ja nekako sumnjam da je kupus na paradajzu fin![]()
ja nekako sumnjam da je kupus na paradajzu fin![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 16.09.2014. at 15:14
meni je OK, ali mi je malo miris demotivirajuci
i koliko volim tu i tamo nekakve finese i cuda od povrca, ribe, mesa, to mi je za tu i tamo. jer nakon par dana (ponekad se zalomi) tih "mastersefova" i ovoga i onoga na pjenici od brokole sa prelijevom od safrana, uz cips od celera sa sladoledom od kopra i bosiljka...itd, itd
i ja i muz i dijete, hocemo naprosto brokulu, kelj, karfiol, prokulice... kuhane na pari sa malo maslinovog ulja i soli (papra...) i to je to. ili tanke mahune sa malo krumpira i ulja, na gusto. ili moju minestrone juhu, koja kako kazu moji, lijeci i dusu i tijelo.
naprosto volim taj pravi, iskonski okus namirnice. ako npr. imam prave zrele pomidore volovska srca, pa ih tanko izrezem, pa na njih par tankih kolutica kapule, finog balzamika kojeg postrcam i neko super maslinovo ulje, sa par zrna soli meni je to raj. ako jos imam komadic paskog sira, ili pecorina, ili skripavca.... sa par jako dobrih maslina (ne onih sa polica bille ili konzuma) vec sam u nirvani.
volim ja, a i dijete i muz, svasta isprobavati (sto sami kuhajuci, sto jeduci vani). volimo i jesti dobru hranu na dobrim mjestima. zaista uzivamo u tome.
i imali smo srecu isprobati neke zaista izuzetno fine i dobre restorane. i moram reci da je to zaista dozivljalj. u svakom pogledu.
ali tocno osjetim, ako nam je to par dana za redom, da tijelo govori: stop. i onda zaista zelim neke tako bazicno dobre, jednostavne, nepatvorene okuse. poanta je naravno u tome da namirnice moraju zaista biti odlicne kvalitete.
i mislim da je to dobar omjer: 80% tako, a ostalih 20% te neke komplicirano fine stvari.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.09.2014. at 15:18
Meni pire uz to nikako ne ide?
Mi to jedemo u dubokom tanjuru sa zlicom.
i mi
a ako baš radim kalju, onda unutra krumpir na osmine
sad ce me zagrebacka frakcija
znam, znam ukusi se razlikuju, i ja znam razlog zasto ne volim taj kupus. to mi je onako kao one skandinavske ribe, haringe i slicno sa nekim slatkastim ruzicastim preljevima.
vjerojatno je taj dalmatinski faktor tu presudan. ja recimo i sarmu i punjene paprike, a tek polpete moje mame smatram nenadmasnim, i naprosto volim taj podukus.
isto kao i sa grahom. volim ja i onako grah na zagorski, ali dalmatinska verzija sa pestom mi je ipak za klasu bolja. sto cu.
znala sam senial skuhati ću ga pa kud puklo
nego, mi isto ovako kao seni.
osim što komplicirano nikad ne kuhamo, osim za goste.
inače, doma jedemo već treći dan punjene paprike od nedjelje. mm ih je nakuhao ko da mora vojsku nahraniti![]()
ja sam se upravo ubila od flekica s kupusom. Dodala sam još unutra malo pancete.... ljubi majka onog ko je pokrenuo kupus na temi....
moj muž
reći ću svekrvi da ga poljubi, kad već inzistiraš
ja obozavam zelje ali nitko drugi doma ne pa ja nadinstam tonu i dodam speka pa napravim zeljanicu koju majka ne bi prepoznala. ponekad i sa sjekanom svinjetinom iribanim krumpirom. to vec jedu
A gle, ja sam se grahu bez zaprske cudila ko pura dreku, a sad mi je prefin.
Bas kao i prisiljeno zelje: zelje, paradajz, voda. Od zacina sol i papar. Mozes malo prodinstati luka, speka, ali nije nuzno. Treba biti puno, bas puno zelja. Vise lici na prilog nego cuspajz. I to jedem bez icega. Samo to.
Sad se jos cudim tvom zelju na cetvrtine s maslinovim i cesnjakom. Ali probat cu ja i to :izjelica:
Btw, cesnjak stavis na vruce maslinovo ulje ili je samo zelje vruce?
Ja sam i zaboravila na zelje s paradajzom. Al zapravo volim, pogotovo s dosta celera.
Kod moje mame isto najcesce pire krumpir uz sve, eventualno njoki, od krumpiraKod mene u ladici u kuhinji osim rize, tijesta i palente, basmati riza, bulgur, quinoa, cous cous. Mi smo tako verzirani za pire krumpir da mi cesto znaju reci prijatelji-dobar ti je pire krumpir, a ja se ono stvarno potrudila s glavnim jelom koje prodje bez komentara
![]()
Ja zelje najcesce pripremam u kombinaciji s peradi. Na malo ulja u veliku zdjelu stavim nekoliko posoljenih batak+zabatak, obicno 1 po glavi i to s kožom prema dolje i poklopim. Tako pustim na laganoj vatri dugo, preko pola sata. Za to vrijeme mogu oprat kosu ili pospremiti stan, ne treba nista raditi. Onda se vratim u kuhinju, stavim kuhati krumpir u slanu vodu, narezem kupus na cca 1-2 cm trakice, izvadim meso i na tekucinu koju je pustilo meso stavim kupus i promijesam s tom tekucinom. Vratim na vrh meso da mi se ne hladi na tanjuru, poklopim i pustim jos malo da se kuha, taman dok procijedim krumpir. To mi je bas lagano i fino, vikendom kuham kad imam jos sto stvari po stanu za napraviti. Niti ima puno sudja, niti je skupo, a svima je OK. (Nije to jelo the best of all times, al je fino)
I u pravu si
Sad ste me nasmijale jer sam se sjetila da sam to pravila samo jednom u životu i to baš svekijima i mm za ručak, i tako su me nahvalili, ubili se u tome, a meni je bilo... Ne postoji pristojan smajlić koji bi opisao taj osjećaj. Jedva sam pojela tanjur, jer me bilo stid ne pojesti vlastito jeloI mm me još nekoliko puta pitao kad ću opet to praviti, kako je dobro bilo, a meni sve muka. To je valjda jedini ručak, osim musake, koji su mi pohvalili.
Kod mene baš jučer bio za ručak kupus, svi smo jeli osim mm, naravno. Izdnistala luk i korjenasto povrće s malo nasjeckane domaće kuhane šunke, dodala kupus narezan na četvrtine, ostavila malo da se dinsta, i onda frknula u ekspres lonac. Kad se skuhalo u ekspresu, dodala još jedan krumpir narezan na četvrtine, začinila (sol, malo više papra, vegeta, slatka mljevena paprika, lovor), ostavila na vatri dok se nije skuhao krumpir i to je to. Svi se ubili u tome, osim, naravno, mm, koji je uživao u bureku
Ali sutra, samo za njega, juha s lešo mesom![]()
Hahaha
koje spoznaje dolaze nakon par stranica.
Sarme il punjene paprike bez pireail nasa svima draga kombinacija pire, spinat i snicle
Rehab, ne kuzim , ti imas nesto posebno protiv protiv klasicnih kombinacija?
ne kuham klasiku svaki dan, ali povremeno -da.
Posljednje uređivanje od sirius : 16.09.2014. at 19:04
Hm rehab možda tvoj problem ipak ima druge dimenzije.
Možda ti kuhaš po svome i kako si naučila, a TM-u se to naprosto ne sviđa.
Špinat sa bijelim lukom i jetricom meni zvuči kao horor, a špinat obožavam (samo sam ga lijena prati).
Punjena paprika bez pirea hmm .. možda nekome ne treba radi riže, ali odlično paše.
Recimo, jedno od rijetkih jela koje MM ne voli je poriluk varivo. Meni je to pak prefino varivo, ali ga ne kuham kad ga on ne voli jesti. Poriluk koristim u puno drugih jela, i ta se jela MM-u sviđaju, ali ono klasično varivo - ne.
Ili, recimo, mislim da je apricot stavila taj recept na forum, ona poriluk sa pilećim batcima i zobenim pahuljicama, meni je to prefino jelo, ali skuhala sam ga svega dva-tri puta jer se MM-u (i djetetu) ne sviđa.
Nemam ništa protiv, dapače. Pojest ću to kad mi netko napravi, i fino mi je (osim špinata na mlijeku, to ne bih ni probala), ali preferiram ove kombinacije koje sam navela. Po meni, ove kombinacije koje sam napisala, nisu ništa manje klasične od vaših s pire krumpirom.
Da , cini se da nije samo problem u tome da bi muz jeo samo krumpire i meso, nego bi mozda volio koji put u tjednu jesti klasike domace kuhinje. To je ipak puno vise od samo krumpira i mesa.
Ja vas stvarno ne kužim, pa sve ovo što sam napisala je klasik ! Pa ne pravim mu soju, proso ili korabu !
Vjerum mi , jesu.
sarma i pire
cufte i pire
spinat i pire
kelj varivo i fasiranac
Grah i zelje
grah i kobasica
to su klasicne kombinacije ko Ivica i Marica, kao Romeo i Julija
ovo tvoje je nesto drugo.
Ne kazem da je bolje ili gore, ali nije klasika u hrvatskoj kontinentalnoj kuhinji.
Jetrica su fina sa pireom .![]()
Uf, pokopale ste me ! Sutra kupujem gnječilicu za krumpir, obećavam![]()
Kupi , neces pozaliti. :D
Da, možda stigne četvrta prinova![]()
Pa kužiš, to ti je možda kao da si se ti udala za mene, a ja ti kuham špinat na mlijeku koji je moje obožavano jelo.
a sto mislis koliko ih je imalo priliku provat volovska srca ..garant bi bilo vise ljubitelja pomadora da nju provaju...mi smo se namucili dobit sjeme,sve manje ljudi ima tu starinsku sortu... a si jela ikad paverune? samo ih se kratko baci na maslinovo ulje i na kraju posoli...mirise cijela kuca....ja ih smazem i sa peteljkom i picama...
i oni koji ne vole paprike bi njih obozavali...
....jednom sam radila neki jednostavni recept sa kupovnim balancanama i nije mi nista valjalo, onda kad su dozrele nase u vrtu....ma jednostavno nema usporedbe.....
u musaki sa 5 drugih namirnica i zacina se razlika ne bi toliko osjetila ali kod jednostavnih recepta dobijes ili jelo za bacit ili lizat prste...
(naravno ako ne ides popravljat sa npr vegetom isl...ja ju ne koristim)
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 16.09.2014. at 20:37
meni to isto zvuci super. Nikad nisam jela pirekrumpir uz jetrica.
Meni isto, kad sam u LCHF fazi. Ali ne mogu od svog relativno vitkog muza , vitke kceri promjenjljivog apetita i mrsavog sina koji intenzivno trenira sport za kojeg je preporuka dnevni unos od 60 % ugljikohidrata ocekivati da jedu rucak bez krumpira, tijesta, rize ili zganaca . Uz povrce i meso/ribu.
Ja nemam nista protiv jetrica sa spinatom , i zbog ukusa i zbog kila, ali ostatak obitelji ( cak i da im je fina ta jetrica i spinat) niti im je to izbalansirano , niti im je dovoljno da utaze glad.
Treba misliti i na svacije individualne potrebe ( ako cak zanemarimo ukuse koji su razliciti ) , nismo svi isti.
mene zanima jel ovaj kupus o kojem pričate ono što se zove prisiljeno zelje? ja sam cijelo djetinjstvo mislila da se tako zove jer me prisiljavaju da ga jedem i uz kiselu repu na cuspajz spada u dva najomraženija jela kojih se mogu domisliti. da mi ih muž radi bome bi jela sendvic.
pa zašto, otkud to prisiljeno u nazivu??
meni je to pregrozno. a volim variva, mahune, kelj, poriluk, grah obožavam, ali ovo...isuseibože, pa to mi je bila muka živa za pojest.
zelje volim dinstano. ko za krpice sa zeljem ali bez krpica. na malo ulja dodam malo šećera i bacim prethodno tanko narezano i posoljeno zelje i dinstam dok skoro ne posmeđi, ali ako posmeđi onda se može baciti. to mi je genijalno i volim sto uz dinstanu pieltinu na luku ili pečeno pile. mogla bih ga pojesti tonu. mljac.
nisam pogodila
nigdje se ocat ne spominje
ja mislim da je to isto često stvar navike. mi baš ne jedemo puno ugljikohidrata. jer nam ne pašu. totalno smo se skinuli sa pašta/ krumpir kombinacija koje su u početku bračnog života znale biti na stolu, prvenstveno jer nitko nije bio baš vješt u kuhinji. sad uz proteine- ribu ili meso jedemo sve vrste salata, ponekad jedemo rižoto, jer je prefin, a obzirom da kruh ne kupujemo onda niti uz čušpajze ne jedemo kruh i ne fali nam. mada sam ja u djetinjstvu uz čušpajz grah uvijek jela ktuh i bilo mi je nezamislivo bez toga. sad ga se i ne sjetim. ovo ljeto na moru, naši prijatelji su skoro pali u nesvjest kad su došli na roštilj i vidjeli da nema kruha, nego samo salate. a mi smo im zaboravili reći da ga donesu. uglavnom, mislim da bogate salate u kojima ima orašida i sira, fete, mozzarele ili skute, bez problema zasite čovjeka.