Tužno je kada dijete oboli od dječje paralize, naravno.
Međutim, sumnjam da ima ikakvih dokaza za tvrditi da je M.Š. obolio od postvakcinalnog polija (uzrokovanog cijepljenjem). U to virijeme se još prirodni, tzv. "divlji" polio javljao u Hrvatskoj.
A koliko znam, u to vrijeme se nije radila intratipska diferencijacija (postupak za razlikovanje prirodnog "divljeg" poliovirusa od cjepnih poliovirusa) u Hrvatskoj.
Tako da čvrsti stav o tome da se radi o posljedici cijepljenja mi više izgleda kao osobno uvjerenje nego potkrijepljena činjenica.
Inače, prije uvođenja cijepljenja obolijevalo je svake godine od nekoliko desetaka do nekoliko stotina (600) djece od te bolesti, a umiralo od nekoliko (3-4) do tridesetak djece svake godine.
Nakon uvođenja cijepljenja, nikada nije oboljelo više od deset djece godišnje, a zadnji slučaj u Hrvatskoj zabilježen je 1989. godine.
Nakon 1989. dječje paralize više nema u Hrvatskoj, a u slijedećih dvadesetak godina nakon zadnjeg slučaja dječje paralize (od 1990 do 2008) kao posljedica cijepljenja bilo je ukupno devet-deset postvakcinalnih slučajeva (dakle, prosječno jedan slučaj u dvije godine). Nitko od tih koji su razvili postvakcinalni polio u tih 20 godina nije umro od te bolesti.
Zadnjih 6 godina koristimo inaktivirano cjepivo, tako da nemamo više postvakcinalnih poliomijelitsa.
Pa neka svatko procijeni sam je li statistika u prilog cijepljenju ili protiv.