Results 1 to 46 of 46

Thread: Kolači s pekmezom

  1. #1

    Default Kolači s pekmezom

    tko o čemu, ja o pekmezu

    sad, kad sam napravila hrpu finih pekmeza, ne znam što bih s njim

    ma zapravo i nije stvar u onom što sam ja napravila
    ali imam dosta teglica pekmeza kog sam dobila
    i koji jmi stoji u podrumu već nekoliko godina
    nema plijesni, nema zelenaca, organoleptički mi se čini ok
    ali ja bih ga ipak termički obradila
    dakle trebaju mi recepti za kolače s pekmezom
    znam jedino za buhtle
    ne znam ništa drugo

    negdje je Peterlin napisala za neki kolač s pekmezom i rogačem
    čini mi se to super
    Peterlin, jaaaaaaaviiiiiiiii seeeeeeee

    znači trebao bi mi recept u koji ide dosta pekmeza, ne ono, kao u makice, da ide žlica u smjesu
    nego da potrošim barem pola teglice

    hvala

  2. #2
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Veću količinu pekmeza možeš staviti u smjesu za muffine. Staviš baš u smjesu, a onda još po žličicu na vrh prije pečenja. I ode teglica

  3. #3

    Default

    meni treba recept, nema ti kod mene odoka (moja kuhinjska vaga ima ime )

  4. #4
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    50 g šećera
    2 jaja
    1 vanilin šećer
    200 ml mlijeka
    250 g brašna
    1 prašak za pecivo
    100 g rastopljene čokolade
    200 g domaćeg pekmeza


    i na vrh svakog muffina prije pečenja staviš još po žličicu pekmeza

    umjesto pp stavljam sodu bikrbonu
    Last edited by NanoiBeba; 28.09.2013 at 15:13.

  5. #5
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ako voliš kekse, meni su husarski super - stavi u google pa će ti izbaciti recepte, a oni nisu komplicirani ( ne volim raditi kekse, ali ti su Ok)

  6. #6

    Default

    hvala
    to je za 1 turu od 12 muffina?

    u husarske ide pekmez kad su već ispečeni?

  7. #7
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Da. U husarske staviš oekmez kada su pečeni. Malo ga ugriješ prije nego ga staviš. Tijesto malo upoje pa se potroši dosta pekmeza, a husarske obično svi vole i nisu komplicirani za napraviti kao drugi keksi

  8. #8

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Možeš napraviti roladu, pa ju filati s pekmezom (ako želiš potrošiti puno pekmeza)
    druga je varijanta nadjev sa šlagom u koji dodaš par žlica pekmeza.

  9. #9

    Default

    što ti tu radiš, nije lchf

  10. #10
    Osoblje foruma mikka's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    7,247

    Default

    mozes obican biskvit premazati s pekmezom pa gore glazuru ili slag.

  11. #11

    Default

    Quote Originally Posted by mikka View Post
    mozes obican biskvit premazati s pekmezom pa gore glazuru ili slag.
    da, ali ja pekmez hoću termički obraditi
    jer je star nekoliko godina
    a žao mi je baciti, to su domaći pekmezi, poklon dragih ljudi
    on izgleda dobro
    nema promjene boje, okusa
    ali....
    Last edited by aleksandra70vanja; 28.09.2013 at 16:02.

  12. #12
    Osoblje foruma mikka's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    7,247

    Default

    aha, fakat

    ok, ja bi ga pojela i bez termicke obrade

    a da ga umutis u biskvit pa speces sve zajedno?

  13. #13

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    što ti tu radiš, nije lchf
    na lchf-u sam bila ravno 3 tjedna, proljetos još.

    nije to za mene

    doduše prvih deset dana je bilo vau sloboda - jedeš svašta nešto što je inače

    a nakon toga silazna putanja.....


    iako lchf kolači su jako fini - ovaj je provjereno odličan: http://istineilaziohrani.blogspot.co...oven-lchf.html

    (samo ne ide pekmez)

  14. #14

    Default

    Quote Originally Posted by mikka View Post

    ok, ja bi ga pojela i bez termicke obrade
    o?
    ma i ja ga jedem
    sad sam pojela jedan od ne znam čega (jabuka, dunja, neš tako) s orasima
    super je bio
    ali nekako ne želim V to davati
    a i ne mogu pojesti toliko pekmeza, ovako u nekom kolaču bi se više potrošilo

    Nanoibeba, treba li u muffine uopće šećer kad ide toliko pekmeza?

  15. #15
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    U biskvit s rogačem ide naribana jabuka. Umjesto toga možeš staviti pekmez. Kako ti je mikka rekal stavi u biskvi, alismanji količinu šećera.

    a kaj se tiče Lchf-a - ja nisam bila na strogom, ali sam izbacila gluten. I jako su mi se smanjili simtomi alergije na ambroziju. To je vidio i MM pa je orestao jesti kruh. Tako da i ja imam višak pekmeza, jer je on glavni potrošač.
    danas sam radila bezglutenske palačinke - ali fakat ih je bilo teško okretati tako da je bilo samo za Mma. Dodala sam brašna kako bi klincima napravila koliko toliko normalne

  16. #16

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Ja napravim ovu kukuruznu zlevanku pa na vrh rasporedim svježeg sira i pekmeza pije pečenja
    http://www.coolinarika.com/recept/kukuruzna-zlevanka/

  17. #17
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ma i ja ga jedem

    super je bio
    ali nekako ne želim V to davati
    a i ne mogu pojesti toliko pekmeza, ovako u nekom kolaču bi se više potrošilo

    Nanoibeba, treba li u muffine uopće šećer kad ide toliko pekmeza?
    Vjfrojtno ne. Ovo je recept moje frendice. Ja kolače radim odokativno, lijena sam vagati
    ,

  18. #18

  19. #19
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

  20. #20

    Default

    Quote Originally Posted by kloolk View Post
    Ja napravim ovu kukuruznu zlevanku pa na vrh rasporedim svježeg sira i pekmeza pije pečenja
    http://www.coolinarika.com/recept/kukuruzna-zlevanka/
    super, hvala vam

  21. #21

    Default

    naravno da se inteligentno nisam sjetila i kiflica s pekmezom

    ali zapravo ja najviše tražim recept, kao ovi muffini nanoibebe, gdje pekmez ide u smjesu

  22. #22
    lukab's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,125

    Default

    http://www.coolinarika.com/recept/pi...mom-od-sljiva/

    ja sam ovo radila i bilo mi je super

  23. #23
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Pa kaj nitko ne voli damen kapric? To je kolac mog djetinjstva.

  24. #24
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Volim ja ali ga radim sa svježim ribizlom.

    baš bi moglo i sa džemom

  25. #25
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Pratim..

  26. #26
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,264

    Default

    digano s pekmezom, još ak digano radiš s jajetom ( žumanjkom) možeš bjelanjak umješati u pekmez

  27. #27
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    ovo je zgodno:
    http://www.coolinarika.com/recept/la...c-sa-pekmezom/

    ili samo na kratko zapečeni biskvit od jogurtice gore rasporediš male hrpice pekmeza (to je moja mama znala raditi - umjesto voća) i bude fino

    i u kocke o maka ide pekmez, doduše od marelica, ali možda je dobar i bilo koji

  28. #28
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    zaboravih napisati - na kratko zapečeni biskvit poslažeš pekmez i onda pečeš do kraja, kao i u linkanom receptu

  29. #29
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    pratim i ja

    ve smo se zasitili džemy lady pa se spremam u nešto novo (isto imam hrpu džema)
    Last edited by anchi pp; 29.09.2013 at 13:26.

  30. #30
    cikla's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Vojvodina
    Posts
    430

    Default

    BRZI KOLAČ SA PEKMEZOM

    2 jaja
    1 šolja šećera (ja stavim manje)
    1 šolja ulja
    1 šolja pekmeza
    1 šolja mleka
    1 šolja griza
    1 šolja brašna
    prašak za pecivo

    Često ga pravim kad mi se jede nešto slatko, a ne gnjavi mi se mnogo po kuhinji. Ovo je ustvari malo vlažniji i masniji biskvit, ali griz i pekmez mu daju dobar šmek.

  31. #31
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    tko o čemu, ja o pekmezu

    sad, kad sam napravila hrpu finih pekmeza, ne znam što bih s njim

    ma zapravo i nije stvar u onom što sam ja napravila
    ali imam dosta teglica pekmeza kog sam dobila
    i koji jmi stoji u podrumu već nekoliko godina
    nema plijesni, nema zelenaca, organoleptički mi se čini ok
    ali ja bih ga ipak termički obradila
    dakle trebaju mi recepti za kolače s pekmezom
    znam jedino za buhtle
    ne znam ništa drugo

    negdje je Peterlin napisala za neki kolač s pekmezom i rogačem
    čini mi se to super
    Peterlin, jaaaaaaaviiiiiiiii seeeeeeee

    znači trebao bi mi recept u koji ide dosta pekmeza, ne ono, kao u makice, da ide žlica u smjesu
    nego da potrošim barem pola teglice

    hvala
    Netko me tražio... He he he, čim smo počeli grijati svi bi pekli kolače...

    Ovaj s rogačem i pekmezom je zapravo nadjev za dizana tijesta. Dakle, tijesto napraviš kako već radiš za orehnjaču ili makovnjaču, a nadjev napraviš od pekmeza i rogača. Smjesa je obično 2:1, ali to ovisi o gustoći pekmeza, jer treba biti lako mazivo, ne tekuće ni pregusto.

    Ja pečem to u malom plehu (veličine A4). Mi ne volimo jako puno file, pa po potrebi možeš staviti više. Na tijesto od pol kile brašna ja stavim otprilike pol standardne velike teglice pekmeza ili jednu malu (znači po volumenu je to 350 ml) i rogača koliko treba. Obično mi je dosta 125 grama (to je pola male vrećice ili četvrtina velike) i ostavim to malo da odstoji pa provjeravam gustoću. Teško je dati neke striktne omjere jer gustoća pekmeza jako varira, a i rogač nije uvijek jednako fino mljeven. Rogač poveže smjesu kao što bi to učinili prezli, a još daje i fini miris. Inače, možeš to i s mljevenim makom raditi. Tako radi moja kolegica s posla i isto je dobro.

    Napomena: ako je pekmez star par godina i gust, ugriješ ga kratko (u mikrovalnoj) pa će "otpustiti" i moći ćeš ga lijepo obraditi.

    Od drugih stvari u koje stavljam pekmez - naravno kifli, pa onda buhtli (ti stari pekmezi su odlični za buhtle i kifle jer nisu previše tekući), zvjezdice od prhkog tijesta, ali u njima se pekmez termički ne obrađuje kao ni u husarskim poljupcima, iako ga možeš frknuti u mikrovalnu i eto ti termičke obrade !

    Pekmez od marelica mi je odličan u običnoj biskvitnoj roladi (onoj od 3 jaja koja je gotova za 10 minuta), višnje isto, šljive baš i ne... Stavljam pekmeze u engleski kolač sa suhim voćem, u žemljaču (ono kaj se radi od starog kruha) itd. Ne mogu se sad sjetiti, ima još toga. Puter kifli, obični klipići (Amaltheini), ratni lopovi (oni džepići od tijesta u koje ide mast i ne idu jaja) itd.

    Dobru zabavu!

  32. #32
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    pita od pekmeza
    prhko tijesto za pitu umjesiš kako ga već radiš
    2/3 utisneš u kalup
    namežeš debelo pekmezom, ovisno od kojeg je voća, posipaš sjeckanim orasima, lješnjacima, bademima, što ti već paše, mogu i grožđice natopljene u rum
    preostalo tijesto razvaljaš i složiš rešetku preko pekmeza

    Neke rijeđe pekmeze ja znam izmješati sa skutom i mljevenim lješnjacima
    Last edited by pikula; 29.09.2013 at 15:41.

  33. #33
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by cikla View Post
    BRZI KOLAČ SA PEKMEZOM

    2 jaja
    1 šolja šećera (ja stavim manje)
    1 šolja ulja
    1 šolja pekmeza
    1 šolja mleka
    1 šolja griza
    1 šolja brašna
    prašak za pecivo

    Često ga pravim kad mi se jede nešto slatko, a ne gnjavi mi se mnogo po kuhinji. Ovo je ustvari malo vlažniji i masniji biskvit, ali griz i pekmez mu daju dobar šmek.

    upravo stavila peći,javim dojmove!

  34. #34
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    http://www.coolinarika.com/recept/siromaskice/

    Na ovaj sam naišla slučajno i sada ga radim za svaku feštu, ja ga ne jedem ali svi oko mene su oduševljeni i traže recept.

  35. #35
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Jedno od mogućih rješenja termičke obrade moglo bi biti - prokuhati pekmez, vratiti ga u teglicu i jesti kao i svaki drugi malkoc svježiji.
    Ja bi tako probala s jednom, pa ako fercera onda i sa drugima.
    Ne nužno jesti pola godine samo kolače s pekmezom.

  36. #36
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    http://www.coolinarika.com/recept/siromaskice/

    Na ovaj sam naišla slučajno i sada ga radim za svaku feštu, ja ga ne jedem ali svi oko mene su oduševljeni i traže recept.
    NIje mi to fino, bolje mi je kad se stavi mast. Ovo sam probala ali nije me se dojmilo. Probala je i kolegica i donijela - isto ne bogznakaj...

    Zaboravih klasiku u koju meni ode trećina zaliha pekmeza i džemova: zlevenka iliti bazlamača (a toliko je jednostavna, da to ni ne smatram kolačem)

  37. #37
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    http://www.coolinarika.com/recept/starinska-vocna-pita/

    hvala cure za inspiraciju
    ja cu ovo pokusati napraviti samo cu nadjev promejenit imam puno puno domacih jabuka i krusaka a i pekmeza jedva cekam

  38. #38
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by rosa View Post
    upravo stavila peći,javim dojmove!
    Quote Originally Posted by cikla View Post
    BRZI KOLAČ SA PEKMEZOM

    2 jaja
    1 šolja šećera (ja stavim manje)
    1 šolja ulja
    1 šolja pekmeza
    1 šolja mleka
    1 šolja griza
    1 šolja brašna
    prašak za pecivo

    Često ga pravim kad mi se jede nešto slatko, a ne gnjavi mi se mnogo po kuhinji. Ovo je ustvari malo vlažniji i masniji biskvit, ali griz i pekmez mu daju dobar šmek.

    Sve se pojelo!! Zapravo s obzirom na sastojke koji nisu ništa specijalno,a pogotovo s obzirom na uložen trud od 5 minuta posla: rezultat je i više nego odličan! Hvala puno!

  39. #39

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Dobro alex, jesi ti ispekla išta s pekmezom ili još skupljaš ideje?

  40. #40

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Quote Originally Posted by ribice View Post
    http://www.coolinarika.com/recept/siromaskice/

    Na ovaj sam naišla slučajno i sada ga radim za svaku feštu, ja ga ne jedem ali svi oko mene su oduševljeni i traže recept.
    Siromaškice su mi zakon, fineee.

  41. #41

    Default

    Quote Originally Posted by no@ View Post
    Dobro alex, jesi ti ispekla išta s pekmezom ili još skupljaš ideje?
    jesam, varijaciju ovoga

    Quote Originally Posted by n.grace View Post

    jer mi je bilo najbrže i najjednostavnije (lijena mi je srednje ime)

    ali sam malo promjenila, nisam stavljala vodu već mlijeko, i stavila sam 2 jajeta, meni nema kolača bez jaja
    nije loše
    nije nešto spektakularno, ali uz topli čaj ili mlijeko sasvim ok
    stavila sam pola smjese u pleh, zapekla na 250, premazala pekmezom (jabuka/ kruška, iz 2006. godine , bacila sam gornja 2 cm pekmeza, mada nije bilo potrebe jer nije bilo na njemu ni plijesni ni promjene boje, nije se ni korica uhvatila), stavila sam pola velike (720 gr) teglice
    mogla sam staviti još, malo mi je suho
    izlila sam ostalo tijesto i pekla nekih po ure na 200
    pojela sam u 13h
    još sam živa

  42. #42
    anjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    3,848

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    50 g šećera
    2 jaja
    1 vanilin šećer
    200 ml mlijeka
    250 g brašna
    1 prašak za pecivo
    100 g rastopljene čokolade
    200 g domaćeg pekmeza


    i na vrh svakog muffina prije pečenja staviš još po žličicu pekmeza

    umjesto pp stavljam sodu bikrbonu
    Radila sam ih danas na veliko odusevljenje ukucana
    prefini su

  43. #43
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    radila sam muffine s pekmezom
    odlicni su

    drugi dan su malo gumasti, ali to je inace "problem" s muffinima, moraju se odmah pojesti

  44. #44
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    pregenijalan kolac!

    jednostavan, sastojke uvijek imam doma, brzo gotov
    preprefini
    jos uz njega posluziti malo slaga....

  45. #45

    Default

    ja sam radila muffine
    fini su
    nisam uopće stavljala šećer, samo pekmez
    drugi put ću staviti oraha i komadiće voća

  46. #46
    Mia and me's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Zagreb
    Posts
    236

    Default

    isprobajte Bobanovu tortu odlična za prste polizati
    http://www.coolinarika.com/recept/731997/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •