Pokazuje rezultate 1 do 50 od 135

Tema: Uskršnji doručak, ručak i kolači

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    najviše mi smeta kaj se za doručak prejedemo onda za ručak pojedemo samo juhu i više nitko ne može zinuti..

e sad, razmišljam da čak samo napravim juhu..i ovo kaj bi bio doručak prebacim za ručak tj. napravim kasno/rani doručak/ručak
    Ove godine ja sam odustala od pečenke za uskršnji ručak. Svake godine mi se povlači i prisiljavamo se jesti ono što nam ne odgovara, pa će ove godine po dječjem nagovoru za ručak biti juha od telećeg rebra s gris knedlima i pohani teleći šnicli. To vole i sigurna sam da će pojesti.

Napravit ću još restani krumpir, a za proljetni štih - sos od mladog kopra. Nadam se da ću ga nabaviti, a ako na placu ne bude, ima u mojoj škrinji.

Ostalo - ne opterećujem se. Kuhana šunka, jaja, kobase i hren su dovoljni za cijeli tjedan.

Kolači - obično ispečem pince za cijelu obitelj i to dijelimo kao darove. Za djecu pečem ono što vole - vanili kifle s makom, karlbadsku pitu i lažne čupavce.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kolači - obično ispečem pince za cijelu obitelj i to dijelimo kao darove. Za djecu pečem ono što vole - vanili kifle s makom, karlbadsku pitu i lažne čupavce.
    Može recept za ove kifle s makom ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Može recept za ove kifle s makom ?
    Čista improvizacija - nisu jako slatki i nisu jako mekani. Ako želiš da budu prhkiji, udvostruči količinu maslaca, ali ovako sam ih radila i djeca su pojela tri runde u četiri dana.

2 cijela jaja
    4 žlice kristal šećera (cca 100 g)
    1 vrećica vanilin šećera
    100 g maslaca (na sobnoj temperaturi ili minimalno omekšalog u mikrovalnoj - na programu za odmrzavanje)

na vrh noža praška za pecivo
    na vrh noža soli
    150 g maka mljevenog
    150-200 g oštrog brašna (dodavati postepeno, dok se ne dobije glatka smjesa)

Jaja miksam sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem, u to dodam sol i prašak za pecivo, pa onda mak i na kraju brašno, malo pomalo. Smjesa bude mrvičasta, ali se lijepo može umijesiti u ne pretvrdo tijesto.

Od toga formiram dugačku kobasicu (ili dvije) promjera 3.5-4 cm i izrežem na kolutiće, pa formiram kifle. Izađe oko 60-64 komada - taman pun veliki pleh od pećnice (obložen pek papirom).

Pečem desetak minuta na cca 175oC. Ne smiju se prepeći.

Po želji ih se može uvaljati u štaub šećer ili lagano posipati, kao i vanili kifle.

* * *

Pečenim kiflima može se krajeve uroniti u rastopljenu čokoladu, ali nama su dobri ovakvi - goli.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •