Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 98

Tema: clafouti s voćem / iliti fiino, brzo, i slatko/

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno clafouti s voćem / iliti fiino, brzo, i slatko/

    CLAFOUTI S KRUŠKAMA I VIŠNJAMA,
    evo kako izgleda:
    http://i10.tinypic.com/2v96o95.jpg

    clafouti = klasični francuski desert; nešto nalik palačinki, ali drugačije

    dakle, napisaću recept za varijantu s kruškama i višnjama, ali možete ga raditi s bilo kojim voćem; jabukama, borovnicama, breskvama...

    1/4 šalice brašna
    1/2 šalice očišćenih višanja
    1-2 velik3 kruške viljamovke ili druge, ali da su slatke
    3/4 šalice mlijeka
    3/4 šalice vrhnja /kiselog, slatkog - svejedno/
    2 jajeta
    1 čajna žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
    1/4 šalice smeđeg šećera
    prstohvat soli
    maslac za namastiti posudu u kojoj ćete peći

    ugrijte pećnicu na 200. namažite maslacom posudu za pečenje /onu okruglu za pite i tartove/ pa pobrašnite, istresite višak brašna.
    izrežite krušku po dužini na kriške debljine 1 cm, i poredajte ih uokolo po dnu posude za pečenje.
    izmiksajte zajedno mlijeko, vrhnje, jaja, vaniliju, šećer, brašno i sol - oko 1 min. prelijte smjesu ravnomjerno preko krušaka.
    ocijeđene višnje rasporedite na vrh, preko smjese.
    pecite dok ne dobije zlatnu boju; oko 25 minuta. nek odstoji pečeno izvan pećnice još 15-tak min. izrežete na trokute - i dobar tek!

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Ovo je mrak mrakova!!!
    Jela već, ima raznih voćih varijanti koje pašu.

    I sjetila sam se odmah one jeza pjesmice Žuti-klafuti

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    243

    Početno

    Bas sam takav clafouti jela u FR - bio je za 5!

  4. #4
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    pravila sam i extra je
    ima jednu jedinu manu, a i MM se slaze, pojedes dok si rekao keks
    upravo idem ponovo da pravim

  5. #5
    ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    NZgb
    Postovi
    729

    Početno

    upravo klopam - kombinacija jabuke i maline! mljac, savršeno je!

    anek što si receptić podijelila s nama!

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    juhuu :D

    ja sam neki dan radila s kruškama i suhim brusnicama koje sam prethodno malo namočila u vodi, bilo je savršeno!

  7. #7
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    ovo moram probati...

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Jel mislite da bi ovo ispalo ok s integralnim brasnom?

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    I jos nesto, jel itko probao ovo peci kao duplu porciju, u velikoj tepsiji?

  10. #10
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    JOŠ ne 8)

    ali svakako budem (u zadnje vrijeme pripremam samo anekičine recepte , jednostavnije je nego kopati po tekicama s receptima a svi su taman po mojem ukusu).

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Ivy, sta kazes na integralno brasno?

  12. #12
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    kažem da ga je taman ostalo od zadnjih muffina

    ok, malo će se izgubiti "palačinkasti" okus ali ja volim taj integralni štih, skoro u svim receptima koristim integralno brašno.

    (ajoj, sad će me anekica oprati jer nemam kalup za pite, ali ovdje u svoju obranu iznosim da bi se ta količina pojela prije nego stigne do stola!)

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    I jos nesto, jel itko probao ovo peci kao duplu porciju, u velikoj tepsiji?
    nemoj ti meni tepsiju, nego lijepo kupi kalup okrugli

    ma zezam se...nemam pojma, ja svaki put pečem ovu mjeru, to ti je da se recimo MM, ja i malac "dotučemo" za večeru, onak da se stvarno najedemo.
    meni ispadne u okruglom kalupu točno kao na onoj fotki koju sam stavila uz recept, ja sam prava štreberica što se tiče kuhanja i uvijek napravim onako kako mi piše, a razmašem se sa improvizacijama onda kad sam nešto već puno puta radila, pa znam da ne mogu kiksati

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Ma meni je najgore kad iskopam neki super recept, napravim to i ode za npr. veceru. I onda se nakon sat vremena sjetim da bi jos malo, a nema.
    Tako ja kad npr. pecemo palacinke. Obavezno ih moram napraviti puno jer znam da ce mi se par sati nakon jedenja opet jesti. I stvarno mrzim to kad nema "za kasnije".

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ma meni je najgore kad iskopam neki super recept, napravim to i ode za npr. veceru. I onda se nakon sat vremena sjetim da bi jos malo, a nema.
    Tako ja kad npr. pecemo palacinke. Obavezno ih moram napraviti puno jer znam da ce mi se par sati nakon jedenja opet jesti. I stvarno mrzim to kad nema "za kasnije".
    hahaha znači ti već sad brineš da ti neće biti dosta

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    jučer pekla,al samo s jabukama

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Dakle, pravila sam danas popodne u velikoj tepsiji. Otprilike poduplala sve mjere i ispalo je super. Nismo pravili u originalnoj verziji nego s jabukama i jagodama. Jedino sto iduci put namjeravam promijeniti je staviti jedno do dva jaja manje, sad sam stavila 4. E da, i probati s barem manjim udjelom integralnog brasna.
    Pojelo se sve.

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Jedino sto iduci put namjeravam promijeniti je staviti jedno do dva jaja manje, sad sam stavila 4. E da, i probati s barem manjim udjelom integralnog brasna.
    :shock:
    prema čemu ti to zaključuješ?!
    mislim, meni je jasno da mogu procijeniti da treba malo manje ili više šećera ili soli. ili voća u kolaču. ili masnoće.
    ali manje jaja ili manji omjer ovoga ili onoga brašna...
    poduči me, pliiiiz...

  19. #19
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    mi ćemo sutra sa kruškama i malinama

    anek, za recept

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Apricot, uvijek osjetim kad je previse jaja. Nekako mi kolac bude "pretezak".
    Malo sam vjezbala s kolacem koji mm najvise voli, obicni patispanj posut sa secerom u prahu (ili kako se to vec gdje zove). Od njegove mjere koja je iznosila sest jaja dosli smo do dva, eventualno tri, bez neke promjene u okusu i izgledu.
    Isto je bilo s palacinkama. Od tri na jedno bez promjene okusa. Jedino sto su malo bljedunjavije.

  21. #21
    Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Vž županija
    Postovi
    509

    Početno

    Kruške, kupine, borovnice - bilo je super, jedino sam ja brzinski prepisala sastojke na papir i odnijela u kuhinju i zabrijala da se kruške narežu čim tanje, ali bilo je super i tako....idući put duplam dozu :D

  22. #22
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    da se izvučem iz depre na današnji dan, odlučila sam si ispeći te klafute 8)

    3 pitanja:

    idem sad tražit u dućanu tu okruglu posudu, ako je ne nađem (ili ako mi je preskupa), mogu li peći u onim jednokratnim posudama od staniola?

    jel to fino i kad je hladno (spečem sad ujutro dok imam vremena, pa jedemo popodne i navečer kad smo svi doma)?

    mogu li istovremeno ispeći 2, na 2 razine??

  23. #23
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    da se izvučem iz depre na današnji dan, odlučila sam si ispeći te klafute 8)

    3 pitanja:

    idem sad tražit u dućanu tu okruglu posudu, ako je ne nađem (ili ako mi je preskupa), mogu li peći u onim jednokratnim posudama od staniola?

    jel to fino i kad je hladno (spečem sad ujutro dok imam vremena, pa jedemo popodne i navečer kad smo svi doma)?

    mogu li istovremeno ispeći 2, na 2 razine??
    ja sam ih radila u tim staniolskim posudama i bili su odlični,a sinoć sam pravila i u formi za muffine, isto jako fino

  24. #24
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    super!
    a ostala 2 pitanja?

  25. #25
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    hladno je isto kao hladni palačinci, pa ko voli ...

    moje su staniolske posude bila manje pa su stale jedna uz drugu u rerni
    (nisam ti dala odgovor,jel da )

  26. #26
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    hladno je isto kao hladni palačinci, pa ko voli ...

    moje su staniolske posude bila manje pa su stale jedna uz drugu u rerni
    (nisam ti dala odgovor,jel da )
    ma i ja sam imala osjećaj da bi mogle stati jedna pored druge

  27. #27
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    jel to nestalo čok.kapljica za kukije pa pečeš klafute

  28. #28
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno



    klafuti mi zvuče još jednostavnije i brže za napraviti

  29. #29
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    moja zadnja verzija je bila sa zaleđenim malinama i bananama bilo je odlično

  30. #30
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    ja sam kupila kruške, jabuke i grožđice, ali ionako moram još ići po te posude, možda još nešto uzmem, pa budu 2 različita

  31. #31
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    mislim da ne bi bili loši ni sa mješavinom šumskog voća :/

  32. #32
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    wm je u pravu, probaj sa borovnicama recimo, super je
    ili malinama

  33. #33
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    i ja sam htjela neke bobice, ali treba to sad nać u najbližem supermarketu - čisto sumnjam, eventualno višnje u staklenci

  34. #34
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    i ja sam htjela neke bobice, ali treba to sad nać u najbližem supermarketu - čisto sumnjam, eventualno višnje u staklenci
    mkod nas u gotovo svakoj prodavnici imas smrznuto voce za kupiti
    ima sigurno i kod vas

  35. #35
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno


    pogledat ću
    znate da ja nisam kuharica, nemam pojma

  36. #36

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Mi cemo danas opet praviti. Velika tepsija ofkors, danas cemo probati jabuke i maline.

  37. #37
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    lut, napravi to kad ste svi doma, pa odmah jedite - to se jede toplo
    u tom je i fora;u tom okusu TOPLOG voća, mmmmmmmm

    meni za sada vodi kombinacija kruške + suhe brusnice

  39. #39
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Citiraj anek prvotno napisa
    lut, napravi to kad ste svi doma, pa odmah jedite - to se jede toplo
    u tom je i fora;u tom okusu TOPLOG voća, mmmmmmmm

    meni za sada vodi kombinacija kruške + suhe brusnice
    al nemrem.
    MM dolazi doma u pola 10, tad zara i ja već spavamo.
    a sa zarom ne mogu ništa peći jer želi moju pažnju svake sekunde (jadna je nešto zbog vrtića, opet)
    a doći će mi tokom dana i mama, i tata, i seka, svaki u drugo vrijeme...

  40. #40

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Citiraj anek prvotno napisa
    lut, napravi to kad ste svi doma, pa odmah jedite - to se jede toplo
    u tom je i fora;u tom okusu TOPLOG voća, mmmmmmmm

    meni za sada vodi kombinacija kruške + suhe brusnice
    al nemrem.
    MM dolazi doma u pola 10, tad zara i ja već spavamo.
    a sa zarom ne mogu ništa peći jer želi moju pažnju svake sekunde (jadna je nešto zbog vrtića, opet)
    a doći će mi tokom dana i mama, i tata, i seka, svaki u drugo vrijeme...
    onda nemoj danas to raditi, ostavi za neki dan kad će se veki igrati sa zarom pol sata, a ti za to vrijeme "odklafutiraj"

  41. #41
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    ok, nisam našla okrugle posude, nego četvrtaste.

    kupila sam zapremine od 1 L i od 3 L, za koju bi bila ova anekina količina??

  42. #42
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    Citiraj anek prvotno napisa
    lut, napravi to kad ste svi doma, pa odmah jedite - to se jede toplo
    u tom je i fora;u tom okusu TOPLOG voća, mmmmmmmm
    svjedocim da je super okusa kad je hladno
    sta vise, ja sam cekala da se ohladi pa da mogu jesti
    cak su mi i gosti sjedili 2 sata duze cekajuci da napravim taj slavni kolac i da se ohladi

  43. #43
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    moram i ja probati,

    imamo kruske i visenje pa cu se dati u akciju danas ili sutra ovisi o slobodnom veremenu. vrhnje moze obicno...vindijinom u casici ili je bolje neko tecno? thnx unaprijed.

    P.S. off the topic Njojza, tek sam ti sad skuzila novi avatar...Faris je presladak

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa
    moram i ja probati,

    imamo kruske i visenje pa cu se dati u akciju danas ili sutra ovisi o slobodnom veremenu. vrhnje moze obicno...vindijinom u casici ili je bolje neko tecno? thnx unaprijed.

    P.S. off the topic Njojza, tek sam ti sad skuzila novi avatar...Faris je presladak
    ja stavim vrhnje u čašici.
    ovo zapravo nije kolač, to je više kao neki...desert

    ...a faris je stvarno prepremeden

  45. #45
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    offtopic, hvala cure, na tatu je

  46. #46
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    e nije, jako ti sliči i preeekrasan je.

  47. #47
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ms.ivy potpisujem

    virnula sam u almbum ( da se zna da argumnetirano potpisujem ) a slikica sa dvije zlice mi je premedena sva sam se istopila rade mi hormni na n-tu
    anek
    thnx...jedva cekam da napravim taj slatkis...

  48. #48
    Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Vž županija
    Postovi
    509

    Početno

    Lutonjice, super je kad je toplo, ali meni je bilo super i hladno.

    Bobičasto voće imaš skoro u svakoj trgovini u škrinjama, pakiranu svaku vrstu posebno ili miješano, male pakete, velike, kako kome paše...ja sam uz kruške koristila smrznute kupine i borovnice i bilo je da prste poližeš.

    A možeš i kompot, naravno....

  49. #49
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    evo mama mi javlja:kombinacija kruške-kupine obara s nogu

  50. #50
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    i još nešto, ona je posudu obložila papirom za pečenje i onda prije voća posula ga smeđim šećerom , pa joj se voće kramelisalo

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •