Pokazuje rezultate 1 do 50 od 200

Tema: Obvezno dojenje po zakonu u UAE

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

a jesi ga isecirala. mislim da sam sasvim jasno objasnila što podrazumijevam pod promocijom dojenja i podrškom i kakvu bi ulogu tu trebala imati baby-friendly pro-dojeća rodilišta. prije svega trebaju educirati žene koje nemaju zdravstvenih problema koji bi bili prepreka dojenju, a edukacija se ne svodi na to da im uvale brošuru s prosima ili izdiktiraju listu istih. vjerovala ili ne, većina se žena NE informira prije poroda i kod mase njih se još uvijek zadržao stav njihovih majki, baki, tetki i susjeda da je AD bolji, hranjiviji i zdraviji za bebu, za što svi ovdje znamo da jednostavno nije istina (osim u slučajevima koji se broje u milipromilima). većina žena dolaze u rodilište s već usađenim mišljenjem da mlijeka jaaaaaako često nema dovoljno, da kod mase žena nestane preko noći, da se ne smije dojiti ako si prehlađen/imaš upalu/nastavi niz, da je dojenje nemoguće s uvučenim bradavicama itd., itd. toj većini žena potrebna je kvalitetna edukacija i podrška, kvalitetan pristup i rad s njima, a to se ne može svesti na 3 minute recitiranja benefita dojenja i za dijete i za majku koje ne poništava već usađene pogrešne info. to naravno ne znači da će se beba čija majka dojenje kategorički odbija ostaviti gladna niti da će se tu majku maltretirati i "kažnjavati" na bilo koji način. ali, ako je pro-dojeće, rodilište isto tako sasvim sigurno ženi ne bi trebalo dati bromergon na prvi zahtjev bez da se ostavi prostora i vremena da ona sazna čim više info, upozna se s iskustvima drugih i dobije mogućnost da mišljenje promijeni. na baby-friendly rodilištu je da unutar tog ograničenog vremena rodiljama pokuša maksimalno približiti sve benefite dojenja, kao i probleme s kojima bi se mogle susreti, a ako nakon toga žena i dalje ne želi dojiti, ne treba. i ne, nije zbog toga sebičnjakuša ili loša majka baš kao i što ona koja doji nije = dobra majka. ali rodilište ima svoju zadaću i treba je pokušati ispuniti. pa valjda s razlogom ima titulu baby-friendly, što podrazumijeva da je pro-dojenja i onda je valjda jasno koja mu je zadaća. ako bi se bromergon dijelio šakom i kapom na prvi zahtjev u samom rodilištu, ne vidim zašto bi imalo titulu pro-dojeće jer očito ne ispunjava tu zadaću. a ona je ipak bitna i za majke i za djecu - dojenje je ipak najbolja opcija za oboje. i to su znanstvene činjenice koje velik dio žena ne zna i zato je dojenje potrebno promovirati i podizati svijest o benefitima. drugi je par rukava što ta edukacija, podrška i actually rad sa ženama očito kod nas ne funkcionira kako bi trebao.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    to naravno ne znači da će se beba čija majka dojenje kategorički odbija ostaviti gladna niti da će se tu majku maltretirati i "kažnjavati" na bilo koji način. ali, ako je pro-dojeće, rodilište isto tako sasvim sigurno ženi ne bi trebalo dati bromergon na prvi zahtjev bez da se ostavi prostora i vremena da ona sazna čim više info, upozna se s iskustvima drugih i dobije mogućnost da mišljenje promijeni. .
    meni se čini da ipak point postoji.
    ako žena ne želi dojiti, omogućava li joj se taj izbor?
    bez da mora slušati ono što možda već zna?
    da na zahtjev dobije bromergon, na svoju odgovornost?
    dakle - postoji li takva opcija?
    da kaže kad rodi - ja ne želim dojiti, i da se taj izbor poštuje?

mislim, naravno da kod nas žene imaju izbor ne dojiti, jer ih većina ionako ne doji.
    al je li taj izbor omogućen u rodilištu?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    meni se čini da ipak point postoji.
    ako žena ne želi dojiti, omogućava li joj se taj izbor?
    bez da mora slušati ono što možda već zna?
    da na zahtjev dobije bromergon, na svoju odgovornost?
    dakle - postoji li takva opcija?
    da kaže kad rodi - ja ne želim dojiti, i da se taj izbor poštuje?

mislim, naravno da kod nas žene imaju izbor ne dojiti, jer ih većina ionako ne doji.
    al je li taj izbor omogućen u rodilištu?
    Da li stvarno mislite da je potreban "Amen" nekog autoriteta koji će "odobriti" ne-dojenje, nakon što procijeni da se žena dovoljno educirala?

Znam da su svi jako protiv pshiloških savjetovanja, i ne znam kakvih sve ne procjena edukacija prije MPO-a, pa zašto se onda to u ovom slučaju nameće?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    a jesi ga isecirala. mislim da sam sasvim jasno objasnila što podrazumijevam pod promocijom dojenja i podrškom i kakvu bi ulogu tu trebala imati baby-friendly pro-dojeća rodilišta. prije svega trebaju educirati žene koje nemaju zdravstvenih problema koji bi bili prepreka dojenju, a edukacija se ne svodi na to da im uvale brošuru s prosima ili izdiktiraju listu istih. vjerovala ili ne, većina se žena NE informira prije poroda i kod mase njih se još uvijek zadržao stav njihovih majki, baki, tetki i susjeda da je AD bolji, hranjiviji i zdraviji za bebu, za što svi ovdje znamo da jednostavno nije istina (osim u slučajevima koji se broje u milipromilima). većina žena dolaze u rodilište s već usađenim mišljenjem da mlijeka jaaaaaako često nema dovoljno, da kod mase žena nestane preko noći, da se ne smije dojiti ako si prehlađen/imaš upalu/nastavi niz, da je dojenje nemoguće s uvučenim bradavicama itd., itd. toj većini žena potrebna je kvalitetna edukacija i podrška, kvalitetan pristup i rad s njima, a to se ne može svesti na 3 minute recitiranja benefita dojenja i za dijete i za majku koje ne poništava već usađene pogrešne info. to naravno ne znači da će se beba čija majka dojenje kategorički odbija ostaviti gladna niti da će se tu majku maltretirati i "kažnjavati" na bilo koji način. ali, ako je pro-dojeće, rodilište isto tako sasvim sigurno ženi ne bi trebalo dati bromergon na prvi zahtjev bez da se ostavi prostora i vremena da ona sazna čim više info, upozna se s iskustvima drugih i dobije mogućnost da mišljenje promijeni. na baby-friendly rodilištu je da unutar tog ograničenog vremena rodiljama pokuša maksimalno približiti sve benefite dojenja, kao i probleme s kojima bi se mogle susreti, a ako nakon toga žena i dalje ne želi dojiti, ne treba. i ne, nije zbog toga sebičnjakuša ili loša majka baš kao i što ona koja doji nije = dobra majka. ali rodilište ima svoju zadaću i treba je pokušati ispuniti. pa valjda s razlogom ima titulu baby-friendly, što podrazumijeva da je pro-dojenja i onda je valjda jasno koja mu je zadaća. ako bi se bromergon dijelio šakom i kapom na prvi zahtjev u samom rodilištu, ne vidim zašto bi imalo titulu pro-dojeće jer očito ne ispunjava tu zadaću. a ona je ipak bitna i za majke i za djecu - dojenje je ipak najbolja opcija za oboje. i to su znanstvene činjenice koje velik dio žena ne zna i zato je dojenje potrebno promovirati i podizati svijest o benefitima. drugi je par rukava što ta edukacija, podrška i actually rad sa ženama očito kod nas ne funkcionira kako bi trebao.
    Ok, neću te sad secirati, samo ti govorim da i je problem u tome što su teorija (koju si ti lijepo opisala) i praksa (actually rad sa ženama) kod nas totalno u raskoraku, te da dok se ne usklade, nema smisla tupiti teoriju, a u praksi ništa ne funkcionira.

I još bi rekla da edukacija dojenja na SD ne postoji, tj. nije postojala 2005. niti 2010. Postojalo je samo 3 minutno tupljenje da se mora dojiti, uvaljivanje brošura i onda nastavak fraze: morate dojiti nekoliko desetaka puta na dan. Nitko nije želio pomoći namjestiti dijete na dojku, osim u viziti kad bi se pravile da sve znaju i skakutale pred Stanojevićem kao hrpa skakavaca, ulizica. Nitko nije želio pogledati da li se radi mastitis i da li dojke prazne/pune...Na svaki poziv (i to ne samo meni, nego svim cimericama, da ne pomislite da sam se ja možda zamjerila, promijenila sam 2 sobe u drugom porodu i nekih 6,7 cimerica i prema svima je bilo isto) su frktale nosom, i odgovarale: mama, pa to je vaše dijete, nećemo se valjda mi njime baviti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •