Podižem malo temu ako tko ima iskustva Moj maleni se rodio osim sa zatvorenim suznim kanalićima i s dakriocistokelom ispod desnog oka (benigna tvorba u obliku plavičaste kuglice ispod oka uz korijen nosa, zbog opstrukcije nazolakrimalnog kanala). Rečeno je da se može spntano povući ili će mu s 8-9 mjeseci operirati (to je nešto kratkotrajno, rutinski u općoj anesteziji). Iz rodilišta smo došli s infekcijom oka koja je prošla za tjedan dana uz Tobrex kapi i mast (izlazio je gnojni sekret iz oba oka, streptokok i zlatni stafilokok). Kako su mu u bolnici tjedan dana masirali više puta dnevno cista se povukla, nije bilo ni sekreta neko vrijeme, no čim smo počeli izlaziti vani (ne znam ima li veze s vjetrovitim vremenom, dobro je zaštićen u košari, ili s mojim nestručnim i prenježnim masažama u početku), ponovno je počelo izlaziti po malo sekreta i cista bi se brzo ponovno formirala ako bih preskočila koje masiranje (manja nego kakva je bila pri rođenju, ali ipak vidljiva). Uglavnom, sekreta nekad uopće nije bilo, nekad malo (desno oko, s lijevim nakon izliječene infekcije nije više bilo problema).
Prije nekoliko dana to se desno oko ponovno upalilo, tj. cista, tipično za konjunktivitis pocrvenilo je i nateklo, uz užasno puno gnoja koji je izlazio vani čak i kad je spavao. Kako sam ja mahnito to istiskivala da mu ne bi radilo probleme dok spava u jednom je momentu taj gnoj iscurio i kroz desnu nosnicu (drugi dan kapanja tobrexom). Očistila sam je dobro štapićem koliko sam mogla i obilno nakapavala fiziološkom. Nakon toga, više nema niti malo ni gnojnog sekreta iz oka niti se dakriocistokela nazire. Kako je to prvi put da je sekret procurio kroz nos, zanima me znači li to da se taj kanalić masažom otvorio i da se cista spontano povukla? Ima li tko sličan slučaj?