Mene su Heathcliff i Cathy beskrajno iživcirali. A knjiga mi je dobra zbog atmosfere.
Mene su Heathcliff i Cathy beskrajno iživcirali. A knjiga mi je dobra zbog atmosfere.
Mene nisu, valjda sam bila u dovoljno romantičnoj fazi kad sam čitala
A atmosfera je nenadmašna, nevjerojatno dobro dočarana.
Orkanske visove sam prvi put čitala u srednjoj školi, ali valjda ni tada nisam bila dovoljno romantična. Mislim da je tu žešća patologija na djelu, oni su oboje toliko autodestruktivni da mi niti suspension of disbelief ne pomaže da se uživim.
Kad smo već skrenuli na Skandinavce za one koji su pročitali sve Nesboeevo jednog finskog autora koji je napisao neloš krimić koji se događa u relativno bliskoj, a prilično apokaliptičnoj budućnosti.
Dešava se u situaciji klimatskih promjena, a podsjetilo me na prošlo ljeto ... nije pretjerano dobar, ali sam se prilično mogla uživiti
Antti Tuomainen:ISCJELITELJ
http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=92302
Posljednje uređivanje od anchi pp : 20.02.2015. at 10:55
Je li čitao tko Parišku presudu?
Ne mogu je naći u knjižnici, razmišljam i da je kupim, u skladu s mojim najnovijim interesima![]()
Pročitala sam alegorijski Brodeckov izvještaj - P. Claudel, distopijski Corpus delicti proces - J. Zeh i autobiografsku Promjenu - M. Yana.
Sve tri su odlicne i na neki način slične, jer govore o izopačenosti totalitarnih sustava te njihovom utjecaju na pojedinca i zajednicu.
Posljednje uređivanje od anamar : 22.02.2015. at 20:38
Pročitala sam Millenium i ... mislim da je Larsson imao u planu bar još 1 nastavak, ali nažalost onda je preminuo. Neke stvari su nedorečene i to me ostavilo razočaranom.
I sad bih najradije da fakat postoji još koji nastavak da definira odnose...
Ali eto, nema.
Inače je trilogija super.
Orkanski visovi su i mene iziritirali, kao u Ana Karenjina, kai i većina tih “ozbiljnih“ ljubića koje sam čitala u srednjoj školi.
Sutra idem u pohod na knjižnicu. Ovdje skupljam naslove
Orkanskih visova se slabo sjećam, ali moram reagirati na ovu rečenicu - Ana Karenjina nije ljubić
To je kompleksna studija međuljudskih i društvenih odnosa onog doba, ali na žalost, u srednjoj školi većina učenika taj roman doživljava naprosto kao dosadnu debelu knjižurinu koja se mora pročitati za lektiru. Na žalost.
U pravu si. Mene je iziritirala baš Ana ko Ana i njena kompleksnost
Slazem se, tanja!
Voljela bih opet procitati Anu Karenjinu. Citala sam je u srednjoj skoli i zanima me kako bi mi se svidjela sad kad sam "odrasla"
Orkanski visovi me, iskreno, bas ne odusevljavaju. Armosfera je docarana no ne mogu bas dokuciti te likove i njihove odnose. Stvarno.
I nije mi nikakav ljubic, mozda ja to ne shvacam dobrono oni se po meni uopce ne vole
Pri samom sam kraju i moram priznati da jedva cekam da zaklopim korice![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 22.02.2015. at 21:43
Ja sam Anu čitala i u srednjoj i sad prije godinu dana. Dojam - isti.
Možda uopće nisam sazrela u ovih 15 i kusur godina.![]()
Ja sam Karenjinu čitala kao odrasla da napokon pročitam taj ljubići razočarala se…puno gospodarstva, malo Ane
U svoju obranu, volim Dostojevskog![]()
Posljednje uređivanje od Optimist : 22.02.2015. at 21:54
Anci, ni meni Orkanski visovi nisu ljubić, više neki psihološki roman, toliko mi je sve crno
Posudih Rasjede, Nevjernicu i Karte za izgubljene ljubavnike.
Javim dojmove
mislim da su orkanski visovi jedan od onih romana koje moraš promatrati u kontekstu vremena u kom su nastali
hoću reći, postoje romani koji su klasici zbog svog pionirstva, a ne zbog svoje bezvremenosti
orkanski visovi definitivno nije bezvremenski roman, bar meni nije
al meni se sva ta pretjerana drama, ti suludi likovi, sva ta (neutemeljena) strast, to bezrazložno izgaranje na neki način sviđa
karenjinu bih i ja htjela ponovno pročitati, još uvijek se živo sjećam opisa Levinove sreće, taj dio sam pročitala nekoliko puta zaredom koliko mi je prekrasan opis bio
ovo si dobro primijetila, betty
Jane Eyre se smatra boljim predstavnikom žanra, iako se lik Jane ne može usporediti s Cathy; Jane je tiha voda brege dere, a Cathy je ko bijesna lisica
Ana Karenjina mi je genijalni roman, oduševio me još u srednjoj školi
sad čitam Runaway od Alice Munro; čeka me i Dear Life
a u knjižnici sam rezervirala Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta, jedva čekam
Ok, betty, slazem se i ja s tobom. No unatoc pionirstvu, nisam uzivala citajuci ga i to je moje pravo kao citatelja
Recimo, Jane Austrn mi je dobra. Tu se prebacim u taj viktorijanski mod i bas mi pase. Ne uvijek, istina.
Meni su tako Ponos i predrasude super knjiga.
meni je iz viktorijanskog perioda najbolji Middlemarch
Da, zove se Austen, ne Austrn :D
Tipkanje iz labosa :D
A Oza obozavam![]()
i meni je bila divna, a jesi li čula za ovu novu, My life in Middlemarch
Jane Austen mi je zanimljiva kao ličnost, nisam osobito oduševljena njezinim knjigama (ok su mi, ali ne više od toga), ali me fascinira kako je žena u takvom vremenu uspjela pronaći svoj izraz, usprkos društvenim normama.
Trenutno čitam knjigu Kristijana Mirića "Informatičar starog kova". Isprva mi je bila odlična, smiješna, duhovita, ali prema polovici knjige vidim da osim toga ne nudi ništa drugo. To je blog pretočen u knjigu, a kod takvih djela je problem što zapravo nemaju strukturu ni kompoziciju. Samo kraći tekstovi koji se nižu jedan za drugim. Nakon 200njak stranica zaključila sam da mi se ne da to čitati do kraja, jer ne donosi ništa novo, nema ni zapleta ni raspleta. Negdje je zaista duhovit, ali ne može taj nivo držati cijelo vrijeme. Tako da sam pomalo razočarana.
Ja sam oduševljena serijama i filmovima snimljenim po njenim knjigama, a knjigama manje, premda je povremeno jako duhovita.
Ali u globalu, dosadno štivo.
Skoro pa isto vrijedi i za sestre Bronte, premda mi Orkanski visovi nikad nisu bili dragi niti u TV formatu.
ali zato Jane Eyre![]()
ja moram ponovo procitati Anu Karenjinu
u 2. srednjem me je bila odusevila, to mi jedna od top 10 omiljenih knjiga
bas me zanima kakav dojam bi mi sad ostavila ...
trenutno citam Gorku cokoladu, od Tribusona,
koja me podsjeca zasto ga obozavam![]()
Bila u knjižnici nakon poduže stanke, ali nisam našla baš ništa sa "spiska" (preporuke s ovog topica). Uzela sam Intimu od Hanifa Kureishia - sjetila sam se da sam prije par godina čitala Budu iz predgrađa od istoga autora i da mi se baš svidjela. No, Intima mi nije legla, bila mi je povremeno dosadna, povremeno me živcirala i na kraju sam bila sretna što je barem kratka. Nakon nje, Buddha u potkrovlju Julie Otsuka - izvrsno djelo (osvojila me iako nisam željela niti sam se psihički spremila na tako tešku temu). Sinoć sam započela Laura nije samo anegdota J. Matanović - sviđa mi se jako njezin stil pisanja. Čeka me još Hotel Zagorje (nisu imali 100% pamuk pa mi je knjižničarka preporučila ovu).
Evo jos jedne koja se nije mogla nikako uzivjeti u Orkanske visove, ni u mladoj dobi, ali niti sada. Nikad mi se nije dojmila ta histericnost.
Iz istog razloga ni Ana Karenjina ni Emma Bovary...
Dok u globalu Tolstoja bas jako volim, Andrej i Natasa (Rat i mir) su mi dugo vremena bili najdrazi knjizevni likovi.
A Jane Austin mi je kao zena iz toga doba zanimljiva, no romani su mi svi na isti kalup... citas jednog, citas sve. Vise mi se svidjaju ekranizacije, Britanci to zaista naprave kako treba.![]()
Volim Thomasa Hardyja, npr.
Ne prijavljujem nista, oborila me gripa do te mjere da ne mogu ni citati.![]()
Silom prilika iščitavala Ivana Gorana Kovačića. Crnjak, ali ga svejedno volim. Kao i Gjalskog. Malo sam se podsjetila.
Nisam nikada bila oduševljena ni Anom ni Orkanskim.
Drago Pilsel - Argentinski roman, autobiografski, jako zanimljiv.
Sad čitam Marčelina od Slobodanka Boba Đuderija
Napokon sam se dokopala romana Ljudmile Ulickaje - Danijel Stein, prevoditelj. Za sada mi se baš sviđa - pašu mi Ljudmile u zadnje vrijeme.![]()
Sophie Kinsella, "Shopaholic to the Stars"
Zabavno mozak-na-pasu, ali nije na tragu prethodnih sopaholicarki.
Sjećam se da sam i ja nakon Bude uzela Intimu, ali prijevod je bio toliko loš da je knjiga bila nečitka. Izdavač Celeber. Iako je toliko godina prošlo, još zazirem od uzimanja tih izdanja s police. Toliko je bilo gadno.
Ja sam dokrajčila cijeli serijal Jo Nesboa o inspektoru Holeu. I Politi, na engleskom, jer još nema hrvatskog prijevoda. Jedva našla al vrijedilo je. Ima jedna odlična recenzija te knjige, kaže da se zaplet izvrće ko Moebiusova vrpca. Vjerojatno nema boljeg opisa. Uživala sam ko prase u prehladi čitajući stvarno odlične krimiće.
Pročitala “Nevjernicu“ i “Rasjede“.
Ova prva me nije naročito dojmila jer sam prije par godina pročitala “Robinju“ koja me šokirala, a u “Nevjernici“ je sve više-manje to što već znam.
“Rasjedi“ nažalost ništa posebno. Nije mi žao što sam ju pročitala, ali smatram da me nije ispunila kao što me inače odlična knjiga ispuni. Onako, dobra je, ima par stvari koje su me navele na emocije i to poprilično potresne, ali u globalu nisam previše zadovoljna.
Sljede “Karte za...“
Humanizam za djecu, Nada Topic Peratovic. Knjiga je podijeljena na dva dijela. Ja sam za sada prosla prvi dio i vidim da ce mi biti vrlo korisna u (vrlo) skoroj buducnosti, kad moj malac pocne sa pitanjima za koje je zgodno imati djeci primjerene odgovore, onako odmah iz rukava a ne da moram ici uglati i traziti definiciju npr demokracije ili objasnjenje sto je to znanstvena metoda.
Drugi dio mi se cini kao neki naputak za djecu kako zivjeti posten, odgovoran i slobodan zivot. Obrađuje teme poput empatije, solidarnosti, sreće, građanske hrabrosti, pravednosti itd.
Sve se ja pitam kako nema ništa na ovoj temi, a onda sam se sjetila da nisam ni sama mjesec dana ništa pametno napisala.
Odonda sam pročitala Rio bar Ivane Sajko, Fridu Slavenke Drakulić i Muzej bezuvjetne predaje Dubravke Ugrešić.
Navalila na hrvatske književnice, a razlog tome je ovaj popis koji me je čekao 4 godine - pomislila sam da popunim rupe jer sam većinu pročitala.
Dobra vijest je što prelazak na ovaj popis znači da sam onaj iz 2004. apsolvirala
Ove 3 knjige su sve lako čitljive, i nije mi žao što sam ih pročitala, ali isto tako ih ne bih preporučila drugima.
Počela sam čitati Baba Jaga je snijela jaje i ona mi se od svih zasad najviše sviđa.
Jedino što mi se ne sviđa je da u zadnje vrijeme stalno nailazim na neke knjige o starenju i starosti, a meni se bliži okrugli rođendan![]()
Imam preporuku, doista me ganula knjiga Mali dragulj proslogodisnjeg nobelovca. Intimisticka slicica o borbi sa demonima djetinjstva pisana iz pera mlade zene koja iznosi intrapsihicka prozivljavanja... Lijepo i tuzno.
Upravo pročitala Na plaži Chesil. Inace, to je prvi roman koji sam pročitala od McEwana. Nije me oduševio, ali ni ostavio ravnodušnom, tako da bih ga preporučila dalje
Preporučam mali odmor za mozak uz malo beletristike. POĐI KAMO TE SRCE ZOVE od SUZAN TAMARO. Nećete pogriješiti a i brzo se pročita.
Rade Jarak, YU Puzzle. Povijest jedne mješovite hrvatsko-srpsko-pa i japanske obitelji. Zanimljivo, ali i dosta depresivno. Ostao mi je gorak osjećaj - ono, pa zar baš nijedan član te obitelji ne može biti sretan i naći neki svoj mir... Sad sam možda i spoilala, ali slično piše i na koricama.
Adriana Altaras: Titove naočale http://www.mozaik-knjiga.hr/knjige/titove-naocale
Evo ja ću opet malo o stripovima. Ne dami se raditi anketu na podforumu, prikladnije mi se čini ovdje priupitati.
Čitate li stripove? Ako da, koje? Ako ne, zašto ne?
Neki dan sam pročitala jedan koji mi je odmah upao na listu najboljih ikad. Radi se o ovom stripu: http://www.fibra.hr/index.asp?cat=6&...10&TitleID=296
Rijetko, zapravo... Jednostavno nemam naviku i nikad je nisam imala. Voljela sam samo Alana Forda u teen godinama, zbog njihovog savršenog crnog humora.
Znala sam djeci iz knjižnice dovući Maurovića, da se upoznaju s tim, ali ni njih se nije dojmilo. Hvala na podsjećanju - trebalo bi djecu uputiti u to. Sviđalo se nama to ili ne - strip je nezaobilazan dio kulturnog izraza.