Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: otkaz nakon porodiljnog dopusta

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Dobila sam otkaz par dana prije vracanja na posao.
    Koja su moja prava i obaveze?
    Upravo sam na godisnjem odmoru nakon porodiljnog, d ali to znači da me poslodavac ima pravo odjaviti, jer je to u 15 dana nakon zadnjeg dana porodiljnoG?
    Hoću li na burzi dobivati 70% od place?
    uh..

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Dobila sam otkaz par dana prije vracanja na posao.
    Koja su moja prava i obaveze?
    Upravo sam na godisnjem odmoru nakon porodiljnog, d ali to znači da me poslodavac ima pravo odjaviti, jer je to u 15 dana nakon zadnjeg dana porodiljnoG?
    Hoću li na burzi dobivati 70% od place?
    uh..
    Apsu, da li se radi o ugovoru na određeno vrijeme ili neodređeno? Odnosno ako se radi o ugovoru na određeno vrijeme, onda on prestaje datumom isteka ugovora o radu.

ako se radi u ugovoru na neodređeno vrijeme, tada:
    - 15 dana od dana povratka na posao nakon roditeljskog dopusta, poslodavac NE SMIJE otkazati ugovor o radu (jer je NIŠTATAN) jer se moraš vratiti na svoje radno mjesto s kojeg si i otišla. 16.ti dan može doći do otkaza ugovora o radu. - ovo je s temlja odredbi Zakona o radu - čl. 34

- kad ti otkazuje ugovor o radu, to može napraviti od 16.og dana s tim da ako si tad na godišnjem odmoru, to se RAČUNA U OTKAZNI ROK (prije se nije)

- otkazni rok određen je s obzirom na navršene godine staža rada kod poslodavca a koliko imaš pravo piše ti u odredbama članka 121 i 122 Zakona o radu

- nakon otkaznog roka, sa zadnjom isplate plaće imaš pravo na minimalnu otpremninu određenom odredbama članka 126. - napomena otrpremnina se računa za navršene godine staža kod poslodavca i gleda se prosjek bruto isplaćenih plaća, a iznos koji se uzima se isplaćuje se do određene visine radniku bez obračuna poreznih davanja

- i na kraju, pretpostavaljam da ti je poslodavac uručio poslovno uvjetovani otkaz uz neko obrazloženje (reorganizacija, gospodarske prilike itd.) - tu obavezno pogledaj odredbe članka 112. nadalje...

- u slučaju da poslodavac NIJE ispoštovao odredbe zaštite radnika (ono prvo kad ti smije uopće dati otkaz), otkazni rok, otpremninu, uvjete otkaza - skrećem ti pozornost na odredbe članka 133. gdje je navedena zaštita radnika i njegovo traženje ispoštavanja zakonskih odredbi. Ako smatraš da tvoja prava nisu poštivana, momentalno traži pomoć odvjetnika/pravnika za radno pravo koji će ti pomoći u njihovom ostvarivanju.

I na kraju ovdje ti je link na novi Zakon o radu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •