Cvijeta, priupitaj svoje arhitekte u familiji. Neka pomno pogledaju kuću.
Cvijeta, priupitaj svoje arhitekte u familiji. Neka pomno pogledaju kuću.
oni bi sve srušili
jer da će tako biti jeftinije. i da treba puno novaca za sanirati i izolirati kamen. ili ne srušiti zidove, nego prekriti kamen izolacijom, da se ne vidi iznutra. odnosno, ako želim da se iznutra vidi kamen i drvene grede, da će me koštati i boga i vraga. a ne znam, s druge strane čujem drugačija mišljenja.![]()
Već sam napisala na ovoj temi kako smo mi to izveli.
U prizemlju, smo uz sve zidove sazidali zid od pregradne cigle. Ytong bi bio jednostavniji, ali naš zidar je rekao da više voli raditi ciglom. Dio kuće je, izvana naravno, ispod nivoa zemlje, pa je trebalo i dodatno izolirati radi nemogućnosti prodora vode. To smo onim cementnim premazima, na već ožbukanu tu ciglu. Izgubili smo nešto kvadrata, ali smo dobili suho okružje. I naravno pod je trebalo dodatno izolirati.
Na katu smo sve na unutarnje zidove stavili špric, pa zatim ploče stiropora ( tanke) I zatim sve obukli u knauf ( sa svom onom aluminijskom konstrukcijom odozada) Tako smo dobili iznutra izolaciju.
Uglavnom, ako ne gledaš debljinu mojih zidova na prozorskim otvorima uopće nemaš osjećaj da je to prastara kuća. Debljina vanjskih zidova je sada 80 cm![]()
Ali dali su zidovi ok u smislu da su cvrsti, da kisa nije isprala ono vezivo? Jer ako ih trebas iznova zidati onda - fakat bolje rusiti. Ako su zidovi cvrsti, a kuca sluzi samo kao ljetna vikendica, onda trebas zidove popraviti da ne ulaze glodavci, ne curi kisa i sl. Sto isto nije mali posao. Ali za cjelogodisnji zivot treba zidove dobro izolirati, ne samo da ne ide kisa i sl - nego da drze toplinu.
Mi cemo staviti vunu i knauf iznutra, osim na tavanu dva zida sve ostale cemo izolirali iznutra, a izvana je vec od prije cementna zbuka, mozda cemo samo podrum, koji je s donje strane prizemlje, otuci staru zbuku da se izvana vidi kamen. Glavni prioriteti su nam toplinska izolacija, izolacija od glodavaca i jednostavno odrzavanje. Pa je rustikalnost morala malo ustuknuti pred prakticnosti. Sto ce mi kameni zid ako cvokocem pri tome...