Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Jota - Istranke, Primorke... odajte nam tajnu savršene jote :)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    kapuz i fažol
    od moje none, preko mame ide ovakav recept. za druge ne znam.
    fažol se stavi močiti preko noći.
    prvo se napravi pešt.
    na sitno isjecka panceta, peršin i češnjak.
    suha svinjska rebra se nakratko prokuhaju i baci se voda. mislim da je ovo fiks ideja moje mame, da se tako smanje konzervansi, al ne propitujem :D
    isto tako se nakratko prokuha fažol i baci voda. ne pitajte zašto, nemam pojma, ne propitujem.
    kiseli kupus (ili kiselu repu, ta varijanta mi je i bolja) mi malo isperemo jer ne volimo prekiselo.
    na maslinovom ulju propržimo kapulu, ribani celer i mrkvu i dodamo pešt. malo popržimo.
    dodamo repu il kupus. i to malo prodinstamo i onda dalje dinstamo i podlijevamo s malo vode. sol, papar, malo slatke crvene paprike.
    kad je kupus na pol kuhan, dodamo fažol, jedan krumpir na kockice i rebarca i vode i kuhamo dok se fažol ne skuha.
    kao prilog - polenta.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 25.02.2015. at 11:15

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kapuz i fažol
    od moje none, preko mame ide ovakav recept. za druge ne znam.
    fažol se stavi močiti preko noći.
    prvo se napravi pešt.
    na sitno isjecka panceta, peršin i češnjak.
    suha svinjska rebra se nakratko prokuhaju i baci se voda. mislim da je ovo fiks ideja moje mame, da se tako smanje konzervansi, al ne propitujem :D
    isto tako se nakratko prokuha fažol i baci voda. ne pitajte zašto, nemam pojma, ne propitujem.
    kiseli kupus (ili kiselu repu, ta varijanta mi je i bolja) mi malo isperemo jer ne volimo prekiselo.
    na maslinovom ulju propržimo kapulu, ribani celer i mrkvu i dodamo pešt. malo popržimo.
    dodamo repu il kupus. i to malo prodinstamo i onda dalje dinstamo i podlijevamo s malo vode. sol, papar, malo slatke crvene paprike.
    kad je kupus na pol kuhan, dodamo fažol, jedan krumpir na kockice i rebarca i vode i kuhamo dok se fažol ne skuha.
    kao prilog - polenta.
    Ovo i mi uvijek radimo, znam da se nekada suho meso zna ucrvati, pa ako ima crvi, izađu u toj vodi, a ne u grah ili štoveć
    Ostalo sve isto, s tim da ja uvijek prije ubacim grah, jer njemu duže treba da se skuha, nego zelju. I dodam žlicu ajvara i list lovora.
    Posljednje uređivanje od rehab : 25.02.2015. at 13:26

  3. #3
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kapuz i fažol
    od moje none, preko mame ide ovakav recept. za druge ne znam.
    fažol se stavi močiti preko noći.
    prvo se napravi pešt.
    na sitno isjecka panceta, peršin i češnjak.
    suha svinjska rebra se nakratko prokuhaju i baci se voda. mislim da je ovo fiks ideja moje mame, da se tako smanje konzervansi, al ne propitujem :D
    isto tako se nakratko prokuha fažol i baci voda. ne pitajte zašto, nemam pojma, ne propitujem.
    kiseli kupus (ili kiselu repu, ta varijanta mi je i bolja) mi malo isperemo jer ne volimo prekiselo.
    na maslinovom ulju propržimo kapulu, ribani celer i mrkvu i dodamo pešt. malo popržimo.
    dodamo repu il kupus. i to malo prodinstamo i onda dalje dinstamo i podlijevamo s malo vode. sol, papar, malo slatke crvene paprike.
    kad je kupus na pol kuhan, dodamo fažol, jedan krumpir na kockice i rebarca i vode i kuhamo dok se fažol ne skuha.
    kao prilog - polenta.


    Evo, nisam propitivala, sve sam napravila po uputi, osim što nisam stavila crvenu papriku i što sam stavila list lovora, zapravo dva... bio je velik lonac, pukla me neka romantika jer sam se sjetila jedne crtice iz Labina, pa sam izvukla onaj veliki crni lonac u kojem inače kuham pekmez... nikako mi ta moja prva starinska jota nije išla u standardni "rosfraj" lonac.
    U muzeju u Labinu izložena je jedna stara, prastara kuhinjska daska s rupom od istrošenosti u sredini.
    Za vrijeme moje posjete muzeju igrom slučaja bila je prisutna žena koja je postavljala taj dio zbirke i rekla da je jednostavno morala staviti tu dasku u postav muzeja, kako bi pokazala poštovanje toj ženi koja "tko zna koliko je pešta na njoj napravila". A meni je nekako pešt simbol istarske kuhinje, a ta daska, čiju fotku nažalost nemam, simbol truda starih domaćica...
    I bilo me pomalo sram koristiti sva kuhinjska pomagala za sjeckanje i ribanje... ali bar sam crni lonac imala.

    I, mogu reći da je jako fina bila jota, puno bolja od moje dosadašnje, zelje je finije, nježnije... valjda zbog dinstanja... a možda i zbog romantike...
    Hvala cvijeta.

  4. #4
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kapuz i fažol
    od moje none, preko mame ide ovakav recept. za druge ne znam.
    fažol se stavi močiti preko noći.
    prvo se napravi pešt.
    na sitno isjecka panceta, peršin i češnjak.
    suha svinjska rebra se nakratko prokuhaju i baci se voda. mislim da je ovo fiks ideja moje mame, da se tako smanje konzervansi, al ne propitujem :D
    isto tako se nakratko prokuha fažol i baci voda. ne pitajte zašto, nemam pojma, ne propitujem.
    kiseli kupus (ili kiselu repu, ta varijanta mi je i bolja) mi malo isperemo jer ne volimo prekiselo.
    na maslinovom ulju propržimo kapulu, ribani celer i mrkvu i dodamo pešt. malo popržimo.
    dodamo repu il kupus. i to malo prodinstamo i onda dalje dinstamo i podlijevamo s malo vode. sol, papar, malo slatke crvene paprike.
    kad je kupus na pol kuhan, dodamo fažol, jedan krumpir na kockice i rebarca i vode i kuhamo dok se fažol ne skuha.
    kao prilog - polenta.
    to bi bila finija verzija onog sto mi u ZG i okolici zovemo grah sa zeljem

    jako dobro mi zvuci, probat cu jednom napraviti po ovom receptu...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •