Imali smo sličnu situaciju u prvom razredu. Nama je pomoglo to što je od prvog razredo mogla ići jednom tjedno na dodatnu nastavu iz matematike (DOD) i izvannastavnu aktivnost-eko grupa (INA) koja se odmah lijepila na raspored kao 5. dodatni sat (jednom tjedno ionako su imali 5 sati u redovnom rasporedu, s tim da moja ide na vjeronauk). Time su tri dana u tjednu bila pokrivena. Ostala dva dana ostajala bi u školskoj knjižnici i čitala (listala) nešto dok ja ne dođem po nju. S tim su bile upoznata knjižničarka i učiteljica i bilo je potpuno ok i nitko nije pravio probleme, dapace bili su vrlo susretljivi. Tako je ostajala u školi svaki dan do 12:20 i sve je bilo super.

Opcija je i dopunska nastava, neka ju učiteljica zadrži, čak i ako ne mora ići pa neka nešto radi. Kod nas je dopunska jedanput tjedno 5. sat, pa ti i to može riješiti dio problema? Uglavnom, kod nas je dobro funkcioniralo. Raspitaj se odmah kod upisa što škola nudi kao izvannastavne aktivnosti, dodatna/dopunska nastava. Razgovaraj odmah otvoreno sa svima (stručni tim kod upisa u školu, učiteljica na samom početku školske godine) i reci da ti je to velik problem i pitaj kako se može organizirati. Možda može biti i kod školske psihologice taj zadnji sat, pogotovo ako ima poteškoća sa odnosom s vršnjacima, možda pomoć može biti višestruka (korisno ubijanje vremena)...
Mislim da može biti upisana i u boravak ako ti radiš na pola radnog vremena, u boravku ima i djece nezaposlenih roditelja.