Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Par pitanja o neplodnosti

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno Par pitanja o neplodnosti

Svugdje se govori da je neplodnost za partnere srednje dobi nemogucnost zaceca do godine dana. Je li moguce da par srednje dobi (25-40) prirodno pokusava dulje od godine dana i uspije zatrudniti i dobiti dijete posve "tradicionalno".

Jesu li neki oblici neplodnosti nasljedni? Kao sto neplodnost nije stvar dijagnoze nego vremena, je li moguce da postoje nasljedne dijagnoze koje otezavaju zacece unutar vremenskog razdoblja od godine dana, ali da je dijete ipak moguce?

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Draga Imogen ali i ostale koji potiho čitate, svi moj odgovori su boldani, ali vrijeme je u začeću stvarno neprijatelj.... nažalost ireverzibilno curi.......

Citiraj Imogen prvotno napisa Vidi poruku
    Svugdje se govori da je neplodnost za partnere srednje dobi nemogucnost zaceca do godine dana.
    Je li moguce da par srednje dobi (25-40) prirodno pokusava dulje od godine dana i uspije zatrudniti i dobiti dijete posve "tradicionalno".DA, ali možete tako pokušavati tradicionalno i 10 godina i ne doći do trudnoće, vrijeme brzo leti i kad krenete u dijagnostiku, ženine godine su tu posve dragocjene i nepovratne. Ne znam kojih si ti godina, ali kod žene od 35 godina i ne bi trebalo čekati dulje od pola godine (ovdje se ne računa ta famozna godina u kojoj ne dolazi do začeća).
    Gledala neku prezentaciju od MPO stručnjaka, pa je tako objašnjavao da teška neplodnost muškarca može dovesti do trudnoće ali u tom prikazanom slučaju bi za začeće tradicionalnim putem (kako ti kažeš) trebalo 125 godina....

Jesu li neki oblici neplodnosti nasljedni? neke da, ali što te točno zanima? Koji oblik neplodnosti/infertiliteta odnosno subfertiliteta?

Kao sto neplodnost nije stvar dijagnoze nego vremena, je li moguce da postoje nasljedne dijagnoze koje otezavaju zacece unutar vremenskog razdoblja od godine dana, ali da je dijete ipak moguce? ajde konkretno ti reci što tebe zanima? I kako to misliš da neplodnost nije stvar dijagnoze nego vremena? Vrijeme je jedan faktor, zatim se kreće u dijagnostiku i tad sigurno neplodnost postaje stvar dijagnoze kao u našem slučaju - neprohodni jajovodi.

Ovih godinu dana odnosno pola godine kod žena od 35. godine unutar koje ne dolazi do začeća uz nezaštićene odnose nije bezvezni rok, kao što rekoh, vrijeme je ključan faktor.
    Mi smo negdje 2005. godine odlučili ići na dijete, tad sam imala 30 godina, u 2006. godini 2 spontane trudnoće - vanmaternična i biokemijska. 2006. drugu polovicu i 2007. prvu polovicu provodimo u dijagnostici -- 05/2007. dobivamo konačnu dijagnozu - IVF zbog neprohodnih jajovoda. Krenuli u prvi IVF s mojih nepunih 33 godine, tek 2010. ostvarujemo trudnoću IVF-om (tad sam imala 35,5 godina). MOžda na ovom slučaju vidiš da je prošlo više od 5 godina od odluke da krećemo na dijete do ostvarivanja trudnoće..... vrijeme je ovdje ključno, koje stvarno nemamo na bacanje!
    Posljednje uređivanje od Kadauna : 17.11.2013. at 21:12

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imogen, naravno da je moguće da par , kako ti kažeš srednjih godina, koji ne uspije zatrudniti u godinu dana pokušavanja, ipak uspije kasnije, naravno da je moguće. I dobitak na lutriji je moguć i čuda su moguća. Ali, ako ne uspijete za godinu dana, ne bi trebalo čekati čudo kad postoje liječnici koji će vam reći što učiniti da želja postane stvarnost.

Oprosti, ali neplodnost nije stvar vremena, nego dijagnoze, nažalost. Baš suprotno nego si napisala.
    Postoje dijagnoze koje smanjuju ( ili onemogućavaju) mogućnost začeća, bilo to s muške ili ženske strane, bile posljedice preboljele bolesti ili neke genetske (nasljedne).

No, čemu nagađati. Što prije treba ići na preglede i nedoumice će vam biti razjašnjene.

Ako jedan od partnera ne želi ići na pregled, to je već problem. Sve ovisi o godinama, jer tu je protek vremena neprijatelj. Dobiti dijete je odluka oba partnera i ako jedan ima jedne zamisli o tome, a drugi druge...tada se prvo to treba riješiti razgovorom, pa onda dalje.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Na ova pitanja potakao me ovaj clanak:
    http://najdoktor.com/kako-i-kada-je-...-zanijeti/a180

Unutar 12 mjeseci redovitih spolnih odnosa zanijet će ukupno 85% parova, od toga oko 30% tijekom prvog mjeseca. Tijekom idućih će 36 mjeseci uspjeti zanijeti još oko polovine od preostalih 15%. Nakon toga izgledi su značajno smanjeni

Imam li izgleda zanijeti nakon 2 godine pokušavanja?

Nakon 48 mjeseci od početka redovitih spolnih odnosa zanijet će polovina od 15 % do tada neplodnih parova.
    Druga stvar, zao mi je ako sam uvrijedila neke zene, stvarno mi nije namjera. Ja sam na drugom forumu cula da neplodnost moze biti stvar vremena, a ne dijagnoze. Nisam mislila nista lose, te me nema smisla napadati. Nije lose pitati i ne znati, lose ne pokusati nauciti.
    Posljednje uređivanje od Imogen : 18.11.2013. at 09:56

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Nama je doktor rekao - vi niste neplodni (da jeste onda nikad ne biste mogli imati dijete), samo ste manje plodni. Bez mpo biste mogli imati dijete za 2mj, 2 godine ili 20 godina ili nikad. To nitko ne može jamčiti

Ali naravno da nećemo čekati godinama, zato se ide u postupke

Recimo moja mama je čekala mene 14 godina. Nisu išli kod doktora, onda još to nije bilo tako rašireno kao danas. jesu im to savjetovali, ali trebalo je ići u Sloveniju, nisu imali novaca niti želje za takve stvari. A eto ipak mene.

I moja susjeda, prvo dijete bez problema. Drugo nikako. Čak i kod doktora i nikako. Sad, prvo dijete ima 19 godina, njoj se "dogodila" trudnoća.

Znači sve je moguće, samo pitanje da li je moguće baš za nas, ili ne. Ja nikad ne bih čekala po par godina, uvijek sam za javljanje doktorima...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Gle, može biti stvar vremena - ako ti imaš volje i vremena čekati. S naglaskom na vrijeme. I taj period 25-40 je jako širok. S 25-30 još i možeš čekati. Nakon toga nema više vremena za čekanje, godine idu, a kad/ako krenete u dijagnostiku i postupke, ne ide to tako brzo.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Imogen, uistinu mi je žao što imaš osjećaj da te je netko ovdje napao, nije, dapače..... bar moja to namjera nije bila a ni beti3 pretpostavljam.

Članak je ok, iako je gđa Škrablin jedna liječnica koja se ne bavi temom neplodnosti, druga su joj područja na koja se ona specijalizirala.

Ali i ona tamo navodi da su ženine godine nažalost one koje znatno smanjuju vjerojatnost trudnoće.

Po meni je 1 godina stvarno dovoljna za probanje (pod pretpostavkom da ste odnose imali u optimalno vrijeme ciklusa - prateći ovulaciju LH trakicama, temperaturom, promatranjem sluzi, eventualno uzv pregledima kod ginekologa).

Ovdje ima žena/parova koji su probavale doma 1-3 i čak 4 godine prije nego što su se obratile MPO stručnjacima (tad možda već kad žena ima 39 ili 42 godine što znatno smanjuje šanse na uspjeh, pa čak i medicinski potpomognutom oplodnjom).

Ali i dalje nisam shvatila na koju si nasljednu neplodnost ciljala svojim pitanjima.

Nemoj uzeti za zlo, voljela bih da je meni netko s 28 godina rekao vrlo jasno kako stvari stoje, nije imao tko.

U svakom slučaju sretno!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Imogen ne bih rekla da su te forumašice napadale, pročitala sam njihove odgovore i stvarno ne vidim zašto to misliš, informirale su te i to dosta opširno dale odgovore na tvoja pitanja.
    Svejedno bilo bi dobro da napišeš konkretno koliko ti je godina (jer nije svejedno jel imaš 25 ili 35 i više) i što te ustvari zabrinjava (koja nasljedna dijagnoza).

Parovi koji ne uspiju u tih godinu dana, a pokušavali su u vrijeme plodnih dana i imaju redovite cikluse mislim da bi se trebali lagano uputiti kod ginekologa koji će ih uputiti dalje da se vidi zašto nije došlo do trudnoće u tom periodu, ako je sve uredu onda možete i dalje pokušavati tradicionalno a ako nije bar ćete znati na čemu ste...
    Mi smo počeli sa 27 god "raditi" na djetetu pa sam zatrudnila sa skoro 35 god. iako nismo znali da imamo neku dijagnozu nego tek nakon nekih 2 godine pokušavanja smo saznali i eto da nismo išli dalje ja ne bih zatrudnila

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Oproste sto sam se uzrujala. Hvala na odgovorima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •