Maska za varenje nije dobra opcija? Imam i neke naočale sa folijom koje puštaju više svjetla od te maske pa nisam sigurna...
Maska za varenje nije dobra opcija? Imam i neke naočale sa folijom koje puštaju više svjetla od te maske pa nisam sigurna...
a inače se može normalno šetati u to doba?
Ma može, samo se ne smije gledati u sunce, bez zaštite.
A zasto ne bi moglo?
Ja imam naocale za varenje. Mislim, sigurno ljudi ne ulazu toliko vremena promisljajuci kako ce gledati, pa opet ne znam da je netko oslijepio...
Ja sam u Bauhausu kupila staklo za masku za varenje DIN 13 bit će dobroi jedva čekamo
![]()
Tako nekako... opasnost za vid je jednaka i za pomraceno i za normalno sunce. Samo sto nitko ne moze gledati u normalno sunce dulje od djelica sekunde, a u ovo pomraceno moze koliko hoce.
evo moj mali je došao iz škole i digao paniku da on ne želi sutra u školu da ne oslijepi.Da je ućiteljica raklada će ići gledati da on ne želi i da kak će doći doma da će oslijepiti.Da bi on ostao doma i sve zamračio...poludit ću
Ovo baš i nije tačno, tj. ovo važi samo za totalno pomračenje Sunca, kod nas će pomračenje biti parcijalno i Sunce će i dalje imati dovoljno jak bljesak da se oči refleksno zatvore nakon par sekundi. Tj. i dalje ne postoji neka značajna opasnost za vid ako čovek poštuje sam svoja ograničenja i ne prisiljava sebe da gleda u Sunce duže nego što bi inače gledao.
E sad, pošto uvek ima onih koji guraju i preko granice bola, valjda se baš zbog njih i digla tolika medijska frka, jer u normalnim uslovima niko ne oseća potrebu da gleda u Sunce duže nego što može, ali u tokom pomračenjavaljda bi se uvek našao poneko da pokuša da golim okom gleda što duže ne bi li video "nešto".
Ono što je opasno je gledati kroz neadekvatne filtere tipa nagaravljeno staklo i sl., a ono što je apsolutno zabranjeno i što jedino zaista u deliću sekunde može da dovede do slepila je POSMATRANJE SUNCA KROZ BILO KAKVO OPTIČKO POMAGALO, DURBIN, TELESKOP I SL BEZ ODGOVARAJUĆEG ZAŠTITNOG FILTERA.
To je o čemu treba strogo voditi računa i upozoriti decu-da ni slučajno ne pogledaju u Sunce kroz nezaštićeni durbin ili teleskop, ako slučajno neko od njih dobije ideju i priliku da ih koristi.
Posljednje uređivanje od pulinka : 19.03.2015. at 19:57
jel bi bilo ok gledati kroz onu foliju za rentgenske snimke?
Naša je učiteljica digla frku (nastava je popodne) i triput djeci napomenula da niti slučajno ne gledaju u sunce dok su ujutro sami doma. Velika je već sad spustila sve rolete, upalila svjetlo i rekla da je nazovem kad "sumračina" prođe.
Mene je M.upravo nazvao iz wc-a u skoli ( da, nastava traje ) sa mobitela , da me upozori da kazem E. da ne gleda u sunce u vrticu. I da zatvorim Belu u kucu ,da ona ne bi gledala.
Bela je nas pas. Sigurno ce joj pasti na pamet da u sunce bulji.![]()
sirius
ja ostavila muza s djecom i naocalama. pa cekam razocarenje, jer oni ocekuju da ce biti mrkli mrak i tako to.
djeca, ne muz
Posljednje uređivanje od spajalica : 20.03.2015. at 08:27
Mom je na kraju djed složio improviziranu masku od stakalca za zavarivanje.
Inače u vrtiću su primijetili da nema pola djece pa se pitaju da nije do pomrčine
Čula sam za nekoliko djece koja danas nisu htjela u školu da ne oslijepe.
bas sam i sama razmisaljala da ostanem doma, jer ne zanm da li sam i u podrumu sigurna. ipak koja zraka dopire, joj idem traziti nesto za zastitu ociju, imam onih tamnih boca za kemikalije, mozda ce mi one pomoci![]()
Gle, mislim da je u redu.
Pogledaj par postova iznad, ženska želi gledati kroz RTG snimku.
Naša učiteljica kaže da ne dozvoljava nikakva pomagala za gledanje i ja se slažem sa njom.
Ja nisam uspjela nabaviti naočale, tj. imam dvoje 15 godina stare od prošle pomrčine ali nisam sigurna jel su još uvijek ok.
I sada, neko dijete donese nešto u školu, kako da učiteljica bude sigurna da je to pomagalo ok? Najbolje je ne dozvoliti ništa i onda nema štete, a roditelji koji žele gledati pomrčinu sa svojim djetetom mogu doma. I onda ispričaju dijete.
Druga stvar bi bila kada bi u školi postojala astronomska grupa pa da onda gledaju pod nadzorom profesora sa naočalama koje je nabavio profesor, ali mislim da je to u vrlo malo škola u Hrvatskoj izvedivo.![]()
Za pomrčinu se zna sto godina unaprijed... ima se vremena za pripremiti i naručiti naočale...
To što mi živimo di živimo, to je druga stvar. Zapravo prva.
Tehnički muzej organizira promatranje pomrčine
http://tehnicki-muzej.hr/hr/kalendar...,6675.html?t=d
Ja sam 1999. gledala kroz rentgensku snimku i da preduhitrim Angieno pitanje, vid mi je i dalje dobar.
Ali ipak ne bih preporučila, pogotovo za djecu.
Ja izvukla iz tatinih zaliha tri komada stakla za varenje, debljine 14.
Jedno sam poslala sa detetom u školusad se mislim da li je to bio dobar postupak. Rekla sam joj da kaže učiteljici da ga ima pa možda ih ova izvede da svi pogledaju kroz to staklo. A na par minuta od škole, u parku, biće organizovano posmatranje pomračenja teleskopima sa filterima. Nadam se da će ih učiteljica povesti. Baš bi mi bilo žao da propuste to, mislim da je sjajan događaj.
Za Zagrepčane se i ovo oglašava: https://www.facebook.com/events/614029508741810/
evo google mi kaze da je danas i ravnodnevnica.
Ja sam htjela ostaviti svoje naočale Smjehuljicinoj teti u vrtiću, pa me MD odgovorio... sad mi žao da nisam uzela godišnji.
Najbolje gledati na youtubeu: https://www.youtube.com/watch?v=ncUYGDRhCZY#t=2364
![]()
Pa ni sa stakalcima ne bi djeca gledala duže od par sec, ako idu s učiteljicom na dvorište.
Sve je stvar volje. (ovo sa učiteljicom i sljepoćom bolje da ne komentiram).
Svoje kupim oko pola 12 i nadam se da će vidjet barem nešto jer ovo je djeci zanimljivo.
Na poslu upravo gledamo kroz dva CD-a, lijepo se vidi.
ma da? mogla bi i ja izmiliti
evo cak nisam morala ni izaci, vidi se lijepo i s prozora. isto sam skicnula kroz DVD
Posljednje uređivanje od spajalica : 20.03.2015. at 10:41
stavi dva, jedan je pretanak
CD? super ideja.
Danka_, super ideja, idem i ja izmiliti
Posljednje uređivanje od Marija : 20.03.2015. at 10:44
e sad cu i ja van, kad ste i vas dvije tamo, na livadi ste ili ispred?
Ja sam ko malo dijete gledala i kroz CD-ove i projekciju kroz papir i na youtubeu.
ne vidim kroz CD-eje?!
kroz traxdatin ne vidim ni ja, a kroz verbatin vidim
e sad...ovo je bilo hrabro jer ne razumijem koji je koji...
ok, sad vidim...prvo sam uzela CD od Stublića, a sad od Erosa.
Razlika je očigledna. kako god pogledamo.
Dakle, kod mene je do izvođača...
Evo Spajka imaš session između 3 i 4 krila, najbolje i najoštrije se vidi kroz presavijenu disketu
Mi na poslu pogledali kroz rendgenograme, a nabavili smo i masku za varenje (imamo građevinske radove u zgradi, pa su nam radnici i njihova oprema dobro došli).