Joj kako je Srce tuzna knjiga.. Pretuzna!
x
to je knjiga koja je bila mojoj noni lektira, u talijanskoj školi u zadru. još se sjećam kako mi je o njoj pričala, i kako sam onda i ja čitala kao mala...
a dan danas pamtim onog dječaka koji je po noći pisao koverte da bi tata zaradio, bio sve blijeđi i blijeđi, tata ga je špotao i vrijeđao, a ovaj nije htio priznati zašto je popustio u školi. i onu priču kad je mali došao u bolnicu, posjetiti tatu, pa su mu rekli da mu tata leži i umire, zamotan. i tako je on stajao pored kreveta od tate, njegovao ga, dan i noć. i na kraju čuje tatu kako izlazi iz bolnice, zdrav, i shvati da je cijelo vrijeme njegovao nepoznatog čovjeka. i onda ostaje uz njega do kraja.
sjećate se?
danas kad o ovome razmislim, čini mi se da je de amicisu srednje ime bila teška patetika![]()
A je li netko od vas gledao ekranizaciju "Srca"? Bila je svojedobno talijanska tv-serija, odlična, ne samo po tome što je jako vjerno dočaravala atmosferu iz knjige, nego i po tome što je nekako izbjegla patetici, i sve likove je prikazivala u jednom malo drukčijem (realnijem) svjetlu.
Npr. Franti, onaj dečko koji je u knjizi prikazan kao oličenje dječjeg zla, u seriji je samo zaigrano dijete (danas bi rekli: ADHD). Derossi, onaj kojem se u knjizi svi bespogovorno dive, u seriji je bio mali umišljeni štreber. Otac glavnog lika, koji je u knjizi prikazan maltene kao božanstvo, u seriji je dosadni tata koji drži prodike (kakvih ima puno u stvarnom životu
). Itd, itd.
Tema je odlična, ali ću podsjetiti da smo nešto o tome već razgovarali na temi Što čitate, od ovog posta.
Budući da se moj izbor odonda nije mijenjao, neću ponovo pisati :lijena:
To se zove crno bijela tehnika pisanja jel tako? Ma zna biti patetično, ono crnobijeli likovi u crno vijelom svijetu, serija je po ovome što pišeš puno bliža stvarnom svijetu
Ali meni nekako takve pričice ponekad baš dobro sjednu, nakon previše dubine, a pogotovo nakon one životne dubine koju živimo oćemo nećemo![]()
Za Vampir Lestat sam već čula da je mrak knjiga, ja sam samo pogledala film Razgovor sa Vampirom i onaj još jedan prije njega, ne sjećam se više kako se zove, iz te serije, ima čitav serijal knjiga, ako se ne varam
Predivna tema, bas za mene u "home alone" danima
Omiljeno:
Dostojevski - njega obozavam Zlocin i Kazna, Karamzovi, Idiot, Zli dusi, Njetocka, Bele noci, Krotka... ma sve sto sam procitala volim... Jedino sam pocela kockara i prekinula. Mladic mi stoji na polici, mogla bih toga da se latim.
Hese - Stepski Vuk, Demijan, Igra staklenih perli... Ko moze da bude mlad i da ne bude zanesen Heseom?
ima tu svacega spomenutog sto volim. cini mi se da ove knjige nisu:
Kako je zelena bila moja dolina - Ricard Luelin
Rut se davi
Bog malih stvari - Arundati Roj
Talasi - Virdzinija Vulf
Visnja, ne vidim sta je neobicno u tvom stavu, pa poznata prica je da Tolstoj nije voleo Anu, jer je razorila porodicu, i zato ju je bacio pod voz. I ta recenica uvek ide u paru sa drugom: kako je Puskin zaljubljen u Tanju![]()