Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: Fijasko s izradom ghee maslaca (po naški masla)

  1. #1
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno Fijasko s izradom ghee maslaca (po naški masla)

    Radila sam po ovom receptu - http://alternativa-za-vas.com/index....k/article/ghee. I napravila apsolutno sve kako je pisalo. Imala sam domaći maslac od kile, kuhala ga nekih 20-ak minuta kad sam se počela pitati jel normalno da tako tamni. Na kraju, kad sam našla jedan drugi recept koji je detaljniji i kaže da treba ugasiti kada se maslac prestane pjeniti, bilo je kasno, samo sam mogla konstatirati da mi je sve ošlo u klinac.

    Ne odustajem, kuhat ću od pola kile, ali dajte mi pliz recite jel tko to radio i koje su još cake.

  2. #2
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,465

    Početno

    Pitaj Davora, on je expert.

  3. #3
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Kaj ima njega na forumu?

  4. #4
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,465

    Početno

    Pa proviri povremeno.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 09.01.2014. at 16:41

  5. #5
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Recept je da isključiti i preliti ČIM se razbistri.

  6. #6
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    A ovaj recept veli 40-50 minuta!

    Koliko se količine izgubi kuhanjem?
    Posljednje uređivanje od Jelka : 09.01.2014. at 17:00

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Taj recept nema veze s mozgom, ne može se postavitri vremensko ograničenje jer nisu svi maslaci jednaki. Potrazi na youtube upute da vidis kako to zaista treba izgledati kad je gotovo. Kuhanjem se izgubi 20% mase jer je maslac emulzija koja se sastoji os 82% masnoce, ostalo je voda i bjelančevine. Od 1,5 kg masla dobijem 2 tegle one od krastavaca, standardne.

  8. #8
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Sydney / Zagreb
    Postovi
    2,042

    Početno

    Treba staviti na jako slabu vatru i pustiti da polako kipi, povremeno promiješati.
    Ako ti je posmeđilo za 20 minuta, sasvim sigurno je bila prejaka vatra. Ja kuham u posudi od inoksa, na najslabijoj struji (1 od 6) oko sat vremena. Ne skupljam pjenu, sama od sebe nestane. Kad talog počne smeđiti (do tad pjena već skoro sasvim nestane), gotovo je. Moram biti bistra zlatno-žuta tekućina. Procijedim kroz gazu.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Točno.
    Skidanje pjene je tlaka i sasvim je nepotrebno. Ako je vatra prejaka jako se zapjeni pa po tome znaš da treba smanjiti.

    U putru ima oko 80% masnoće, a ostalo je voda koja mora ispariti i bjelančevine koje ne smiju zagoriti. Glavni problem je da se temperatura naglo digne u trenutku kad iskuha sva voda koja drži temperaturu na ispod 100°C. Baš zato treba jako paziti kad prestane pjenjenje. Mrvice koje onda krenu tamniti su bjelančevine i nije nikakav problem ako se zagrijavanje obustavi i prije nego krenu smeđiti - ostat će na cjedilu.

  11. #11
    Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013
    Postovi
    1,636

    Početno

    Sad cu ispasti blesava sa svojim pitanjem. Ali u koje se svrhe koristi ghee maslac? Stalno ga vidjam po ducanima, ali, posto ne znam cemu sluzi, nisam se odlucila kupiti ga

  12. #12
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Nema sanse da je bila prejaka vatra, bila je na najmanjoj mogucoj jacini. Radila sam u Zepterovom loncu, sirokom i barem 2x visljem od razine putra.

    Sutra radim ponovo.

    Kaj se zbilja maslo ukruti? Vecinom sam citala da bude gusto tekuce.

  13. #13
    baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    594

  14. #14
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Jelka, ja kuham iskljucivo u loncu. Znaci onoj posudi cija je visina veća od promjera. Mislim da ti je maslo izgorilo jer si ga predugo kuhala u preplitkoj posudi.
    Ja ponekad skupljam pjenu, pa on nje napravim namaz sa suncokretom.

  15. #15
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj se zbilja maslo ukruti? Vecinom sam citala da bude gusto tekuce.
    tekuće je dok je vruće, kad se ohladi je malo tvrđe od maslaca

  16. #16
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Nije tvrđe od maslaca. Meni uvijek ostane kao svinjska mast - takve tvrdoće i gustoće. Onako, kad je blizu špareta, malo se otopi na vrhu.

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Nije tvrđe od maslaca. Meni uvijek ostane kao svinjska mast - takve tvrdoće i gustoće. Onako, kad je blizu špareta, malo se otopi na vrhu.
    Ovako i kod mene. Doduše, ja to radim relativno rijetko (ako se maslac ne pojede u roku, što je fakat rijetkost) i onda koristim za krem juhe, npr. od karfiola ili brokule - tamo mi je nezamjenjivo.

  18. #18
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    ja ga nisam radila, nego uzela sa nekog domaćinstva s područja Kupresa, i moj je tvrđi, ako je u frižideru, treba dobro pritisnit žlicom da ga zagrabiš. sad, ne znam je li neka razlika u procesu ili mlijeku :/

  19. #19
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Razlika je u frizideru vjerojatno. Moje stoji vani.

  20. #20
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    ja sam mislila da mora bit u frižideru

  21. #21
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    E da, puuuno je lakše skuhat hrpu masla nego malo. Jer malo masla pregori puno brze nego puno masla.

    Tangerina, maslo, ako je napravljeno kako treba, ako je sva voda iskuhala i sve bjelančevine ošle ća, zapravo nepokvarljivo.

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    E da, puuuno je lakše skuhat hrpu masla nego malo. Jer malo masla pregori puno brze nego puno masla.

    Tangerina, maslo, ako je napravljeno kako treba, ako je sva voda iskuhala i sve bjelančevine ošle ća, zapravo nepokvarljivo.
    Pa jasno, jer ne moraš toliko paziti, može podnijeti centl višu temperaturu. Ja još nisam isprobala to raditi na novom štednjaku. Na starom mi je za to služila džezva i mali plamenik na najmanjem plamenu, s tim da je trebalo stražariti ko kobac - imaš pravo, bilo bi lakše da je veća količina.

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja ne kuham manje od 1,5 kg, jer sam jednom davno sprzila 750g maslaca, a to mi je preskup sport.

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno

    kuham duže od vas, i po dva ili tri sata, na struji, jačina 1 od 9 na maloj ploči. procijedim kroz nekoliko slojeva gaze

  25. #25
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Koju količinu?

    I moje se dugo koha, ja zapravo kuham 2 puta, ali nikad 2-3 sata.

  26. #26
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    marta, dva puta? Znači procijediš i vratiš na najmanju vatru? To sam vidjela u nekima od linkova, negdje se pisalo, negdje ne.

  27. #27
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Da, ponekad, kad mi se cini da se prebrzo skuhalo, procijedim i ponovo prokuham.

  28. #28
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nije baš sasvim točno da se neće pokvariti, jer se kao i svaka druga masnoća užegne. Ali je to malo ekstremno.

  29. #29
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Istinu zboriš, ja uvijek zaboravim na detalj da se to kod mene jako brzo troši.

  30. #30
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Meni je uspjelo od prvr. Kuc! Kuc! Ali mi nije fino za jesti žlicom kao marti, ali za palčinke i kokice. - neprocjenjivo. Uglavnom ga za to i koristim

  31. #31
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Evo upravo kuham. Laaagano se pocinje nazirati dno, pjena je gore cijelo vrijeme (radim po martinom naputku). Na ful ful najmanjoj rinki je, tu nikad ne koristimo jer vodi treba 7-8 min. da zakuha.

    Jel za sada sve radim dobro?

    E da, kuha se sad vec nekih 20-25 min., cca 750g (toliko sam imala).

  32. #32
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ako je maslo providno, gotovo je SKIDAAAAAJ S VATREEEEEEEEEEEEEE!

  33. #33
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Skinula. I super izgleda.

    Na dnu se nije nis skupilo, to je ok?

  34. #34
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    E ovako. Od tih cca 750g napunila sam dupkom onu staklenku od krastavaca. Meni se ne čini da je to 80% od 750g, nego više. Kaj da mislim o tome? Da ponovo prokuham?

  35. #35
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    a mene zanima čisto orijentacijski, koliko vas košta jedna tegla (od krastavaca) masla? gotovog ili kad pravite. ja sam ga kupila sa jednog gospodarstva i platila 60kn, pa da se znam orijentirat je li to uobičajena cijena za njega.

  36. #36
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Ja nabavljam domaći maslac po 35 kn/kg. Po tome znači ti skoro duplo skuplje prođeš.

  37. #37
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    a za šta sve ga koristite?

  38. #38
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    a mene zanima čisto orijentacijski, koliko vas košta jedna tegla (od krastavaca) masla? gotovog ili kad pravite. ja sam ga kupila sa jednog gospodarstva i platila 60kn, pa da se znam orijentirat je li to uobičajena cijena za njega.
    Pa ako uspijem kupiti 1kg maslaca za 44kn, onda me 1 tegla masla (ona od 600 i nesto g) košta 33kn.

  39. #39
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    a za šta sve ga koristite?
    Za kuhanje, općenito. A i za pojest žlicom tu i tamo.

  40. #40
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    tnx cure na info, i činilo mi se ovo poskupo, sad samo da otkrijem di se u Splitu može kupit domaći maslac

  41. #41
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Pa ja napravim od bilo kojeg maslaca koji trenutno imam.

  42. #42
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno



    Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

  43. #43
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Nemojte me ubiti ak nisam smjela staviti fotku, pokusavam prokljuviti ovu aplikaciju. I pohvaliti se maslom.

    Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

  44. #44
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    ja sam danas iz radoznalosti ovo radila. kuhala sam 0.5 kg maslaca. ong iz lidla.
    kuhala sam prvo na plinu da prokuha, a onda sam prebacila na struju na 2 od 9 stupnjeva jacine.
    ono sto je mene nerviralo je neravnomjerno vrenje cijele emulzije.
    kuhala sam cca 15 min. skidala sam pjenu. jednostavnije mi se cinili da cu vidjelti kad ce se sve razbistriti.
    na dnu mi je ostala neka bijela nakupina, predpostavljam proteini, ali mi nisu pocrnili.
    kad se otopina razbistrila i zapravo frakcionirala u dvije faze, gornja zlatno zuta i donja bijela, maknula sam s vatre i profiltrirala kroz dva sloja filter papira.
    dobila sam malo vise od pola tegle, to je valjda OK. meni je negdje zazvonilo da je marta rekla da ona dobije od 1,5 kg cijelu tegicu, pa sam navratila vidjeti da li moram opet to kuhati.
    e sad jos moram i isprobati, ali mislim da ce nam kokice se jako organoletpicki poboljsati. barem BC i meni, koji ih obozavamo, a do sad nisamo mogli maslac gurnuti u njih, zbog vioke temperature.
    nadam se da ce sad biti bolje.

  45. #45
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    spajalice, od 1,5 kg se dobiju 2 tegle. DVIJE.

  46. #46
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ne smiješ staviti fotku, trazi moderatora da ju skine.

  47. #47
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    spajalice, od 1,5 kg se dobiju 2 tegle. DVIJE.
    hvala, procitala sam gore, zato sam dosla na topic, pa sam odlucila napisati svoje iskustvo.
    pa sam streberski zakljucila da je ovo moje OK. jer imam cca. 1/3 tvoje kolicine. joj bolje da me nisi vidjela kako sam to ozbiljno radila. skoro sam trazila i kuglice za vrenje. a onda sam zakljucila da bi to bilo pretjerano

  48. #48
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    hehe, to ti je zato što ti valjda vidiš elemente struke u tome, a ja ne pa ja to lijevom nogom.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •