situaciju da jede sve što otvara:suhe šljive, žgance, mahune, kupus i puuuno vode. pa joj pustit da sama odluči kad će kakati.

ili probati pristupom da je se sjeda na tutu, naravno ako to želi. i to nasred dnevnog ili gdje već. da se opusti i da joj nešto (tv, igračke, ukućani) odvuče pažnju od toga.

neće se njoj crijeva toliko raširiti, niti će joj se išta strašno dogoditi. znam da vam je teško i naporno, ali brzo će proći

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Moja se stalno stiskala i znala je po 20 puta u pola sata tražiti nošu, ali nikako se nije mogla opustiti. Onda joj se jednom kakilo kada je već bila u kadi, spremna za kupanje i tu smo joj stavili nošu. Nikada se do tada nije brže i lakše ispraznila. Valjda joj je prijalo to što je bila gola, potpuno slobodna i opuštena, a nije ni bila u sred igre da bi je morala prekidati. Od tada je svako veče kakila na nošu u kadi, dok joj na kraju vršenje nužde nije postalo nešto normalno.

Kada bi imala problem na noši (nije nikada imala kompletno tvrdu stolicu, ali su joj se znali formirati ekskrementni čepovi) pokušavala sam je smiriti vežbama dubokog disanja. Tako bi skrenula pažnju na nešto drugo, a i naučila je kako pravilno obaviti pražnjenje creva. Nekoliko puta bi duboko udahnula stomak-dijafragma-pluća, a onda izdahnula. Tako bi obavila masažu creva, a onda pri jednom udisaju zaustavila disanje i istisnula ekskrement. Mislim da sam kod Malahova čitala o ovoj tehnici i da bi baš decu trebalo na vreme naučiti kako se prazniti. Noge su pri tom u ravni kukova tako da kada se blago nagne, butinama vrši od dole pritisak na creva, a od gore dijafragmom.

Moram je pohvaliti da je pre neku noć sama došla u našu sobu, skinula pidžamu i sela na nošu. Zvala me tek kad je piškila da je obrišem. Imali smo jedan dug period zapišavanja kreveta.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

za mene 'privlačenje pažnje' nije nešto loše, nego trenutak u životu djeteta u kojem se nešto događa a dijete se s tim više ili manje teško nosi.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

moj sin star 2g i 11mj vec 2mj nenosi pelenu, preko dana to super funkcionira, i na dnevnom spavanju on bude suh. ali po noci obavezno se upiski 1-2puta. pa si mislim, mozda sam mu trebala ostaviti pelenu preko noci. jer ovo presvlacenje po noci je pretesko, za njega, ljuti se sto je mokar, a ljuti se i sto ga moram presvlaciti, i nakon toga tesko nastavi spavati. neznam sto da radim, doktor mi je savjetovao da djetetu nedajem poslije 17h piti,nekako mi preduga vece, pogotovo sad ljeti da mu nedam piti.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj indy82 prvotno napisa Vidi poruku
    doktor mi je savjetovao da djetetu nedajem poslije 17h piti,nekako mi preduga vece, pogotovo sad ljeti da mu nedam piti.
    Ovo je užasno pogrešan savjet. Neka dijete pije koliko hoće i koliko mu treba. Ne znam kad mali ide spavati, ali ako ti ideš kasnije, onda ga probaj prije svog spavanja odnijeti na pišanje.
    Nama je to funkcioniralo. Skinule smo pelenu sa 2,4 godine, s tim da je njoj pelena bila svako jutro krcata. No, jednom kad sam skinula dnevnu, skinula sam i noćnu. Prve 2-3 noći budila sam se svaka 2 sata i nosila je piškiti, s tim da je često već bila popišana, no onda su se razmaci počeli produljavati na 3-4 sata, pa smo u tjedan dana došle na jedno pišanje.
    Ona bi išla spavati u 9, pa bih je ja odnijela na pišanje oko pola noći. To je trajalo oko mjesec dana, onda je to počela odbijati i sama se počela buditi kad joj se piški. Sad nekad prespava noć bez pišanja, nekad se probudi i traži. Pije jako puno vode pa mi je to i razumljivo.

No, s druge strane znam nekoliko primjera gdje je pišanje noću trajalo dosta dugo. Neki dan mi je frendica pričala kako je njena cura tek nedavno prestala piškiti u krevet, ima 5,5 godina, psihologinja je i kaže da to ima veze i s oslobađanjem stresa.
    Čitala sam da se do 7. godine mjehur prilagođava i da ima dosta djece koaj jednostavno ne mogu na vrijeme noću prepoznati da im se piški. Mali dečko od moje druge frendice, sad ima 4, piški se i po nekoliko puta noću. Kad se odviknuo od pelene, sve je bilo u redu nekoliko mjeseci i onda je počeo piškiti, pelenu ne želi vratiti (i to je ok). Sjećam se da je i moj brat često imao nezgoda skoro do škole.

Hoću reći, odvikavanje od pelena te razvoj izdržljivosti mjehura, sfinktera i čega već, individualno je i nije neuobičajeno da djeca piške u krevet do 5,6 ili 7 godina. Važno je to moći prihvaćati kao normalnu razvoju fazu, bez predbacivanja, osude, ismijavanja...jer to dosta utječe na njihovo samopouzdanje. Naučit će oni, jer svi nauče. A da je teško noću mijenjati plahte i pidžamu, je...

Oko vraćanja pelene, kažu da je to loše. Ne bih znala, nadam se da će ti se javiti mame sa sličnim problemom i iskustvom pa odluči.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jako pametan doktor. Pa moraš dati djetetu piti, nećeš ga pustiti da dehidrira da nebi pišao. Navijaj mobitel po dva, tri puta noću i diži ga u wc. I prije spavanja nek što kasnije obavi sve što treba.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Oko vraćanja pelene, kažu da je to loše. Ne bih znala, nadam se da će ti se javiti mame sa sličnim problemom i iskustvom pa odluči.
    ja bih radije ostavila noćnu pelenu koliko mu treba.
    Mi smo koristili platnene, tako da sam ih smatrala pojačanim gaćicama rijetko bi se smočile
    čak su češće bile nezgode danju, noću samo iznimno, ali ta muka oko presvlačenja sve krevetnine usred noći je bila dovoljna da joj prije spavanja stavljam pelenu

s druge strane, ne dati djetetu da pije od 17h, pogotovo sad ljeti, čini mi se sluludo
    radije kontrolirajte neka ide svakako na wc prije spavanja.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    s druge strane, ne dati djetetu da pije od 17h, pogotovo sad ljeti, čini mi se sluludo
    radije kontrolirajte neka ide svakako na wc prije spavanja.
    Čak nije stvar ljeta ili zime. Čitala sam, mislim baš kod P. Leach, da je to pogrešan savjet jer ne dati tekućine predvečer ili uvečer je medvjeđa usluga mjehuru. Neću to baš stručno objasniti, ali mjehur se mora naučiti moći nositi s određenom zapremninom i noću. Ako uskraćujemo tekućinu, činimo loše djetetu općenito, a napose njegovom mjehuru koji dugoročno neće biti uvježban, odnosno razvijen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •