Edit: i za laksu toleranciju i iskoristivost iz zitarica i mahunarki
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Edit: i za laksu toleranciju i iskoristivost iz zitarica i mahunarki
Meni je to komplicirano dosta. Recimo, ima taj neki kreatin, i onda B12, plus jedna aminokiselina koje dosta ovako malo ima u biljkama (iznimka soja i kvinoja), a tu je i hem željezo iz mesa koje ima bolju iskoristivost. Neke se stvari, ajmo tako reći, "poništavaju", pa treba paziti na kalcij, vitamin c i željezo da ne idu u isto vrijeme, voditi računa o oksalnoj i fitinskoj kiselini, nitratu u špinatu i blitvi, bobu, užeglosti orašida i ulja.
Previše je!
Edit: alge sam probala u juhi i sushiju. Još sam u fazi upoznavanja sbtom namirnicom.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 07.02.2016. at 15:12
Znam cemu sluze alge, ali ih ne koristimo.
vidis da zena nije dala niti meso koje inace jedu jer se boji, gdje ce onda alge davati.
Imas jako puno primjera i jelovnika na netu. Guglaj bebe vegetarijanci i slicno. Ako ne znas slijedi jelovnike za pocetak. Koristi hladno presano ulje(repica, suncokret, maslinovo) cak i u svojoj prehrani.Ove alge kaj si probala(nori alga za sushi ima funky taste, u juhi si vjerovatno jela wakame) nisu jedine npr.kombu alga ne mjenja okus jela i vadi ju se van nakon kuhanja.Imas greencajg na kvatricu, druge trgovine zdrave hrane gdje ti lako mogu objasniti sve cega te je strah.
Otac se neće s tim složiti. On je za tradicionalnu kuhinju.
Ono što mi je cilj u prehrani kod male je:
1 - ne prerađenom mesu (paštete, hrenovke, mesni doručci, salame), iako pretpostavljam vrtići i škole najviše tog imaju u meniju,
2 - ne jeftinim slatkišima s tonu aditiva i šećera,
3 - da klasičnim čušpajzima od grahorica (bar njih ima različitih vrsta)
4 - ne bijelom kruhu, pecivima, grickalicama
5 - ne kupovnim sokovima
6 - da stranim kuhinjama (samosa, dim sum), ali kad poraste zbog začina
7 - da crnoj čokoladi
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 07.02.2016. at 15:28
dobar je meni, prvu godinu ćete bez problema zgurat, sad pitanje kad će i ako će vrtić, možda je i tu otac tradicionalanpa će djete ići kasnije u vrtić ( i moji su išli kasnije ali iz drugih reazloga, ali nije mi žao, većinu ili gotovo sve sam ja odradila)
Napisala sam npr alge, jer su mi prve pale na pamet. Tu ne govorim o kombu algi koja se kuha ( ona samo ima puno joda, ima i željeza ali manje) , nego o organskoj spirulini ili kloreli u prahu. One su slatkovodne alge. Mi ih koristimo na način da ih ubacimo u sok ili smotie.
Koristim ih prvenstveno zbog željeza i klorofila ( kojeg ima i u zelenom povrću), s time da imaju puno vitamina b6 koji se iz spiruline ne može iskoristiti ali iz klorele može, tako da je klorela savršena zamjena vegetarijancima za meso. I toliko su blage da ih djeca već nakon 7 mjeseci mogu konzumirati.
To je što se algi tiče, jasno da svega navedenog ima i u drugim namirnicama, dala sam samo najlakši primjer nadoknade nutrijenata.
I jasno da ako jedete meso, da ćete i djetetu dati meso, kad god ćeš biti spremna na to![]()
Zato je super kad kažeš da ti dijete ne jede meso
Kad smo završili u bolnici, dječica oko njega su za dorucak dobila šnitu kruha i šnitu podriguše, a moj malac je dobio šnitu kruha i med. Divotica.
Ići će kasnije u vrtić i jasno da neće jesti hrenovke i salame, nego će mu isto tako morat dati med ili sirni namaz ili nešto drugo.
On dakle nije vegetarijanac, mi doma ne pripremamo meso, ali ne branim mu da jede ako želi, kod bake na ručku.
Spirulina ima analog koji blokira apsorpciju pravog B12.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 07.02.2016. at 16:04
Da se vratim na dnevni meni, kašica je ispala fijasko. Cikla i karfiol se ne slažu.
Da li ti jedeš tu hranu u takvim kombinacijama?
Zar ti nije u interesu da dijete nauči jesti hranu uobičajenu u vašoj obitelji i zavoli ju?
Skuhaj pileću ili teleću juhu, ne traži bio, koliko ona može pojesti, nebitno je. Skuhaj unutra mrkvu i još neko neutralno povrće ( npr. brokuli ili šenon, ako to inače jedete, ili krumpir) . Lagano posoli, ali nemoj da bude bljutavo. U kuhanu, procijeđenu juhu, ukuhaj malo sitne paštice za juhu ili malo riže. To joj je prvo jelo. Za drugo zgnječiš malo povrća, dodaš mrvu putra, a meso za početak možeš smiksati s juhom, procijediti i dodaj tako gustu smjesu kraj povrća.
Mislim da je najpametnije ne miješati hranu, neka dijete osjeti svaki okus posebno, neka uživa u raznolikostima. I neka sjedi u svojoj visokoj stolici, da se osjeti učesnikom u obiteljskom obrokua ne više malom bebom koja nema utjecaja na ono što jede
Ovako bih ja (sam ja), ali ne kažem da moraš ti.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.02.2016. at 19:53
Moji jedu meso, najmanji jede samo puretinu od zivotinjskog svijeta, nejedu preradevine koje je zuta pomenula, moji su alergicari manji klinci, i od pocetka vrtica imaju prilagodenu hranu njima i njihovim potrebama, manji je puno veci alergicar od klinke za njega sve posebno moraju kuhat, jedini nazvnik s njegovom hranom i hrano, ostalih vrticanaca je eventualno voce ako je na meniju ono sto on jede
Ne uzima tudu hranu
S odgajateljima se moze poraditi na par tocki s zutovog popisa, jer su odgajatelji bas za njih odgovorni, naravno u tom tonu dosljednosti treba poradit i s djetetom
Hrana uobičajena za mene su čušpajzi: grah, kelj, mahune, poriluk, leća, heljda, proso, grašak. Od toga, prema tablicama, može jesti proso, poriluk (kojem nije sezona).
Hrana uobičajena za oca je dobro začinjeno pečeno meso, s rižom, i šalatom. Salame i paštete, špageti, i pizza sendviči.Od toga može jesti rižu, i kuhano meso.
Glupo mi je stalno hraniti je mrkvom, rižom ili pšenicom (to je u principu tjestenina). Sol i maslac / putar neću dati do iza prve godine (tako pročitala u nekom priručniku). Teleću juhu ne radimo nikada, pileća juha ne znam što je (juhe se rade od kokoši, bar tako kod moje mame). Neću joj davati juhe koje su rađene s gotovim kockama za juhu jer sadrže pojačivače okusa, a mislim da joj okuse ne treba pojačavati.
Budem te poslušala na način da ću skuhati mrkvu, karfiol i komad pileta nasjeckanog na sitne, sitne kockice poslije kuhanja. To bi trebalo biti to.
Iako, ja zapravo nikad ne jedem kuhanu piletinu jer je ne volim. Volim ciklu kiselu, ali bebi ne mogu dati kiselu ciklu. Zato kuham ovako.
Još ne sjedi sama pa odgađam kupnju visoke stolice.
Mozes probati dati sve sto si navela , samo heljdu odgodi i izbjegavaj sol . I pripremu przenjem i pohanjem.
i sad je sezona poriluku i kelju.
Salame i pastete mozes preskociti.
Kisela cikla je zapravo samo kuhana cikla koja je konzervirana u otopini vode, octa, soli i zacina.
Skuhaj ciklu u komadu. Oguli koru nakon kuhanja, daj djetetu tako, a vama napravi salatu dok je jos mlaka narezana na ploske ( ocat, ulje , sol ).
Mi to jedemo hladno mislim na kiselu ciklu
Mozes dat i repe ima je jos, i prokulice isjeci na 4tine
Inace, za salatu ( ili jelo) cikla se moze i peci. Tada ima jako fini okus bez zemljane arome. Manji komadi se mogu peci u kori cijeli i guliti kasnije, veci se ogule narezu na manje komade i peku u foliji popskani sa malo ulja, soli i papra.
Kad je pecena zacini se sa octom/limunom/uljem, a dobro ide u takvu salatu neki mekani kozji sir ili skuta ili feta .
Pecenu ciklu i skutu bi moglo bi i dijete jesti jer je blago i neslano.
Pecena cikla (jos bolje zuta, umjesto crvene) je odlicna stvar na salatu.
zutaminuta, pusti tablice, zastarjele su. Poanta dohrane je da dijete s oko godinu dana moze i zeli konzumirati hranu koju jede ostatak obitelji, onako kako je i ostatak obitelji jede. Tu se u potpunosti slazem s Beti - nemoj komplicirati zivot s ovakvim kombinacijama, plus, stvarno, to valjda nitko tako ne jede.
Sto se zacina tice, beba ih smije jesti. Sve redom osim soli. I eventualno treba pripaziti s cimetom, samo da vidis ima li alergije.
Ne kompliciram. Tako mi je jednostavnije napraviti. Samo ubacim u jednu posudu i skuhano za 15 minuta.
Nego, odbacih tablice i ovo je današnji meni:
Proso s mrkvicom uz malo maslinovog ulja, pire od graška i kuhani žumanjak. Nije pokazala oduševljenje, ali je pojela žumanjak uz strpljenje.
Krumpirić, mrkvica, kuhana piletina sa malo maslinovog ulja. Pojela je ok količinu.
onda je njoj bilo još finije, nadam se da si ostatak s guštom smazala, nešt ti par žlica
Nisam jer volim začinjeno, i ne dozlaboga usitnjeno. Ovo sam stavila u frižider i bude to jela sada za uru-dvije.
Omiljena hrana moje djece u ovoj dobi bile su tikvice, svih boja - zucchino (s koprom), obične tikve bijele, maslene buče, hokaido (ta je naročito omiljena) - sve sve sve... I batat mlađem sinu, stariji ga nikad nije volio (on je krumpiraš). Obožavali su kuskus i to je mojoj svekrvi bilo otkriće, jer prije nego je dobila unuke nije za to ni čula.
Ciklu daj djetetu nezačinjenu, a ostatak si začini. Brokulu i karfiol isto skuhaj, djetetu daj takvo kakvo je, a sebi i mužu gratiniraj (zalij vrhnjem, zasipaj sirom i malo zapeci). Možeš od toga i salatu napraviti. Moj mlađi obožava salatu od karfiola s bučinim uljem, a stariji je ljubitelj karifiola s prepečenim prezlima ili pohanog (ali za to treba pričekati).
Juhu skuhaš od teletine - daš djetetu malo mesa i mrkve, a juha može 2-3 dana stajati takva u frižideru i jedete po potrebi 1-2 puta dnevno. Isto, krem juhe su super - od raznog povrća. Štapni mikser je zakon za to.
Zaboravih najmilije povrće svoje djece iz rane dobi - špinat! Zajeli bi se u tome... Mi sve to jedemo i volimo i danas. Isto, od mahunarki crvena leća, zelena leća...
Od voća - banana, jabuka kuhana, kruška kuhana, ne mogu se zapravo sjetiti kad sam počela davati i šljive kuhane (iz leda) ali negdje prve zime, jer imam proljetno i ljetno dijete. Obožavali su kompote, a to vole i danas. Umjesto gotovih sokova cijeli život više vole vodu u kojoj su se kuhale jabuke i suhe šljive (i druge kompote - sezonski).
Joooj, to moj mlađi radi - pire od batata s češnjakom i maslinovim uljem namaže na integralni kruh i onda se davi u tome.
Ne mogu se sjetiti kad je počeo jesti humus, ali negdje kad i grah, u drugoj godini. To i danas obožava - paštetu od graha, a naročito slanutak tj. pravi humus, sa sezamom.
jelena, hahaha, baš si navrla da ja to pojedem. Gle, ne da mi se ni kuhačiti cijeli dan. Ako joj to pojedem onda opet sjeckaj, kuhaj, tenfaj, a čemu kada je i ovo dobro, ne bu se pokvarilo.
Peterlin, hvala za ideje. Po tikvi smo mlatili prij tjedan-dva. Budemo opet. Batat mi je malčice i presladak za bebu. Ne znam.
Zasto je batat presladak za bebu? Pa nema dodani secer. Ideje o tome da djeca ne bi smjela konzumirati slatko voce i povrce (slatko samo po sebi, a ne zasladjeno) totalno nemaju smisla niti ikakve znanstvene osnovne. Bablje price.
Preuzme okus u štogod stavim. Samo se batat osjeti i ta slatkoća.
Pa nema veze, takav je batat. U svakom slucaju ne steti. Ne znam koliko vrsta je dostupno, no sto god nadjes (od slatkog krumpira odnosno batata, do raznoraznih yamova - sumnjam da distinkcija uopce postoji u HR) je bolje od bilo kakve vrste drugih gomolja, ukljucujuci obican krumpir. Izmedju ostalog, namirnica je super izvor beta karotena.
Curke, savjet. Moja mala (9mj) nikako ali nikako ni u kojoj kombinaciji ne zeli meso u kasicama koje joj doma radim! Probala sam piletinu/teletinu/puretinu izmiksano skroz, pa sa komadicima, pa u kombinaciji sa karfiolim,brokulom, krumpirom, u juhi, ma nema kaj nisam probala i ni da bi zalogaj pojela. Ne odustajem i pokusavam non stop ali nista, a meso mora jesti tako da joj moram s vremena na vrijeme dati **** purica sa rizom i mrkvom, pa teletina sa povrcem itd.... Ne volim joj davati kupovne, starija je uvijek jela domace i nikad nije ni probala ove iz staklenke ali izgleda da sad nemam izbora. Ostalo sve papa kaj joj ja napravim, miksam joj svaki dan neku vocnu, pa ubacim zitarice u to, recimo ribu jede super u kombinaciji npr blitva/krumpir, mrkvica. Eto, samo nas zeza to meso.
Ovo su i moji radili, obozavali ribu oi strajkali s mesom. Pricekaj par tjedana, pa ponovi. Moj L. dugo nije volio meso, do cetvrte godine, a E.je poceo fino jesti meso s godinu i pol. Do tada, ovako je bilo kako opisujes. Jeli su ribu i jaja i sir, a meso sqm nudila dok nisu prihvatili.
Ja sam svojima kuhala komade mesa i davala u ruku da žvaču i gnjacaju (desnima, zube još nisu imali).
Pileći krilni batak je idealan za to, ali može i drugo meso.
U par pokušaja miksanja, uvijek mi je to meso bilo nekako vlaknasto, suho i kvarilo papicu.
Ovako bi oni sami žvakeljali, premetali po rukicama, lovili po stolu...i pojeli taman koliko im treba.
I ja sam davala vece komade mesa, mljeveno meso (npr. radila sam polpete sa zobi i bez - nesto sto i mi jedemo), ili sam ga rezala na vrlo sitne komadice.
Moram priznati da jedino meljem meso za pastetu, u rijetkim trenucima kad pretvaram ostatke piletine u nesto opet jestivo. Nikad mi nije palo na pamet miksati meso za dijete (no ja mu nisam miksala ama bas nista).
Btw. i ja sam se brzo okanila miksanja. Štapni mikser nabavljen za dječje kašice jako brzo je dobio drugu namjenu (krem juhe i frapei) i tako je radio slijedećih 14+ godina. Lani je krepao i nabavila sam novi.
Za dječje papice usitnjavanje viljuškom je bilo ok (s tim da moj stariji duuugo nije baš dobro žvakao zbog svoje neurološke dijagnoze, pa je prevladavalo mljeveno meso, a tako je i danas opet - ima ortodontski aparatić).
Ovo jučer je bilo sjeckano.
Danas: griz na mangu + voćna salata nasjeckani mango i banana. Večera će biti brokula, mrkva, krumpir, proso i žutanjak.
Koju ribu preporučate i kako ide priprema?
ne misliš li da malo preveč brzaš, prekjučer si dala žumanjak, jučer piletinu, danas mango a sutra planiraš ribu.
priprema ribe na lešo, znači staviš kuhat isto ko i piletinu s time da je oa prije kuhana, recimo dost oj je 10-15 min
Ne mislim. Sve je to manje više isto. Vrte se proteini, masti, šećeri, samo iz drugih izvora.
A koje ribe npr.?