Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Nuklearni broj elemenata

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Nuklearni broj elemenata

gdje se može naći?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na periodnom sustavu?
    misliš na atomski broj?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

atomski broj je broj redosljeda u periodnom sustavu i određuje kolko element ima protona i elektrona

mene zanima nuklearni ili maseni broj on je u većini slučajeva jednak realtivnoj atomskoj masi zaokružen na veću decimalu, ali u nekim slučajevima i nije kao kod vodika,kisika, ugljik i tko zna još koji

pa me zanima gdi se točno mogu naći ti podaci?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

znači to je broj koji je jednak zbroju protona i neutrona

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    znači to je broj koji je jednak zbroju protona i neutrona
    Pa da. Samo ime ti kaže. NUKLEARNI broj je broj čestica u jezgri (nukleusu) tj. zbroj protona i neutrona.

(Sorry što kasnim, nisam ovo vidjela prije, ali idem i ja u sedmi razred, he he he...)

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

atomski broj je broj redosljeda u periodnom sustavu i određuje kolko element ima protona i elektrona

mene zanima nuklearni ili maseni broj on je u većini slučajeva jednak realtivnoj atomskoj masi zaokružen na veću decimalu, ali u nekim slučajevima i nije kao kod vodika,kisika, ugljik i tko zna još koji

pa me zanima gdi se točno mogu naći ti podaci?
    daj mi molim te pojasni ovo boldano

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ok

a gdi se može taj točan broj naći?

rekla profa da će to tek učiti

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jelena mozda ti ovo pomogne
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nucleon

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ok
    a gdi se može taj točan broj naći?
    rekla profa da će to tek učiti
    Ovo sam davno ucila ali koliko se sjecam:
    Imas atomski broj koji je jednak za sve atome nekog elementa jer bilo koji atom nekog elementa ima uvijek isti broj protona ili elektrona.
    Imas i maseni broj - to je zbroj protona i neutrona u jezgri nekog atoma. Ono sto je tu bitno za shvatiti je da nemaju svi atomi nekog elementa jednaki broj neutrona iako ima isti broj protona/elekteona. To su razliciti izotopi tog elementa. Znaci nije moguce genericki reci za neki element koji mu je maseni broj kad to varira o tome koji je to izotop.
    U perodnom sustavu elemenata imas prosjecne masene brojeve temeljem distribucije razlicitih izotopa kako se nalaze u prirodi. Sto bi znacilo da bi na nekom drugom planetu u svemiru taj masni broj bio razlicit nego na zemlji, ali atomski bi broj bio isti.
    znaci, nuklearni broj u smislu broja protona i neutrona moze imati izotop a ne kemijski element koji je obicno mjesavina razlicitih izotopa.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 19.03.2015. at 19:35

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a jesi zakomplicirala
    ovo je gradivo za jelenu.o i osnovnoškolca
    naravno da postoji više izotopa određenog elementa, no samo je jedan od izotopa najučestaliji i njegova masa je u periodnom, a ostali izotopi su rijetki i za njih se uvijek navodi masa, baš zato da se zna da se radi o točno određenom izotopu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    a jesi zakomplicirala
    naravno da postoji više izotopa određenog elementa, no samo je jedan od izotopa najučestaliji i njegova masa je u periodnom, a ostali izotopi su rijetki i za njih se uvijek navodi masa, baš zato da se zna da se radi o točno određenom izotopu
    Ali uče oni izotope, u sedmom razredu.

Imaš primjer vodika, deuterija i tricija i baš se u toj lekciji uči što im je zajedničko (protonski broj) a što različito (broj neutrona, pa time i nuklearni broj).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

naravno da se uče izotopi, ali isto tako se oni navode s masom. i naglašava se njihov udio u ukupnom sadržaju. odnosno kod nekih i nepostojanje u prirodi

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

a jesi zakomplicirala
    Naravno da je jedan najučestaliji od njih dva ili više. Ali nije da je samo njegova masa u periodnom. Npr za klor relativna atomska masa je 35.453 => od kojeg je "najučestalijeg" to masa? Prilično je jasno da klor nema pola neutrona da mu je masa na pola...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ako zaokružiš, znati ćeš

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ako zaokružiš, znati ćeš
    Da?
    Znači, trebam npr za živu uzeti 200,59 zaokružiti i dobiti 201 i zaključiti da je najčešći izotop onaj s 201 nukleona?
    A kad ono najčešći živin izotop je onaj s 202 (29,86%) a ovaj od 201 je tek četvrti po učestlosti (13,18%)

Neda mi se tražiti dalje primjere, kad je iz aviona jasno da tvoj princip zaokruživanja nije matematički točan čak ni u varijanti samo dva izotopa, a kamoli u nekoj s više izotopa...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

gle, pricamo osnovnoskolskom ucenju kemije. ne kompliciraj jer ce ju zamrzit

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Priznajem da nemam puno iskustva s podučavanjem osnovnoškolaca - ali nekako u mom svemiru ih ne učim netočno već se potrudim objasniti na dovoljno razumljiv način kompleksnost svijeta.
    Znam da sam ja uvijek bila razočarana i ogorčena kad bi otkrila da su mi dali neko pravilo za koje su mi rekli da je točno a na kraju je ispalo da baš i nije za sve slučajeve. Možda ima i drugačije djece, ja sam se baš uvijek "zapikla" na iznimke i zašto su nas učili netočno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •