Pa normalno, rodila si, i ja ću ove godine naručiti pladanj kolačića od žene koja se time bavi i to je to. Želim praviti kolačiće, ali ne želim da mi predbožićno vrijeme prođe u stresu jer sam si zamislila da moram sama napraviti x vrsta kolača, očistiti i okititi kuću i ujedno biti mama dvoje male djece i jedne bebe.
Ove godine ću napraviti samo šape. Recept se može naći, ali dajte mi tips and tricks kako da napravim savršene, meke i prhke šape![]()
Rehab, kaže moja mama da je tajna da budu meke i prhke u domaćoj svinjskoj masti. Ne znam da li ju možeš nabaviti a evo ti i njen recept.
ŠAPE:
2 jaja
250 g šećera
500 g brašna
1 prašak za pecivo
250 g svinjske masti
korica od 1 limuna
200 g mljevenih oraha
malo ružovače (ili druge rakije po želji)
Kalupe puniti do pola i peći na 180 stupnjeva oko 15 min.
jel ima netko recept za rum kuglice?
i ako moze prijedlog za još neke sitne kolačiće BEZ oraha (jer imam osjećaj da će mi na kraju sve bit od oraha)?
upravo ispekla kekse za školski sajam s kokosom, a ovdje ću skupit recepte
kako da naprvaim najbolje puslice?
radila sam duplu mjeru pa ću tako i napisat odmah:
Borovi s kokosom
40 dag brašna
dva puta na vrh noža praška za pecivo
14 dag šećera
10 dag kokosovog brašna
sok i korica cijelog limuna
2 jaja
30 dag putra
Pomiješati suhe sastojke, dodati putar na sobnoj temperaturi, sve rukama izmješati i dodati jaja.
Zamijesiti i ostaviti tijesto da odmori pol sata u hladnjaku.
Razvaljati i rezati kalupima, ja sam borove i zvijezde padalice koristila.
Peče se na 180'C 12 minuta. Malo pohladiti i uvaljati u šećer u prahu.
svinjske masti ima u lidlu naš zavičaj ili tako nešto
Okusi zavicaja
ja imam recept za sape na salice . Prefenomenasticne su. Napisem kasnije.
Ajd nek netko nalijepi one aprine kuglice sa sokom od narance, mm ih obozava, a naravno da nemam pojma di mi je recept
i ima li itko za prodati orahe za manje od 70 kn/kg?
BOMBICE S RUMOM
20 dag mljevenih oraha
20 dag šećera u prahu
10 dag naribane čokolade
2 bjelanjka
4 žlice ruma
Dobro ujednačiti smjesu i oblikovati bombice, uvaljati ih u šećer (može i kokos, mlj. orah) i ostaviti na hladnom da se stisnu. Ja ih na kraju stavim u papirnate košarice.
može li se caprese kolač/torta raditi s lješnjacima umjesto bademima?
ne da mi se kupovat bademe, kad već imam lješnjaka, ali ako ju bitno mijenja hoću.
Posljednje uređivanje od AdioMare : 03.12.2014. at 14:04
Ja ću sigurno napravit "milijun komada" od lješnjaka. To što se ne režu, nego se rade kuglice, ih čini relativno brzima, a bome su na nedavnom rođendanu priličan efekt izazavali. Punim ih gustim ganašom, ali od mliječne čokolade, ili neke s nugatom.
AdioMare, moglo bi sigurno, to ti je jasno. Ne znam koliko mijenja okus.
Dodatak:
Smanjim šećer na 15-17 dag. Možda orasi traže cijelih 25, ali tu varijantu nisam probala.
Aha, i radim ih od polubijelog brašna. Ono mi je baš jako dobro za kolače, uključujući prhke kolačiće.
milijun komada od lješnjaka? gdje si vidjela recept?
ma znam da može, ali lješnjaci su suhlji, a ja volim sve po ps-u, ne volim baš improvizirati.
ovih milijun komada ?
znam da ih nije stvrano milijunali da može ispast baš puno keksića od 25 kg brašna..
ganaš je super punjenje.
Ovaj vaš milijun stvarno izgleda efektno... Baš bi ga mogla napravit. Jel šećer kristal ide?
Jes, tih. Nije baš milijun, ali nije ni malo. Zadnji put sam radila od 40 dag, bilo je bliže milijunu :D.
Lješnjake popečem i ogulim. I draže mi je ako su samljeveni multipraktikom, pa da ostanu maalo na komadiće, nego na moj strarinski ručni mlinac koji ih onako fini fino "nariba". Inače preferiram taj starinski, ali za ove konkretno ne.
i meni, i odmah se sjetim kako je moja teta stavljala u njih džem od kupina, i to u svaku rupicu jednu kupinicu
I meni. zapravo ne znam što husarske čini husarskima. Ako je oblik, onda ovo jesu husarski :D. Ali husarski koje sam davno davno radila nisu imali ništa orašasto u sebi.
U svakom slučaju, meni je lješnjak ovdje izvrstan.
I ne idu mi s marmeladom, uopće, a inače više volim to punjenje (kiselkasta marmelada, radije nego čokolada). Ovdje mi čak ne ide ni crna čokolada, koju isto više volim od mliječne.
Ovako, trebam provjeren recept za vanilin kiflice
Moje cure ih vole i cesto ih pecem, ali nisam zadovoljna niti sa jednim receptom
Ja bih da su fine prhke, ne preslatke, ne pretvrde, da ne pucaju i da se ne raspljoste prilikom pecenja
Zadnji recept koji sam probala je ok, osim cinjenice da se uzasno mrve
Ono, primim ih i one se raspadnu
Dajte neki provjereni recept, pls
Ja milijun komada radim sa bademima i punim sa pekmezom ili linoladom. Mljac su!
Moji bi da samo te keksiće radim.
Bome ću i ja raditi milijun komada, sad su me zainteresirali.
I radit ću snowball cookies, sjetila sam ih se zahvaljujući ovoj temi.
Još ću raditi išlere, a vjerojatno i trokutiće sa lješnjacima http://www.coolinarika.com/recept/948827/.
Jel milijun komada moze s maslacem umjesto margarina?
u svakom slučaju, ovo je prvi kolačić božićnog tipa koji me privukao, inače sam ove godine na sve "meeeh", pa se mislim napraviti par varijacija
a i ok je za klince da sudjeluju
inače lani sam radila snowball ali nešto sam bila fulala, nisu ispali baš lijepo
mislim da sam ih napravila prevelike pa su komadići čokolade unutra bili premali, tako nešto
Da li netko ima dobar recept za rafaelo kuglice?prosle godine sam radila ali nemam pojma od kuda je recept,samo sam zapamtila da je smjesa bila jako ljepljiva ali su na koncu bile prefine.Ima tko?
Mislim da je bilo(mutno se sjecam da sam u zadnji tren nasla jeftino u intersparu).
Ma,samo sam sigurna da mi nista nije islo od ruke,svi recepti koje ste stavile,zavrsili su u smecujedino je ovo uspjelo
![]()
Ni ja nisam mislila peći ništa suho, ali sad hoću ovih milijun komada.
Nonine šape
40dkg brašna
1 cijelo jaje
25 dkg šećera
25 dkg masnoće ( najlakše je raditi sa margarinom )
15 dkg meljenih oraha
Pomiješati brašno i orahe, zatim narezati hladan margarin na to, brzo prstima sve izmiješati u grudičastu smjesu. napraviti u sredini udubinu, u nju stući vilicom jaje i šećer. Sve zamijesiti na brzinu i napraviti kuglu od tijesta. ( nemam pojma zašto, tako je tradicija kod nas)
Namazati dobro sve kalupiće istom masnoćom koja je u tijestu. Uzimati komadiće tijesta veličine oko 2-3 cm i puniti kalupiće, lagano utisnuti.
Staviti u vruću pećnicu. Čim počnu odozgo mijenjati boju od skoro bijele u blago bež, pečene su. Odmah izvaditi i vaditi šape ( ja lupam kuhačom po kalupu, a padne mi u krpu raširenu u ruci) Idealno bi bilo imati dovoljno kalupića za dvije ture, ali ide to i jedna po jedna. Šape trebaju prespavati da bi dobile pravi "šmek".
Vruće posipati šećerom u prahu. Najradije bih ih sada išla pećimljac, najbolji suhi kolači.
ove pivske vrećice od princess se u mojoj bilježnici za kolače zovu 'ružice'
tako sam ih od mame uzela i radim ih već dugo
ja ne kuham jabuke tako dugo
u svakom slučaju, htjela sam potvrditi što princess kaže
tako podatno tijesto nisam odavno imala
a ispadne ih puuuno, a zapravo uopće nije skup kolač
ja ću raditi košnice, vjerojatno i ružice, medenjake, krancle ili milion komada
i vjerojatno kuglof
Ovi trokutići me jako podsjećaju na djetinjstvo - obično su se radili za blagdane ili neke bolje prigode i bili jedni od najboljih kolača.
Ja ću isprobati milijun komada ovaj vikend, imamo neku prigodu, a mislim da ću osim toga sutra raditi i ovo.
http://www.coolinarika.com/recept/nu...iznenadjenje-/
i ovo
http://www.coolinarika.com/recept/tiramisu-kugeln/
A onda ću ovisno o ocjenama "stručnog konzilija" to raditi i za Božić vjerojatno. A kad su rekli ne na nutellu..![]()
Može
Ja ih pravim po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/jednooki-keksici/
Ginger, ja ima recept za vanilin roščiće koji držim jako finim, ali isto pucaju ako ih baš vruće valjaš u šećer. Ako se malo ohlade, ne pucaju osim tu i tamo (oni koji puknu su meni dobrodošli jer ih odmah smažem :D ), samo što se šećer malo manje lijepi kad se prohlade - što i ne mora biti loše. Ako te zanima, napisat ću.
vertex daj pls napisi
ja ih bas i ne valjam u secer, tako da mi to nije bitno
ono, malo ih pospem, tek toliko da cure vide da jesam![]()
Može, Ginger, kad dođem doma. Ipak moram pogledat recept, nisam 100% sigurna u količine.
Provjeren nebrojeno puta, uvijek uspješan:
1 jaje
8 dkg šećera
10 dkg oraha, fino meljenih
35 dkg brašna
20 dkg margarina
Sve brzo umijesiti. Kod prhkog tijesta je bitno da se što manje mijesi, tijesto se ne smije ugrijati. Puno je lakše sa margarinom. Po mom iskustvu, sa putrom je tijesto nekako "ljepljivije" i lakše pucaju pečeni kiflići.
Treba ih još vruće uvaljati u smjesu šećera u prahu i vanilin šećera
Čini ih crveni pekmez na vrhuEvo husara
http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvats...ictures/m1.jpg
Evo husarskih poljubaca
http://cdn.coolinarika.net/image/hus...view_l.jpg?v=0
Moj recept za husarske
30 dkg brašna
10 dkg sitno meljenih lješnjaka
2 žutanjka
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
15 dkg crvene marmelade za ukras
koliko mogu stajati ti milijun komada, nenapunjeni?
Evo sape , na salice od Dike Radice. Savrsene.
1 salica masti
2 salice oraha
3 salice brasna
1 salica secera
2 jaja
ja stavim mrvicu pzp
izmjesati sve u tijesto , treba biti kompaktna kugla , ako se jako mrvi mozete dodati mrvicu mlijeka ( tipa 1-2 zlice) i staviti u frizider na 15 minuta. Modlice malo pouljiti i pobrasniti pa puniti komadicima tijesta ( one narastu u pecenju , pa nemojte prepuniti kalupice). Peku se 15-20 minuta na 180.
Kad ih izvadim, ja svaki kalupic preokrenem ( krpom ili rukavicom jer je vruuuce) i malo lupnem svaki drskom od noza . Kad se mrvu ohlade ispadaju bez problema. Tako tople uvaljati u secer u prahu. U plasticnoj ili limenoj kutiji mogu stajati i dva tjedna.
Može recept za te čuvene princess puffiće? Ne mogu nigdje naći?
http://forum.roda.hr/threads/50702-B...Di%C4%87i-2009
Ginger je stavila na prvoj stranici![]()
Super, napravit ću ih.
Evo kako izgledaju one pivske vrećice sa prve strane: http://www.coolinarika.com/recept/750205/
Provjereno dobro. Prhko izvana, a mirisno iznutra.
Moja (nedovršena) lista:
PP keksići
Lješnjak gnijezda: http://www.coolinarika.com/recept/lesnik-gnezda/
Krašuljci
Srneći hrbat
Toblerone - ako nađem odgovarajući kalup
Ne znam, nama stajanje nije opcija
Vanilijini roščići (isto iz Dike)
30 dag brašna (glatkog)
22 dag maslaca
10 dag bajama (oguljenih, fino smaljevenih)
7 dag šećera u prahu
Trebali bi biti što manji (kao mali prst, a tko ima živaca, može i kao dječji mali prst). Peku se da ostanu svijetli, na laganoj vatri. Još vrući uvaljaju se u šećer ili se pospu. Ja ih uvaljam u mješavinu šećera u prahu i vanilijinog kristal šećera.
Posljednje uređivanje od vertex : 04.12.2014. at 17:45
pikula milijun komada staviš u limenu posudu i traju sigurno sedam dana ako ne i duže, a možeš ih i zamrznuti.
Hvala Beti3 i vertex, probat cu
Al s maslacem, ne volim margarin nikako