Ne boj se, sav trud koji ste ulagali ni slučajno neće iščeznuti, naprotiv. Iz iskustva kažem-kod mojih je razlika 2 god.4 meseca.
I mi smo imali višak elektronike i shit hrane, manjak organizacije i kvalitetnog posvećivanja i ljuto starije dete.
Ali sada imam dvoje dece od 3 i 5 godina koji se obožavaju, igraju zajedno, zabavljaju se, uživaju u društvu. I svađaju se, normalno, ali zaista mislim da se čak i ta mala razlika među decom isplatila, pa čak i to "zanemarivanje" starije ćerke uopšte nije ostavilo nikakve tragične posledice, naprotiv. Trogodišnjaci nisu baš tako mali i mogu puno toga sami i da urade i da se zabave. I da nije došla druga bebica, primetila bi da ti dete postaje samostalnije i zahteva postepeno sve manje vremena sa tobom.
Daj mu nešto što voli, čime može da se zabavlja i sam neko vreme, posveti mu vreme dok bebica spava a nemoj se uzrujevati što ručak kasni-kao što svi kažu, to je prosto život, život je promenljiv i nije uvek savršen, a dete će se tome prilagoditi brže nego odrasli. Verujem da u nekim zdravim, uobičajenim porodičnim odnosima dete ima puno veću korist od mlađeg brata/sestre nego štetu od perioda haotičnog života u prvim mesecima privikavanja na novu bebicu. Uostalom, mlađe dete je već u samom startu ograničeno i mamu htelo ne htelo mora da deli, a ipak se retko koja mama uzrujava oko te činjenice.