...a bio je tako miran susjed, uvijek je pozdravljao...
...a bio je tako miran susjed, uvijek je pozdravljao...
ajme brate mili šta ste sve nabrojale za neoprostivo..surfanje po internetu a kako ste onda vi redovito tu na forumu?![]()
Meni je dosta toga što se nabrojale nepoželjno a ne neoprostivo.
Meni je recimo nepoželjna:
-inertnost, pasivnost, ovisnost o rutini (bilo kakve vrste), bivanje "kućnim" tipom koji najviše voli biti u kući
Al kad sam birala muža odmah sam procijenila da nije taj tip pa je zato i postao MM (ne samo zato), i stalno smo negdje u điru s djecom.
Lili75, nekako sam sigurna da sve ovo nepoželjno, ako se stalno ponavlja s godinama definitivno postane neoprostivo.
Recimo MM i ja smo puno utjecali jedno na drugo i nadogradili se na neki način u pozitivnom smislu.
Ja sam uvijek otvorena za prihvaćanje različitosti i drugačijih od sebe u svakom smislu, nastojim uvijek probati razumjeti drugu stranu i njene razloge, stavove, mišljenja... tako da bih navela još jedno nepoželjno ponašanje:
-isključivost i predrasude, ektremne kako desničarske tako i ljevičarske stavove, ograničenost
pa i to etiketiranje Miletića MI spada pod ovo što sam navela (isključivost).No offence girls.
Pa neće muž odjednom postati lijen, nemaran, nasilan itd. Te stvari se već vide tijekom veze i ako ti smeta ne udaš se.
U braku mi je skoro sve oprostivo jer nema ekstremnih situacija, već si se sa svime više manje pomirio i prihvatio tijekom veze.
A šta je bilo s tim Miletićem, nemam pojma o čemu se radi?
Lili potpis na ovo, predrasude i isključivost, sa takvim stvarno ne bi mogla pa da je Ahilej, onaj kojeg je glumio Brad Pitt u Troji![]()
Nisam Cvijeta, ali moj odgovor je NE.
Ne želim nikoga preoblikovati, odgajati ili mijenjati, niti želim da netko poželi mijenjati ili preoblikovati mene. Naravno da se svi mi mijenjamo godinama i odnosima, ali to je druga vrsta promjena.
A bogme svjetonazorski se stavovi ne mijenjaju tako lako pa vjerujem da ja i dotični ne bismo uopće došli u priliku da pomislimo razvijati romantičnu vezu.
Ako bi mi partner pukao na te neke vjerske, konzervativne, desne i ine stavove u braku, bojim se da bih pukla i ja samo na drugi način))
Da zbiljam, bili su ljubavnici, ali Ahilej je volio i žene, dakle bio je bi, pa bi možda došla i ja u obzir, ako ništa, borbena sam, ako se ne bi prije međusobno poubijali![]()
Nego što to bi sa tim Miletićem, jer to što je desnica ili ima još?
A iz te priče, pa to onda nije etiketiranje, Lili kvragu, taj kroji javno mišljenje u zemlji sa debelim posljedicama na pojedinačne živote i odluke.
Ma mislim, sad sam se samo debelo iživcirala, bolje da nisam ni pitala, nije mi to trebalo danas. Ne etiketira se njega, već on etiketira, i to besramno!
neoprostivo je samo nasilje. bilo koje vrste.
o svemu ostalome se mora i može razgovarati.
a pitanje glazbenog ukusa ili političkog opredjeljenja mi nikako ne ide u neoprostivo ili neprihvatljivo.
neoprostivo bi mi bilo da mi netko oduzima mogućnost birati hoću li slušati Cecu ili RATM. ne od jutra do sutra (tko to uopće može?), jer to onda prerasta u audionasilje. pa da netko u sve zajedničko vrijeme sluša šum valova, meni bi bacilo na živce.
osim toga tko sam ja da nekome drugome (pa i partneru) oduzimam pravo da glasa za koga hoće. valjda nećemo o tome trubit po cijele dane.
neka početna kompatibilnost karaktera nas je i spojila. ako i postoji točka u kojoj se razilazimo, valjda se fleksibilnost očekuje od oba partnera.
a da, malo se tema zbrčkala
i da, i meni se čini da je fizičko nasilje jedina stvar (a recimo da se može desiti u mom braku, jer nije vjerojatno da se u mom braku može desiti da čovjek naglo postane neki totalni debil) koja je na prvu neoprostiva - ono, opali mi jedan šamar i doviđenja si.
Čini mi se da se tema podijelila na tri kolosjeka:
- nepoželjne osobine kod možebitnog partnera (tu ulazi sve ovo zbog čega se navjerojatnije ne bi ni spojili, nekome su to politički stavovi, drugome lijenost i sl.)
- nepoželjno ponašanje u braku/partnerstvu (nešto što se opetovano ponavlja; neka drastična promjena u ponašanju i sl.), nije neoprotivo, ali bi vjerojatno dovelo do hlađenja druge strane
- neoprostivo ponašanje u braku/partnerstvu (nasilje, paralelan život i sl., oko toga postoji načelan konsenzus, ali nekome je ta lista dulja, nekome kraća); dovela bi do rastave, velike svađe ili gubitka povjerenja
Jesam li polovila? Nesporazumi nastaju kad pričamo o ovim različitim stvarima.
ej šafran gle ja sam bila u potpomognutoj 2,5 godine tako da je moje mišljenje posve jasno u vezi dotičnog.
Možda se nisam dobro izjasnila al ne znači da su svi desno orijentirani građani "copy-paste Miletića" ima nijansi u svemu, isto tako za lijevo orijentirane nisu svi "komunjare"...ma deplasirano mi je o ovome pričati ali to generaliziranje i poopćavanje meni spada pod neku vrstu "isključivosti" kao što je i sama Zuska potvdila da je isključiva u tom svom svjetonazoru. Zuska,
Ne bih voljela da je MM isključiv.
da ne skrećemo s teme....koja je ono tema?
P.S.šafran imamao isti ukus za muške izgleda![]()
Lili, čini mi se da drukčije doživljavamo tu isključivost.
Ne smetaju mi ti koje isključujem iz svog kreveta i partnerskog života općenito, već u mom intimnom životu. Što je tu pogrešno?
Svjetonazor mi je važan parametar u odabiru partnera i to je sve. Ne, nisu mi prihvatljive sve vrste svjetonazora, ali to nije mnogima.
Svatko je isključiv prema nečemu, mislim da je malo onih kojima bi dobro bilo sve i svi.
neoprostivo je ono nakon čega pokrećeš razvod.
i nakon dugotrajnog nepoželjnog ponašanja može uslijediti razvod. ali prije toga ima prostora za popravljanje stanja.
nepoželjne osobine imamo svi. potencijalno je da i takvi razlozi mogu dovesti do razvoda, ako izostane komunikacija.
e
Ma Zuska sve 5 ja imam prijetelje razlicitih svjetonazora i jednako ih volim.
Zapravo pokusavam izbaciti iskljucivost iz svog poimanja zivota. Radim na sebi
I
U tom dijelu i zadovoljna sam svojim napretkom.
I by the way uopce ne volim raspravljat o politici u svakodnevnom zivotu![]()
smeta me kad mi ne pognoji njivu u i igrici vrati zahtjeve a vidim da je na netu.
i čita kolumne bilo vedrane rudan bilo nine raspudića, a meni gori pod petama da završim zadatak.
smeta me kad skriva gumene bombone.
očito da me mamitzi ne bi ženila, a neoprostivo bi mi bilo nasilje, a sa osobom razl političkih stajališta sigurno ne bih živjela.
osim ovih preočitih stvari popit nasilja i ovisnosti koja se ne liječi, ja isto ne bih mogla biti s nekim tko ima suprotna načela od onih koja su mi važna. recimo doista ne znam kako bih mogla biti u braku s nekim tko misli da su pederi bolesni i nenormalni. taj stav svašta govori o osobi koja ga ima i to svašta je mahom ono što mi se ne sviđa. i uopće ne razumijem lili 75 i tu neku :svi su mi ok i mrzim ekstreme: paradigmu.
Svasta ste vi pobrojale sto je meni osobno smijesno. MM i ja citamo jedno drugome i mailove i poruke, ali ne na onaj zlocesti nacin, u potrazi za necim.
Jedno vrijeme nam je bilo fora sifrirati mobitele pa otkrivati sifre jedno drugome, bas smo se bili dobro nasmijali tada.
Svaki dan razgovaramo o svemu - zivotu, politici, komentiramo dogadjaje.... nismo desnicari, ali jesmo konzervativnije opredijeljeni i drzimo do nekih tradicionalnih vrijednosti, ali ne u smislu da nedjeljom idemo na misu, a ponedjeljkom me on posalje u kuhinju i udijeli jedan vaspitni preko zuba, jelte.
Kada razmisljam sto bi me natjeralo na razvod, onako iz prve mogu reci prevara i nasilje, izdaja svake vrste, ali ima tu jos nijansi.
Kada bi ucinio nesto ili se ponasao na neki nacin da ga potpuno prestanem postivati i cijeniti, vjerojatno ne bih vise mogla biti s njim. Ne mogu reci sto je to konkretno, kazem, zivot se sastoji od bezbroj nijansi.
Ne znam jel bi tako bilo i da mi se to desi no ovako razmisljajuci nasilje bi mi bilo neoprostivo i to najvise iz razloga sto sigurno nece desiti samo jednom. Prevara bi mi znacila da mu je stalo do nekog drugog vise nego do mene, a onda nema zasto biti sa mnom.
Sto se tice politickih stavova, oduvijek smo glasali za suprotne strane no vrijednosti prema kojima zivimo su iste.
Evo ga, sad, početkom augusta!, i jedva čekam, majke mi, popizdit ću već lagano ovdje, zaobišlo nas ljeto ove godine ama potpuno, hladnjikavo, maglovito i bez sunca, bem ti Alpe, a polovica sedmog! Ni ne moram do Londona, ja živim u Londonu
A curke, nema druge, onda ima da složimo kakvu fešticu po dinarski, jel vrijedi? Ni glasa neću pustiti o jazzu, obećajem!
(nisam više sigurna, jel sam i tebi ono išla na živce s jazzom?)
Ja sam tako svog dragog nakon x godina odustala slati u dućan. Napišem čak popis za dućan i on mi opet ne odnese sve, ili mu napišem jedno, a on donese nešto drugo,ali kad trebam prerezati taj kolač ili tortu da je nafilam iznutra, a ja za to tako nemam živaca i uvijek zeznem stvar, on to napravi tako dobro i kirurški precizno, odma mu je sve oprošteno, još i bous dobi![]()
Sad ste se uhvatile moje politike,pa moram pojasniti.
Napominjem da sam cijeli život izvan politike i apsolutno me ne zanima politika, ne želim biti vezana uz politiku, ne želim sudjelovati u politici,... i tako je cijeli život i u mojoj obitelji (do nedavno, ali ajde iz tog dijela se mogu isključiti).
Da je MM angažiran u političkoj stranci ne bih se odmah radi toga rastala, ali meni bi bilo nedopustivo da me "maltretira" politikom, da svi moramo živjeti njegovu politiku, da su to stalne teme razgovora,... mene politika ne zanima i ne želim u tome sudjelovati, to mi je baš bitan aspekt.
Npr. najbolja prijateljica ima vrlo izražene političke stavove i njezina cijela obitelj i vrlo jasno ih izražavaju stalno i često (obitelj), ali s prijateljicom sam jednostavno našla model da je to jedina tema o kojoj mi ne raspravljamo.
Znači meni bi bilo neoprostivo svako "nasilno" nametanje svojih stavova.
evo, anemona ima još jedan zahtjev. ne smije biti član stranke. i ne smije doma pričati o politici. to su još dva![]()
a inače me fakat zanima kako uspjevaš ne pričati o politici, nikad. ono, gledate dnevnik i šutite?![]()
Mi smo bome odavno prestali gledati rane dnevnike i prebacili se na večernje vijesti - fakat nema smisla da nam djeca uče TAJ rječnik kojim se služimo dok to gledamo (a gledamo sve rjeđe). Inače, nas znaju roditelji, odnosno majke, ugnjaviti s politikom - to je penziJonerska zabava. Ono što činimo pred djecom glede u svezi politike je uglavnom limitirano do ove razine:, a kad klinci odu spat, možemo se porazgovarati ljudski...
Srećom - slažemo se u dvije bitne stvari: politika nas baš pretjerano ne zanima, a oko ono malo stvari koje pratimo imamo dosta slične stavove.
ali ja ne pričam o komentiranju dnevnih ispada naših političara. nego o osnovnim političkim stavovima. o načelima. prava žena, prava LGBTQ osoba, MPOa, abortusa, to su sve politička pitanja. Kako bi netko mogao biti s osobom čije se mišljenje drastično razlikuje? ja to stvarno ne razumijem.
Ne kužim, Anemona, ovaj post i tvoje slaganje sa Sasom. Pa mi koji zastupamo važnost svjetonazora u odabiru partnera tvrdimo upravo ovo što i Saša, možda ne tako koncizno.
Imati slične stavove o pravima žea, MPO, religiji, LGBT i sl. pitanjima znači i razgovarati povremeno o tome![]()