Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?
- Glasači
- 90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
-
Da
-
Ne, iako imam mogućnosti
-
Ne, jer nemam mogućnosti
-
Ne znam
-
Meni safran nije desna
. Netko tko zivi u Hrvatskoj nemoze imati isti kut gledanja na situaciju kao netko tko zivi u nekoj zemlji sa puno migranata iz nizih drustvenih slojeva. To turist ne moze. Pa kad citas da je u gradu u kojem zivis djevojka ubijena jer je odbila prisilni brak, ta surovost neke druge kulture nije nimalo daleka ni egzoticna.
Moja susjeda radi na vlaku. Njen kolega govori arapski. I tako dok je hodao kroz vagone sa izbjeglicama i skupljao smece s poda, pita on jednog izbjeglicu zasto su odabrali Njemacku kao cilj. I kaze ovaj zato jer njemacka ima najbolja socijalna davanja i jer je djecji doplatak najveci. U cijelom jednom vagonu je bila jedna jedina zena. Moja susjeda je upozorila jednog tipa da baci smece u kantu, na sto je je ovaj samo prezirno pogledao.
I na stranu sa nagadjanima zasto ima toliko muskaraca, a tako malo zena- jel se itko moze sjetiti bilo kojih izbjeglica iz bilo koje zemlje ikad, da je bilo ovoliko muskaraca?
I onda cujem na radiju o trudnoj zeni u siriji koju je pogodio srapnel i zabio se djetetu u glavu i dodju mi suze na oci. ( spasili su ih oboje)
I prica mi ta ista susjeda ( koja ima fejs, a ja ne, pa sam neinformirana) da su bacali stvari kroz prozore hotela Porin. Njen muz je na fejsu vidimo video gdje izbjeglice iz nekog hrvatskog autobusna vicu nesto stila "dao bog da vam djeca ostala sirocad, da svi pomru" i ne sjecam se vise sta jos.
Ne dvojim da ima i pozitivnih iskustava, al evo, ovo je bio moj dan.
Safran se boji ove tamne strane i ne gleda na cijelu ovu situaciju samo sa humanistickog aspekta, jer bi to bila utopija, ono, svijet iz crtica za malu djecu- onaj sa nula nasilja i zecicima koji skacu po livadi. I nije da je to neka tamna strana koju jos nije vidjela, pa si ju samo zamislja. To se vidi, cuje i cita u novinama, tog vec ima tu gdje mi zivimo i sad stize pojacanje.
Ali evo, citam da Njemacka pocinje zaposljavati izbjeglice, da u DE ima preko 500 000 slobodnih radnih mjesta, da je 20% schlüsselkräfte u istocnoj DE iznad 50 godina i da trebaju mladu radnu snagu i tralala. Jedan vrlo ruzicast clanak
. I 15% izbjeglica ima visoko obrazovanje. Nije lose, ili?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma