Stranica 3 od 17 PrviPrvi 1234513 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 842

Tema: novi kriteriji za upis u srednje škole

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma nema šanse.
    za 4.8 minimalno 3 sata učenja dnevno, najozbiljnije.
    a čuj,
    ili sam pametna, ili lažem, ili mi je škola bila nikakva
    a možda sam pametna lažljivica koja je išla u superlaku gimnaziju

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam imala prijemni.

i sjećam se da sam zadnji čas trčala doma (srećom, živjela sam preko puta škole) i 5 min prije kraja predala i tu potvrdu o nagrađenom radu koja mi je donijela 3 boda i drugo mjesto na listi. donijela sve papire, a u redu dok sam čekala, saznala da taj nosi bodove
    cijeli život mi je isti, đizs, neki dan sam u poštu uletila u 19.55. da nisam, morala bih voziti u zagreb na neku poštu koja radi do ponoć.
    e da, kad su bili rezultati, gledam ja od dna liste.
    pri vrhu sam bila sigurna da nisam upala.
    a ja druga.
    onda je bila navala na tu školu, sad čujem da u andrija mohorovičić možeš upasti i s četvorkama, slovi kao najteža gimnazija i nitko ju neće
    i ja sam imala prijemni
    hrvatski i strani jezik (ne sjećam se da je još nešto bilo)
    i isto sam gledala ozdola, je da nisam morala tako daleko ići kao ti
    (u kulturi sam bila negdje u sredini liste, zato sam u medicinskoj bila 7. od nekoliko stotina, kad se već hvalimo, ali je nisam upisala)

inače tvoja priča, sve u zadnji tren, podsjetila me na moj prijemni na fax
    je totalno OT, ali moram to ispričati
    prijemni u 9h, ja idem iz mog sela, na autobus u 6.30
    navečer pripremila novac i osobnu
    ujutro toga nema
    cijeli stan okrenem, nema, kao da je u zemlju propalo
    uzmem novac što smo imali za neke hitnoće, putovnicu i jurim na autobus, on otišao
    idem stopirati, dođem nekako do rijeke, već kasnim, trčim na faks, hoću poprijeko kroz riječku bolnicu, dođem do stražnje lese bolnice, zatvorena
    ajde natrag, pa okolo......
    zakasnila sam, ali su me ipak pustili unutra
    nekada se pitam je li mi to svemir nešto htio poručiti i jesam li ga trebala poslušati

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Mina iznenađenja je gubitak vremena, ali ima i puno gradiva u današnjim gimnazijskim programima koji su također gubitak vremena.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nekada se pitam je li mi to svemir nešto htio poručiti i jesam li ga trebala poslušati
    ali vidiš da se sve nekako uspjelo riješiti

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

di mi je aleks, da se prisjetimo naše prof iz marksizma
    koji se pretvorio mojoj generaciji u PiG - politika i gospodarstvo.
    a obrana?
    majko mila koje smo mi glupave predmete imali.
    jedan od glupljih, ja imala, "tehnologija obrade metala"
    aaaleeeks, javi se
    tu sam, na koga misliš od profesora?
    a što nisi ti imala Boru pok. iz obrane?
    on je bio super
    mi smo imali onu...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

je, boro. al u neko doba mi je bila i ona tvoja.
    a petek iz marksizma.
    super su mi bili oboje.
    ja sam voljela marksizam
    ok, ovo prelazi granice topika.

al kad si već tu, imaš li traume od previše učenja iz srednje?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prelazi granice, ali nadam se da nitko od djece neće imati onakvog "profesora" kao što je bila ona iz ono i dsz
    jer od nje imam traumu iz srednje
    zbog nje nisam prošla s 5. u prvom razredu
    ok nisam ni trebala ako mi je ovisilo o njenoj ocjeni, ali me je tako povrijedilo, da i danas, skoro 30 godina kasnije pamtim
    na polugodištu sam imala 2 iz ono i dsz (i to radi 1 iz zalaganja i bilježnice) , a drugo polugodište 4
    i ona mi zaključi 3, ok, ne bi to mene povrijedilo da jedna cura nije imala 3 1. polugodište, 5 drugo i njoj je zaključila 5

(ja sam imala tićaku i županićku iz marksizma)

nemam traume od učenja, ne sjećam se da sam se nešto previše lomila, bila sam kampanjac, tako da je pred test bilo udarno, a mimo testa luftanje
    meni je fax bio šok, kao što je rekla sassa
    ali moja frendica, koja je poslije završila pravo, i to kao najbolja studentica generacije, kaže da dan danas sanja kako prof biologije (znaš koji) okreće imenik i sadistički gleda u svakog koga okrene i čeka njegovu reakciju
    ona kaže da joj se srednja toliko ogadila, dok je na faksu procvala i da joj je bio 100x lakši, sama si je diktirala tempo, znala je kad ima ispit, nije imala strah hoće li je pitati, što će je pitati...

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja moram priznati da padam na guzicu od ovih par sati učenja.
    S miocom i muzičkom nisam imala vremena udahnuti, domaći se pisao na kavi u pauzi, autobusu (preko matematike ), u jednom trenu sam dosegla nevjerovatnih 28 predmeta tjedno. I nisam bila jedina.

Naravno da mi prosjek nije bio odličan, bio je kako kada-od 3.4 do 3.9.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja moram priznati da padam na guzicu od ovih par sati učenja.
    S miocom i muzičkom nisam imala vremena udahnuti, domaći se pisao na kavi u pauzi, autobusu (preko matematike ), u jednom trenu sam dosegla nevjerovatnih 28 predmeta tjedno. I nisam bila jedina.

Naravno da mi prosjek nije bio odličan, bio je kako kada-od 3.4 do 3.9.
    Moj suprug je prespavao MIOC, i bez obzira na to zaradio direktan upis na fax.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vi sve neke pametne
    i još se poudale za pametne

mi se moramo izvlačiti na ljepotu

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    vi sve neke pametne
    i još se poudale za pametne

mi se moramo izvlačiti na ljepotu
    Hahaha
    Je, to nas je spasilo.:briseznojsacela:

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja bih rekla da su ove kaj nisu učile pametne, a ovima koje jesu je malo više trebalo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Je, to nas je spasilo.:briseznojsacela:
    mislila sam na sebe i muža

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislila sam na sebe i muža
    Ja samo na sebe.
    kod muskarca ne trazim pamet i ljepotu.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam isla u skolu u zaostaloj republici SFRJ, iz koje dolaze sveneki glupi. upisala faks u zagrebu, bez neke frke. htjela sam medicnisku biokemiju, ali eto zvijezde su rekle nemoj idi na biotehnologiju.

u srednjoj skoli bila sam zajdeno sa jos jednom djvojkom najbolja i nisam ucila non stop. bome sam svaki dan izlazila van. ali su mi prve tri ocjene u srednjoj bile 1. onda sam se malo stresla i eto na kraju zavrsila cijelu srednju s 5.0
    matematika mi je bila draga, imala sam jednog profesora koji je izgledao ko neki ruski general, onako kockast kako ih crtaju. trazio je i davao je, ali kako je i cvijeta rekla to mi je bilo drago pa zagrijes stolicu prije testa.
    ONO I DSZ mi je bio super zabavan predmet, jedino mi je zao sto sam prva generacija kojoj su ukinuli ono gadjanje.
    MISS o boze OUR, SOUR, RO, SIV i ostale skracenice, srecom u 4. se pretvorilo u filozofiju.
    sve us vemu s tom skolom u kojoj nisam ucila, nisam imala nekih problema na faksu. matematika mi je bila kao sto je neko reko srednjoskolska, fizika mi je bila bez veze, ali zbog neljubavi koji nas dvije imamo medjusobno nisam ucila vec samo jedan vikend i opet sam prosla. cinizam u mom zivotu je da sad radim s fizicarima
    i gledam kcer od kolegice na poslu ide u V zgb gimnaziju. pa to djete samo uci, a majka joj fizicarka i kaze da zadatke koje oni rjesavaju su zbilja pretjerani. za neke i ona treba uzeti literaturu i raditi. kome nakon takve srednje se da jos uciti, ici na faks. ispada kao da su faks i srednja zamjenila mjesta

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

ma ja točno to mislim
    ako je dijete ambiciozno i pametno, napredovat će svugdje
    Tu bi se slozila sa tanjom_b. MOzda ce i skuzit da se od njega/nje ne trazi neki poseban angazman, pa se pridruziti gomili i tako ne razvijati svoje potencijale- no ovdje se radi o srednjoj skoli.
    Upravo se u sklopu jednog seminara bavim temom socijalne selekcije uspjeha u (osnovnoj) skoli, faktora koji na njega utjecu, ali u austrijskom skolstvu. Joooj, bolje bi mi bilo da sve to ne znam sto sam na tu temu procitala! Mislim da cu sici s pameti kad moja krene u skolu.
    Daklem, bavljenjem tom temom, stekla sam dojam da je temelj koji je postavljen u osnovnoj skoli vazan (a u to spada utjecaj roditelja na dijete tj. vaznost obrazovanja unutar obitelji, kvaliteta skole, radne navike stecene u skoli i kod kuce). Neka laksa gimazija nece "zaglupiti" dijete, a ipak nece imati neke nepremostive deficite na faxu i kod upisa. I ja bi definitivno odabrala tu soluciju. Radne navike se vjerojatno nece pokvariti i nauciti ce dovoljno. Treba malo i zivjeti.

Poticajna ili nepoticajna okolina ostavlja vise traga na dijete kad se to desava u osnovnoj skoli. A tu se desava svasta. Jedan mali dio toga dobro ilustrira jedna eksperimentalna studija: ucitelju je nekoliko ucenika predstavljeno kao daroviti iako to nisu bili, nego prosjecni. Na kraju (ja mislim) godine, ti ucenici su imali bolje ocjene i kompetencije od ostalih, jer su bili vise poticani od strane ucitelja. Austrijsko skolstvo je jako selektivno i vazan je odabir Hauptschule i taj odabir utjece na ostatak skolovanja.
    Kod odabira hrvatskog faxa nema veze jel dijete islo u tezu ili laksu gimnaziju, bitno je da ima dobre ocjene i da polozi prijemni, sto je izvedivo i sa laksom gimazijom. Ispravite me ako se varam.
    To su stvari o kojima u ono vrijeme nisam razmisljala - zavrsila sam primjenjenu i upisala filozofski i bas me bilo briga za neke tamo matematike, fizike i kemije.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uh-puh, onda si valjda briljirala kod Seiwertha jer on je zbilja puno tražio.
    Gledam sada predmete u Primjenjenoj i više nema fizike. Onaj što je predavao fiziku više nije na školi, ali to je zbilja bila smijurija sa njegovim lovačkim. pričama.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja necakinja ide u prestiznu zg gimnaziju, zeli upisati medicinu i -puno uci. sigurno se nece sokirati kad dodje na fax ko sasa LOL.
    ok, usput izlazi, ima decka s kojim provodi dosta vremena, nije da nema zivota, ali ce npr, vikendom, kad dogovaramo neki izlet, odgovoriti da ne moze pa nabrojati sve obaveze

ja se sjecam da mi vikendom nismo uopce ucile, preko tjedna ok, napisati domaci, ponavljati za test, ali nikad nekoliko sati, a pogotovo ne nikad navecer kao sto sad djeca uce. nasa mama je smatrala neprihvatljivim da se vikendom uci, vikend je bio za izlete i druzenja s prijateljima. ja sam se npr za prijemni pocela pripremati vrlo rano, kroz 4. razred sam nadogradjivala opcu kulturu koja je nasem provincijskom miocu bila manjkava, i pravilo je bilo isto - ako ces uciti, ides s nama na izlet pa nosaj tu enciklopediju i uci tamo.
    sad ni roditelji djeci ne postavljaju takve granice, pretjerano ucenje je vrlina, kao i pretjerani rad. sasvim krivo.
    a i toliko je distraktora oko nas da vjerojatno nekadasnje ucenje od sat vremena odgovara danasnjem trosatnom

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Wow moji roditelji su zaista bili ispred svoga vremena - ne mogu zamisliti da bi me tjerali na izlet ako sam imala učenja, škola je bila na prvom mjestu.

Inače, stalno se pitam zašto je djeci danas tako teško u školi, pa ako je razlog tome to što moraju učiti 2-3 sata dnevno, a vidim da je mnogim roditeljima to čudno i puno, to me zaista ispunjava zadovoljstvom jer znači da se stvari ipak nisu promijenile od moga vremena (iako svi tvrde da je danas puno teže)

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

bravo za mamu!
    nisu prije sve mame imale takav zdrav odnos prema životu

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

a ne, ne Cathy nisam ja nigdje briljirala . Time sam samo htjela reci da me nije bilo briga za matematiku, fiziku i kemiju jer su to obicno frkoviti predmeti, a ovsino o faxu koji se zeli u pisati, vazni su na prijemnom. A na prijemnom za filozofski nije toga bilo, pa nisam morala brinuti o tome da cu si zeznuti upis jer sam debilcek za matematiku i sl.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nezamislivi su mi ti sati i sati učenja u srednoj, a nisam nešto posebno pametna
    ali ja nisam ni u osnovnoj učila
    skoro pa ništa i nikad
    pazilo se na satu i pisala se zadaća redovito
    moja kći uči u 4. razredu više nego što sam ja morala u 8.
    i moja mater nikad ništa samnom nije radila
    ja s njom radim
    svi roditelji u razredu rade s djecom
    zašto je to danas tako?
    danas jednostavno nije dovoljno paziti na satu
    a V ima stvarno odličnu učiteljicu
    je li problem i u nemogogućnosti uspostave discipline, pa često i 1/2 školskog sata prođe u umirivanju onih koji rade gluposti?
    ili je gradiva toliko da oni ne stignu sve u školi

ja vjerujem da će ona i u gimnaziji, ako je upiše, morati učiti tih 4-5-6 sati, koje ja nisam učila (redovito) ni na faxu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja u cijeloj osnovnoj školi nisam učila niti minute. Tko zna, možda sam baš zato u srednjoj morala.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja u cijeloj osnovnoj školi nisam učila niti minute. Tko zna, možda sam baš zato u srednjoj morala.
    a tvoja kći?
    uči ona?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uči, ali nije za usporedbu, ona ima određenih poteškoća.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se isto ne sjecam ucenja u oš, ali u srednjoj da. Nije to bilo bas svaki dan dva sata, ali je bilo. Fak mi nije bio nikakav problem ni sok. Danas djeca u os pisu npr. Ispit iz povijesti koji pokriva 50 str. Udzbenika. Ili geografija? Ma, samo da ponove prije ispita trebaju im sati, a kamo li da nauce, ako nisu iole redovito radili.
    Mi nismo u dilemi da li laksa ili teza gimnazija, na zalost. Mi smo u dilemi koja srednja skola, a da ga iole zanima, i da ne bude preuska ukoliko mu ipak dodje u glavu i upise se negdje dalje. Ima on jos vremena ali nema nekih posebnih interesa, ja mislim da bi mu super bila srednja turisticka, a otkrili smo i neki novi smjer-medijski tehnicar, ali to kos moram jakooo dobro prouciti.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Hm..pa...pitala ja svoju sveki, posto je radila kao pomocna uciteljica (za materinji jezik) u skoli do 4. razreda osnovne. Sad pricam o austrijskom skolstvu i isto ce cudim tolikim poteskocama, instrukcijama, revoltu roditelja da djeca kod kuce moraju previse raditi. Ona voli usporediti hrvatske skole i austrijske i smatra da su austrijske lakse. Ne znam koliko se uopce sjeca hrvatskih skola...Ugl. ona kaze da skole nisu teze nego djeca nediscipliranija, ljena, nekoncentrirana u usporedbi sa njenih a i mojim vremenom kad je skola jos bila autoritet.
    Taj posao na skoli joj je bio sporedan i izdrzala je nekih 4 ili godina i onda odustala jer nije mogla podnijeti tu "novu, modernu" djecu (citaj nepostovanje, nedisciplina, psovanje i sl.) I onda dodje roditelj i zica bolju ocjenu za dijete, sav u cudu sto ima tako losu, a za sve mu je ucitelj kriv.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve je to skupa prenapuhano. To "učenje". I često bude kako ti padne grah, barem je takvo moje iskustvo. Dva razreda sam završila u zg miocu (tu sam morala nešto učiti, ali daleko od nekoliko sati dnevno), dva u vk gimnaziji (tu sam kopala nos i čitala novine), bez problema se upisala na faks (FER). Čak iznenađujuće dobro sam bila rangirana na prijemnom, s obzirom da sam riješila mooozda desetak starih prijemnih, a da se moja keipa iz razreda luđački pripremala rješavajući hrpe nekih zbirki zadataka.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubice, mi smo nedavno bili u puckom otvorenom ucilistu (cisok), ja sam se bas iznenadila koliko zanimljivih strukovnih programa ima, rekla mojem da razmisli o nekima jer mi se cine stvarno ok, zanimljiviji nego gimnazije zbog prakticne nastave (npr web developeri, web dizajneri) ali on inzistira na gimnaziji i nista drugo mu ne dolazi u obzir.

narucite se jednom tamo za termin, nama nije bilo od neke pretjerane koristi, ali mislim da moze biti dobro za upoznati se sa svim mogucnostima kojih u zg stvarno ima puno
    isli smo tamo da nam malo pomognu u usmjerenju jer on ima ideju o dva sasvim razlicita fakulteta, pa ga gimnazije koje ce birati mogu zakinuti ili za jedan ili za drugi
    u tom racunalnom programu mu je drugi faks s liste npr brzo otpao jer je na jedno pitanje odgovorio drukcije nego je bilo pozeljno, kad mi je kasnije pricao o tome, mislim da bi ipak odrasla osoba trebala biti s njima dok to rjesavaju - jer je odgovorio negativno na pitanje - nesto u stilu - jel mu problem govoriti pred grupom od 50tak ljudi, odgovorio je da jest, i paf, taj faks mu nestao s liste. istovremeno glumi pred stotinjak ljudi, ali je zaboravio da ima tu vjestinu LOL, a i oni nisu bas uzeli u obzir da to jest vjestina koju svladavas kroz zivot, ne radja se svak s njom

isli smo i u hzz na testiranje, rjesavaju se neki testovi tri sata, nakon toga razgovor s psihologinjom. na kavi cu ti iskustva. meni je to pomoglo jer je psihologinja rekla da mu mozemo prepustiti bilo koji gimnazijski smjer, pa cu biti mirnija sto god on odluci.
    Posljednje uređivanje od ivarica : 29.04.2014. at 20:30

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Na hzz testiranje od 3 sata!

nadam se cudu za tri godine da moze takvo testiranje izdrzati...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kao kampanjcu, puno lakše mi je bilo završiti faks, nego gimnaziju. U gimnaziji sam stalno morala biti spremna (što nisam bila, jer mi je sve bilo zanimljivije od škole), a na faksu sam imala rokove do kojih sam morala naučiti i to je to.
    Posljednje uređivanje od Optimist : 29.04.2014. at 21:04

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je svakako do kombinacije jednog i drugog. (i moram reći da ne poznajem baš puno ljudi koji su išli u ove druge škole a da su završili ETF, dapače, mogu se sjetiti samo dvojice iz Ruđera, a iz Tesle svakoga koga sam znala je prekinuo faks)
    ja ih znam i iz Tesle i iz Ruđera, a s jednim od njih i živim

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Kao kampanjcu, puno lakše mi je bilo završiti faks, nego gimnaziju. U gimnaziji sam stalno morala biti spremna (što nisam bila, jer mi je sve bilo zanimljivije od škole), a na faksu sam imala rokove do kojih sam morala naučiti i to je to.
    jesi ti moja prija iz srednje?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moje je dijete također "posebno" pa nemam osobni uvid u ono famozno "prosječno dijete" 3.r., ali iz razgovora s drugim roditeljima vidim da su vrlo, vrlo rijetki oni koji ne rade s djecom doma pa makar možda samo vikendom. I tako je od 1.r.
    U čemu je kvaka? Rade li to preventivno da vide ima li rupa pa onda, kad jednom krenu, boje se prestati ili kako? Je li to samo zbog (nužnog) kulta ocjene, odnosno bi li to isto radili da su ocjene opisne?
    Bi li Aprino dijete grizlo žešće da joj ona tu i tamo visi nad glavom i podigne joj ljestvicu (ne zbog ocjena jer ionako ima petice, nego da je propituje i puni "rupe") ili se na tu osobnu ambiciju i unutarnju motivaciju ne može na taj način utjecati?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda grijesim, ali ja mislim da to ima veze sa karakteristikama osobnosti djeteta. Sto desetogodisnjaku znaci ocjena ili pojam znanja? Mislim da bas nis!

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

jesi ti moja prija iz srednje?
    Jok, ova tvoja je završila pravo. I starija je od mene

Zanimljivo, sad uopće nisam kampanjac. Ono, životni i to.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ja mislim da ce moj biti u grdnim problemima, biser nije minute ucio u osnovnoj i dalje ima super ocjene. Stojim kod toga da im je znanje u banani, tko zna kako ce se snaci u srednjoj.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

di mi je aleks, da se prisjetimo naše prof iz marksizma
    koji se pretvorio mojoj generaciji u PiG - politika i gospodarstvo.
    a obrana?
    majko mila koje smo mi glupave predmete imali.
    jedan od glupljih, ja imala, "tehnologija obrade metala"
    Je li to nešto što se kod nas zvalo OTP? Osnove tehničke proizvodnje?
    Jao, ja sam, izgleda generacija od Cvijete i Spajalice.
    Imala sve što se moglo imati u društvenoj gimnaziji, pored svih "normalnih" predmeta, u prvom srednje imali taj OTP, a bogme i daktilografiju, MISS (koji se u četvrtom srednje pretvorio u PIG), ONO i DSZ dok ga nisu ukinuli u četvrtom srednje i sl.

Ja sam bila kampanjac i u OŠ i u SŠ zato što sam imala hrpu slobodnih aktivnosti sa strane (muzička, zbor, literarna, foto, izviđači, pa onda društveno-politički rad (pionirska i omladinska, je li, organizacija ima li još takvih ovdje?), pa razna natjecanja, smotre i sl.)...Uglavnom, bilo je malo vremena za klasično učenje. Isto obrazac primijenila i u srednjoj uz hrpu izlazaka i izleta, pa sam uglavnom dušu ispuštala prije ispita. Slično kao neki od vas

Zapravo sad kad pogledam ekipu iz srednje, u našem razredu najbistriji učenici (i danas čini mi se najuspješniji u svojim strukama) su bili vrlodobri (4,0-4,5), dok onih nekoliko štreberki s 5,0 često nije pojma imalo o nekim stvarima na koje smo kolutali očima, nisu ni bili nešto aktivni okolo, a nisu ni ruke dizali u raspravama, a ako po nečem pamtim srednju, to su rasprave.

I da, cijela generacija (društvena i matematička gimnazija) se bez beda upisala na fakseve od Trsta, preko Rijeke, do Zagreba i velika većina je završila. Nismo toliko bili opterećeni ocjenama i peticama, sjećam se da sam na prijemni na dva faksa u Zg išla samo sa znanjem s mature i na oba prošla bez beda, a nisam bila jedina s takvim pristupom. Očito su se vremena promijenila

I ne znam kako vi, ali meni se čini da sam na faksu i nakon njena poglupila. Sad izgleda kao da su mi osnovna i srednja bile kvalitetnije od faksa, kad se sjetim nekih nastavnika i profaća i načina predavanja, 80% profesora s faksa moglo se sakriti pred njima. Dobro, vi s FER-a, medicine i sličnih fakseva možda nemate taj problem, ja sam društvenjak koji se stalno odbijao specijalizirati...i ko mi je kriv.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    sjećam se da sam na prijemni na dva faksa u Zg išla samo sa znanjem s mature i na oba prošla bez beda, a nisam bila jedina s takvim pristupom. Očito su se vremena promijenila

.
    danas su pripreme za državnu maturu i prijemni za fax nešto bez čega se valjda ne može

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

moja ide u drugi razred. osnovne. na zadnjem roditeljskom sastanku učiteljica je zamolila roditelje da djeci prestanu pisati sastavke za domaću zadaću. e sad, u prvom nas je savjetovala da radimo s djecom i da pazimo kad pišu zadaću...
    mi nismo i za sad sam potpuno zadovoljna polaganim razvojem odgovornosti. ne znam hoću li isto misliti ako za koju godinu doznam da će se za upis vrednovati i uspjeh u drugom razredu(na dvije decimale) i da bi bolje bilo da sam joj čitala i pisala lektiru i da bi je ta četvorka mogla koštati upisa...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cipelica, velika je razlika između rada sa djetetom i kontrole zadaće i toga da roditelj djetetu piše zadaću ili lektiru; učiteljica vam sigurno nikada nije mislila reći da pišete djeci zadaće.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Je li to nešto što se kod nas zvalo OTP? Osnove tehničke proizvodnje?
    u našoj generaciji se zvalo PTO, Proizvodno-tehničko obrazovanje
    i na praksu smo išli u metalurški centar i tvornicu Jadran
    jezičari

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm... I osnovnoj nisam nikad ucila, napisala se zadaca i lektira i to je bilo to...U srednjoj sam ucila mozda do 1h dnevno, ako je bio test. Bila sam odlicna ucenica...upala sam na 2 faksa, nisam bila visoko na listi, ali sam prosla...na faksu sam bila kampanjac, ali odlican student, sve dala u rokovima, nisam ni bila apsolvent. Moja curka ne uci bas previse, ali ima puno zadace...po meni prva 4 razreda djeca uopce ne bi trebala toliko uciti, jer nemaju vremena za igru.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

danas su pripreme za državnu maturu i prijemni za fax nešto bez čega se valjda ne može
    Ja sam išla na pripreme za faks, a zajedno sa mnom još cijela gomila ljudi; normalno da sam mogla bez toga, ali eto ulovila me panika.
    Hoću reći da je to bilo sasvim uobičajeno i u davnoj prošlosti.
    Zapravo najveći argument kontra prijemnog za srednju je to što bi se odmah i za to počeli prodavati tečajevi i pripreme.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Apri, pa da, praksa! Jao, neću ni počinjati pisati

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

mima,na tom sastanku svatko od nas je čuo i protumačio njene riječi na svoj način.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ja bih u prva 4 razreda uvela obavezan tjelesni svaki dan, duže odmore između satova, sadržaje koji potiču suradnju između učenika, sadržaje koji potiču prihvaćanje različitosti, sadržaje koji potiču razmišljanje i povezivanje... na tjelesnom bi radila i matematiku, u prirodi bi o prirodi učila na hrvatskom...
    učitelj može misliti da je neko dijete problematično ali ako misli da su da današnja djeca grozna mislim da treba tražiti drugi posao

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ja sam išla na pripreme za faks, a zajedno sa mnom još cijela gomila ljudi; normalno da sam mogla bez toga, ali eto ulovila me panika.
    Hoću reći da je to bilo sasvim uobičajeno i u davnoj prošlosti.
    Zapravo najveći argument kontra prijemnog za srednju je to što bi se odmah i za to počeli prodavati tečajevi i pripreme.
    Prijemnima za srednju se sistem radi nepropusnijim i skole se jos jace profiliraju kao dobre i lose. Tko je savjesan ucenik i ajmo reci streber, taj ce uspjehom na tom prijemnom "zaraditi" za dobru srednju skolu, tko je malo praznoglav sa 14 godina, taj ce u skladu sa za taj uzrast tipicnom neodgovornosti, zeznuti prijemni i osuditi se na losiju skolu.
    Globalno gledano, moze se desiti da te losije skole s vremenom cak i spuste Kriterije, jer imaju samo ajmo karikirati ucenike iz nizim drustvenih slojeva, iliti blaze receno, imaju sve prosjecne i puno onih losijih i zato spustaju kriterije jer fali ona heterogenost razreda ( mjesavina dobrih i losijih) koja bi odrzavala visi nivo. Jer sto djeca vise mogu, to se ljestvica vise dize i obrnuto.
    I onda se desi recimo jednom nadarenom djetetu da bude los u osnovnoj ( a la Einstein), pa zezne prijemni i zavrsi u losoj srednjoj, a roditelji doma cupaju kosu.
    Bez prijemnog, ovaj bezbrizni 14- godisnjak ima jos sanse da mu u srednjoj dodje iz guzice u glavi, pa da zagrije stolicu.
    U jednom heterogenom razredu je manja mogucnost da se kvaliteta znjanja sroza. U homogenom razredu, koji se sasstoji samo od slabijih ucenika ce kvaliteta vjerojatno pasti.
    Po meni bi bilo idealno da uopce nema selekcije u smislu prijemnih, ukljucujuci tu i upis na fax i da skole imaju odredjeni nivo od kojeg se ne odstupa. Pa bi se ljudi/djeca sami selektirali, a s druge strane bi imali sve puteve otvorene.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Tema je bodovanje za upis u srednje škole. Teško je pomoću brojki postići pravedan upis, a i teško je školarcu ako ne uspije upisati željenu srednju školu. Osim toga nepravedno je zanemariti dodatnu aktivnost učenika. Svi ti novi propisi mi izgledaju kao loša selekcija. Upornost i želja učenika za određenom školom i fakultetom uz podršku roditelja poluči uspjehom, pa makar ne od prve. Sada poslije svih tih godina školovanja, glasala bi za umjereno cjeloživotno obrazovanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •