e pa super, ionako mu se ne sviđa sir. a za mlijeko nakon dojenja, zar nije slučaj da smeta samo mesu iz dohrane (tj. apsorpciji željeza iz mesa?)
e pa super, ionako mu se ne sviđa sir. a za mlijeko nakon dojenja, zar nije slučaj da smeta samo mesu iz dohrane (tj. apsorpciji željeza iz mesa?)
kakvo mlijeko nakon dojenja
ne razumijem
Koliko su vaši jeli s nepunih 7mjeseci?
Mi smo polako krenuli sa 6 mjeseci, svaku namirnicu bi testirala 4 dana, tako da smo ih dosad uveli 6. Tih prvi desetak dana jeo je solidno, 2-3-4 kavene najmanje žličice, onda je nešto počeo štrajkati, pa sam mu jedan dan smiksala cijelu krušku i pojeo je SVE! Napominjem do tad sam isključivo gnječila vilicom i onda kad je pojeo to smiksano mislila sam da mu smetaju komadići. Drugi dan opet miksala, nula bodova ni otvoriti usta i otad se mučimo. Slabo jede, otprilike jednu punu čajnu žlicu, i sad ja neznam jeli to dovoljno?
Napominjem svaki put ga hranim ujutro u isto vrijeme, imamo rutinu, pokušala sam i u drugo doba dana al ništa. I kao da još uvijek ne shvaća to hranjenje, svaki put se čudi. Dam mu i da sam jede, al on žlicu samo koristi za masiranje desni.... Jel griješim u čemu ili je to sve normalno?
Možda mi je razmak između dojenja i hranjenja mali, trebala bih to malo rastegnuti, al kažem probavala sam i s većim razmacima pa opet slabo...
Moj puni 7 mjeseci za koji dan i u zadnjih mjesec dana otkad smo počeli s dohranom nekad pojede jednu žličicu, nekad sve što mu dam, a imali smo i par dana kad mu se nije dalo jesti. Ne miksam ništa, gnječim i ribam. Sve je to normalno, još su maleni i ne treba ih prisiljavati ako ne žele jesti. Stariji je počeo s dohranom tek s 10 mjeseci, prije ga nije zanimala hrana.
Posljednje uređivanje od plima : 02.10.2013. at 10:55
dojenjem se nemoj opterećivati
a bome ni količinama željeza (ičega) što dijete iz tih minijaturnih količina dohrane može dobiti
Moja mudrica hoće papati tako da liže iz šaliceopćenito obožava čaše i šalice i ne smije nekoga vidjeti da pije, odmah zijeva i hoće nagnuti
![]()
Pingvinić pije vodu iz bićerina za rakiju
Razumin te!!
Jučer dok sam bila 3 sata na edukaciji moje dijete od šuba pojelo pol banane s malo rižinog mlijekaDosad nije ni približno tolko pojela. Eto, za dohranu se očito mama mora maknut
![]()
Posljednje uređivanje od sejla : 11.10.2013. at 09:05
Kupila neki dan rižino mlijeko, čist da vidim što je to čudo.
Mogu reći da se ni mene ni Sare nije dojmilo, preslatko mi je a ima i dodane soli.
Ostajemo na kuhanju žitarica na vodi.
Mmmmmmmmmm ja mogu cijeli tetrapak u jedno popodne popit, a inace meni casa soka traje po cijeli dan....
Dam ponekad bebi da uzme 2-3 gutljaja, ne svaki dan naravno nego kad kupim, to joj je jedino "slatko" sto je dosad smije konzumirat![]()
helou!
imam pitanjce: pretpostavimo da dijete više ne doji. ima 12mj i 15 dana. kako organizirate obroke da ima npr. 5 obroka dnevno, tj. što vam bebe u koje doba od obroka jedu?
mi ćemo izgleda prestati s dojenjem jer mišica ima učestale viroze i upaletinu uha koja traje preko 14 dana i u svo to vrijeme ona ne želi ciku, iako joj ja nudim i iako izdajam. izdojeno pojede u vidu kašice.
hvala![]()
kad se probudi doruckuje. ponovo ide spavati u podne i prije toga, oko 11 ima uzinu, voce (trenutno je luda za bananama), kad se probudi je rucak, onda je opet neka uzina oko pola 6 i vecera oko pola 8-8.
tako izgleda nas dan. uz to i doji.
btw probajte ustrajati s dojenjem jer ono smanjuje upale uha.
ako joj je zastopan nos, probaj prije svakog podoja dobro ga ocistiti i probajte dojiti u uspravnom polozaju (cesce se sekret slijeva kad dijete lezi).
Leonisa imamo isti raspored obroka kao i vi
Samo moja misica doji jedino za uspavljivanje navecer plus bar 4-5 puta tijekom noci. Po danu nije zainteresirana, osim iznimno.
Sto dajes za popodnevnu uzinu? A za dorucak?
popodne smo u to doba cesto u parku pa to bude ili neko voce ili neke grickalice. ako ostane primjerice, brokule od rucka, ponecem joj to za grickanje.
moja doji prije ustajanja, prije oba spavanja i izmedju svakog spavanja. i po noci
ovisna je o onim neslanim stapicima (ona bi i slane :D) kad sjedne u kolica pa nakon rucka kad idemo po stariju u skolu, jede uredno i njih.
dorucak mi je u zadnje vrijeme probelmatican jer je prestala jesti pahuljice i suho voce u njima, pa to bude griz, palenta, krus s abc sirom,vrhnjem, cijeli grci jogurt, tojede za dorucak ili veceru, ako ne ukrade kobasu ili spek :D ili ispecem zobene kukise od raznih pahuljica s ljesnjacima i kakaom, pa to bude dorucak plus jogurt ili to gricka za uzinu.
leonisa, a kaj doručkuje?
nama je (sad pod zadnje) ujutro, čim se probudi bila cica (oko pol 8), onda je oko pol 11 npr. bio neki jogurt, pa oko pol 2 ručak (mesno-povrtna kombinacija), oko 16:30 neko voće i oko 19:30 večera (neka mliječna kašica) s mojim izdojenim, plus da bi oko 20h, prije spavanja isto malo cicala.
mene zanima čime zamijeniti tu jutarnju cicu? kaj dati za doručak? isto kao i za večeru?
dok nismo uveli jogurt jela je cicu, pa voće, pa ručak, pa cicu, pa večeru + malo cice.
dojim ju u nekom nakošenom polžaju jer sjedim po turski, podmetnem si jastuk pod ruku i ona je nekak ukošena, ovak otprilike: / , samo ne tak strmo. nikad nismo full ravno u ležećem. ne bih željela odustati od dojenja, to mi tako strašno teško pada, ali u ovih zadnjih 2 tjedna, unatoč izdajanju, vidim da mi se smanjila proizvodnja mlijeka (a ne izdajam npr. svakih 3 h da bi povećala proizvodnju jer radim).
Nama je dorucak uvijek slican, ide jogurt ili mlijeko s muslima, zobenima, palentom, grizom. Najcesce su musle, a ubacim i malo suhog ili svjezeg voca. Probala sam joj dati malo kruha s putrom i domacom marmeladom ali joj se gadi, voli samo suhi kruh.
Ne doji nakon budjenja ali buduci da joj je zadnji nocni podoj oko sat-dva prije ustajanja, nema veze.
Za veceru jede ili neku varijantu rucka ali laganije - npr. danas smo mi vecerali rizoto s tikvicama pa je ona jela samo rizu (tikvicu ni pomirisala ne bi), voli jako gustu povrtnu juhu sa sitnom tjesteninom, jaja...a cesto jede i isto sto i za dorucak.
Prijepodnevna i popodnevna uzina su obicno voce, sirovo povrce (voli samo mrkvu i korabu), te uz to poneki grisin, keksic, komadic kruha, rizin kreker...i moja je luda za stapicima ali i za krekerima.
Dobri stari dohrambeni topik!
Da javim svoj mikser epilog, buduci da se o njemu pisalo. Meso vise ne miksam, a povrce se uz pomoc pahuljica pretvorim u pire. To ide ok. Mesu se veseli, vice MEEEE cim vidi da vadim njenu malenu tavicu na kojoj spremam njeno. Istu prodju ima i riba. Oslic manje ali je sabljarka apsolutni favorit uz dimljenog lososa. Mislila sam da li jede premalo tako pa mi pedijatrica dala nekakav popis dnevnih kolicina od 12 do 18 mj, pise meso 40-50 gr sirovo, riba 50-60 i to je u biti to
Moja pedica kaže da uvedem žumanjak sad, 7ipo mjeseci ima, radi željeza??? Ono wtf, kakav sad vražji žumanjak, pa nisam mislila jaja uvodit prije godine dana! Mislim bojim se ko vraga nedostatka željeza, iako je krvna slika dobra malome, no ja imam problema sa željezom, vječito sam anemična!
Žumanjak sa 10 mj., bjelanjak nakon godine dana
suhe marelice su bogate željezom, svo zeleno povrće, a uskoro ćete početi i sa mesom
dali liječiš svoju anemiju?
Ma znam kako ide prema tablici, ali ne bih voljela žuriti.
Da, vidim da po tablici dohrane sad može jesti marelice, pa bi mu mogla kupiti. Povrće dobro jede, općenito je napokon dobro prihvatio dohranu.
Moja anemija je trenutno pod kontrolom, no nedostatak sna me ubija, znam biti stvarno premorena pa me to malo izbaci iz ravnoteže.![]()
meso meso meso! i špinat i tako to, sve je dobro za željezo.
nego, sad kad si spomenula jaje, meni je rekla pedijatrica da mali mora jesti jaje prije tog cjepiva sa godinu dana. zna netko nešto o tome?
Proso je na meniu barem jednom tjedno, kod malenog I cesce!
Ma kazem samo me taj zumanjak zbunio!
da
to sa cjepivom
jer u tom cjepivu ima neki pileći vrag
pa je alergičnost na tu supstancu dobro provjeriti davanjem jajeta prije cijepljenja
Ja znam - imam dvoje alergicne djece na jaje. To je cjepivo razvijeno na embijima pilica a samog jajetamje unutra zanemarivo malo, nedostatno za alergijsku reakciju. Oboje mojih alergicara su cjepljeni tim cjepivom. Inace, da bi potaknula alergiju i istu utvrdila jaje se jede najmanje dva puta prije cjepiva. Naime, alergija se ispoljava nakon druge konzumacije.
Cjepili smo se u bolici u tzv.sigurnom okruzju i tamo smo morali provesti pol dana na promatranju. Ali kazi da i najveci alergicari na to ne reagiraju. Mogla bih se sloziti jer imam iskustvo voznje u autu hitne pomoci upravo zbog jaja
cure, hvala na odgovorima
mi smo se opet malo vratile cicanju ujutro, sad kad je uheko valjda mrvičak bolje jer od 16. 10. idemo u Klaićevu u dnevnu bolnicu gdje prima antibiotik intravenozno.
Fingertips, bundeva ima zeljeza. A od voca - dinja i lubenica ( znam da je prosla sezona, ali neka pise, mozda nekom ustreba)
Molim savjet vezano za nemiksanje hrane.
Imamo 6 mj i tjedan dana i polako smo krenuli sa dohranom. Prvi put kad smo jeli dala sam mu jabuku naribanu na najsitniji ribež i dijete se počelo zagrcavati, kašljati bljucati da sam se toliko prepala, uvalila mu u grlo prste, izvela heimlichomv zahvat ((ajme kad se sjetim!!!!! a inače nisam neka paničarka!) i od tada mu sve miksam u kašicu. Super jede i voli žlicu. Treći dan dohrane toliko je pojeo jabuke da nije htio sisati poslije.
Danas sam mu u jabuku dodala raskuhane riže i opet ista priča - kašljanje, zagrcavanje i odbijanje.
Kako to sada riješiti? Ja mu ne bi tila dugo miksati jer ne želim od dijeteta raditi invalida, ali se jako BOJIM da se ne uguši. I kad ga vidim kako jadan kašlje i grgoće odmah se povučem i smiksam.
Inače hranim ga u krilu (u sličnom položaju kako se presvlače sjeca po baby handlingu pošto imamo distony syndrom).
Ako mi netko još može reći koliko mu treba vode? On "pije" iz čaše, nadam se da nešto povuče jer se većinom isproliva. Zbog toga mi je teško odrediti koliko zapravo tekućine popije. Bocu svakako želim izbjeći. Pokušala sam mu dati vode na klunašicu, ali to grize - nije još skužio kako piti iz toga.
Je li kljunašica uopće dostajna zamjena za bocu ili da ju izbjegavam?
Hvala mame![]()
Mi polako ukidamo miksanje i baš sam sretna zbog togaČisto spontano, vjerojatno joj se počelo sviđati zbog zubića, ali obožava grickati komadić jabuke, bananu joj dajem na male kolutiće (a nekad ju hoće i ovako cijelu zagristi pa si otkine komadić), neki dan je pojela ploškicu kuhanog batata....Naravno, uvijek je netko uz nju dok jede. Vodu voli, dajem joj nakon obroka dohrane iz čaše i pustim ju da pije dok ne okrene glavicu da joj je dosta.
Ja sam svoju "forsirala" (tako mogu reci) da se navikne na gnjecenu hranu u pocetku, miksala sam joj mozda nekih cca 7dana. Isto se zagrcala, kasljala, pravila face kao da ce povratit, I tako svaki put prvih 5-6 zlicica I onda bi se prilagodila I pocela to sve muljat po ustima te usitnjavat sa desnima (mi smo prvi zub dobili sa 8mj a sa dohranom krenuli u 6mj)
Da se podrazumijemo, I ja sam se prepala u pocetku ali sam si rekla da ako ne povrati I ako se ne zacrveni u licu, ja cu joj davat gnjeceno.
I jos nesto, nije se ona samo tek tako prilagodila gnjecenoj hrani, trajalo je to, ne moze se nista preko noci. Trebat bit strpljiv I ne toliko preplasen, beba upoznava svijet, okuse I svasta nesto novo
ja sam čekala dok se ne prestane "daviti" i zagrcnjivati. to je bilo sa cca 7,5 mjeseci. Dotad sam joj miksala
Mi više manje jedemo gnječeno/ribano od početka, treba im vremena da se naviknu na teksturu hrane koja se uvodi.
Bitno je da dijete nije u nekom poluležećem položaju dok jede tako da može izbasiti višak hrane ili hranu koja mu je zasmetala, treba sjediti lagano nagnuto prema naprijed.
Što se tiće vode uopće nije bitna kroz prvu godinu dok djeca još uvijek doje, ja ponudim iza svakog obroka dohrane nekad na žllićicu nekad na čašu ili kljunašicu. Popije par gutljaja ,nekad ni toliko.
Vodu nudim da se upozna s njom u nadi da će joj u budućnosti to biti piće broj jedan.
mame, hvala na savjetima i odgovorima! za sada on još poprilično tvrdoglavo odbija svu hranu koja je ribana na ribež, a pojede malo ako je strugana žličicom. Više mu ne miksam nego se nadam da će se ipak predomisliti. Kljunašicu je skužio, popije malo, a poslije sisamo![]()
Malena ima 6.5 mjeseci. Krenuli smo s dohranom prije petnaestak dana, jedan obrok dnevno, voce, od povrca tikva. Izgubljena u sumi tema o dohrani ovdje na Forumu, molim samo savjet vezan uz naslov. Naime, pedijatrica nas je savjetovala da slobodno uvedemo i kasicu za laku noc.
Zbunjena sam malo time jer mi se cini da se taj obrok uvodi kasnije, ne bih joj htjela zatrpati trbuscic pred spavanje..
Hvala.
P.S. slobodno, ako znate, me preusmjerite gdje mogu naci tu inf. jer je nikako ne nalazim..
Moj ima 7mj i jos uvijek 1 obrok i to za vrijeme rucka. U jutro nakon budjenja dobije eventualno rizine pahuljice sa ADom na bocicu. A za vecernji obrok samo AD. Pricekaj sa uvodjenjem vecernjeg obroka. Sa nekih 8mj se uvodi 2. obrok, dorucak.
Mozes eventualno bebi dati u zadnjoj bocici rizine pahuljice, samo ne zaboravi nabaviti dudu za guscu tekucinu poput (kršitelj koda)ove 3-2-1.
Mislim da moji nisu imali večeru do cca godine dana. Ne sjećam se više kako je išlo, ali znam da sam s H. skužila da oni sami signaliziraju potrebu novog obroka.
Ali, zašto bi stavljala nešto u bocu? Od kud ta ideja? U boci se pije mlijeko, a bilo koja dohrana se daje žličicom. Bile to rižine pahuljice ili bilo što drugo. Uvijek žlicom.
Beba mora imati izbor, ili mlijeko ili hrana. Ako je pomiješano, ne može odlučiti trebaju li joj dodatne kalorije ili ne, mora pojesti. Ni iz cice ne izlazi mlijeko sa pahuljicama, tako se ne smije ni u bocu stavljati.
Večera se uvodi zadnja, ja sam svojoj starijoj isto tako negdje blizu prvog rođendana počela davati večeru. Uspavljivala se na ciki, pa ju je i teško prihvatila, zapravo prihvatila ju je i dosta kasnije. Beba od 7 mjeseci ima jedan obrok - ručak povrće i žitarice, a za koji dan ću joj pokuašati uvoditi polako i drugi voćni u prijepodnevnim satima.
Cure, prva ste liga. Kazem vam, suludo mi je to zvucalo..
Nina, mi smo ti na cici pa nam bocica za nista ne treba. Vodu smo naucili piti na kljun..ali jako rijetko pije vodu, bit ce da nije zedna..
Hvala jos jednom, dohrana nam je jos uvijek igra, prestrasila sam se da vec moramo ozbiljnije.![]()
i kad ćeš uvoditi taj večernji, pazi sa ovima iz teglica za good night (nekoliko proizvođača) jer su svi na mlijeku, i svi imaju šećer u sebi.
ja bih rekla kravljem. sad sam s neta skinula jednu deklaraciju (good night kašica sa bananom i rižom), i piše ovako
Sastojci:
Mliječni pripravak (mlijeko*50%, voda, ulje kukuruza), pire od banana*6%, riža* 6% (rižin griz*, pahuljice cjelovitog brašna riže* 1%), šećer*, rižin škrob,
regulator kiselosti: kalcijev karbonat, vitamin B1.
a drugi sa keksom
Sastojci:
mliječni pripravak (mlijeko*33%, voda,obrano mlijeko*18%, ulje kukuruza),keks* 6% (pšenično brašno*, glukozni sirup*,punomasno mlijeko*, biljna ulja*), voda,
šećer*, rižin škrob, pahuljice cjelovitog brašna žitarica* 1% (pšenice*, pira*, zobi*), regulator kiselosti: kalcijev karbonat, vitamin B1.
*iz ekološke proizvodnje
Keks: Može sadržavati tragove jaja, lješnjaka i sezama.
makar meni osobno više smeta šećer nego mlijeko. koji će im vrag šećer u banani??
Ali, pa i adaptirano mlijeko ( ili AD ) JE kravlje mlijeko. Zar netko misli da nije?
Sam naziv: adaptirano mlijeko, znači da je prilagođeno bebama. Znači da je kravljem mlijeku dodana voda, šećer, homogenizirano je (da je lakše probavljivo), osušeno i što već stavljaju i rade sa kravljim mlijekom da postane prašak primjeren ljudskoj novorođenčadi.
Šećeri su inače sastavni dio svakog mlijeka. Kemijski, laktoza je šećer.
ma ja pod kravlje mislim ono kao iz tetrapaka, samo s dodanom vodom. adaptirano ipak ima još hrpu procesa između.
neke majke koje rade mliječne kašice rade sa adaptiranim, a neke s običnim kravljim (pola-pola s vodom).
a u ovoj deklaraciji, kad kažu šećer, vjerojatno ne misle na škrob, fruktozu, laktozu itd?
ovdje
drugi obrok se uvodi kad dijete onako, bas lijepo, prihvati dohranu. obicno je to rucak (ili dorucak ako se pocelo s ruckom). vecera bi dosla zadnja.
mlijecni obrok je sisa
Nina79, u bocici ide tekucina, ako se vec daje na bocicu, pahuljice i sve ostalo jedu se zlicom. i mi jedemo zlicom, ne pijemo musle
izmedju ostalog, zasto kupovati uopce gotove priprvke u staklenkama za laku noc kad se tako jednostavno pripreme![]()