Pokazuje rezultate 1 do 50 od 430

Tema: Dohrana poslije 1. rođendana

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Moj je dojam bio da postupnim uvođenjem čistih namirnica, i onakvim redom kako smo radili po Rodi, dijete bolje nauči jesti: u značenju raznolikije, zdravije.
    Činilo mi se, gledajući primjere sa strane, da kod onih roditelja koji bi se uspaničili što dijete slabo jede na početku dohrane i počelu uvoditi zaslađene stvari, grickalice, čak suhomesnato, da se djeca nikad nisu ni privikla na neprerađene namirnice, povrće, voće.

Ima li to veze?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je dojam bio da postupnim uvođenjem čistih namirnica, i onakvim redom kako smo radili po Rodi, dijete bolje nauči jesti: u značenju raznolikije, zdravije.
    Činilo mi se, gledajući primjere sa strane, da kod onih roditelja koji bi se uspaničili što dijete slabo jede na početku dohrane i počelu uvoditi zaslađene stvari, grickalice, čak suhomesnato, da se djeca nikad nisu ni privikla na neprerađene namirnice, povrće, voće.

Ima li to veze?
    samo da dodam. ja stvarno nisam vise u tome, te se ne bi upustala u procjene, sto u rodinoj tablici moze bito manje restriktivno, gdje mogu biti ponudene alternative i slicno, te na koji nacin treba, ako treba dodavati neke nove smjernice. i naravno da nista nije u kamenu uklesano, te da se treba modificirati svako toliko.
    a biti cu sasvim iskrena, pa priznati da sam malo i emocionalna jer mi ne sjedi da se zbog neke (ovo je sad figurativno) pizze koje je ili nije pizza, tjera mak na konac, s ljudima koji su stvarno napravili puno toga u osvjescavanju dohrane i hrane opcenito. no to je sad manja stvar.

veca stvar je u tome, da ta prica ide opet na fokusiranje tehnike i fragmenta, a to se najlakse rijesi - evo dragi roditelji pise na forumu po milijunti put - staklenka je staklenka, stoji na polici i losija je alternativa (mada nije problem ako ce te ju tu i tamo kad ste na putu dati) od ubrane, svjeze ili manje svjeze mrkve, tikve, jabuke.
    okej i tablica se moze popratiti objasnjnjima, alternativama, i navodima da postoje i razlicita misljenja. pa i roditelji su valjda misleca bica, pa ce i ono malo porazmisliti.

ali sto cemo sa ovim sto je jurana rekla:
    sto ce tablice tipa: sve ide od 6 mjeseca + a sa 15 mjeseci jedemo za obiteljskim stolom malo kulena za predjelo, pa gulas za glavno jelo i ledeni vjetar za desert. (karikiram, ali eto u engleskoj kazu curry sa chilijem moze)
    promjeniti na ovoj recenici pisanoj kurzivom.

moja sjecanja na ljeta na moru kad je cura bila mala su bila takva, da ja mislim da je najmanji problim bio breskva u teglici. (a ljudi o kojim sad pricam nisu bili slabijeg imovnog stanja, upravo suprotno)
    problem je bio da si malo vece bebe i malu djecu koja su jela breskvu, lubenicu, skuhanu tikvicu , mogao nabrojati na prste, a ostali su hodali okolo sa plazma keksom, haribo bombonima i smokijima (malo karikiram).
    a roditelji su te gledali kao cudnovatog kljunasa i pitali:
    sto stvarno jede blitvu, i tikvicu, i polentu, i mahune i srdelice i lecu...i.. i .i a ne jede cokoladu, pizzu? blago tebi, kakvo super dijete imas.
    moje nece, pa nece nista, nije joj fino, a nudili smo, nije da nismo, pa makar da nesto pojede evo ima stapice i spagete bez icega.

mislim da je rodin forum upravo u tom segmentu napravio jako, jako puno. u tome da objasnis da ce polaganije uvodenje, upoznavanje s cistim okusima namirnica, dok su okusni pupoljci jos vrlo osjetljivi i neunisteni prejako zacinjenom hranom, stvoriti odlican temelj za odnos prema hrani. a poslije, ima vremena i za ugarkovic i za wok sa ingverom, i pasticadu i sarmu i sve ostalo.

da objasnis da secer nije za djecu, sto god da susjeda ili baka kaze..itd..itd nista im dobra nece napraviti. pa pojedi svoju milku ili orehnacu, poslije, pa onda ne moras objasnjavati da te milo 15-mjescno dijete gleda puno ceznje preko stola, pa mu moras malo dati.
    prica s kojom se ja slazem da od hrane ne treba praviti issue, te da se djeca ukljucuju u obiteljske obroke, ima onda smisla ako roditelji znaju, sto dobra hrane i za njih i za djecu jest.
    a ako ne znaju, mogu nauciti.
    eto, ja to tako vidim.
    pa ako se rade promjene, mislim da bi bilo odlicno da se doda sve ovo okolo i naokolo vezano na hranu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

E, tako su i meni govorili: da moji hoće jesti kao tvoji, mogla bih ih imati petoro.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •