i onda upropastiš povrće
šmrc
ja imam probelm, za sad, rjesavam ga na vise nacina, lai realno je problem.
dakle mi doma jedemo hranu koja je brzo gotova, ali nije za podgrijavanje (npr. proiluk s cous cousom, leso tikvice i sl.)
sad mi jedno djete je samo doma i ja sam uznevjerena sta da mu ostavim za jesti prije/poslije skole. jela koja se pdogrijavaju su mi nako, imam ih par na menu pa mi je glupo to kuhati stalno.
ranije od ovoga se ne dizem za nista, jer i ovako izlazim iz kuce u 6:20 i ne pada mi napamet se dizati u 5 ujutro.
moje trenutno rjesenje je da potrosim te menu-e koji se podgrijavaju, a onda kod susjede ce ici svaki dan na obrok, njoj je to OK.
ali eto kako vi koji kuhate ko Apri rjesavate ove probleme. djete mi zan skuhati tjesteninu, ali sam kaze da ga je strah one vrele vode, dakle skuhat ce je ali ne i procijediti.
Posljednje uređivanje od spajalica : 18.09.2014. at 10:06
a gle, ako ga ne želiš "upropastiti", što po meni nije tako, najbolje ga je jesti direkt iz vrta
pa nemaš ni brige s ručkom
spajalice, zašto se tikvice i poriluk s kus kusom ne mogu podgrijavati?
nisam mislila "upropastiti" u smislu da ne valja
fino je, kako ne
ali onda parmezan preuzme okus
meni je vrlo sličan okus brokule s parmezanom, kao i tikvice s parmezanom
i nikada ne jedem tripice s parmezanom, kako mnogi vole
jer želim znati i osjetiti što jedem
a na ovaj komentar o vrtu mogu samo![]()
Otkrij mu trik koji sam ja učila svoje dečke i uredno funkcionira, ali moraš tjesteninu kuhati u velikom loncu s ručkama koje se ne griju (bakelit ili slično) da se ne zeza s krpama:
- kad je kuhano, u lonac doliješ hladne vode (dosta, recimo 1 staklenku od krastavaca) da rashladi stvar
- u sudoper postaviš cjedilo koje stoji (naše je ovakvo http://www.pevec.hr/wp-content/uploa...-2-179x119.jpg ) i pustiš hladnu vodu "na tanko"
- izvrneš kuhanu tjesteninu u cjedilo i malo ispereš hladnom vodom (baš zato da te to ne opeče)
- prebaciš u drugu ili istu posudu - kod mene je to obično druga posuda (staklena) ili posuda u kojoj je neki saft ili gulaš
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.09.2014. at 10:15
mozda jer ja imam bug u glavi, ne znam, ali to mi je jelo koje se jede odmah. kao i te nesretne leso tikvice, koje mali obozava. vjerujem da se mogu podgirajti, ali vise ih volim kad su direkt iz vrele vode.
ma sad sam na pocetku, vjerujem da cemo se uhodati, vec je bilo ovakvih topika.
i zapravo za sve moje trenutne nedoumice su krive prehrambene navime MM; on ne bi jeo hranu koja se podgrijava. drugi dan za njega hrana nije. i eto sad moram mjenjati svoj bug.
vjerujem da mi je zato i pitanje odgovaralo ovom topiku.
Jedini razlog je da to više nije tak fino. I stvarno nije. Ali to vrijedi i za mnoga druga jela.
Ja samo zbog podgrijavanja imam mikrovalnu u kući iako ne mislim da je to oličenje zdravlja, ali eto - u našem slučaju to mi je organizacijski manje zlo. Netko jede piceka iz dostave, a mi imamo mikrovalnu pećnicu koja valjda u 13 godina službe u našoj kući nikada nije radila dulje od 3 minute u komadu.
ja kuham ujutro. i nemamo mikrovalku - djeca si to što skuham samo malo zgriju - bez vrenja. Tijesto znaju sami skuhati, a ponekad skuham i ja pa ostavim hladno. kada na njega naliju topli saft, nije toliko hladno.
Isto sam ograničena izborom menija - ne mogu npr napravii rižoto (prekuha se) . isto mi se zna dogoditi s noklicama koje ubacim u čušpajz. nabubre i dok oni dođu iz škole, to više nije čušpajz za jesti žlicom, neg nešto gusto.
Uz to, djeca i muljaju da nešto pojedu, pa im onda zdrave stvari dajem kada sam ja prisutna. Uglavnom, kak je počela škola tako su počele i moje muka
mikrovalnu imam i ja doma, jer na poslu radim isto s mikrovalovima, pa valjda da se ne odvikem
ali dostava mi ne pada na pamet iz dva razloga, a prvi je financijski, a drugi ne mislim da ce ga pizza i cevapi bas toliko usreciti svaki dan.
Posljednje uređivanje od spajalica : 18.09.2014. at 10:30
Meni je fino drugi dan, neke stvari čak i bolje.
Isto tako kuham za dan poslije jer također nemam izbora i koristimo mikrovalnu jer nemammo drugog rješenja.
Pa dostava i nije za svaki dan nego za hudu silu. Ja se ne sjećam kad smo zadnji put nešto naručili iz dostave. Sin je kupio tri kriške pizze u pekari onaj dan kad smo omatali knjige. Ćevape iz dostave znamo ponekad jesti kod svekrve, ali češće odemo u lokal i pojedemo tamo.
Ali ove subote ja odoh k mami u drugi grad i neće me biti cijeli dan. Nemam pojma kakve planove ima mm - možda i on ode k svojoj mami i vrati se tek oko ručka. E, za takve situacije je telefonski broj dostave + smrznuti pileći medaljoni (gori od hrenovki) u zamrzivaču. Ali i to polako prerastamo jer moj mlađi sin će si uredno pržiti jaja na oko i napraviti salatu, stariji će skuhati njoke s pestom i eto ručka za njih trojicu. Ne bi se štela mešati - nek se snalaze.
Inače, kad smo već kod dostave - to je za mm-ovog starog ujaka koji je samac (80+) da ima kuhano svaki dan, za mog brata koji je isto samac, za dane kad ima puno posla pa si ne stigne skuhati ništ pošteno i slično. Njima se 25kn po obroku isplati, ne mora čak biti ni svaki dan. Za obitelji to nije.
Ovo od Apsu mi se cini bolje za mog ziherasa, imam ja i cijediljku koju je linkala Peterlin, ali njega je strah, lonac ima bakelitne drske.
hvala
Pa nije tjestenini niš ako se skuha večer prije i stavi u frižider.
Za silu se može i ujutro skuhati
Sve skupa ne treba više od 20 min, ma puno sam i rekla, a toliko svakom valjda treba da se spremi
ja nikako ne bih dopustila da dijete od 9 godina bude u blizini kipuće vode
a da nitko od odraslih nije kod kuće
pa i nama odraslima se desi nepažnja
a što bi on, tako mali, da mu se vrela voda prolije po nogama?
ma niti slušajno!
ja nebi nikad dala balerini ni blizu, ovaj samnom to kuha vec dvije godine, ali njega je strah. on je fakat ziheras. ni ne zelim ga tjerati.
Moji su počeli negdje s 10 godina (stariji, mlađi nije trebao jer ima starijeg brata). One godine kad su krenuli u glazbenu školu.
Imaju podjelu rada - stariji rukuje tehnikom i bolje mu ide oko peći, ali nije bio baš vješt s noževima, a mlađi obrnuto - taj se nikad u životu nije porezao, ali baš ne voli vruću vodu. Ni ja ne tjeram. Stariji je sam poželio naučiti paliti plin, regulirati jačinu vatre, rukovati tajmerom i cijediti. Najprije je dugo to radio uz nadzor, pa tek onda sam.
Offt. i ja sam počela rukovati plinom negdje u 10. godini. Nikad nisam ni kuću zapalila ni napravila neku štetu. Jednom sam se porezala, ali za to je bila razrađena tehnika - hanzaplast i zavoj u točno određenoj ladici. Češće mi je to trebalo za razbijena koljena (i glavu) nego za kuhinjske povrede.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.09.2014. at 11:51
moji oboje kuhaju tjestenini - ovo s vrućom vodim mi uopće nije palo na pamet. mi kuhamo na struju
Ne bih ni ja. Pogotovo ako se dijete boji.
Spajalice, i ja prolazim iste dileme jer od ove godine nema više boravka a nema ni ručka u školi za neboravkaše (ma zapravo - možda ima, ali duga je priča). I također sam u potrazi za jelima koja moraju zadovoljiti dva kriterija: 1) da se smiju podgrijavati drugi dan i da su ok okusa; 2) da ih moj izbirljivac želi uopće i probati![]()
Dva tjedna smo pokrili nekako, i nije bilo svaki dan isto, a nadam se i proširenju repertoara u dogledno vrijeme.
Ne dolazi u obzir da ga pustim da si sam nešto kuha, jer ga je i inače teško privući u kuhinju (nije od one djece koja zajedno s roditeljima kuhaju, mijese kolače i sl. - uopće ga to ne zanima, ne privlači, jedva sam ga prošle godine natjerala da si nauči sam složiti sendvič). Da mu kažem da si sam mora skuhati bilo što, doživio bi to kao kaznu. Dosta mu je već što mora jesti sam svaki dan.
Mikrovalna je rješenje za sve, pripremim mu jelo unaprijed (obično pola obroka dan ranije, a završim ujutro prije posla, ne uzima mi previše vremena), stavim u tanjur i njegovo je samo da gurne tanjur u mikrovalnu i podgrije. I da poslije opere taj isti tanjur.
Baš ste me podsjetili na naše kuharske početke (s djecom). Nikad ih nisam tjerala, ali su se zaintereslrali, svaki na svoj način:
Moj E. je svojevremeno iz knjižnice dovukao Magičnu kuharicu, ovu: http://www.superknjizara.hr/?page=kn...jiga=100002997
Tako mu se svidjela da smo morali kupiti vlastiti primjerak. Unutra su jednostavne upute za kuhinju + mjere sigurnosti. S tim je počeo. Pećnica mu nije problem, ali vrelu vodu baš ne voli, pa smo zato osmislili onaj trik s hlađenjem prije nego se tjestenina cijedi.
I ovo isto ima: https://www.google.hr/search?q=dje%C...2F%3B359%3B480
Danas imam jedan rokovnik u koji zapisujem kako napraviti jednostavne stvari (onak, za neznalice) i to je njihova kuhinjska Biblija. Nema tu puno, ali je zbirka praktičnih savjeta - kako skuhati tijesto, kako skuhati njoke, kako skuhati palentu (ali to baš ne vole raditi bez nadzora), kako napraviti grah salatu od graha iz konzerve i slično. Puno pomaže.
A mikrovalna je isto zakon - prije nego su naučili kuhati na plin, u njoj su radili tople sendviče. To je vjerojatno prva topla stvar koju su samostalno pripremili.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.09.2014. at 12:11
Kod mene je zdjelica, tanjur mi se cini nezgodan za juhu, jer je mirovalna na frizideru.
kad smo kod sendivca, jucer sam mu napravila pohance od bijelog mese i juhu pliceu.
zove me on ujutro rano i kaze da mu tata nije prepolovio pecivo. i sta da on sad radi. ja u cudu jer je 8:30 ujutro, ide u skolu popodne. pitam ga ja pa dobro sta ce ti to sad tako rano ujurto, a on meni pa valjda mogu i ja ko covjek jednom doruckovati
pa smo rezanje peciva prosli korak po korak uspjesno.
meni je jasno da je sva ova panika koju ja osjecam i vecina roditelja, zapravo vezana za nase strahove, ali eto moram ih nekako nadvladati i drzati da sve ne ode k vragu s hranom, jer idemo kod gastroenterologa svakih par mjeseci, jer ima refluks sto mu osteti glasnice.
kod nas u skoli ima rucak za neboravkase, ali to ne zelim kao opciju, jer niti sam sigurna da ce pojesti, niti mi se nateze s njim, da sam sigurna da je uopce otisao na taj rucak.
Daaa, za juhu su i kod nas zdjelice, odnosno velike duboke šalice. Na to su navikli dok su bili mali i nerado jedu juhu iz tanjura (samo vikendom, dok ih natjeram).
Kruh - dugo smo kupovali onaj narezani na šnite, da se izbjegne situacija "tata mi nije prepolovio pecivo". Mislim da moj stariji ni danas ne zna precizno odrezati šnitu kruha i baš ga briga. Zna mlađi brat.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.09.2014. at 12:13
Iako nije bas tema topica, upravo prolazimo isto sa 9,5 godišnjakom koji je ove godine bez boravka i u turnusima.
Razmišljala sam o kupnji mikrovalne, no nakon par dana "vježbanja" podgrijavanja jela na običnoj ploči na struju, ipak sam zaključila da nema potrebe.
Dakle, ostavim mu ujutro gotovo jelo, količinu dovoljnu za njega i on to sam podgrije. Koliko uspijem vidjeti po tragovima kad dodjem s posla, pojede.
Jedini problem što nam je nekako izbor jela jako skroman (dakle, osnovni uvjet je da jelo bude sasvim završeno, da ništa ne mora ukuhavati, završavati - da jednostavno samo podgrije). Kakvu su vaši tjedni menui kad su vam školarci sami ujutro?
tek sam sad skzila da je ovo tema na filozofskom i da je stvarno otisla u kupus.
ako se moderatorima da nek ovaj "djeciji" dio prebace na recepte.
mi smo imali:
mahune na cuspajz
rzibizi
juha+pohanac
bolonjez s tjesteninom (majka kuhala)
za sad. dalje mi se menu smanjuje. no prosirti cu ja to vec nekako.
da, moglo bi samostalno pod dječje 9-13 (školarci kuhari ili tako nesto), da ovdje ne smetamo uhodane rasprave![]()
u mene krčka glava kupusa narezana na osminke![]()
Meni je dijete od 9 godina već dovoljno odraslo da barata vrućom vodom. Ok, ovisi sve od djeteta do djeteta. Sudeći po mom četverogodišnjaku koji već sebi pripravlja kakao s kipućom vodom iz kuhala, vjerojatno ću mu dopustiti da s 9 godina barata i s tjesteninom. Opet, svatko najbolje poznaje svoje dijete i zna za što je sposobno..
Iz svojih školskih dana pamtim da je moja mama često radila meso u nekakvom saftu, uz rižu ili tijesto kao prilog. Moji pokušaji kuhanja mesa u saftu završavaju komentarom "Meso je super, a saft... paaa, OK je"pa sam sad u potrazi za nekakvim ukusnijim saftom koji bi nadogradio okus.
nece to dobro ispasti coksa, bez cetvrtnki ni muzika nije prava![]()
Da, fakat će trebati prepoloviti topic.
Evo našeg jelovnika (pišem samo stvari koje bi se mogle grijati na struji):
- grah varivo na bilo koji način; fantazija; slanutak; leća - sve mahunarke
- pašta fažol
- filana paprika i sarma - ali treba paziti kod grijanja, jer se treba grijati dugo i polako
- ričet (sam, s grahom, s lećom)
- razna variva bez mesa (kelj, prisiljeno zelje, koraba, grašak s mrkvom, krastavci s krumpirom, tikvice) + kranjske kobasice
- razna variva ili složenci s mesom (teleći perkelt s graškom, pileći paprikaš s mahunama, đuveđ, kiselo zelje sa svinjetinom, repa i grah s mesom)
Ostalo (kod mene ne bi prošlo kao ručak, bar ne kao samostalno jelo za ručak, ali za večeru bi):
- zagorska juha (od krumpira, gljiva i malo šunke ili špeka)
- krumpirova juha
- juha od tikvica s dvopekom
Ono što kuham, a nije pogodno za grijanje bez mikrovalne ili klasične pećnice (to sam u djetinjstvu i sama grijala u klasičnoj pećnici) :
- faširanci
- pohanci
- mesna štruca
- složenac od bakalara i krumpira
slažem se
moj evo odnedavno barat kipućom juhom i sl. (što mi je do nedavno bilo nezamislivo), ali sad stvarno mislim da je dovoljno zreo za te male pothvate u kuhinji (ok, ne kuha još tjesteninu sam..)
puno toga od nedavno radi sam, nevezano za kuhanje, za što ga je jednostavno trebalo "pustit" i u glavi prevalit tu stepenicu u osamostaljivanju
Sa mikrovalnom je fora da se u njoj baš sve može podgrijati
Si probala raditi teletinu u crvenom umaku bez luka? Viš viš, to dugo nisam radila... Ne mora biti teletina, ali izvorni recept moje svekrve je ovakav (to ti je sirotinjska pašticada za lijenčine):
Teleće šnicle narežeš na tanko, povaljaš u brašno (može i bez toga) i prepržiš na tavi ili u dnu ekspres lonca na minimumu masnoće, da dobiju zlatnu koricu.
U šalici pomiješaš umak od rajčice (recimo 2 dl) sa 1 dl bijelog vina, 2 male žlice senfa (po želji može i više) i žličicom soli. Ako je pregusto, dodaš još malo vode ali ne treba pretjerivati. Zaliješ teletinu time, dodaš začine po želji (2-3 suhe šljive ili grožđice, karanfilić, papar) i krčkaš dok ne omekša. Ako koristiš ekspres lonac kao ja, zadihtaš poklopac, pričekaš da zafućka, kuhaš 5 minuta i game over! Ostaviš još 10 minuta da se dokuha bez vatre, a pod tlakom i to je to.
Tanja, u junetinu (na kockice, mljevenu, šnicle od buta) stavim puno povrća i začina, ne može ne ispasti punog okusa.
Na masl. ulju zastaklim veliki sjeckani luk, ubacim meso da posmeđi, dodam dosta (4-5 režnjeva) sitno isjeckanog česna pa kad zamiriše, dodam malo vina (ako imam).
Kad ishlapi dodam i dec mlijeka. Onda ubacujem bar 3 sitno naribane mrve i malo celera, na kockice jednu papriku (može i ribana korabica, tikvica, što imaš). Sve se to u kuhanju raspadne i stvori odličan toć.
Podlijem s tekućom pelatom (možeš i s pofurenim sjeckanim pomadorama, ali se meni to ne da) i malo vode te poslije dodajem pomalo vode dok se krčka 2 sata.
Od začina stavim sol, papar, lovor, sjeckani petrusin i Kotanyi sušene začine (odlično je "Začinsko bilje na dalmatinski" i "Provansalska mješavina začinskog bilja" - bosiljak, origano, mažuran, majčina dušica, ružmarin...).
Ako želiš da bude kaloričnije i gušće, na kraju se može dodati i žličica vrhnja ili ABC sira.
Ako su šnicli, onda ubacim i koju suhu šljivu ili žličicu pekmeza od šljiva (bez šećera), može i jedan klinčić.
Evo nekih prijedloga koji se bez problema griju u mikrovalki:
- sarma
- ćufte
- grah ričet/zelje/repa
- bolonjez
- lazanje
- zapečeni grah + kuhani buncek
- sekeli gulaš + kuhani krumpir (hladan, prelije se sekelijem)
- zeleni rezanci s lososom
- složenac od tikvica i riže
- kiš od tikvica/brokule sa špekecom
- grašak varivo s noklicama
- burek od mesa
- rižoto s piletinom
- juneći saft + špecli
- prisiljeno zelje + kuh.krumpir
- krpice sa zeljem + faširanci
- pohanci + rizi bizi
- krem juha od brokule s kockicama kruha
- goveđe varivo s pogačicama
- divljač na saft s okruglicama od kruha
- piletina na kockice s vrhnjem i tjesteninom
- tuna salata s povrćem i tjesteninom
- njoki 4 vrste sira
- pizza (navecer se sve napravi, prekrije plast.folijom i stavi u frigić, ujutro dok se spremaš samo hitiš u rernu.ja tako i s kiflicama)
- paprike punjene grahom i kuruzom, zapečene u rerni
"Saft" je prvo jelo koje sam naučila kuhati, luk ti je tu ključan, znači luk na ugrijano ulje, disntaš pa ubaciš meso, a može i obratno, prvo meso zapeći na ulju pa ubaciti luk, a onda dalje po želji, ja uvijek stavljam mrkvu i peršinov korijen i onda lagano podlijevaš i pirjaš dok se povrće ne raspadne. Može se dodati crvena paprika pa je to onda gulaš, a može se pred kraj dodati paradajza, na kraju vrhnje, a začini po želji. Možeš na kraju dodati i malo brašna i onda zaliti sa vodom - tako dobiješ puno safta.
- tortilje
- punjene tikvice mljevenim mesom
- piletina i povrće u kruhu (isto se sve navečer pripremi i ujutro samo hiti u rernu)
ja ne radim tako šnicle u saftu. na maslinovo ulje bacim šnicle i kapulu na četvrt.
da šnicle puste svu vodu i da se zapeku s obje strane. dodam dosta češnjaka.
podlijevam vodom sat vremena.
ovako vam možda ne izgleda, ali bude super ukusan toć.
ako se radi o telećim ili svinjskim šniclama, dodam od začina kadulju.
a junećim mi ne paše.
a teleće ionako uglavno radim na naglo.
također
a nekad dodam i kis. krastavce - mljac
za jutarnje kuhanje - šnicle namažem senfom s jedne strane i na tu stranu stavim peći ili na maslinovo ulje ili na svinjsku mas. Kratko s jedne strane, okrenem šnicle i na njih narežem češnjak u liistićima, zalijem vodom poklopim, dodam sol, papar lovor i to dtako ostavim dok radim doručak, tuštram s ei spremam za posao. sa strane skuham neki prilog koji može stajati. pred kraj dodam malo vina i isključim - skoro pa ostane toplo dok se djeca vrate iz škole - a ovo sa senfom svi vole iako djeca nema šanse da pojedu senf s nečim- ali sa šniclima je fino.
Koliko sam skužila, senf omekša meso a meni to treba jer ujutro nemam vremena dva sata dinstati meso
gle
moj dobar prijatelj
40 godina
arhitekt
prije mjesec dana je izlio lonac kipuće vode po ruci
nema tu "svatko poznaje svoje dijete"
ili "dijete je spretno"
jest dijete spretno, ali je pitanje bi li znalo reagirati da mu se nešto dogodi
bi li se snašlo
naravno, svatko od nas pristane na neki rizik
netko ostavlja devetogodišnjaka samoga preko noći, netko ga pušta gradskim prijevozom u grad,
netko da sam ide na plažu
Ovo mi je super početak za moj današnji ručak od kupusa na četvrtin(k)e.
apricot, poslušala sam tvoju ideju i evo današnji ručak na tanjuru.
http://public.fotki.com/Beti3/2-ruka/dsc07504.html
Komentar muškog dijela je bio: Pa zašto ti to inače nikada ne kuhaš? Ha!! Prazni tanjuri su dokaz da je bilo fino. Ma, i meni je bilo fino. I naš psić je pojeo malo zelja, iako mi je to nevjerojatno, ali toliko je žicala da je dobila.
No, ipak smo napravile i dva pleha mini pizza, za svaki slučaj![]()
http://public.fotki.com/Beti3/2-ruka/dsc07506.html