vrlo sam razočarana stavom udruge Roda (koju volim pa me ovo i osobno pogađa) i pismom ministru vargi oko cijepljenja.
u potpunosti podržavam dio gdje se govori o otvorenom dijalogu, o potrebi edukacije i o protivljenju prisilnom cijepljenju djece (iako ne znam kako bi se to uopće i izvelo - kako bi to uopće pedijatri prisilno cijepili djecu?), o jačanju povjerenja.
No, onaj dio o prihvaćanju različitosti (kojih različitosti?), onaj dio gdje se u principu zagovara ukidanje obveznog cijepljenja - taj dio me je totalno razočarao. to je prvi put da je udruga roda (ne pratim sve objave, al tako mi se čini, ispravite me ako griješim) službeno iskazala svoj stav oko cijepljenja. nisam ovo očekivala
odličan članak na temu - http://www.forum.tm/vijesti/epidemij...zdravstva-3157
"Istina pomalo, ali već tri godine uzastopce, u Hrvatskoj se događa pad cjepnih obuhvata za sva cjepiva. Još nije riječ o dramatičnoj situaciji, ali ako se ovaj trend nastavi, nakupit će se dovoljno osjetljivih i nezaštićenih, pa će se povećati broj oboljelih. Opasnost da populacija postane ugrožena zaraznim bolestima može postati sasvim realna"Dijete koje nije cijepljeno od dječje paralize danas neće oboljeti, jer imamo visok kolektivni imunitet, pa uzročnika ove bolesti u zemlji nemamo. Ali da nekoliko godina procijepljenost padne na 80 posto, virus dječje paralize opet bi se pojavio. Za povratak stalnih epidemija ospica dovoljno je da procijepljenost padne na 90 posto u nekoliko godina. No, za neke druge zarazne bolesti opasnost kontinuirano postoji. Na primjer, virus hripavca stalno cirkulira među odraslima. Oni su izvor infekcije za dojenčad, koja je najosjetljivija, i od ove bolesti mogu imati teške komplikacije kao što su upala mozga i upala srčanog mišića. Hripavac može ostaviti trajne posljedice na djetetu, a ono može i umrijeti. Izlagati dijete takvom riziku neodgovorno je roditeljstvo.