CLAFOUTI S KRUŠKAMA I VIŠNJAMA,
evo kako izgleda:
http://i10.tinypic.com/2v96o95.jpg
clafouti = klasični francuski desert; nešto nalik palačinki, ali drugačije
dakle, napisaću recept za varijantu s kruškama i višnjama, ali možete ga raditi s bilo kojim voćem; jabukama, borovnicama, breskvama...
1/4 šalice brašna
1/2 šalice očišćenih višanja
1-2 velik3 kruške viljamovke ili druge, ali da su slatke
3/4 šalice mlijeka
3/4 šalice vrhnja /kiselog, slatkog - svejedno/
2 jajeta
1 čajna žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
1/4 šalice smeđeg šećera
prstohvat soli
maslac za namastiti posudu u kojoj ćete peći
ugrijte pećnicu na 200. namažite maslacom posudu za pečenje /onu okruglu za pite i tartove/ pa pobrašnite, istresite višak brašna.
izrežite krušku po dužini na kriške debljine 1 cm, i poredajte ih uokolo po dnu posude za pečenje.
izmiksajte zajedno mlijeko, vrhnje, jaja, vaniliju, šećer, brašno i sol - oko 1 min. prelijte smjesu ravnomjerno preko krušaka.
ocijeđene višnje rasporedite na vrh, preko smjese.
pecite dok ne dobije zlatnu boju; oko 25 minuta. nek odstoji pečeno izvan pećnice još 15-tak min. izrežete na trokute - i dobar tek!