Mi smo svome recnuli na SD kod dr. Zakanj kad je imao 8 dana. Problemi s losim prihvatom cice.
Meni su kao tinejdjeru recnuli, nikakva frka.
Mi smo svome recnuli na SD kod dr. Zakanj kad je imao 8 dana. Problemi s losim prihvatom cice.
Meni su kao tinejdjeru recnuli, nikakva frka.
Mom sinu su u Vinogradskoj isto recnuli frenulum. Postupak je trajao točno 5 sekundi, dali su mu anestetik, sjedio je meni na krilu i odmah smo iši kući. Zaista nikakv problem. Kod zubara se namučimo više nego sa ovim...
Mojem sinu su recnuli dva dana nakon poroda u riječkom rodilištu. Na dan otpusta su me pozvali da dođem kod dr u onu prostoriju gdje pregledavaju bebice i tako ona mene pita kako ide dojenje, ja govorim ma dobro hoće on ali su podoji strašno kratki, po 5 - 10 minuta ( sa malom su trajali po sat vremena pa mi bilo jako čudno) i pogleda ona usta i kaže da mu je ta kožica spojena pa da se vjerovatno umori brzo od natezanja i kako će mu to samo prerezati.
I kako ona meni to pričala, uzela je neke divovske škare i CAP a ja onoPa kako samo tako? kaže ona ma to vam je tanka kožica, nije to ništa, a moglo bi ga kasnije smetati pri govoru. Dojenje nam je išlo bez problema, i dalje su podoji trajali tako kratko.
E sad, on ima 2.5 godine i jako slabu pokretljivost jezika, samo nekoliko riječi govori pa smo upućeni na ORL da se provjeri to stanje sa jezikom, možda mu nije dovoljno recnula ?? Iako, imamo mi i druge dijagnoze koje utječu na govor![]()
Moj stariji je imao tu slabu pokretljivost jezika i kašnjenje u govornom razvoju (ali on ima i orl i neurološku dijagnozu) i dugo je hodočastio logopedu, ali se riješilo. Sad frflja iz drugog razloga (fiksni ortodontski aparatić).
Evo ti vježbi za oralnu motoriku (ne škode, a mogu puno pomoći). Kopiram iz svog starog dokumenta jer sam si bilježila što smo radili i skupljala razne materijale. Baš ima napisano i za frenulum:
ORALNA MOTORIKA - vježbe za govorne mišiće
1. PUHANJE
*maslačak
*vata, kokice, perje
*maramice u zrak
*mjehuriće od sapunice, kade i sl.
*zviždaljka
*slamka (raditi mjehuriće)
2.ŽVAKANJE vježbanje jakosti čeljusti
*žvakanje slatkog korjena i igra povlačenja iz usta a dijete ga pokušava zadržati zubima
*grickanje zubima
*stavljanje gumenih bonbona na kutnjake
3.LIZANJE
*sladoled
*lizaljka
*na imitaciju kao mačka
4.ZVUKOVI JEZIKOM
*imitacija ritma
*la, la, la, la na muziku
*''cmakanje'' jezikom
5.MICANJE JEZIKA
*micanje hrane s jezikom od jednog do drugog obraza
*dodirivanje uglova usta jezikom
*oblizivanje ostataka hrane na usnicama
6.USNICE
*držati hranu usnicama
*''Mmmmmmm''
*držati papir usnicama
*fučkati
*zujati, brujati
7.USISAVATI
*kroz slamčicu po mogućnosti nešto gusto
*na imitaciju kao da se hrani lutka
To su vježbe za razgibavanje jezika. Ako ih dijete ne može izvesti, treba provjeriti podjezični frenulum, koji nekada može biti toliko kratak da ne dozvoljava pokrete jezika prema gore i ograničava njegovo pomicanje. Kratak frenulum može se prepoznati i kada dijete isplazi jezik - umjesto oštrog vrha njegov oblik je srcolik.
Evo nekoliko vježbica:
Isplazi jezik i pokušaj njime dodirnuti nos
Obliži usne kružno, prvo u jednom pa onda u drugom pravcu (djetetu se može namazati pekmez ili med oko usana)
Otvori usta i idi jezikom iz desnog u lijevi kut usana i obrnuto
Ponovi isto, ali sa zatvorenim ustima (zubi se ne vide)
Otvori usta i vrhom jezika pređi preko vanjske strane gornjih zuba
Vrhom jezika pređi preko ivice gornjih zuba
Umotaj jezik prema gore, iza gornjih zuba
Raširi jezik kao lepezu preko gornjih zuba
Umotaj jezik kao palačinku (sa strane prema unutra)
Konjski kas-oponašanje kako ide konj
Ont. i moja svekrva je imala spojeni frenulum koji su joj recnuli u ranoj dobi uz vokalnu anesteziju (ona se derala, a dr. joj je to cvaknuo).
Hvala Peterlin, stvarno korisne informacije. Ovo sa puhanjem i mazanjem nečeg slatkog oko usta sam čula i od logopedice, ali on sve to odbija. Puše kroz nos, jezik vadi na sekundu nakon polusatnog nagovaranja i odmah ga vrati unutra. I da, srcolik je. Ma čudno mi da nitko od dr. do sad nije na to obračao pozornost. Mada smo imali drugih (puno većih) problema. I mi smo počeli sa logopedom.
Desetljeća nakon, ista anestezija![]()