Results 1 to 50 of 581

Thread: dobar, loš, zao - financije

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    jarica's Avatar

Quote Originally Posted by dolega View Post
    nije li plaćanje podstanarstva investicija u prazno?
    ja bih radije riješila stambeno pitanje dajući lovu za kredit svog stana, a ne nečijeg tuđeg
    pa mi se i investicija u prostor koji bih iznajmljivala, dok sama i dalje živim u podstanarstvu, čini suluda, sori
    Plaćam stanarinu 800 kn mjesečno, što je s obzirom na rate kredita za stan višestruko manje. Izgradnja kuće je dugoročni plan i dok ne budem imala barem pola ušteđevine za njezino financiranje ne mislim ulaziti u nikakve kredite. Slažem se da je podstanarstvo bačeni novac, ali s obzirom da ne plaćam puno nije mi žao jer nisam u dužničkom ropstvu narednih 30 godina. Prije sam i ja razmišljala kao i ti, no sada mi je kredit opcija samo za neko ulaganje. No, ne osuđujem one koji dižu kredit za stan ili kuću ako im je to nužnost. Svatko ima svoje prioritete i zna što mu je važno u životu.

Quote Originally Posted by jarica View Post
    Plaćam stanarinu 800 kn mjesečno, što je s obzirom na rate kredita za stan višestruko manje. Izgradnja kuće je dugoročni plan i dok ne budem imala barem pola ušteđevine za njezino financiranje ne mislim ulaziti u nikakve kredite. Slažem se da je podstanarstvo bačeni novac, ali s obzirom da ne plaćam puno nije mi žao jer nisam u dužničkom ropstvu narednih 30 godina. Prije sam i ja razmišljala kao i ti, no sada mi je kredit opcija samo za neko ulaganje. No, ne osuđujem one koji dižu kredit za stan ili kuću ako im je to nužnost. Svatko ima svoje prioritete i zna što mu je važno u životu.
    ok, plaćaš stan ispod svake cijene.
    hoće li tako biti i sljedećih 10 godina?
    kad skupiš pola love za kuću kak ćeš namiriti ostatak?
    vjerojatno ćeš morati dići kredit
    i kaj si napravila - opet si na istom
    lova koju si popušila dajući je za najamninu će te izaći maltene kao kamata za kredit
    s tim da živiš u tuđem stanu, a otpočetka si mogla biti u svojem

tak da ono, "dužničko ropstvo" bi za mene bilo upravo ovo
    a to što više ne razmišljaš kao ja bi značilo šta?
    da si pametnija od svih koji su odustali od podstanarsva i ušli u kredit da bi riješili stambeno pitanje?

šafran's Avatar

ok, plaćaš stan ispod svake cijene.
    hoće li tako biti i sljedećih 10 godina?
    kad skupiš pola love za kuću kak ćeš namiriti ostatak?
    vjerojatno ćeš morati dići kredit
    Cure vi neke tu ili ne vidite napisano, ne kužite ili se pravite da ne kužite

Tebe sam Dolega uzela samo kao primjer jer mi se ne da secirati i objašnjavati što sam ja mislila kad sam mislila dok sam pisala to i to, bogataševe gače, prašak za veš i slično... ne pišem kineski sigurno

Jarica ti gore lijepo napisa da ne misli ulaziti u kredit prije nego skupi pola love za kuću, dakle ona računa sa kreditom, samo upola manjim, nego što bi joj bio ovog trena.

šafran's Avatar

lova koju si popušila dajući je za najamninu će te izaći maltene kao kamata za kredit
    Ovo nije točno. Zavisi od veličine planirane nekretnine, lokacije, banke, uvijeta, trenutnih kamata, periodu na koji se dogovoraju..
    Uglavnom, udio vlastitog kapitala drastično pojeftinjuje kredit, a ako promatramo period od 30 ili više godina, nimalo zanemariva činjenica.

Quote Originally Posted by šafran View Post
    Ovo nije točno. Zavisi od veličine planirane nekretnine, lokacije, banke, uvijeta, trenutnih kamata, periodu na koji se dogovoraju..
    Uglavnom, udio vlastitog kapitala drastično pojeftinjuje kredit, a ako promatramo period od 30 ili više godina, nimalo zanemariva činjenica.

ovo je točno!!
    ako skupi neku paru i digne još 30000 eura na 20 godina, kamata će je izaći kao da je 10 godina plaćala stan od 800 kn.
    a 800 kn je ispod svih granica i nije vjerojatno da će ti se potrefiti da dugoročno plaćaš takvu mizeriju.

a stan koji kupiš na krediti je tvoj.
    ok, ako ga ne možeš plaćati uzet će ti ga, ali uzeti će ti i najmodavci stana ako ne možeš plaćati podstanarstvo.
    tako je meni definitivno isplativije ulagati u vlastiti stan nego u podstanarski u kojem btw možda imaš i prozore koji ne dihtaju, grijanje nije dobro napravljeno i sto drugih stvari u koje ti se ne isplati ulagati

šafran's Avatar

ako skupi neku paru i digne još 30000 eura na 20 godina,
    Ok, o kolikom iznosu vlastitog kapitala govorimo? Koliko taj stan vrijedi sada na tržištu čiji najam košta 800 kn, a da ga se kupi?
    Koliko mjesečno može otplačivati? Radi li se o stanu kojeg je još potrebno sanirati ili ne? Radi li se o fiksnoj kamati i na koji period? itd..Meni fale tu još neki parametri da bi to tako mogla fiksirati i reći go for it, posebno ne iz tuđih cipela.

cvijeta73's Avatar

Ok, o kolikom iznosu vlastitog kapitala govorimo? Koliko taj stan vrijedi sada na tržištu čiji najam košta 800 kn, a da ga se kupi?
    Koliko mjesečno može otplačivati? Radi li se o stanu kojeg je još potrebno sanirati ili ne? Radi li se o fiksnoj kamati i na koji period? itd..Meni fale tu još neki parametri da bi to tako mogla fiksirati i reći go for it, posebno ne iz tuđih cipela.
    zaboravljamo na još jednu činjenicu. a ta je uređenost tržišta najma stanova. a ima nešto i u kulturi.
    moj šogor je u švicarskoj živio u stanu u najmu, dugoročnom najmu, dok plaćaš najamninu sva prava imaš. ljudi, najmodavci, se time bave - grade stanove koje iznajmljuju.

a kod nas, umre nona, djeca iznajme stan, po mogućnosti s jednom zaključanom sobom natrpanom sa stvarima od none koje nedajbože bacit, stan se iznajmljuje, naravno, s namještajem od none, a u dnevnom prastari kauč od te iste none, al opet nedajbože bacit, ne smiješ. vlasnici upadaju u stan kad god se sjete, osim kad padne kiša i prokišnjava krov. onda ih nema. da, nedajbože i da im padne na pamet ulagati u tu svoju nekretninu, a da bi je mogli iznajmljivati. oš, neš, ako pofarbaju, puno su napravili. a šlag na kraju - unuk se ženi, treba mu stan i voila - vi ste kao podstanari na ulici. zaboravih, sve to zajedno - na crno. nemate ugovor, plaćate na crno, nikakve zaštite.

šafran's Avatar

s tim da živiš u tuđem stanu, a otpočetka si mogla biti u svojem
    A ovo je najveća zabluda u razmišljanju. Stan ne pripada tebi dokle god ne otplatiš i posljednji cent, već banci.

sillyme's Avatar

A ovo je najveća zabluda u razmišljanju. Stan ne pripada tebi dokle god ne otplatiš i posljednji cent, već banci.
    Stan je tvoj. Samo u slucaju prodaje trebas odjednom podmiriti preostali dug. Ako je dug 10% vrijednosti stana, ili 50%, prodaja uopce nije problem, i s time izlazak iz "okova" kredita. Problem je ako je dug veci ili gotovo jednak vrijednosti stana. A sto se kombinacijom pada cijena nekretnina i rastom chf desilo vrlo velikom broju kupaca stanova

Da me netko pita sto bi bio "pametni" stambeni kredit (kod nas, ne vani) rekla bih do 15 godina, do 5% kamate i do 80% vrijednosti nekretnine, ili uz ustedjevinu u vrijednosti do 20% nekretnine. Idealno u kn. I naravno, da se rata moze pokriti iz ne vise od pola jedne place. Samo sto je to jako tesko vecini za ostvariti....

šafran's Avatar

Eventualno onda možemo govoriti o postoku udijela vlasništva u tom stanu s obzirom na visinu podmirenog dugovanja banci, ali teško o tome da je stan na kredit moj bez kojeg ostajem ukoliko više nisam u stanju plaćati isti taj kredit za njega.