Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 116 od 116

Tema: izgovor glasova /s/, /š/, /č/, /ć/, /đ/, /dž/, /ž/

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

anabeg, evo mi smo prošli danas obradu zbog distorzije č,ž,š prema s i preporučene su nam logopedske vježbe. Dijagnostičar je rekao da nije rano (malena ima 4,2 godine) i da se ionako čeka nekoliko mjeseci do početka vježbi.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Podižem!

Sinek je do nedavno pravilno izgovarao slovo S, bio je u društvu jedne djevojčice koja izgovara nepravilno i sada je i on to "pokupio" da li da ga pustim da se samo ispravi, da li postoje neke vježbe koje mi možete preporučiti?

Prošle godine smo išli na pregled kod logopeda radi motorike (ranije je rođen) i sve je bilo ok...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem!

Sinek je do nedavno pravilno izgovarao slovo S, bio je u društvu jedne djevojčice koja izgovara nepravilno i sada je i on to "pokupio" da li da ga pustim da se samo ispravi, da li postoje neke vježbe koje mi možete preporučiti?

Prošle godine smo išli na pregled kod logopeda radi motorike (ranije je rođen) i sve je bilo ok...
    Ma sve će to biti ok - ako je dijete moglo te glasove izgovoriti ranije, moći će opet.

Tu imaš nešto od vježbi + literaturu: http://www.djecjivrtic-cvrcaksolin.h...-s-z-c-c-dz-d/

Možeš koristiti i kojekakve dječje pjesmice koje ti padnu na pamet (za recitiranje, ali i pjevanje), a da imaju u sebi glas S. Da sad ne izmišljam, potraži ovdje: http://www.pjesmicezadjecu.com/stihovi-za-10

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Imala bi i ja pitanje....Vec me duze vrijeme muci izgovor moje 3 god i 4 mj. stare necakinje. Ima dostatan vokabular za njenu dob, ali izgovor je jako nejasan. Kad se zalaufa i prica nekoliko recenica za redom, ja cesto ali bas nista ne razumijem. Danas sam ju slusala i pisala:
    to i deko palo - tu je zeko pao
    ja tam maknula- ja sam maknula
    ovo moj tok - ovo je moj sok
    ali ja tam jadija- ali ja sam radila
    ima vejiki lep- ima veliki rep
    ti nemac ovaki- ti nemas ovakav
    bite nit - bitte nicht
    dat it - das ist
    pemi bido - spremi brzo
    ja tam kolo opala - ja sam skoro opala

Ima ona i duze recenice, ali ih ja ne razumijem. Da li bi trebala logopedu?

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

nista...idem ja otvorit novu temu, mozda onda netko primjeti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Imala bi i ja pitanje....Vec me duze vrijeme muci izgovor moje 3 god i 4 mj. stare necakinje. Ima dostatan vokabular za njenu dob, ali izgovor je jako nejasan. Kad se zalaufa i prica nekoliko recenica za redom, ja cesto ali bas nista ne razumijem. Danas sam ju slusala i pisala:
    to i deko palo - tu je zeko pao
    ja tam maknula- ja sam maknula
    ovo moj tok - ovo je moj sok
    ali ja tam jadija- ali ja sam radila
    ima vejiki lep- ima veliki rep
    ti nemac ovaki- ti nemas ovakav
    bite nit - bitte nicht
    dat it - das ist
    pemi bido - spremi brzo
    ja tam kolo opala - ja sam skoro opala

Ima ona i duze recenice, ali ih ja ne razumijem. Da li bi trebala logopedu?
    Bi trebala. ALi bi trebala otorincu prije - meni ovo izgleda kao da dijete ne čuje kako treba, odnosno govori kako čuje. Da li ima česte upale uha?

Drugi razlog zbog kojeg bi opet trebala logopedu - ako je naučila govoriti s dudom varalicom u ustima, to može gadno iskriviti govor.

Evo pitaj ovdje stručnjake (nije prometno kao ovaj forum, ali odgovorit će ti u dogledno vrijeme): http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Bila je kod otorinca, sve je u redu, upalu uha je imala jednom (!) do sada. Ne znam da li je pocela govoriti sa dudom, ne sjecam se vise...ako je, onda je dudu imala na samom pocetku govora. Ne duda negdje od 2. godine. Hvala na linku!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Bila je kod otorinca, sve je u redu, upalu uha je imala jednom (!) do sada. Ne znam da li je pocela govoriti sa dudom, ne sjecam se vise...ako je, onda je dudu imala na samom pocetku govora. Ne duda negdje od 2. godine. Hvala na linku!
    Što znači da je kod otorinca sve u redu? Da li su joj napravili timpanogram i audiometriju? Je li to sve ok? Trebala bi se napraviti kompletna obrada, a to znači otorinac (više pregleda) + logoped + psiholog + eventualno neurolog. U većoj bolnici ili Suvagu može se obaviti sve. Bitan je i redoslijed, jer jedan nalaz vuče drugi.

Ja se više ni ne sjećam točno što su sve mom starijem radili, njemu su ustanovili suženje zvukovoda + usporen neurološki razvoj, nismo se riješili logopeda od treće-četvrte godine do drugog razreda osnovne, ali to je individualno. Prva štacija je djetetov pedijatar, a budući da se kod pedijatra uzimaju uputnice za sve ostalo, to se ne može preskočiti.

Sretno!

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne znam kako izgelda taj pregled, bili su jednom i vratili se sa informacijom da je sluh u redu. Poslije se nigdje nije islo, jer sestra nije dozvolila da mala ide kod logopeda (da,da, glava u pijesak!).

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

stvarno na onom linku traje dok se korostnicki racun aktivira A bas sam nestrpljiva, jer mi se cini da je pocela jos nejasnije pricati nego do prije nekoliko dana, pa ako AmER smatra da treba logoped, onda cu ici sestri skakati po glavi.
    Nista od Suvaga, u Becu smo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Reci sestri nek pita djetetovog pedijatra.

A sad si rekla još jednu drugu stvar - ako dijete živi u Beču, onda je dvojezično. Takva djeca imaju dulju toleranciju za razvoj govora, pogotovo jezika koji nije jezik okruženja.

Reci sestri da djetetu nitko iz obitelji i okruženja ne smije na hrvatskom jeziku tepati nego da treba govoriti onako kako očekuje da dijete govori. Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moja pedijatrica tvrdi da do 4,5-5 godina nema smisla ići logopedu, samo provjerava sluh djetetu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Moja pedijatrica tvrdi da do 4,5-5 godina nema smisla ići logopedu, samo provjerava sluh djetetu.
    Ovo ti vrijedi ako dijete nema problema s razumijevanjem tuđeg govora. Ako ima - onda je dobna granica koju navodiš postavljena debelo prekasno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo ti vrijedi ako dijete nema problema s razumijevanjem tuđeg govora. Ako ima - onda je dobna granica koju navodiš postavljena debelo prekasno.
    Da, to se podrazumijeva. Ako ima problema s razumijevanjem, puno ranije se ide stručnim službama/dalje specijalistima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni ovi navedeni primjeri ove bilingvalne curice ne dižu nikakvu specijalnu paniku (i ja bi to sve skužila, tj. nije baš da je neprepoznatljivo, vjerojatno ju mama odmah kuži koja je dulje s njom). Vjerojatno će morati logopedu, ali malo kasnije, kad bude imala discipline slijedit vježbice. Moja nećakinja je izgovarala "pitut" (pršut) i sve te zamjene, bila je kod logopeda mislim ne ranije od 3,5 jer su joj govorili da prije nema smisla jer sluh b.o., a dijete nema koncentracije slijedit vježbe pa se puno ne dobiva. Sada je sve OK, sve su to razriješili nakon vrlo kratkog perioda vježbanja (tipa pola godine). Ali, mislim da se uključila u 4.-toj, neka ne čeka baš previše. Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.09.2013. at 10:29

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Hvala ina, dobro je znati da se to da brzo rijesiti! Ove gore recenice su one razumljive. Ja sam dugo sjedila i cekala da ih "polovim" izmedju hrpe onih potpuno nerazumljivih. One koje su meni potpuno nerazumljive, vecinom su nerazumljive i njenoj mami. Zato sam mislila da bi se moglo vec sada reagirati...ali mislim da ce to radi koncentracije ipak morati biti kasnije. Mala je za sada previse leprsava i cesto se zanima za nesto drugo od onoga sto se trenutno radi, npr. igranje drustvene igre, a na manjak koncentracije su upozorile i tete u vrticu.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •