Godinama se borim s umorom, nesanicama, meni je uvijek puno hladnije nego drugima, stalno sam zabundana… ne znam ima li ovo zadnje veze s MTHFR-om ili nekom drugom mutacijom, ali sve mi se više čini da se i ta hladnoća uklapa u sliku trombofilijeU našoj populaciji postoji velik broj ljudi sa MTHFR polimorfizmom, (c/t 677 i 1928) mutacijom gena koja ne dopušta pretvorbu folne kiseline u aktivni oblik potreban mozgu (L-metilfolat–5MTHF). Konstantnim unosom folne kiseline tim ljudima se u tijelu nakuplja neiskorištena folna kiselina koja ima jači utjecaj na moždane receptore nego aktivni oblik folata (L-metilfolat–5MTHF), te kada folna kiselina postoji u većoj količini u tijelu nego sam aktivni oblik, ona blokira receptore folata te aktivnom obliku onemogućuje prelazak moždane barijere i korištenje unutar mozga. U tom slučaju u mozgu dolazi do deficita folata te nastaju vezane bolesti i stanja, počevši od raznih oblika depresije, aneksioznosti, kroničnog umora, smanjenog rada nadbubrežne žlijezde, nerazgradnje histamina, neplodnosti, pa do porasta homocisteina koji utječe na stvaranje krvnih ugrušaka.
E, sad, hipotetski gledano…koliko je moglo doći do štete konstantnim uzimanjem folne kiseline od 5 mg, skoro 6, ako uključimo i onu u Elevitu?
Razina folne u krvi mi je dosta visoka, kao i vitamina B12, prema gornjoj granici su.
Je li ipak folna kiselina uspjela preći u iskoristiv oblik L-metilfolat–5MTHF ili je došlo do nagomilavanja?
Znači, krvna pretraga koju sam radila je baš za vitamin folnu kiselinu, ima je dosta u organizmu (16,6, a gornja granica je 20,5), a tu sam laik pa ne znam je li naš mozak tu folnu može iskoristiti ili radi štetu?
Zbunjuje me zašto onda ne mjere folate, a ne folnu kiselinu?!
I koliko je organizmu potrebno da se očisti od nagomilanog smeća?