da se ispravim, moja sestra je nakon srednje skole rekla da joj treba godina dana za pripremu, radila je na mapi, vjezbala
dogodine je posla na prijemni i upisala
Ovo je dobro znati... ali treba pratiti, jer kriteriji se mijenjaju. Tko zna što još čeka našu djecu.
Inače, i ja imam poznate i rođake s tih studija, ali starije generacije, pa ne znam kako je sada kad je državna matura u igri.
Čitam ovo i mislim si negdje u zakutkuk mozga kako me ne bi iznenadilo da moje mlađe dijete pokaže interes za ADU... a mm-ov rođak je to završio, pa imamo dostupne informacije "iznutra".
i hvala na figama.
gita, i ja navijam. i ne zaboravi nas izvijestiti o rezultatima.
Pa kaj ne može polagati slabiju razinu matematike na maturi?
Ako mu matura nije toliko bitna za upis na ALU.
Inače, u moje vrijeme a znala sam dosta ljudi sa ALU, više ih se bilo uspjelo upisati iz gimnazija nego iz ŠPUD. Na žalost.
A oni koji su i došli iz ŠPUD nisu uspjeli iz prve.
Najbolje su prošli grafičari, oni su svi bili iz prve.
uzeo je B razinu, dibidus za matematiku.
meni su ti zadaci smiješni, njemu su drama.
i moj je grafičar :D.
a rezultate javim ako preživim.
Posljednje uređivanje od gita75 : 07.05.2014. at 10:12
ja mislim da razlog tome moze biti to sto ovi iz gimnazija dolaze sa svojim nebrusenim talentom i stilom na koje nisu utjecali profesori pa su im i mape mozda svjezije
Bome ja svakoga koga znam da je upao na ALU došao je iz Primijenjene. (osim onih koji nisu iz ZG)
gita, preživjet ćeš, ne brini samo puno. više oni znaju nego što mi imamo povjerenja.
moj dibidus je prijavio A razinu matematike i prošao, a ja sam mislila da je dibidus i za B.
ja sam dibidus skoro pa za osnovnoškolsku matematiku, onda možeš misliti kako su meni te njegove pripreme izgledale strašno... ono, baš tako: ako preživim, pričat ću.
maturu će položiti uvjerena sam, a za ALU držim fige jako, jako!![]()
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13164&sec=3339
Ja sam tek sad shvatila da je Ministarstvo zadržalo bodove za natjecanja Hrvatskog sportskog saveza. Dakle, tu nema diskriminacije. Svima je dostupno treniranje u školskim klubovima. Osobito u onim školama koje ni dvoranu nemaju.
Dakle valoriziraju se dodatnim bodovima natjecanja znanja iz HJ, MAT, STR.JEZ., zatim ona iz 2 predmeta posebno značajnih za upis te iz 1 predmeta koje svaka srednja škola ima pravo samostalno odrediti.
Kako se u ta "samo znanja" uklapa ovih 1 do 3 boda kojma nagrađuju prva tri mjesta u ekipnom sportu Hrv.sport.saveza?
Odnosno, dobivaju li se ti bodovi za upis u bilo koju srednju školu?
za upis u sportski razred
ovdje su kriteriji, stranica http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=21741
clanak xi
ups ne
ima dalje
(1) Kandidatima se vrednuju rezultati koje su postigli u posljednja četiri razreda osnovnog
obrazovanja na natjecanjima školskih sportskih društava koja su ustrojena prema Propisniku
Državnoga prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske pod nadzorom
natjecateljskog povjerenstva Hrvatskoga školskoga športskog saveza.
(2) Pravo na dodatne bodove kandidati ostvaruju na temelju službene evidencije o
rezultatima održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski športski
savez (HŠŠS).
Natjecanja
školskih
sportskih
društava
Učenici koji su na državnom natjecanju kao članovi
ekipe osvojili prvo mjesto
3 boda
ekipe osvojili drugo mjesto
2 boda
ekipe osvojili treće mjesto
1 bod
pa to kažem. možeš biti 2. iz geografije, ali ako upisuješ sanitarnog tehničara, zaboravi na bodove jer oni traže kemiju i biologiju.
ali ako si cijelo vrijeme bio rezervni igrač za ekipno u odbojci, a ekipa ti pobijedila, eto 3 boda. recite mi da griješim!
mogli bi ako pomognete
koliko ima u hr osnovnih skola bez dvorane (ukupno i u postotku i koliko djece ide u njih)
koliko djece dobije bodove na osnovu ovog kriterija?
prekjucer sam skuzila da mzos rodine primjedbe nije uopce uvrstio u izvjestaj o javnoj raspravi o kriterijima koji je objavljen prije par dana
iako imamo mail da su nase primjedbe uredno zaprimljene
iz 2009. za Zagreb
http://www.jutarnji.hr/tisucu-ucenik...dniku-/340154/
ovdje ima puno detalja
http://www.skolski-sport.hr/assets/f...emljama_EU.PDF
30% osnovnih škola u RH nema vlastitu sportsku dvoranu!!!
U nekim županijama postotak ide i preko 60%.
onda je puno veca koma da toliko djece nema priliku za nastavu, tj sport, nego da ce 1% djece u hr dobiti ekstra bod
koma, koma, taj mi je podatak nevjerojatan
mozda nemaju sportske dvorane po ne znam kakvim standardima, a ne da ih nemaju uopce?7
Posljednje uređivanje od ivarica : 08.05.2014. at 20:09
Nemaju dvorane po standardu. Naša škola je nova, a nema dvoranu, nego jednu malo veću učionicu u kojoj se održava tjelesni.
I zbog toga će jednog dana izgubiti "status" samostalne ustanove i pripojit će ju, u administrativnom smislu, školi u susjednom selu, ali ni tada neće dobiti dvoranu.
još i bude možda neka veća učionica, ali oprema-0 bodova.
naša škola je imala prije 30 godina svu potrebnu opremu, a danas nema gotovo ništa. učionica je ostala ista.
toliko o mraku socijalizma.
Ovo mi se čini jako nepravedno.
Neka ostanu bodovi za sport, nemam ništa protiv, ali nije uredu da se ukidaju bodovi za glazbene škole, naručito za osvojene nagrade na natjecanjima. Trud koji dijete uloži u to je golem i trebao bi se nekako nagraditi.
Ako ćemo polaziti od toga da glazbena škola nije dostupna svima, onda bi trebali gledati i na to da nemaju sva djeca jednake materijalne i socijalne uvijete za učenje i rad. Mislim da je to cjepidlačenje. Ipak je većini djece glazbeno obrazovanje dostupno. Postoje djeca koja putuju 40km do prve glazbene škole, tj. oni koji žele se snađu.
A moglo bi se i dalje cjepidlačiti, pa reći da nisu ni sve ocjene jednako dostupne svoj djeci jer kriteriji za ocjenjivanje strahovito variraju od škole do škole. I to nije od jučer, za to se zna već odavno.
Uravnilovka koju su u MZOŠ pokušali na brzinu uvesti zapravo je običan nonsens, i iskreno se nadam da će se već iduće godine morati mijenjati.
pa ja sam mislila da su svi bodovi ukinuti
samo za natjcanja iz predmeta kao što su hrvatski, matematika, strani jezik...
ono važni predmeti i velika natjecanja
OT dorotea24 dugo te nisam vidjela
drago mi je da si opet tu
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 09.05.2014. at 00:21
Ja sam cijelo vrijeme tu....povremeno čitam, al znaš onaj vic kada mali crnogorac nikako da propriča i dijete napuni već 6 godina, kada jednom za stolom kaže: molim soli. Svi ostali u čudu i pitaju ga pa kako to ti odjednom progovorio već smo se zabrinuli, a mali će:do sada nijesam imo prigovora. E tako i ja
Ovo me baš piknulo u živac![]()
Osvrnula bih se na ta natjecanja Hrvatskog športskog saveza. U većini škola nema nikakvih klubova, za ta natjecanja pripreme djecu koja žele. Npr. ima puno djece koja treniraju nogomet, naprave ekipu i djeca sudjeluju. Tako i odbojku, ping pong i ne znam što već. Moja su djeca išla na takvo natjecanje iz juda, znači za školu, jedan je osvojio 1.mjesto, jedan je osvojio 2. mjesto. Nikakve bodove nisu dobili zato što trebaš biti ekipno prvi, a u njihovoj školi ih jako malo trenira judo i druge škole su imale brojniju ekipu i zato su bili bolji. Tako da su ti kriteriji toliko loši i za taj sport i slažem se da bodovi za to nikako ne mogu biti više vrednovani nego za neko natjecanje iz znanja.
ovo što kaže davorka, škola od j ima dvoranu, al nema nikakvih natjecanja za školu. niti u jednom sportu.
to valjda ovisi o prof iz tjelesnog, što li?![]()
naravno cvijeto, da ovisi o nastavnicima. ali opet su tu neka djeca diskriminirana. mozda baš ja uzgajam novog drzavnog prvaka u skoku u vis, ali to nikad nećemo saznati jerbo naša škola nema dvoranu, pa dijete nikad neće u školi probati skok u vis.
Diskriminacija onda može biti i to da se u nekim školama djeca izuzetno pripremaju za natjecanja znanja i tome se polaže velika pažnja, djeca imaju mentore koji rade s njima i puno se u to ulaže, a u nekim školama djeca idu na natjecanja sama samcata, kako su se pripremili pripremili su se. Čak nije razlika samo od škole do škole nego i od predmetnog nastavnika jednog do drugog u istoj školi. Neki se jako trude pripremiti djecu, drugi se ne trude uopće.
pa da, zato ja u stvari mislim da izvanredne uspjehe djece (a to su recimo prva mjesta na bilo kojim državnim natjecanjima) i treba nagraditi. svima - i u sportu (ne samo školskom, taj dio uopće ne razumijem u stvari) i u glazbi i u znanju.
Meni je i sam plasman na državno natjecanje izvanredno postignuće (a ne bi bio zgorega i koji bodić).
ja jucer posla na otvorene dane skole koju ce iv upisati
ocekivala da nas docekaju s brojkama LOL - tipa treba imati 76,89 da bi ovdje upali ili ovoliko ljudi upisuje fakultete, ovoliko zavrsava
a ono nista
samo nastupi djece s drzavnih prvenstava LOL
djeca su sve osmislila, od pocetka do kraja
tako da sam sad s izborom mirna![]()
pa da, diskriminacija je što nemaju svi jednako motivirane i jednako posvećene nastavnike, što nemaju svi jednake uvjete rada niti u školi niti kod kuće, što nemaju svi jednako motivirane i posvećene roditelje, što su neka djeca kod kuće gladna i što im je hladno...naravno, svu "nejednakost" uvjeta možemo zvati diskriminacijom. zato bi se trebalo napustiti koncept nagrađivanja (priznavanja dodatnih bodova) rezultata takve diskriminacije. zašto uspjeh na određenom natjecanju ne bi sam po sebi bio vrijednost, razlog za ponos, motovirao za daljnje učenje i rad (bez da mora biti i formalno priznat kao prednost koja će samo produbiti već postojeće razlike među djecom). govorim iz iskustva roditelja čije je dijete drugu godinu za redom drugo na državnom natjecanju iz predmeta koji se ne boduje dodatno. ja to zaista ne vidim kao problem, valjda je nešto i naučio dodatno, imao koristi od druženja... ponosni smo na njega, on je zadovoljan i ne tražimo ništa više od toga...ima on potencijala i za ove predmete koji se boduju, ali nema nastavnika da ga motriviraju, dodatna je nastava u suprotnoj smjeni, ne pada mi na pamet da ga nagovaram da dodatno radi i natječe se u onom od čega bi imao "koristi" (matematiku npr.), zbog nekog dodatnog boda za upis. dok svima nisu osigurani jednaki uvjeti rada u školama, zaista je nepravično priznavati ikakve dodatne bodove.
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=64014
sutra je dodji Osmaš na trgu od 10-16. slusala Lovrica slucajno danas i saznala svasta o svim mogucim upisima u ZG-u
Ja san nekako najviše pri ovom Riječankinom stavu...iako ne mogu reć da bih baš znala izrecitirat kako bi bilo najbolje.
ma super je mi je to vrijeme, do 10 do 16
srijedom moj sin ima 10 (!) sati nastave, skola mu je od 8 do 4.30, dulje nego radni dan odrasle osobe.
ali kako su u blizini, dogovor je da pod informatikom odu tamo
a roditelji, zaposleni, slusat ce lovrica na radiju.
jer da ovaj ne bi subotom odradio nesto prekovremeno
Zapravo, rješenje bi valjda bilo da je što više škola dovoljno kvalitetno. I da ih ima dovoljno.
kako sam se ja nazivcirala slusajuci ga. kaze da ce u ZGB biti na jesen 40000 mjesta u vrticima, jer otvaraju novi na kajzerici, jos jedan i otvara se neki mali vjerski.
joj necu OT, ali bio je jako zanimljiv
a da sam on topic danas i sutra su svi ravnatelji srednjih skola u Zagrebu, jer im Udruga slavi 20 godina. pa imaju radni i svecarski skup ova dva dana. eto i to sam cula.
a ne znam, ja razmišljam kao ona vezano za ta natjecanja, al bih ipak nagradila s dodatnim bodovima te koji su stvarno izvrsni. u bilo kojem polju. bez obzira na diskriminaciju. hebaj ga, nikad nećemo svi biti isti i imati iste uvjete. možda bih ja bila izvrsna košarkašica da imam 15 cm višemožda im na račun te izvrsnosti, štekaju i ocjene. ne možda nego sigurno.
![]()