Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 56 od 56

Tema: Pečačenje fisura (trajnih zubi)

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Evo, Ginger, moje misljenje. Zalivanje fisura je brza, efikasna i dovoljno pouzdana procedura za prevenciju karijesa griznih povrsina zuba, ali mislim da je ne treba neselektivno primjenjivati kod sve djece listom. Moja djeca nemaju zalivene fisure, nemaju niti jedan karijes niti na mlijecnim, niti na stalnim zubima. Da su bili skloni karijesu na mlijecnoj denticiji, te da su stalni zubi nicali u takvom okruzenju, sigurno bi zalili fisure. Stalni zub nice nepotpuno mineralizovan a samim tim i manje otporan na uslove koji vladaju u usnoj duplji. Maturalizacija zubne gledji se zavrsava oko godinu dana nakon njegove pojave u ustima. Ako nakon jos godinu dana od toga na zubu nema kvara, smatra se da je on vec prilicno otporan, te da se takvo stanje moze odrzati pravilnom higijenom, ishranom i redovnim kontrolama.
    Ako se vec zubi pecate, to bi trebalo obaviti odmah po nicanju, cim potpuno iznikne grizna povrsina. Zalivaci se u tankom sloju nalaze na povrsini zuba, ali vazno je znati da se i oni vremenom trose i po rubovima razviju mikropukotine. Zbog toga su bitni redovni pregledi zalivaca, jer se moze desiti da zalivac ima ostecen rub ispod koga se formira kariozni proces.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj olja prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se vec zubi pecate, to bi trebalo obaviti odmah po nicanju, cim potpuno iznikne grizna povrsina. Zalivaci se u tankom sloju nalaze na povrsini zuba, ali vazno je znati da se i oni vremenom trose i po rubovima razviju mikropukotine. Zbog toga su bitni redovni pregledi zalivaca, jer se moze desiti da zalivac ima ostecen rub ispod koga se formira kariozni proces.

Ja se ovog jako bojim, zato nismo dali pečatiti zube iako je zubarka preporučila. Meni se dogodilo na 2 donje šestice da sam imala mali karijes na zubu koji je popravljen i s vremenom mi se ispod plombe razvila upala u unutrašnjosti zuba pa mi je u oba zuba izvadila živce, a jedan zub sam izvadila cijeli jer mu nije bilo spasa. Zubarka veli da kako god se zub izliječi i zatvori plombom uvijek bakterije mogu naći put. Prema tome mi je logično i da se i kod pečaćenja može dogoditi isto.

Starija cura ima 7,5 , prvu minijaturnu plombicu je dobila na četvorki s 4,5 godina, i s 6 još jednu, ostalo sve je super. Mala ima skoro 5 i zubi su svi besprijekorni. Bojim se da bi pečaćenje moglo izazvati probleme na zdravim zubima.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

olja, hvala ti
    ja sam bila za, a mm bas i nije
    i nemam pojma sto napraviti
    ima 6 godina i sa 5 je popravila jedan malii karijes na cetvorki
    ona super suradjuje sa zubarkom tako da oko toga nije bilo problema
    uredno pere zube, ne davi se u slatkisima, al sta ja znam kakvi ce joj biti trajni zubi
    i dalje ne znam sto napraviti

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    olja, hvala ti
    uredno pere zube, ne davi se u slatkisima, al sta ja znam kakvi ce joj biti trajni zubi
    Pečatili dva puta. Duboke fisure, prvi pečat je nestao s vremenom ("pojela" ga je), a kćerina stomatologica ima četvero djece, svima je napravila isto pa smo je poslušali. Danas-skoro 18 godina i svi zubi besprijekorno zdravi (kuc-kuc!)

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Moj zubar kaže da to nije potrebno jer se karijes najčešće javlja na bočnim plohama između zubi, a pečate se samo gornje plohe.
    Meni je djelovalo razumno pa joj nismo pečatili. Imala je dva karijesa. S lijeve i desne strane na potpuno istom mjestu između 4 i 5.

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    olja, hvala ti
    Ginger, dobro bi bilo da dijete odvedes pedodontu da pogleda zubice i procjeni morfologiju grizne povrsine i dubinu fisura, pa da na osnovu pregleda i razgovora u vezi sa higijenom, ishranom i navici redovnih posjeta stomatologu, donesete odluku. Ako se zalivac dobro postavi i redovno kontrolise, ne bi trebalo biti nekih problema.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •