Ma kako nije precizno zadan, pa sve je jasno![]()
Ma kako nije precizno zadan, pa sve je jasno![]()
Čitam i ja nekoliko puta i zbilja ne vidim nejasnoću.
Meni je dio "od ukupnog broja plesača i plesačica moguće je napraviti sedam parova" nije precizan jer ne kaže kakvih parova - mješovitih ili bilo kakvih.
tu je ključna riječ "ukupnog". a na početku je navedeno da je cura +4. i kad uvrstiš "drugo moguće" rješenje, jasno je da je to pogrešno.
U prvom dijelu rečenice piše "plešu li u mješovitim parovima, 4 su plesačice bez svojega para...", a u drugom dijelu stoji "a od ukupnog broja plesača i plesačica moguće je napraviti 7 parova..." .
Da se mislilo na 7 mješovitih parova, ne bi rečenica bila tako napisana, nego ovako:
"plešu li u mješovitim parovima, moguće ih je napraviti 7, a 4 su plesačice bez svojega para".
Zato su naglasili "ukupan broj". Ukupan broj ne može biti bez ove 4 plesačice.
Ulogu igra i veznik "a" jer naglašava da drugi dio rečenice nije u vezi s prvim. Inače bi pisalo: Plešu li u mješovitim parovima, 4 su plesačice bez svojega para pa parova ima 7 " .
Ako su parovi mješoviti onda je ukupan broj plesača i plesačica 18, a od tog broja se može napraviti 7 mješovitih parova.
Dakle nije jasno da je rješenje 11 plesačica pogrešno.
I ja sam zadatak shvatila ovako kako ti pišeš, ali ne bih rekla da je precizno postavljen.
Po meni je zadatak precizno postavljen i jednostavan, rezultat je 11
To gdje je veznik "a" i kako ce utjecati na recenicu, ne bi valjda bilo ni iz hrvatskoga za b razinu, a ne iz matematike.
mozda ce ipak, zbog stvarno velikog broja ljudi koji su krivo shvatili, priznati oba odgovora, priznati i 9 i 11
da, postavljeno je možda da zavede, a ja ne znam kakvi zadaci trebaju biti na maturi. meni je taj veznik i riječ "ukupno" dovoljna za logički zaključak.
ovakvi zadaci su i na onim PISA testovima i to je sasvim ok. nije ok da se u gomili matematičkog gradiva kroz osnovnu, a pogotovo srednju školu ovakvi zadaci skroz zanemaruju. javljaju se eventualno u osnovnoj školi u grupama za "napredne" među onim zadacima koji se rješavaju bez olovke.
Što ćemo sad? Svakome je njegova varijanta skroz jasna.
Ja ne kužim zašto ti je riječ ukupno dovoljna, jer ako shvatiš da su parovi mješoviti opet od ukupnog broja možeš dobiti 7 mješovitih parova. Nije problem u tipu zadatka, nego u tome da u zadatak nije nedvosmisleno definiran.
a gle, vec sam rekla da mislim da trebaju priznati oba odgovora, pa mi je jasno da je meni jasno da je 11, a da je tebi jasno da je 9
ne bi bilo dobro da ti ili ja mislimo da ih je neki drugi broj![]()
Ukupan broj(m+ž) je 7parova t.j 14ljudi
4 žene viška
14-4=10 znači 5m+5ž
5ž+4ž viška=9žena
Nebi trebali priznati 11..reče žena u čijoj su se srednjoj školi lakirali nokti i čupale obrve. Po meni je zadatak dovoljno jasan,iako bi i meni na njihovom mjestu pala koncentracija....ali to je tako u životu,nemogu svi imati 5icu![]()
Ako ima ukupno 14 ljudi,a od toga 11 plesačica onda ima 3m.pl. 3m+3ž=6mž
14ukupno-6(m+ž)=8žena viška
U zadatku piše 4žene viška
Nemože po meni 11...neznam,al znam da mi je vrime za spavanje. Laku noć
ma carmina, pa jasne su meni/svima obje jednadzbe kako smo dosli do 11 ili do 9
ovdje nije to problem, nego je problem na sto se odnosi rijec "ukupno"
nekima se odnosi na mjesovite parove, nekima na sve u dvorani
jednostavno
ja recenicu citam tako da mi cijela ima smisla, ono iza zareza mi je povezano s pocetkom, ne mogu je razumjeti drukcije,
iako mi je sasvim jasno kako je drugi, pa i toni milun :kez: razumiju drukcije
Ja se pridruzujem onima koji misle da je zadatak dvosmislen ali je rjesenje samo jedno jer je druga varijanta nemoguca.
Rjesenje je ocito n(z) - 4 = 7 => n(z) = 11 kad se zadatak postavi kao broj zena u mjesovitim parovima.
Mene je zbunila recenica da je "od ukupnog broja plesaca i plesacica moguce napraviti sedam parova" tj nije mi bilo jasno da se radi o jednoj od mogucih kombinacija vs ukupni moguci broj kombinacija, no kako ne postoji kombinacija broja zena i muskaraca koja daje broj od sedam parova ako je zena vise za 4 (npr 5 zena i jedan muskarac daju 5 parova, a sest zena i dva muskarca daju 12 parova) ocito je da se misli na prvu varijantu "tumacenja" zadatka. Nekako, kad vidim rijeci "moguce" i "parova" i kad se sjetim da su u pitanju maturanti ocekujem zadatak iz kombinatorike a ne zadatak koji bi malo preformuliran ocekivala da rijesi moja mala koja jos ide u vrtic. I oni se jos bune da je pretesko? Na indexu zadatak malo dalje preracunavanje mjernih jedinica povrsine i to dekadskih? Jos jedan zadatak za osnovnu skolu... Znaci, dva se moze dobiti i s znanjem iz osnovne.
Tek sad vidim i onaj vece-manje s razlomcima. Jel to ozbiljno zadatak za srednjoskolsku maturu?
cure, odgovor je 9, ne 11.
u zadatku pise da je ukupan broj z+m, 2x7, odnosno 14. ukupan broj. kod onih koji racunaju da je zena 11, ukupan broj je 18.
u zadatku su objasnjena 2 slucaja, prvi slucaj su mjesoviti parovi, drugi slucaj su parovi, ikakvi.
vi koji racunate da je z 11, gledate oba slucaja kao mjesovite parove, a to je krivo jer u 2 slucaju je naglaseno da se parovi slazu od ukupnog broja plesava, za razliku od prvog slucaja u kojem su parovi mjesoviti i kao rezultat toga 4 zene sjede same.
zadatak je trebalo postaviti s uparivanjem neceg drugog, a ne zena i muskaraca ocito. mozda da je rijec o vrtickoj skupini vas to toliko ne bi mucilo?
Posljednje uređivanje od bubekica : 29.05.2014. at 07:22
bome sam i ja jucer gledala taj test, navecer kad mi pamet nije bistra (dakle nisam bas mozak ukljucivala) i veliki broj zadataka mi se cinio kao nesto sto se nikako ne bi smjelo pojaviti na maturi.
stavreno su ih izmucili s tom razinom B, a i postavlja mi se pitanje, ako je ove godine bila razina B najteza do sad, majko moja bolje da ne vidim ranije testove.
Ok, procitavsi jos jednom moze se i tako tumaciti, ne pise da je tih 7 parova mjesovito nego samo da je u mjesovitoj varijanti cetiri zene viska. Ako nista bar onda imamo dvije jednadvbe s dvije nepoznanice (x+y=14 i x-4=y => x+x-4=14 =>x=9)
Ne znam ni sama koliko sam zadataka u zivotu rijesila na nacin da sam od moguca dva tumacenja zadatka odabrala ono u kojima broj jednadzbi je jednak kao broj nepoznanica, s obzirom da se pretezno tako i rade zadaci. Malo dulje nisam rjesavala testove. Ali ostali zadaci su isto toliko trivijalni da bi i ova varijata bila sasvim realna
ps - i dalje mislim da bi jedino pravo tumacenje recenice da je od ukupnog broja moguce napraviti 7 parova znacilo da je to broj svih mogucih kombinacija, samo sto je sedam prosti broj pa nije moguc kao rjesenje...
Ma znam ivarica,nego sam htjela doć do broja 11 pa zaglavila. Neće pa neće![]()
5 a razred Osnovne škole Ratko Milić Koko sprema se za međuškolski teniski turnir mješovitih parova.
U razredu je 4 djevojčice više nego dječaka. Od ukupnog broja djece u razredu moguće je napraviti 7 parova za turnir.
Koliko djevojčica ide u 5 a razred?
To tvrdiš na temelju trećaševog rješenja ili su izašli rezultati?
Odogovor će vjerojatno i biti 9, ali to i dalje ne znači da je zadatak bio precizno postavljen.
Ne, ja sam ga prvo sama riješila, i da bih bila sigurna, postavila sam dvije jednadžbe s dvije nepoznanice, onako kao sillyme u prethodnom postu.
A. ga je sam riješio bez postavljanja jednadžbi (jer to nisu učili), samo slijedeći logiku.
Meni se čini da pretpostavka da se riječ "parova" odnosi na mješovite parove nije nelogična
U ovom zadatku piše da je turnir mješovitih parova i da se u razredu rade parovi za turnir - znači - mješoviti.
U maturalnom zadatku pisalo je "plešu li u mješovitim parovima..." i "od ukupnog broja plesača i plesačica..."
"plešu li u mješovitim parovima..." - znači da od ukupnog broja plesača i plesačica napravimo maksimalni broj mješovitih parova i imamo 4 plesačica viška - meni to nije dvosmisleno.
I ako nakon te rečenice slijedi: "od ukupnog..." - znači da nije bitno jesu li mješoviti.
Meni je problematičan 14. zadatak - to je fizika. Možemo reći da svi znaju da je pređeni put jednak umnošku brzine i vremena, ali ovo je provjera matematike. Da su stavili formulu - OK, ali ovako ne.
Znam što piše, napisala sam tako radi onih koji ne shvaćaju na koji način su ljudi došli do broja 11 i tvrde da je to nemoguće rješenje.
odgovori se mogu naci tu:
http://ncvvo.hr/drzavnamatura/web/public/dm14ljeto
i za ovaj zadatak je odgovor 9.
Znam ja da ti znaš.
Ja samo tvrdim da su oba zadatka nedvosmislena.
Mene je ovo justros bas oraspolozilo, malo razmisljanja za razbudjivanje.
Definitivno mi se sad cini da je odgovor 9 tocan iz jednostavnog razloga sto to znaci da se koristi dvije jednadzbe - dvije nepoznanice "shema" rjesavanja, dok u varijanti 11 imamo jednadzbu "viska" sto nije uobicajeno prilikom zadavanja zadataka. Druga stvar je sto se inicijalno spominju "mjesoviti parovi" i nekako ti to ostane "u uhu" dok postavljas zadatak. Logički bez jednadzbi se isto tako riješi da imaš od 4 žene viška dva para i ostane još 5 "mjesovitih" tj. s po jednom zenom => pa ih je ukupno 4+5=9.
Ali na kraju svega ne bih rekla da je posve nedvoznacan, jer ostaje cinjenica da su negdje u pocetku definirali da plesu "mjesoviti" parovi i to je prilicno logicna pretpostavka za daljnje postavljanje zadatka...
ja sam došla do rezultata 11, sad moram ponovo pročitati da vidim kako doći do 9![]()
ja se mislim da je vecina ljudi, ko ja, kad je vidjela zadatak, rekla u sebi - odgovori su ili 9 ili 11, idem vidjeti koji su odgovor oni htjeli.
nekima je to 11, ako citaju recenicu kao cjelinu
nekima je 9, ako gledaju izbor veznika
Obzirom na veliki broj forumasica koje su odgovorile 11, sigurno je zadatak dvosmislen.
Inace ne bismo bili u ovom problemu. Zato kazem, ideja je dobra, ali trebalo je koristiti nesto drugo kao primjer.
Mozda slaganje poklona.
Maja ima rodjendan i slaze paketice za tombolu koji sadrze 2 slatkisa. Ako u svaki paketic stavi lizalicu i cokoladicu, ostat ce joj 4 lizalice. Od ukupnog broja slatkisa moze sloziti 14 paketica za tombolu. Koliko lizalica ima Maja?
![]()
pa dobro, možda i je malo dvosmislen, al meni ulazi u onu kategoriju - auuu, vidi kako sam se zahebala na ovom zadatku
iako, ionako je zadatak lagan, ali s odgovorom 11 ipak preprelagan pa bi mi bio malo sumnjiv i ipak bih išla još jednom pročitati.
neš ti, jedan zadatak, koliko bodova on nosi.
a ovi bi sad da im se spusti prag
samo sam preletjela i par zadataka je na razini OŠ, recimo onaj s razlomcima. i one neke prelagane jednadžbe.
Kvrapcu, imam tipfeler. 7 paketica, ne 14. Nek nam brojevi budu isti.
Sad kad sam pročitala zadatak s plesačima, ne slažem se da je dvosmislen.
Posljednje uređivanje od vertex : 29.05.2014. at 09:57
Da, to je očito to...tanja je očekivala takav stav od sastavljača pitanja, a na kraju djeca tako razmišljaju...a to je i pokazalo neko nedavno istraživanje, nije li? Da su djeca zadrtija od roditelja? Zezam se, napola.
Ja sam isto dosla u prvom pokusaju do 11 a ne mislim da mi treba poduka da parovi ne moraju biti mjesovit (u zivotu). U zadatku sam (malo povrsnijim) citanjem dosla do toga da su mjesoviti.
E sad, da sam "ufurana" u tu "shemu" zadataka (ko sto bi srednjoskolci trebali biti) vjerojatno bih prepoznala o kojem tipu zadatka se radi i znala kako ga rjesavati.
A da sumnjiv na taj nacin kao prejednostavan... nakon onog zadatka s vece-manje i razlomcima ne mogu nikako reci da je ista "sumnjiviji" kao test srednjoskolskog znanja matematike od njega![]()
Upravo tako - dok smo raspravljali na temu slobodno prepričanog zadatka ja sam se zafrkavala da sastavljači pitanja podrazumijevaju isključivo mješovite parove, ali zadatak je postavljen matematički jednostavno - mješoviti parovi, onda ukupan broj mogućih parova. Po meni tu nema nikakve dileme o čemu se radi.
A dodatni dokaz za to mi je taj da sam dala svojem trećašu taj zadatak, doslovno prepisan, bez ikakvih objašnjenja i konteksta, i pustila ga da rješava, i riješio je kako se očekuje, bez kompliciranja o vrstama rečenica, upotrijebljenim veznicima i razmišljanju o tome pleše li cura s curom ili ne.