Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: naopako crtanje i pisanje

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno naopako crtanje i pisanje

marge ima 3 godine i 4 mjeseca

ovih dana je pokušavala pisati slova, i to tako da je sva slova pisala naopačke, ali ne onako oobičajeno da zamijeni lijevu i desnu stranu, nego je zamijenila gore i dolje (npr. M je napisala kao W).

onda sam malo pratila njeno crtanje i skužila da i crta naopačke, ljudi imaju glave dole a noge gore, srca imaju vrh gore, a brda dole.
    (inače mi donese gotov crtež, ja ga naravno pogledam s "prave" strane i uopće nisam do sada kužila da u procesu crtanja ona crta naopačke).

imate li sličnih iskustava?
    da li je to normalno za tu dob ili ukazuje na neki neurološki problem?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koliko se sjećam iz metodike likovne kulture, da je tzv. "obrnuta perspektiva" normalna faza u djetetovom likovnom izražavanju. To bi ti mogao pobliže objasniti neki profesor likovne kulture. Ja se ne bih zabrinjavala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Imamo iskustva. Ista priča u istoj dobi. Moj mlađi sin je ljevak.

Taj je od najranije dobi crtao svakako, zrcalno, naopako, u svim smjerovima. Dva logopeda (iz Suvaga i jedan moj prijatelj) su rekli istu stvar - dijete bira dominantnu stranu mozga (ljevaci-desnu, dešnjaci-lijevu) ali nije to tak strogo da bi se trebalo zabrinjavati... Moj sin i dan danas ispunjava papir sitnim filigranskim crtežima (recimo srednjevjekovnih bitaka) u svim smjerovima. Nacrta konje kak idu duž svih margina papira...

Do zadnje godine pred školu ovo je normalno, uobičajeno i često.

Možeš djetetu i sama provjeriti koja joj je dominantna strana jednostavnim trikovima koji izgledaju kao igra:

- staneš ispred nje, sa dvije ruke ispred sebe držiš predmet (recimo tuljac od papirnatih ručnika) i pružiš joj, pa gledaš kojom će rukom spontano posegnuti - to joj je dominantna ruka

- kad ima tuljac u rukama, nek ga malo preokrene (bla bla, da zaboravi kojom rukom je uzela) a onda je pitaj da pogleda kroz to kao kroz dalekozor - gledaš kojom rukom ga diže i na koje oko ga stavlja. Ako je ista ruka i isto oko (pogotovo ako je ista ruka kojom je uzela tuljac kad si joj ga pružila) znači da je vjerojatno to dominantna strana

- nek stavi loptu na pod i ritne - gledaj kojom će nogom (dominantna noga)

Ako sve radi istom stranom - već se odlučila. Ako radi "šareno", još nije odabrala koja joj je strana dominantna.

Uostalom, svaka mama zna kojom rukom dijete jede, kojom crta itd...

Ima najrazličitijih kombinacija. Moj stariji je uvjetno dešnjak (podjednako nespretan s obje ruke) a mlađi ljevak, zakleti...

Ovaj mlađi je s pet godina pisao zrcalno cijele riječi i fraze, kao Leonardo da Vinci, jako ga je bilo teško "preštelati" na dešnjački način pisanja. Piše on lijevom rukom, ali teško mu je bilo pisati u njemu neprirodnu stranu.

I vid smo mu provjerili (minimalno kratkovidan, nije za naočale), odveli ga ponovno logopedu jer ima sitne poteškoće s čitanjem (ne razlikuje baš uvijek mala tiskana slova "b" i "d" - recimo, u riječi "brodogradilište") i logopedica je opet rekla da je to zato jer je ljevak i da mu treba više vremena. Idemo psihologu u kolovozu (kad jednom uđeš u žrvanj, teško je izaći van) jer dijete pokazuje izuzetan napredak u nekim stvarima (glazba) a malo zaostaje u drugim (čitanje) ali vidim ja da sve to ide u dobrom smjeru. Rekli su mi da se treba baviti aktivnostima u kojima ravnopravno sudjeluju obje strane tijela, pa ide na atletiku (fenomenalno je koordiniran) i svira.

Eto, nadam se da sad imaš jedan razlog za brigu manje.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Navodno (ali samo navodno, potpuno laičko objašnjenje) ljudi zapravo sve vide naopako, tj. slika na pozadinu oka dolazi naopako. Tek je iskustvo mozga preokreće "na pravu stranu", štogod to značilo. Zato djeca prve crteže i prva slova crtaju naopako, tj. upravljaju rukom tako da dobiju sliku kako je vide...
    Ovako kad čitam, nisam baš sigurna da je sve ovo logično . No tako ja to sebi objašnjavam. A pojava uglavnom brzo prođe...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

peterlin, hvala

čini mi se da ona trenutno podjednako koristi obje ruke, ali baš ću napraviti ovaj mali test.

meni je u glavi stalno bio onaj Bender Gestalt test, i kako tamo takve promjene perspektive od neke dobi nadalje ukazuju na neurološke poremećaje i nisam si to mogla izbiti iz glave

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

znam da marge ima stariju seku
    pa me to podsetilo
    moja mladja sestra je pisala i crtala naopacke.
    u to vreme ja sam krenula u predskolsko,
    i mama je, posmatrajuci nas, uvidela
    da je ona sedeci preko puta mene
    gledala kako ja pisem i crtam
    i to kopirala, samo naopacke.
    da kazem jos i to da je ona maltene umetnica,
    a ja blage veze sa crtanjem nikad nisam imala.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nita je u jednom razdoblju crtala sve naopako, bas kako pises
    onda je crtala s lijeva na desno ili obrnuto, ne znam
    sad ima razlicite tehnike ispunjavanja papira, ovisno o ideji ili mjesta s kojeg pocne

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I kod nas je u traganju za dominantnom stranom Mishica pisala prvo naopacke a onda sa desna na levo i to naizmenicno levom i desnom rukom. Krene pisati desnom sa desne strane papira pa negde od sredine prebacuje u levu ruku. Nedavno je olovku potpuno prebacila u levu i od tada pise normalno.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nemaš straha
    to mi je struka
    klinka ti se sasvim normalno razvija, sve u normali za njenu dob, dapače, čim već u toj dobi radi glavonošce i piskara slova kakva takva alles gut

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podizem topic,
    naime, danas sam primjetila da moj (skoro) petogodisnjak kada kopira slova pise naopacke. Pa mu je A zapravo precrtano V. a X mu je krizic. Citam gore da je to za 3,5 godisnjake normalno, pa pretpostavljam da je jos uvijek prihvatljivo i za petogodisnjake.
    Ono sto me zanima je kako da se postavim prema tome? Da li da ga ispravljam? Ili ignoriram i cekam da mu se "poslozi" s vremenom?

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ignoriraj, posložit će se. Moja S je počela normalno pisat, pa je počela izokretat pa sad vraća na mjesto. Ono što ja radim je da dok im čitam idem prstom slijeva ne desno da ima jasno dam doznanja smjer kojim se čita ili piše..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U većini slučajeva se posloži. Dijete vjerojatno još nije odabralo dominantnu stranu ili nije izraziti dešnjak/ljevak. Čak i u prvom razredu to učitelji toleriraju.

Dodatak: za to i za finu motoriku obično se nagli skok dogodi baš zadnje ljeto pred polazak u školu, tako da zakonska dobna granica za polazak u školu nije odabrana bez razloga. Ako se bude mijenjala, mijenjat će se i programi škole.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 20.10.2013. at 13:28

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala vam puno na odgovorima. Sinoc sam puno guglala i potpuno sam iznenadjena koliko ljudi (odraslih) kaze da znaju pisati invertivno, ali i kao u ogledalu i to s desna na lijevo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala vam puno na odgovorima. Sinoc sam puno guglala i potpuno sam iznenadjena koliko ljudi (odraslih) kaze da znaju pisati invertivno, ali i kao u ogledalu i to s desna na lijevo
    Pa da, mene je to fasciniralo u osnovnoj školi pa sam naučila, zrcalno, kao Leonardo da Vinci , a moj mlađi sin je tako počeo pisati. Moram ga pitati da li to još uvijek može. Ja mogu, ali nije baš uredno. Čita se u zrcalu ili kad okreneš list i pričvrljiš ga na staklo.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da, mene je to fasciniralo u osnovnoj školi pa sam naučila, zrcalno, kao Leonardo da Vinci , a moj mlađi sin je tako počeo pisati. Moram ga pitati da li to još uvijek može. Ja mogu, ali nije baš uredno. Čita se u zrcalu ili kad okreneš list i pričvrljiš ga na staklo.
    Peterlin ti si puna iznenadjenja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin ti si puna iznenadjenja.
    Mogu ti reći da mi je ta vještina dosta pomogla da razumijem svoje dijete - ljevaka, kao i njegove načine i probleme kod pisanja. A naučila sam to iz vica, u dobi od štajaznam 11-12 godina jer mi se sviđao Leonardo da Vinci i njegovo "tajno" pismo. U to vrijeme smo imali i svoje tajne abecede i svašta. Nisam se toga ni sjetila desetljećima, sve dok moj E. nije počeo sam od sebe tako pisati, ne samo riječi nego kompletne rečenice, zrcalno, u dobi od nekih pet godina.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je to fascinantno! Da li je E tako pisao i kad je rkenuo u skolu i koliko tesko mu se bilo prebaciti na pisanje s lijeva na desno i okretanje slova na "pravu" stranu?
    Vidjet cu kako ce se situacija kod nas dalje razvijati, no za sada ne iskljucujem mogucnost da nije mozda stopostotni desnjak.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

E. je izraziti ljevak od rođenja i on je pisao zrcalno negdje u dobi od 5 godina. Jako mu je bilo teško prebaciti se na standardni način pisanja jer je ljevacima to neprirodno.

S druge strane, nemoj brinuti, i moj L. (dešnjak) je neka slova pisao naopako, to je česta pojava i nije zabrinjavajuća.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.10.2013. at 13:18

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, našla sam jednu sliku koju je napravilo moje starije dijete-dešnjak u prvom razredu (zrcalno pisanje se izgubilo do kraja prvog razreda, jer to je normalna pojava kod učenja slova): http://s24.postimg.org/fm7f3mxyt/Leon_crta1.jpg

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

koja dobra zaba!!!
    Nisam sigurna jos da li se radi ozrcalnom pisanju, ejr je tek poceo pokazivati interes i razumijevanje za slova, pa smo tek na pojedinacnim individualnim slovima koje naravno poslozi svakojako po stranici. No, vidim definitivno da se radi o inverzivnom pisanju, kao sto sam rekla A je napisao kao V pa dodao poprecnu crticu, a V pak kao A samo bez poprecne crtice.
    Kad sam okrenula papir i rekla mu da opet napise ali tako kao sto sada vidi, ponovio ej istu stvar, postavio slova naglavacke. A kad sam mu pokusala objasniti kako, gledao me ko da sam s marsa pala. Skuzila sam da ih on jednostavno tako vidi izokrenute.
    Srecom ljude crta da stoje na nogama jer inace bi se zbilja zabrinula.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •