Imala gd, rodila normalno nA SD prošle godine, niko nije nista spominjao da je to indikacija za ista. Dobro da nije bilo ovog topica, ufffff.
Imala gd, rodila normalno nA SD prošle godine, niko nije nista spominjao da je to indikacija za ista. Dobro da nije bilo ovog topica, ufffff.
Meni je u 36tt na redovnom uzv-u (Vinogradska) utvrđen višak plodne vode, pa su me odlučili hospitalizirati, i između ostalih pretraga, ponovili ogtt (koji je na sredini trudnoće bio uredan). Dijagnosticirali mi gestacijski i odlučili inducirati porod na 38+6 (počelo prokidanjem vodenjaka i dripom, ja dan prije bila 4cm otvorena), ali je porod završio carskim zbog bebinog čeonog stava pred sam kraj. Curka je bila sitnička, 2760g i 48cm, njoj i meni šećer nakon poroda ok.
u vinogradskoj mi je rečeno da oni obavezno induciraju porod zbog gd i da se vode prema svjetskim standardima. o paranoji, dizanju panike i induciranju zbog svega i svačega neću opet.
još uvijek nemam pojima koji su im to svjetski standardi i ako porodi u svijetu izgledaju kao u hrvatskoj jao nama.
možda su mislili na onu kadu koju imaju i ne koriste ju, valjda su to svjetski standardi?
"gle malu kadu,
u kutu sama,
u njoj neće roditi
niti jedna mama."
nitko mi ga nije dijagnosticirao već mi je moj ginić rekao da će mi ga u bolnici dijagnosticirati, no da se on s time ne slaže. to je potvrdila moja prijateljica koja je bila u vinogradskoj na prvom pregledu (i kojoj ginekolog ništa nije spomenuo, niti da ga ima, niti da bi joj u bolnici mogli reči drugačije) i koja ima te vrijednosti malo niže od mene pa su joj rekli da će ju inducirati.
ogtt je inače postala obavezna pretraga u trudnoći i sve se trudnice na to upučuju.
mene je samo zanimala mogućnost da to odbijem - što ću uostalom saznati sutra kad budem bila na pregledu.
malo sam smušena zadnjih dana zbog tog tečaja jer iako sam kužila kako je sustav rigidan, bila sam nabrijana i čvrsta da neću nikome dati da me pokoleba u mojim stavovima i željama vezano uz moj prvi porod. sada kad imam trbuh do zuba i kad slušam plejadu liječnika koji naglašavaju u svakoj drugoj rečenici "laici", počinje me loviti panika vezano uz cijeli plan poroda, a ne samo mogućnost da će me sutra netko zaprepašteno pogledati i reči da će me "po svijetskim standardima" inducirati.
kadica je još uvijek "nevina"
Tko god da je ovo prevodio, loše je preveo.
M. Odent sasvim sigurno nije mislio na mikrosomiju, kao ni "non insulin induced diabetes".
Postoji inzulin-neovisni dijabetes (NIDDM, non insulin dependent diabetes mellitus), iako se zapravo dijagnoze dijabetesa postavljaju prema etiologiji, a ne prema tome je li potrebna terapije inzulinom izvana.
Većina trudnica koje imaju gestacijski dijabetes nije ovisna o inzulinu, ali određeni broj jest. Uzrok gestacijskom dijabetesu leži u inzulinskoj rezistenciji. Netočno je da se razvije zato što je nekoj bebi potrebno više glukoze. Razvije se zbog toga što majčin organizam ima određeni broj "loših" inzulinskih receptora.
To je genetski uvjetovano - a ovo je sad moja pretpostavka - razvilo se kod određenog broja ljudi evolucijski da omogući lakše premoštavanje perioda gladi. "Lijek" u današnjim uvjetima je prilagodba izvana, dakle zapravo redukcija unosa hrane, naročito UH, (ne mislim na gladovanje). Te spike s većim i manjim GI su nategnute.
Ne bih ulazila u kliničku praksu. Ipak, slučajevi ekstremno velikih beba o kojima čujemo po medijima najčešće su posljedica nereguliranog gestacijskog dijabetesa.
Nitko te ne može inducirati ranije ako ti to ne želiš. Oni ce ti samo objasniti zašto to žele, ali ti imas pravo odbiti.
Kakve su ti bile vrijednosti ogtta ako smijem pitati?
Gizolito
Nitko te ne može inducirati ranije ako ti to ne želiš. Oni ce ti samo objasniti zašto to žele, ali ti imas pravo odbiti.
Kakve su ti bile vrijednosti ogtta ako smijem pitati?
Meni se čini da u Vinogradskoj ljube inducirani porod.
ovo je cijeli clanak od odenta: http://www.gentlebirth.org/archives/gdmodent.html
a tu imas ref, vrijednosti: http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=171
nisam skuzila u kojem si tt, poslije ogtt imaju obicaj raditi profile pa onda imas dg i preporuke za dijetu.
bila danas u bolnici i doktorica mi nije ništa rekla za šećer
vjerojatno krive informacije+predporođajni strah=dizanje frke po forumu
općenito pregled je bio baš ok i doktorica mi je simpatična