Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: vrtić bez ijednog stručnog suradnika

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno vrtić bez ijednog stručnog suradnika

Pozdrav!
    Situacije je ovakva: u gradskom vrtiću nema nijednog stručnog suradnika, a prema broju djece bi trebali imati barem jednog (kako sam ja iščitala Državni pedagoški standard). Ravnateljica se opravdava nedostatkom mjesta, ne dozvoljava da se provede anketa među roditeljima. Predstavnica roditelja također ništa ne poduzima, a doista mnogo djece ide na privatnu logopedsku terapiju koju nam više grad ne sufinancira. Kako da se izborimo za logopeda? Hvala na odgovorima!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Možete se samoorganizirati kao roditelji i (možeš sve i sama, ali bolje da vas ima više) i:
    - Upravnom vijeću poslati obrazložen zahtjev potkrijepljen u dokumentima (pedagoškim standardom, zaviri u propise - postala sam sve važne na onoj mojoj temi kao predstavnica roditelja u Upr. vijeću vrtića) te činjeničnim stanjem (toliko i toliko djece ima te i te probleme, barme koliko vi znate);
    - Gradskome vijeću te Gradinačelniku/ici jednak takav dopis u kojem ih kao izabrane predstavnike građana tražite da poduzmu nešto; naime grad sufinancira vrtić, gradsko vijeće izglasava sve relevantne dokumente koji se tiču vrtića, gradonačelnik/ca ima svoje predstavnike u Upravnom vijeću...
    - ako treba, sazovite pressicu i izvršite javni pritisak.

Čudi me da vrtić nema barem psihologa, to mi se čini kao neki minimalni standard. Koliko ste veliki? Inače, vrtić može logopeda angažirati i preko ugovora o djelu na par sati tjedno, ako nemaju novaca ili ako na tržištu radne snage nema logopeda (što je ponegdje slučaj).

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam jednom prilikom (ali ima tome već godina) slala neki upit/primjedbu Gradskom vijeću vezano na rad vrtića, bili su vrlo susretljivi i efikasni. Prvo sam ih nazvala i popričala s njima telefonom, žena mi savjetovala kako da formuliram dopis, stvar je bila riješena za tjedan-dva, a vrtić službenim putem obaviješten kako da se prilagode.
    Nadam se da su tamo još uvijek isti efikasni ljudi
    Posljednje uređivanje od MikiMama : 13.05.2015. at 00:21

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mislim da nema koristi pisati Gradskom vijeću.
    Netko treba naime financirati plaću (u bruto iznosu) za stručnog suradnika; ne znam o kojem gradu se radi,
    no mislim da ćete teško isposlovati takvo otvaranje novog radnog mjesta.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

O pa nisam baš sigurna, i u tom vijeću postoje ljudi koji imaju djecu u vrtiću. I u tom vijeću sjede ljudi koji žele biti ponovo izabrani na izborima, a ako neće brinuti o djeci, o čemu će? Samo zavirite u proračun i nađite sto manje važnih stavki i postavite pitanje kako to da ima za to, a nema za djecu? Jedna brutto plaća je cca.100.000 kn. To svaki grad može naći među manje važnim troškovima, odgovorno tvrdim.

Pa naravno da nitko ništa neće odobriti bez pritiska, ali zato treba pametno pritisnut.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako je vrtić državni (odnosno ako je lokalna samouprava osnivač) trebao bi imati na raspolaganju mobilni tim stručnjaka, kao i škole. Znam da to nije isto, jer stručni suradnici koji su uključeni (tj. stalno tamo) drugačije mogu pratiti rad djece nego oni koji ih vide samo povremeno, ali vjerojatno je u tome štos.

Eto - nije rješenje, ali je možda način kako su izbjegli zapošljavanje stručne službe.

Savjet - treba se obratiti OSNIVAČU, tj. lokalnoj samoupravi, a ne ravnatelju. U Zagrebu bi to bio Gradski ured za obrazovanje i sport, mislim da su još uvijek u Ilici 25. Za ostale gradove ne znam, ali podatke nije teško naći - ako nema na web stranici vrtića, moralo bi pisati na ugovoru koji roditelji potpisuju s vrtićem.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.05.2015. at 09:48

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Peterlin, osnivač je Grad.
    Gradski ured ne može biti osnivač, nema pravnu osobnost. Grad predstavljaju gradonačelnik i gradsko vijeće, u zg skupština. Gradski ured je jednostavno ured koji se bavi određenim djelokrugom rada, ali ne odlučuje ni o stručnim suradnicima, ni o ravnatelju, ni o statutu itd. Znači, obratiti se Upravnom vijeću (oni odlučuju o zapošljavanju), gradskom vijeću-skupštini i gradonačelniku (oni odlučuju o visini sufinanviranja). Može se poslati dopis i na gradski ured, čisto informativno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa čini mi se da sam to i napisala - lokalna samouprava. Možda nisam jasno naglasila razliku. Kako god bilo - kad smo mi imali neke nedoumice ili htjeli kontaktirati "štufu više" od vrtića, kontakt je bio Gradski ured za obrazovanje i sport: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=1236

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo, ovdje sam bila stavila popis važnih dokumenata:
    http://forum.roda.hr/threads/82522-P...=1#post2697393

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala na odgovorima . Jedna je mama već bila kod gradonačelnika, koji joj je odgovorio neka mu pokaže gdje to piše da vrtić prema broju djece mora imati određeni broj stručnih suradnika :rollingeyes:.
    Razmišljala sam o opciji zapošljavanja stručnog suradnika uz usavršavanje uz rad, znam da to nije najidealnija opcija, ali koliko sam shvatila, onda ga/ju plaća država, a ne lokalna samouprava.
    Nema mi druge nego organizirati što više istomišljenika i krenuti u akciju. Držite mi palčeve

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

o, najomiljeniji tip gradonačelnika, bahati ignorant.

Pa ovako: članak 31. Državnog ped. standarda propisuje broj stručnih suradnika prema broju djece i skupina. Najmanji početni broj suradnika je 1, DPS uopće ne razmatra mogućnost da neki vrtić ima 0 stručnih suradnika.

Prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, članku 52b, propisane su kazne i za pravnu osobu i za odgovornu osobu ukoliko se ne pridržava DPS-a.

Članak 44. istog Zakona kaže da je za nadzor provedbe i inspekcijski nadzor zaduženo nadležno ministarstvo.

Dakle, možete se obratiti Ministarstvu i napisati kako se ne poštuje DPS (vjerojatno ga se ne drže po mnogim stavkama, ali vi se fokusirajte na broj strčnih suradnika) i zatražite nadzor po tom pitanju.

To možete učiniti odmah, a možete i prijetiti time Gradu i Upravnom vijeću, taktika ovisi o tome koliko se želite izložiti, ja bih to bez beda, ali kužim da neki ne žele zbog raznih razloga.

U svakom slučaju, da naravite javni pritisak, pročačkate po lokalnom proračunu i sl., mislim da bi bahatluk naglo opao. Jer izbori dolaze za 2 godine.

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala, Zuska

Još jedna mama i ja ćemo pokrenuti lavinu, pa nek se kotrlja. Gore od ovoga valjda ne može ptimist:
    Posljednje uređivanje od Lucky2 : 15.05.2015. at 09:44

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pobjegao mi je ovaj zadnji smajlić, a komp šteka; trebalo je biti optimist
    Posljednje uređivanje od Lucky2 : 15.05.2015. at 09:45

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jučer sam slušala na radiju (u autu, slučajno - Radio Sljeme oko 11 prije podne) emisiju o vrtićima. Mislim (ne mogu tvrditi) da je gost bio g. Ivica Lovrić (ovaj striček: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=826)

Kad su ga pitali o pedagoškom standardu iz 2007. godine, jasno i glasno je rekao da je to preskup i prekompliciran standard. Za osnovne i srednje škole provođenje normi je prolongirano za 2022. godinu, ali za vrtiće je još uvijek na snazi. (Eto, tako sam zapamtila - pošto kupila, po to prodala). To je samo jedan kratak isječak iz radio emisije.

Dakle, samo naprijed - pokušajte se izboriti, jer po pedagoškom standardu trebalo bi osigurati stručne suradnike. A kako će se provoditi u praksi - držim fige da se ipak nađe način...

Sretno!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Za 2022. Zasto ne za 2092.?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Da, baš.... Crta negdje treba biti, ali brate mili, ovdje je cilj ne izvan dohvata nego izvan vidokruga. A zašto? Da to padne na teret buduće generacije, ako se budu uopće imali gdje zaposliti.

Čini se da oni koji donose odluke nemaju vrtićku ni školsku djecu. Ufff...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.05.2015. at 13:10

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Peterlin, hvala

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Iz našeg iskustva, nikakve koristi od njih...
    Imamo i logopedicu i defektologicu i psihologicu, jedino defektologica tu i tamo pita kako je.
    Jednostavno ga ne žele uzeti na vježbanje u kabinet.

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Iz našeg iskustva, nikakve koristi od njih...
    Imamo i logopedicu i defektologicu i psihologicu, jedino defektologica tu i tamo pita kako je.
    Jednostavno ga ne žele uzeti na vježbanje u kabinet.
    Osobno mislim da je sramota da vrtić nema niti jednog stručnog suradnika tog profila. Ako ništa drugo, barem ćemo ih malo prodrmati, jednom stvari moraju krenuti na bolje.
    Najgora stvar u cijeloj priči jest da nam grad više ne sufinancira logopeda i još su poskupjeli vrtić od 1.1.2015. tako da mjesečno plaćam 550kn + 380kn za 4×30min logo terapiju. Ne znam za druge, ali meni je to veliki izdatak.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Htjela sam reći da, ako vrtić i ima stručnjake, ne znači da će biti dobri i raditi s djetetom.

Iz tog razloga i zato što čekamo Suvag već godinu dana, mi plaćamo 1600 kn svaki mjesec logoped i defektolog po dva puta tjedno... Da ga oni prime u vrtiću barem jednom tjedno bi nam prepolovili troškove. Ne žele. Uskoro se selimo i ispisujemo iz tog vrtića, inače bih im išla dramatizirati ravnateljici.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Valjda su im iz Ive Pilara potvrdili da će do tada ionako bijela kuga omogućiti poštivanje standarada.
    Posljednje uređivanje od Dalm@ : 19.05.2015. at 19:02

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Rivendell, ne znam što je gore, to da ti dijete ne žele uzeti na terapiju ili ova cifra :O
    Da moja kćer ide 2x tjedno po 45min, došlo bi nas preko 1000kn. Ako i uspijem u ovome, ne znači da ću osobno profitirati od toga, ali neke nove generacije hoće.
    Ona kreće nagodinu u školu, u kojoj doduše ima jedan logoped, ali radi samo s najtežim slučajevima, jer su dvije smjene + područne škole, a žena se ne može klonirati , tako da smo osuđeni na privat terapiju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •