Stranica 2 od 17 PrviPrvi 123412 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 842

Tema: novi kriteriji za upis u srednje škole

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a ja sam odlučila "izmanipulirati" dijete da upiše neku "lakšu" gimnaziju, da se ne pati puno, da ne umire učeći stvari koje i nisu baš jako potrebne
    i da paralelno uči ko mutava za maturu
    i upiše ono što želi i voli

nemam B opciju
    ni ne treba ti B opcija,
    hrpa toga što se u školama, i osnovnoj i srednjoj, uči je najobičnije bubanje. i još kad te zapadne učitelj koji misli da je njegov predmet jedini...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nikad ne bih pametnom i sposobnom djetetu savjetovala upis u lakšu školu, uvijek bih mu savjetovala maksimalnu varijantu koju može upisati.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    nisam sigurna koliko je bodovanje dodatnih predmeta ok ili ne, ne mogu nijednu stranu bas prigrliti, ali zasigurno novim sistemom bodovanja nije omogucen ravnopravan upis svima, tj bar ovima dolje navedenima nije
    - DJECI KOJA NE IDU NA VJERONAUK - prosjecna ocjena iz vjeronauka (bilo kojeg, ne samo katolickog) je daleko veca od prosjecnog opceg uspjeha, tj popravlja uspjeh onoj djeci koja idu na vjeronauk. time su djeca koja nisu vjernici diskriminirana jer u nijednom drugom predmetu koji je izborni, ne radi se o vrijednosnim izborima
    - DJECI CIJI SU RODITELJI NIZEOBRAZOVANI - ta djeca imaju znacajno slabiji opci uspjeh od djece visokoobrazovanih roditelja. to je u hr prisutno puno vise nego vani gdje se na tom problemu radi.
    - DJECACIMA - jer imaju nizi opci uspjeh u os od djevojcica cime su zakinuti kod upisa u gimnazije (a nisu gluplji, jelda, i nije da manje znaju, jelda)
    istina,
    potpisujem u potpunosti.
    nažalost nikada neće svi biti ravnopravni.
    Posljednje uređivanje od suncokret : 29.04.2014. at 12:48

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja bih da imam ambiciozno dijete koje grize
    ali nemam
    pa bi je "jača" okolina "ubila u pojam"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

i ja bih da imam ambiciozno dijete koje grize
    ali nemam
    pa bi je "jača" okolina "ubila u pojam"
    Ali treba voditi računa i o onome što je tanja_b rekla - bliska osoba ima jako jaaaako negativna iskustva s bistrim djetetom u ispodprosječnoj gimnaziji, zbog sastava učenika. A ja imam takvo iskustvo sa svojim djetetom već sada u osnovnoj školi.

Nažalost, ima stvari na koje ne možemo utjecati...Sastav učenika u razredu ne zna se do prvog školskog dana.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nikad ne bih pametnom i sposobnom djetetu savjetovala upis u lakšu školu, uvijek bih mu savjetovala maksimalnu varijantu koju može upisati.
    teža škola ne mora značiti i kvalitetno znanje na kraju školovanja.
    a lakša škola omogućuje i bavljenje nekim dodatnim aktivnostima, osim bubanja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mora, ali većinom ipak znači. Takvo je moje iskustvo iz vremena moga školovanja. Na mom fakultetu se jasno vidjela razlika između đaka iz težih i lakših škola (zagrebačkih).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prvo sam razmišljala tim smjerom
    a sad više nisam sigurna

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dobro što ne moraš ti donositi tu odluku.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, odlično
    kako si sama "zasluži" upis, tako će se i upisati

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne mora, ali većinom ipak znači. Takvo je moje iskustvo iz vremena moga školovanja. Na mom fakultetu se jasno vidjela razlika između đaka iz težih i lakših škola (zagrebačkih).
    Vidi se i sad

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

najbolji student na mom smjeru nije bio ni iz zagreba, niti je išao u neku super prestižnu srednju školu, a bio je uspješniji od mnogih vršnjaka s mioca-danas drži katedru na fakultetu računarstva.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    najbolji student na mom smjeru nije bio ni iz zagreba, niti je išao u neku super prestižnu srednju školu, a bio je uspješniji od mnogih vršnjaka s mioca-danas drži katedru na fakultetu računarstva.
    X

Jako dobri studenti bili su prilično disperzirani - Pula, Rijeka, Osijek, Šibenik, Zagreb...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

naravno, da me se ne bi krivo shvatilo-ne zagovaram upis u srednju školu u kojoj se ništa ne radi, ali mislim da su malo pogubile kompas i one u kojima djeca po par sati dnevno doma moraju učiti.
    osobno, najradije bi dijete upisala u školu u kojoj se predmeti mogu, bar donekle, birati prema sposobnostima, interesima i daljnjim planovima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma ja točno to mislim
    ako je dijete ambiciozno i pametno, napredovat će svugdje

eto, ja svoje dijete nisam htjela upisati u lokalnu školu
    između ostalog... kao, loša je

naši susjedi imaju troje djece
    sve troje u tu školu išli

sve troje MIOC, 5.0.
    starijih dvoje prvi na prijemnom na medicini
    sad oboje 5.0 na medicini

takvi bi bili i u tunguziji i na harvardu
    žele učiti, žele znati

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa kao prvo, rekla sam zagrebačke škole, naravno da se ne znam usporediti zagrebačke sa školama iz drugih gradova, i na mom faksu je bilo izvrsnih i dobrih studenata iz svih gradova Hrvatske, jer je naravno i u tim gradovima bilo odličnih srednjih škola. Bilo je i nekoliko dobrih studenata iz drugih ZG škola - ali, nekoliko, dok su npr. iz mog razreda iz MIOC-a svi završili faks (a trećina studenata upisanih na moj faks na prvu godinu ga ne završi). Dakle, ipak postoji nekakvo pravilo, iako naravno da ima pojedinaca koji se ne uklope u njega.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ma ja točno to mislim
    ako je dijete ambiciozno i pametno, napredovat će svugdje
    Možda hoće, a možda će se pogubiti u nepoticajnoj sredini. Nije to baš tako crno-bijelo kako bismo mi ponekad htjeli da bude
    A u gimnazijskom programu se mora učiti par sati dnevno, ovako ili onako, jer je program takav. Na kraju krajeva, sad ih sve čeka državna matura.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja znam dosta ljudi oko sebe koji su išli u srednje škole Ruđer i Teslu i završili ETF, isto kao ja s MIOCom
    Posljednje uređivanje od larmama : 29.04.2014. at 15:23

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mima-možda to nije do mioca, kao bolje škole, nego do toga da mioc upisuju već u startu ambiciozniji učenici.

što se tiče učenja, vama je to normalno da se svakodnevno uči po par sati, uz redovito pohađanje nastave?
    meni nije.

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Vidi se i sad
    po mom iskustvu razlika se je vidjela na 1. god faxa i nikad poslije
    završila sam XV. gim. (MIOC) i znam neke ljude koji poslije MIOC-a čak nisu završili fax jer su bili isfrustrirani
    ili nisu mogli prihvatiti da će na faksu morati ponekad uzeti i drugu ocjenu osim 5.

A i mi koji smo kasnije završili teže faxeve nismo uglavnom nešto super nadprosječno uspjeli u životu (u tom nekom poslovnom smislu),
    ne zato smo bili lijeni nego nam je tako nekako "pao grah".
    Čak dapače, mislim da možda nitko nije isplivao jer smo u MIOC-u postali štreberi, ono nauči što moraš, izvrši zadatak, a ne daj bože da malo
    digneš nos i vidiš širu sliku.

apropos važnosti teže škole danas kad postoji poplava privatnih i javnih fakulteta
    upitne kvalitete, jedinog sigurnog puta do dobrog posla preko štele, forsati dijete da upiše školu gdje je potrebno
    učiti npr. povijest 3 sata dnevno svakodnevno da bi se dobila 4-ka,
    ne znam osjećala bih se kao Don Quijote.

Sve to važi za prosječno dijete (ako si možemo priznati da nam je dijete prosječno), odnosno
    dijete koje baš ne "žeđa" za znanjem, učenjem itd.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To je svakako do kombinacije jednog i drugog. (i moram reći da ne poznajem baš puno ljudi koji su išli u ove druge škole a da su završili ETF, dapače, mogu se sjetiti samo dvojice iz Ruđera, a iz Tesle svakoga koga sam znala je prekinuo faks)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Btw. normalno mi je da se u srednjoj školi mora svakodnevno učiti po više sati, i unatoč takvom učenju faks me je svejedno puknuo kao maljem po glavi i shvatila sam da u srednjoj nisam ništa učila.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Možda hoće, a možda će se pogubiti u nepoticajnoj sredini. Nije to baš tako crno-bijelo kako bismo mi ponekad htjeli da bude
    A u gimnazijskom programu se mora učiti par sati dnevno, ovako ili onako, jer je program takav. Na kraju krajeva, sad ih sve čeka državna matura.
    a možda zbog stresa u nekoj super zahtjevnoj školi završi s gastritisom i zamrzi učenje za cijeli život
    nema recepta koji bi vrijedio za sve.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

što se tiče učenja, vama je to normalno da se svakodnevno uči po par sati, uz redovito pohađanje nastave?
    meni nije.
    Ako govorimo o gimnaziji, onda da.
    Ali ajmo se prvo dogovoriti koliko je to "par" sati. Jer nije isto učiti 2 sata dnevno, i 5 sati dnevno (ovo prvo mi se čini očekivano, ovo drugo bi bila iznimna situacija).
    I odmah se ograđujem: govorim iz vlastitog iskustva od prije 20+ godina, jer nemam dijete tog uzrasta. Moj sin je još u nižim razredima OŠ i sve ove priče me tek čekaju...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bolje da ne napišem koju školu je završio MM , a poslije FER i to u roku.

U MIOCU iz mog doba, nisam trebala nešto puno učiti , pomogao mi je toliko što matematiku na prvog godini faksa nisam trebala niti pipnuti.
    meni to, kako moje kumče uči u prvom srednje - nije normalno - i dobro je pitanje - čemu to u ovoj zemlji služi

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja nisam u riječkom mioc-u učila svakodnevno po par sati. učila sam puno puno manje. isto kampanjski. istina, nisam upisala zahtjevan faks poslije al ako sam nešto u školovanju naučila, to je bila matematika. i to iz srednje. to je u principu jedino steknuto znanje kroz cijelo školovanje, uključujući i faks.

evo, isto kao nano i beba.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 29.04.2014. at 15:38

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Btw. normalno mi je da se u srednjoj školi mora svakodnevno učiti po više sati, i unatoč takvom učenju faks me je svejedno puknuo kao maljem po glavi i shvatila sam da u srednjoj nisam ništa učila.
    moja je škola, čini mi se, bila jedna od lakših
    meni je to pravo otkriće da se u srednjoj školi treba učiti par sati dnevno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ono što je stvarno žalosno je da se postavlja pitanje čemu učenje i znanje služi u ovoj zemlji. Mislim, razumijem da se postavlja, ali mi je žalosno da se ljudi to pitaju, tj. da situacija u zemlji tako utječe na nas.
    Pa eto - neka učenje i znanje služe da se lakše ode iz ove zemlje, kad je već tako loše.

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

ja završila i MIOC i FER a nisam učila par sati dnevno.
    doduše, nisam imala vrhunski prosjek.

prvog velikog učenja, ono baš cjelodnevnog se sjećam kad se je spremao prijemni.
    na faksu se je znalo učiti cijeli dan ali samo kad su bili rokovi, kolokviji isl.

U MIOC-u sam, koliko se sjećam prosječno učila 2 sata dnevno, za teži test 3.
    u 1. i 2. r. sam prošla s čvrstom 4-kom, a u 3. i 4. s 5-icom.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni se čini da ljudi nisu nikad više odlazili iz Hrvatske nego sada, pogotovo mladi i pametni. Žalosno, ali tako je. Pitam se tko će ostati ...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što je dva sata dnevno nego par sati Nisam niti ja učila 5 ili 6 sati dnevno u srednjoj školi (na faksu naravno jesam, kad sam spremala ispite).

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ono što je stvarno žalosno je da se postavlja pitanje čemu učenje i znanje služi u ovoj zemlji. Mislim, razumijem da se postavlja, ali mi je žalosno da se ljudi to pitaju, tj. da situacija u zemlji tako utječe na nas.
    Pa eto - neka učenje i znanje služe da se lakše ode iz ove zemlje, kad je već tako loše.
    x

Ima onaj vic kad "rođo" traži "rođu" da mu nađe posao za malog,
    pa ovaj kaže da mu može naći nešto za 20 000 kn/mj, a ovaj kaže da ne treba, može za manje,
    onda ovaj kaže pa jel može za 10 000 kn/mj, a ovaj kaže: ma ne, nađi mu nešto za 4-5.000,
    a ovaj odgovori: "e za to ti treba fakultet!"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da ljudi nisu nikad više odlazili iz Hrvatske nego sada, pogotovo mladi i pametni. Žalosno, ali tako je. Pitam se tko će ostati ...
    Istina je, stvarno se odlazi masovno, evo kod mene na poslu tri mlada kolege u zadnjih godinu dana.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja mislim da su priče o svakodnevnom učenju par sati dnevno pretjerane. i za današnji MIOC. možda u tim vašim zagrebačkim fensi šmensi školama
    sve ovo ostalo je za neku prosječnu djecu, kojima škola ide više-manje dobro, koji uče lagano i bez nekih većih problema.
    plus, koji sebi ne postavljaju cilj da u gimnaziji moraju imati sve petice kako su imali do sad u osnovnoj. a, naravno, nisu spremni zapeti pošteno. i žele, osim učenja, baviti se onime čime su se i do tad bavili. ako žele samo učiti, nek uče, bome ima i takvih.

u svakom slučaju, ne bih radila te panike od prezahtjevnih škola svojoj djeci, odnosno ne da ne bih nego neću

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam isla u seosku gimanziju. Ne sjecam se da me ucenje uopce opterecivalo a kamoli par sati dnevno. Zavrsila sam medicinu bez ikakvih teskoca, ali sam na pocetku faksa uslijed ludjackog ucenja bila fakat u soku. Poslije sam se navikla. Ali iz moje skole nas je svaga par iz razreda zavrsilo faks. I stvarno se svakako upisivalo, izmedju ostalog klince koji fakat nisu bilo za gimnaziju.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mima, mislim da si nešto krivo shvatila.
    pitam se čemu toliko bubanje, kakva je to srednja škola u kojoj djeca provode po pola dana i još doma uče po 2, 3 sata-što rade u školi?
    jesi prolistala udžbenik iz biologije npr. (bilo za srednju, bilo za osnovnu školu)? tebi je to normalno?
    djecu treba učiti razmišljati, potaknuti u njima interes za neko područje, njegovati taj interes ako već postoji, da ne vjeruju slijepo autoritetima...ne smatram da je svakodnevno višesatno učenje nužni dio toga.
    ali eto, nije ni čudo da nam školstvo ne valja kad u školi radi osoba koja smatra da je učenje i znanje bezveze

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cvijeta, ja sam sigurno učila i radila za školu 2-3 sata svaki dan u 1. i 2. srednje. Meni je to normalno.
    Jednostavno smo morali puno učiti sve predmete jer su svi profesori puno tražili, kad su mi u 3. i 4. ostale samo matematika i informatika bilo je puno lakše.
    Istina, imala sam uglavnom sve petice (ali opet ne baš sve).
    Ne znam što je to danas, i u čemu je problem, ali vidim da djeca imaju zaista jako velikih problema u SŠ. U čemu je stvar, da li ne znaju, ili nisu navikli na učenje, ili su stvarno neki grozni kriteriji - pojma nemam.
    Uglavnom, moji nećaci, sve odlični đaci u OŠ, u srednjoj imaju doslovce dvojke i jedva prolaze matematiku npr. Ja ih pitam što to tako teško uče - a oni kažu- jednadžbe.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cvijeta, ja sam sigurno učila i radila za školu 2-3 sata svaki dan u 1. i 2. srednje. Meni je to normalno.
    meni se to čini previše
    stvarno previše

nisam bila superodlikašica
    nategnuta odlikašica
    ali sam po 2 - 3 sata učila isključivo prije završnih ispita

dnevno?!
    ni slučajno

ok, možda moja škola nije bila tako teška

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mima, mislim da si nešto krivo shvatila.
    pitam se čemu toliko bubanje, kakva je to srednja škola u kojoj djeca provode po pola dana i još doma uče po 2, 3 sata-što rade u školi?
    jesi prolistala udžbenik iz biologije npr. (bilo za srednju, bilo za osnovnu školu)? tebi je to normalno?
    djecu treba učiti razmišljati, potaknuti u njima interes za neko područje, njegovati taj interes ako već postoji, da ne vjeruju slijepo autoritetima...ne smatram da je svakodnevno višesatno učenje nužni dio toga.
    ali eto, nije ni čudo da nam školstvo ne valja kad u školi radi osoba koja smatra da je učenje i znanje bezveze
    suncokret, nisam prolistala udžbenik iz biologije, ali se jako dobro sjećam učenja biologije u SŠ. Profesorica je bila kao neka seoska učiteljica, sva cvrkutava i vesela, ali kad bi krenula pitati i ispravljati kontrolne nikome nije bilo do veselja. Srednja škola nije osnovna pa da bi čovjek očekivao da se sve može naučiti na satu, mislim da to baš i nije moguće jer je gradivo puno obimnije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa to ti je to, mima. tako je bilo i kod nas.
    samo, ja sam prolazila s 4, i imala sam i trojke
    i neopravdane
    iako, meni se 2 sata dnevno i ne čini tako straaašno previše učenja, ako ćemo pravo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

u stvari, ja se slažem s mimom.
    bome, pred kontrolni matematike, rješavao se demidovič, i zadaci s tri zvjezdice
    al to sam voljela pa ne pamtim kao tlaku.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lako za demidoviča, mi smo i marksizam morali učiti i to opako!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mima, zaista ne znam-nisam izgleda išla u srednju
    a ako ipak jesam, očito je bila neka falša, jer sam bez svakodnevnog učenja imala prosjek preko 4.8 (iako, se ne sjećam da su se ocjene dijelile kapom i šakom), i ništa me baš na faksu nije previše iznenadilo- osim činjenice da se ne razlikuje puno od srednje škole (ja očekivala neke rasprave i diskusije s profesorima, a ono šipak-ajd ne baš kod svih)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

di mi je aleks, da se prisjetimo naše prof iz marksizma
    koji se pretvorio mojoj generaciji u PiG - politika i gospodarstvo.
    a obrana?
    majko mila koje smo mi glupave predmete imali.
    jedan od glupljih, ja imala, "tehnologija obrade metala"
    aaaleeeks, javi se

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A čuj, moguće je i da si jako pametna.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mima, zaista ne znam-nisam izgleda išla u srednju
    a ako ipak jesam, očito je bila neka falša, jer sam bez svakodnevnog učenja imala prosjek preko 4.8 (iako, se ne sjećam da su se ocjene dijelile kapom i šakom),
    ma nema šanse.
    za 4.8 minimalno 3 sata učenja dnevno, najozbiljnije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a obrana?
    Mi smo na obrani morali izraditi minu iznenađenja. Kao da smo se školovali za teroriste.
    Pa na to sam sigurno potrošila par sati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

A čuj, moguće je i da si jako pametna.
    je rajt, sa mnom u razred išla cura, sad je članica mense.
    imala 5.0 i učila svaki dan sigurno 3-4 sata.
    al ta u imeniku nije imala niti jednu četvorku.
    uvijek spremna.
    i uvijek je sve znala.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mi smo na obrani morali izraditi minu iznenađenja. Kao da smo se školovali za teroriste.
    Pa na to sam sigurno potrošila par sati.

šta ne zvuči to sad za umrijet od smijeha, madre mia, kao kamp al kaide

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa da, nevjerojatno. Trebalo je izgledati kao neki obični predmet, recimo ja sam napravila u kutijici, pa kad otvoriš ima neki mehanizam koji bi kakti eksplodirao.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •