Evo, Ginger, moje misljenje. Zalivanje fisura je brza, efikasna i dovoljno pouzdana procedura za prevenciju karijesa griznih povrsina zuba, ali mislim da je ne treba neselektivno primjenjivati kod sve djece listom. Moja djeca nemaju zalivene fisure, nemaju niti jedan karijes niti na mlijecnim, niti na stalnim zubima. Da su bili skloni karijesu na mlijecnoj denticiji, te da su stalni zubi nicali u takvom okruzenju, sigurno bi zalili fisure. Stalni zub nice nepotpuno mineralizovan a samim tim i manje otporan na uslove koji vladaju u usnoj duplji. Maturalizacija zubne gledji se zavrsava oko godinu dana nakon njegove pojave u ustima. Ako nakon jos godinu dana od toga na zubu nema kvara, smatra se da je on vec prilicno otporan, te da se takvo stanje moze odrzati pravilnom higijenom, ishranom i redovnim kontrolama.
Ako se vec zubi pecate, to bi trebalo obaviti odmah po nicanju, cim potpuno iznikne grizna povrsina. Zalivaci se u tankom sloju nalaze na povrsini zuba, ali vazno je znati da se i oni vremenom trose i po rubovima razviju mikropukotine. Zbog toga su bitni redovni pregledi zalivaca, jer se moze desiti da zalivac ima ostecen rub ispod koga se formira kariozni proces.