Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 61 od 61

Tema: inducirani porod zbog gestacijskog dijabetesa

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Imala gd, rodila normalno nA SD prošle godine, niko nije nista spominjao da je to indikacija za ista. Dobro da nije bilo ovog topica, ufffff.

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Meni je u 36tt na redovnom uzv-u (Vinogradska) utvrđen višak plodne vode, pa su me odlučili hospitalizirati, i između ostalih pretraga, ponovili ogtt (koji je na sredini trudnoće bio uredan). Dijagnosticirali mi gestacijski i odlučili inducirati porod na 38+6 (počelo prokidanjem vodenjaka i dripom, ja dan prije bila 4cm otvorena), ali je porod završio carskim zbog bebinog čeonog stava pred sam kraj. Curka je bila sitnička, 2760g i 48cm, njoj i meni šećer nakon poroda ok.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

u vinogradskoj mi je rečeno da oni obavezno induciraju porod zbog gd i da se vode prema svjetskim standardima. o paranoji, dizanju panike i induciranju zbog svega i svačega neću opet.
    još uvijek nemam pojima koji su im to svjetski standardi i ako porodi u svijetu izgledaju kao u hrvatskoj jao nama.
    možda su mislili na onu kadu koju imaju i ne koriste ju, valjda su to svjetski standardi?

"gle malu kadu,
    u kutu sama,
    u njoj neće roditi
    niti jedna mama."

gizolito avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

nitko mi ga nije dijagnosticirao već mi je moj ginić rekao da će mi ga u bolnici dijagnosticirati, no da se on s time ne slaže. to je potvrdila moja prijateljica koja je bila u vinogradskoj na prvom pregledu (i kojoj ginekolog ništa nije spomenuo, niti da ga ima, niti da bi joj u bolnici mogli reči drugačije) i koja ima te vrijednosti malo niže od mene pa su joj rekli da će ju inducirati.
    ogtt je inače postala obavezna pretraga u trudnoći i sve se trudnice na to upučuju.
    mene je samo zanimala mogućnost da to odbijem - što ću uostalom saznati sutra kad budem bila na pregledu.
    malo sam smušena zadnjih dana zbog tog tečaja jer iako sam kužila kako je sustav rigidan, bila sam nabrijana i čvrsta da neću nikome dati da me pokoleba u mojim stavovima i željama vezano uz moj prvi porod. sada kad imam trbuh do zuba i kad slušam plejadu liječnika koji naglašavaju u svakoj drugoj rečenici "laici", počinje me loviti panika vezano uz cijeli plan poroda, a ne samo mogućnost da će me sutra netko zaprepašteno pogledati i reči da će me "po svijetskim standardima" inducirati.

kadica je još uvijek "nevina"

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj gizolito prvotno napisa Vidi poruku
    hahahahahahaha
    i što ja sad nađem u postu o neinterventnim porodima:

"NOCEBO EFEKT DIJAGNOZE GASTACIJSKOG DIJABETESA
    Ova se dijagnoza postavlja preko testa tolerancije glukoze. To nije bolest, ne postoje simptomi, postoji samo stanje koje je privremeni fiziološki odgovor na trudnoću (neke žene trebaju više glukoze da zadovolje potrebe bebe). U Canadi , Ontario su ga prestali raditi jer se pokazalo da ne postoji razlika u ishodu poroda kod žena kojima je otkriven gastacijski dijabetes (2.8 % ) i onih koje ga nisu imale. Ako se otkrije, tada se daje savjet koji bi se i inače trebao davati svakoj trudnoj ženi, a to je da jede hranu niskog glikemijskog indeksa, a izbjegava hranu visokog glikemijskog indeksa (jednostavni šećeri, gazirana pića, bijeli kruh itd…) i da je fizički aktivna. Gastacijski dijabetes je dijagnoza koja još uvijek traži svoju bolest! Neki liječnici će je braniti pod izlikom da se tretmanom lijekovima može spriječiti mikrosomiju (prevelika beba), ali pitanje je da li je prevelika beba komplikacija ili jednostavno asocijacija gastacijskog dijabetesa. Neki će liječnici reći da je test tolerancije glukoze korisan da otkrije rizik da jednoga dana žena razvije dijabetes koji nije uzrokovan inzulinom (engl. non insulin induced diabetes), ali je li trudnoća najpogodnija prilika da se ženi priopći ta vijest?"
    iz knjige M. Odenta
    z akojeg naravno mislim da je apsolutni genijalac i upravo čitanje njegove knjige je potvrdilo ono što sam na nekoj razini "znala" o porodu i pojačalo moju vjeru u moje tijelo da ono zna što treba bolje od tima koji svaku rodilju tretira kao da je ista prethodnoj

http://forum.roda.hr/threads/9427-Is...Michelu-Odentu
    Tko god da je ovo prevodio, loše je preveo.

M. Odent sasvim sigurno nije mislio na mikrosomiju, kao ni "non insulin induced diabetes".

Postoji inzulin-neovisni dijabetes (NIDDM, non insulin dependent diabetes mellitus), iako se zapravo dijagnoze dijabetesa postavljaju prema etiologiji, a ne prema tome je li potrebna terapije inzulinom izvana.

Većina trudnica koje imaju gestacijski dijabetes nije ovisna o inzulinu, ali određeni broj jest. Uzrok gestacijskom dijabetesu leži u inzulinskoj rezistenciji. Netočno je da se razvije zato što je nekoj bebi potrebno više glukoze. Razvije se zbog toga što majčin organizam ima određeni broj "loših" inzulinskih receptora.
    To je genetski uvjetovano - a ovo je sad moja pretpostavka - razvilo se kod određenog broja ljudi evolucijski da omogući lakše premoštavanje perioda gladi. "Lijek" u današnjim uvjetima je prilagodba izvana, dakle zapravo redukcija unosa hrane, naročito UH, (ne mislim na gladovanje). Te spike s većim i manjim GI su nategnute.

Ne bih ulazila u kliničku praksu. Ipak, slučajevi ekstremno velikih beba o kojima čujemo po medijima najčešće su posljedica nereguliranog gestacijskog dijabetesa.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nitko te ne može inducirati ranije ako ti to ne želiš. Oni ce ti samo objasniti zašto to žele, ali ti imas pravo odbiti.
    Kakve su ti bile vrijednosti ogtta ako smijem pitati?

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Gizolito
    Nitko te ne može inducirati ranije ako ti to ne želiš. Oni ce ti samo objasniti zašto to žele, ali ti imas pravo odbiti.

saf avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Meni se čini da u Vinogradskoj ljube inducirani porod.

gizolito avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Gizolito
    4.9 (natašte) - 8.6 (1h) - 7.3 (2h)

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ovo je cijeli clanak od odenta: http://www.gentlebirth.org/archives/gdmodent.html

a tu imas ref, vrijednosti: http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=171

nisam skuzila u kojem si tt, poslije ogtt imaju obicaj raditi profile pa onda imas dg i preporuke za dijetu.

gizolito avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

bila danas u bolnici i doktorica mi nije ništa rekla za šećer
    vjerojatno krive informacije+predporođajni strah=dizanje frke po forumu
    općenito pregled je bio baš ok i doktorica mi je simpatična

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke