Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Meda, ja bih rado malo osobnog iskustva, da vidim kak to ide roditeljima cija djeca size oko ovakvih stvari. Sigurno nije jedina ovdje koja je perfekcionist. Ovo s jezicima je samo primjer. Da ne ispada sad da imam razmazeno i samozivo deriste s kojime ne znam izaci na kraj- skroz sam zadovoljna s njom. Nego vidim koliko samu sebe muci s tim perfekcionizmom (pa onda, posljedicno, i mene).
    Ona jako dobro zna gdje su moje granice (kazem joj da ako joj ne pase, nek slobodno ode i napravi sama), a ja bih bas rado izbjegla pokazati koliko me nanervirala jer se na to hvata ko krvopija i krene se svadjati. I to je ono sto hocu izbjeci.
    Eh, draga... Ja nemam perfekcionista (moje dijete je prilično šlampavo, misli za sebe da je bolji nego stvarno je, ali ima stvari koje su mu bitne i oko kojih ne želi popustiti) ali znam kako izgleda kad ih uhvati šiza... Moj E. je u ovoj dobi išao Suvagovoj psihologici na terapije i to je dosta pomoglo.

Nemam ti nikakav pametan savjet osim onog što i sama znaš - frustracije bi u teoriji trebalo zaustaviti prije nego eskaliraju. Moj pristup je bio da o tome popričamo u nekom trenutku kad smo si dobri i kad je sve ok, dogovorimo se što i kako treba raditi, a kad ga kasnije uhvati šiza, samo sam ga podsjećala na taj dogovor "Jesmo li se lijepo dogovorili da nećeš šiziti oko pisanja zadaća?" Ponekad je upalilo, ponekad i danas izleti iz tračnica, ali ja se odavno više ne ustručavam reći "prestani odmah, smiri se i reci u čemu je problem". Istina, sad se to kod nas puuuno rjeđe dogodi, ali nije sasvim prestalo. Pamtim puno teža vremena.

Zadnji primjer - neki dan je prof. iz hj za kaznu zadala preko noći pisanje lektire (inače to tako ne rade, obrađuju to u školi). On je pročitao tu lektiru, ali trebalo je to u relativno kratkom vremenu uobličiti i napisati u bilježnicu, da stigne na dramsku. Iskakao je iz kože. Ja sam samo rekla da se sredi ako želi pomoć, jer mu je alternativa ići u školu bez zadaće ili žrtvovati dramsku. Uopće ne znam kako mi je to palo na pamet, ali gle čuda, upalilo je. Sredio se, ja sam mu našla bilješku o piscu u bratovoj knjizi, a sadržaj i analizu likova je ionako znao sam. Brzo je išlo. Njemu je zapravo (kao i uvijek) trebalo samo sidro, netko da ga prizemlji. Očito mu treba još uvježbavanja i sazrijevanja da stvar uspije formulirati kao stariji mu brat "Čuj, mama, možeš mi pomoći oko analize Pjesme nad pjesmama?" I kraj priče.

Eto, laumi, suosjećam.... Nema druge nego kako čokolada kaže - ne dozvoliti im da nas zezaju svojim problemima i prizemljivati po potrebi. Nije to uvijek lijepo, ne uspijem to uvijek izvesti taktično, ali zna se - ako želiš ili trebaš moju pomoć, zaobiđi šizu.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.02.2016. at 08:26

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •