Evo nas lagano i u ovoj dobnoj skupini, a još nemamo niti jednu jedinu čistu riječ...
Ima li vas još?
Evo nas lagano i u ovoj dobnoj skupini, a još nemamo niti jednu jedinu čistu riječ...
Ima li vas još?
Tu smo, 23.10. puni 4g i ne priča još uvijek,
ali u zadnjih par mjeseci(2.3) krenulo je intenzivno razumijevanje govora,
dobro reagira na ono što mu se govori tako da, nadam se, slijedi govor...
Tako nam su nam barem defektolozi i logopedi objasnili, da je razumijevanje govora preduvjet za govor![]()
Mi isto dosta razumijemo, sve više, ali to su i dalje neke uobičajne stvari koje mu se ponavljaju svaki dan.
Kroz zadnji mjesec smo se počeli sporazumijevati na da i ne, s tim da zna reći ne, ali u principu klima glavom gore dolje ili lijevo desno, ovisno želi li ili ne želi nešto, tako da je barem malo lakše. Jedinu "riječ" koju koristi je "dodi" tj dođi, ali samo kad zove psa ili mačku koje obožava.
Sve vježbe još nisu urodile plodom, a ni naše imenovanje stvari i ponavljanje u beskraj...
Na koje terapije idete?
Ja neznam dal ga mogu na nešto još uključiti,
idemo ;
1x tjedno logoped
1x tjedno defektolog
2x tjedno terapijsko jahanje
1x tjedno terapijska gimnastika
+ 2x odnosno 3x tjedno specijalizirani vrtić za djecu s autizmom (međimurske iskrice)
od 1.9. ostale dane kad nebude u Iskricama kreće u redovan vrtić 5,5satni program (Waldorf)...
Baš sam jučer gledala Tomatis terapiju, nudi se jedino u Zagrebu, tak da sad to istražujemo....
Kod nas ima Lisening ali dugo se čeka na terapiju, ima dosta djece a samo dva ili tri aparata...
I moj jedan malac ne priča još. U zadnjih godinu dana koliko radimo s njim, koristio je razne riječi (akić za hranu, ši za šetnju, dudu i sl) ali to koristi neko vrijeme, pa mu dosadi i opet neko vrijeme neće. Nakon dva, tri tjedna vraća riječi u uporabu. Pokušali smo uvesti sličice za komunikaciju, ali loše reagira na njih, jako ga nerviraju.
Sad smo na baby-signsu, tek smo počeli, ali njegova je reakcija puno bolja nego na sličice.
Što se tiče razumijevanja, to je stvarno veliki napredak, receptivni govor mu je sve jasniji i to mi je veliko olakšanje.
Tomatitis ti posude za doma samo moraš proć edukaciju,
Jelena
mores li miobjasnit sta je Tomatitis ili neki link da se malo informisem.
ukucala sam u google ali nista mi ne pokazuje.
hvala
znam samo informativno o tomatisu,jer idemo kod te žene radi drugih stvari
ali pogledaj http://tomatiszagreb.wordpress.com/
http://tomatiszagreb.wordpress.com/o-nama/
Posljednje uređivanje od jelena.O : 21.08.2014. at 17:18
Ima još nekih (ali nemam vlastitih iskustava, samo sam našla informacije): http://www.audivko.hr/
To je glazbena terapija. Ne znam puno o tome, ali pamtim fora informaciju da je francuski glumac Gerard Depardieu bio podvrgnut toj terapiji govora. Evo linka na službenu stranicu (eng): https://www.youtube.com/watch?v=LD6LOG69dbQ
Općenito kod djece sa zakašnjelim razvojem govora terapija se kroji po mjeri i ako je za nekoga Tomatis ili Audiva dobra metoda, ne znači da će biti i za naše dijete. Možda će njemu trebati ABA ili neka druga vrsta terapije za koju još nismo ni čuli. Ponekad će pomoći vrtićki logoped, a ponekad treba puno više... Puno ljudi dugo vremena tapka u mraku jer ih nema tko uputiti što s djetetom koje ne govori u očekivanoj dobi, a svi se zaklinju u ranu intervenciju... I dalje - kad konačno i dobije dijagnozu (po mogućnosti točnu) često nema terapije koju bi se moglo obaviti na uputnicu. Suosjećam sa svima koji su u tom loncu. Isprobajte sve što možete!
Tomatis se i radi doma, jer se radi svakodnevno, ali pod nadzorom stručne osobe, jer može doći do toga da dijete ne reagira dobro pa treba odmah pravilno reagirati...
Znači nije to da uzmeš aparat doma i vratiš ga nakon tri mjeseca slušanja....
Mi smo rano krenuli u dijagnostiku, s 2g
s 2,5 već je bio u vrtiću (ove iskrice što sam gore pisala),
to sufinancira županija... Ostale terapije plaćamo sve sami u cijelosti......
Na uputnicu nema ništa kod nas, bilo je NF ali trenutno nema osposobljene osobe za rad pa se terapija ne radi do daljnjeg... A i kad se radilo jako se dugo čekalo na red..... A bit NF je u kontinuitetu....
Moj ima 3g4mj
Napredujemo nevjerovatno.jos kasni sa recenicama...ali boli glava od rijeci.![]()
Evo nas s konkretnijim rezultatima.
Nije stvar govora, vec opcenito usporenog kognitivnog razvoja koji je na razini upola mladjeg djeteta.
Preporucili su nam da nastavi ici u vrtic uz individualni pristup i pojacan rad jedan na jedan samo doma i u vrticu jer uopce nije na spoznajnoj razini za rad u kabinetu (ne zeli ih pratiti, raditi nesto kad mora...).
Ne znam uopce sto dalje?
Sigurno cemo uzeti nekog da radi s njim dok se mi ne organiziramo s poslom. Da li je uopce moguce nastaviti raditi, a bit s njim samo 2 sata dnevno (od vrtica do spavanja)?
Moj neide u vrtic.dala sam ga krajem 4.mj ali tete nisu znale snjim.sramota sto se izdogadalo i koliko je bio istraumatiziran.evo sada ide na bolje.
Dat cu ga na proljece sa 4god ili jesen 4ipo.
Ali cu se dobro raspitati o vrticu i razgovarati sa tetama.da se odmah izjasne.
Mi smo bili na erf-u kad je imal 2g i 4mj, procijenili su ga na razinu djeteta od godinu dana,
sad nakon dvije godine (uz gore spomenute terapije) pomaci su veliki, sad još samo da krene govor i nitko sretniji od mene....
Ja sam tražila produljeni porodiljni, znači do osme godine sam doma....
Cheerilee, iz tvoje perspektive...
Najbolje je da roditelj radi s djetetom? Mi bi uzeli nekog da je s njim u vrtiću ako ne dobijemo opet asistenta i eventualno doma par sati, ali nekako osjećam odgovornost da to preuzmem na sebe jer mislim da djete na nikog ne može reagirati tako dobro kao na roditelja ili na nekog jako bliskog.
Kao mama djeteta koje sa 3 godine nije ništa govorilo ne slažem se sa mišljenjem da mu je najbitniji rad 1 na 1. Postoje vrtići gdje rade stručne osobe a dijete je okruženo vršnjacima, npr. Suvag, Slava Raškaj itd.
Što se tiče roditeljskog rada sa djetetom to uvelike ovisi o roditelju. Za dijete te dobi je najbolji floortime za što recimo ja uopće nisam talentirana. Ako dijete prođe kategorizaciju imaš izbor i raditi 4 sata (ja tako radim već godinama).
MBee, mi smo imali već asistenta u vrtiću i uključen je u redovan program, ali jednostavno se nikakav napredak ne vidi.
Dijete je u 2 mjeseca mora s bakama naučio više nego cijelu prošlu godinu s tetama + asistenticom koja ga je imala zaduženje da ga uključuje u grupu. Problem je što on ne želi raditi isto što i ostala djeca jer ih ne može pratiti i to završi tako da se igra sam negdje u kutu. Nisam ga jednom tako našla...
Mi bi ga svakako ostavili u vrtiću, ali eventualno do iza spavanja...
I moja je sa asistentom išla i u redovni vrtić od 3 do 8 godina. Ostajala je do ručka. Isto nije bilo nikakvog napretka. Sav napredak smo postigli zahvaljujući gđi Rade u Suvagu i osoblju vrtića Slava Raškaj.
Svakako idemo u suvag ali tek na proljece...
Pa u biti ja to gledam na sljedeći nači; sam rad terapeuta neće imati (vjerojatno) učinka ako roditelj barem malo ne radi doma s djetetom...
Ja nakon terapije odslušam desetak minuta kaj se taj dan radilo na kojoj od terapija, ispitujem svašta, pa onda tako i doma radimo, ne puno dodupe uz još dvoje male djece ali radimo....
T. je krenul s 2,5g u vrtić, Iskrice, tete su bile defektolog i senzorni pedagog, skupina od četvero djece (i dvije tete),
sad s 4 je uz taj vrtić krenul i u redovni, skupina je velika (24 djece) i mješovita (od 3g do predškole)..... Mislim da su u Iskricama napravili odlične preduvjete za polazak u redovni vrtić tak da evo on je prošli tjedan krenul u redovni, prvi dan ostal bez problema 5 sati, drugo dan isto tako, tete vele da je odličan, nisu imale ni jednu intervenciju, djeca isto dobro reagiraju na njega, tak da smo mi jako zadovoljni...
Mi idemo sutra u novi sad, dolazi dr Kučera, napravit će mu analazu tijela pa ćemo dalje vidjeti..(trebali smo u moskvu, ali još uvijek čekamo vize, a ovo nam je blizu pa ćemo sad tamo)
I da, kod nas prve godine napredak je išel doslovno puževim korakom, pa je ona bilo malo uzleta,
ali sad kad pogledam unatrag godine i pol dana to je drugo dijete, napredak fantastičan![]()
Idite što prije! Potegni veze koje god možeš naći.... klekni na koljena, snubi, moli, preklinji.... probaj ga upisati k njima u vrtić. Imaju odlične radne terapeute i znaju što im je činiti. Napisala ti je MBee - potpisujem svaku riječ.
Redovni vrtić često nije najbolje rješenje za ovakvu djecu - niti se odgajatelji mogu posvetiti tom djetetu, niti kraj njega mogu kako treba raditi s ostalima.
Cure, tko ima iskustva oko rada na pola radnog vremena?
Ne znam da li mi uopće ulazimo u tu kategoriju "težih poremećaja"?
Koja je to medicinska dokumentacija koju treba dostaviti? Mi do sada imamo samo mišljenja neuropedijatra, ERF-a, pedijatra, jednog Centra za odgoj i obrazovanje. Sva stručna mišljanja uopće ne potpisuje ni jedan doktor već logoped, psiholog, defektolog... Je li to dovoljno?
S poslom nikako na zelenu granu, svaki dan prekovremeni, dođem doma u 8, 9 i idemo spavati, a tako nećemo daleko dogurati...
Suosjećam... Ja sam ostavila svoj prethodni posao zbog slične situacije i riješila se prekovremenih, došla u firmu gdje su imali sluha za moja hodočašća s djetetom po terapijama i bilo mi je ok, ali to ti nije savjet - samo moje iskustvo. Ne znam kako ide s radom na pola radnog vremena, ali držim fige da uspiješ.
Možda da pogledaš topic o pravnim savjetima - negdje su cure pisale o tome kako do rada na pola radnog vremena.
Ja već godinama radim SRV i svake godine moram na Komisiju HZZO-a. U Rješenju mi piše koje nalaze trebam slijedeći put dostaviti i to su ti, u našem slučaju, defektolog, logoped i psiholog. Uz to ti treba uputnica pedijatra sa djetetovom povijesti bolesti, zahtjev koji uzmeš u HZZO-u, potvrde poslodavaca za tebe i TM-a da ste zaposleni za stalno na puno radno vrijeme, kopija tvoje osobne, zdravstvene i tekućeg, OIB i kopija djetetovog rodnog lista.
F80.9 Usporen razvoj govora i govornog jezika
F84 Usporen razvoj komunikacije iz sfere autizma
Bilo bi dobro da ti na svim nalazima piše preporuka za SRV.
To moram zamoliti da mi napišu?
Za sada mi piše svugdje da se preporuča intenzivan rad 1 na 1.
Da, kažeš im da ti treba za Komisiju i napišu.
Postoji i opcija porodiljni do osme godine radi nnjege djeteta, ja ju koristim.... Od djetove 2,5godine....
Naknada je 2150kn....
Isto treba svake , svake 1,5g skupiti papire za komisiju....
Meni nije opcija SRV nikako dolazila u obzir uz još dvoje male djece....
Čujem da je ionako SRV jako teško dobiti, čak i sa težim dijagnozama, tako da nisam baš optimistična.
Probaj. Najgore što se može dogoditi je da ti ne odobre. Probaj učiniti ono što ti izgleda najboljim za tvoje dijete. Ako ne probaš - sigurno ništa nećeš dobiti.
Skupi sve papire od dosadašnje dijagnostike. Tamo gdje si radila dijagnostiku zamoli da ti napišu preporuke. Sretno!
Meni su odobrili bez ikakvog problema.defektologica je napisala prijedlog za SRV.trebaju ti najmanje 3 mišljenja stručnjaka/ja sam imala def.,psih.i pedijatricu i bilo je dovoljno.moje dijete ima pervazivni razv.poremećaj.
Sorry cure upadam ko padobranac
Pervazivni razvojni poremećaji (engl. PDD) je dijagnostička kategorija, različito od Posebni razvojni poremećaji (engl. SDD), koja se odnosi na skupinu od pet poremećaja okarakteriziranih s usporenim razvojem temeljnih multiplih funkcija što uključuje socijalizaciju i komunikaciju.
Najpoznatiji pervazivni poremećaj je (1) Autizam, ostali su (2) Rettov sindrom, (3) Dječji disintegrativni poremećaj, (4) Aspergerov sindrom i (5) Pervazivni razvojni poremećaj ne drugačije određen (engl. PDD-NOS)
Mnogi koriste termin PRP (engl. PDD) kao kraći naziv za PDDNOS ili neki drugi poremećaj, dok drugi oklijevaju kod djece dijagnosticirati teži oblik poput autizma pa koriste termin PRP; ovakav pristup dovodi do zbrke termina jer se PRP odnosi samo na dijagnostičku kategoriju poremećaja, ne predstavlja dijagnozu.
Hvala na odgovoru.
U ponedjeljak cemo valjda dobiti nalaz od psihologice.rijesio je prvi test i on vise nemoze siditi na stolici i i njoj po ambulanti sve igracke pregledava.pa je samo prokomentirala da je moguce da ima add.koncentracija mu je ko u ribice.
A inace sto se tice govora napreduje super.i evo jutros kod logopedice nije tia puno suradivati jer je tvrdoglav ko mazga.glavno mu je bilo...ne,necu,pustite,dosta.i to zato jer mu nije dala da se igra na staroj masini
I onda nas je sve sokirao...SLOVA zna.i to sva.uzeo kockice od igre jenga i svako slovo sam rekao.a inace obozava brojeve.cita cijene u ducanu.
I poceo je ko papiga ponavljati.prisluskuje dok pricam na mob i ponavlja.
I ogroman strah koji je imao ovih 4mj napokon gubi.bude kod babe i dide bez nas oko 2sata.zeli ponovno u igraonicu sa drugom djecom.mi smo tako sritni.napokon se vratio na staro i jos uz to i poceo pricati.
Neke jadne recenice imamo ali napreduje.prije mu je bilo tesko ponoviti recenicu.reka bi zadnju rijec.a sada ponovi cijelu.
Mi smo ponavljali test kod logopeda i psihologa u Suvagu.
Logopedica se slaže da je zaostajanje u kognitivnom razvoju, da mu ne treba logoped jer mu je razvoj govora u skladu s intelektualnim razvojem, preporučila defektologa.
Psihologica nije nikoga preporučila, rekla da dođemo na kontrolu za 10 mjeseci. Nalaz između ostalog kaže da se teže koncentrira i da koncentracija kratko traje (stalno mu se moraju mjenjati materijali ispred njega kako bi zadržao koncentraciju).
Zaključak; rezultati granični, kontrola za 10 mjeseci. Ne kužim što znači rezultati granični???
Granični rezultati znače da je njegov razvoj na granici urednog i zakašnjelog. Što je dobro, jer znači da zaostajanje nije veliko. Lošija koncetracija gotovo redovno ide u paketu sa zaostajanjem u razvoju. Ja bih na tvom mjestu ipak uključila i logopeda i defektologa, ali to sam ja, pušem i na hladno.
Ma...
Užasno me to sve živcira. Jedini savjet koji sam dobila je čekajte! Nikakva preporuka, uputa, terapija... Ne mogu čekat da mi dijete ima 4 godine i da još ne priča i ne zna neke osnovne stvari.
Istina, od kada smo krenuli u dijagnostiku ima par novih riječi S otprilike 5 smo došli da 12-13 (naravno ne čistih i samo ih mi razumijemo npr mo-mo je bombon, teto je svjetlo...).
Pa dijete me još uvijek ne zove mama, a ja da čekam i čekam..
Očito ćemo se morat krenuti privatno.
Mi smo dosli do toga da zna cijelu abecedu i da je poceo citati tiskana slova.sam naucio uz dora laptop.
Logopedica se sokirala kako napreduje.