Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
isto se tako moze reci da vanbracna zajednica postoji dok fizicki traje i to je to. dovoljna je samo jedna osoba da prestane trajati.
meda, imaš "point". Upravo tako. Jedan samo ode. I nema ničega više. I dalje ostaje: "bračno stanje:neudata-neoženjen" Ako nema djece, ni imovine, nestane u trenu. Za razvrgnuti brak, ipak treba malo vremena, pa možda i više promišljanja. A bračno stanje ubuduće "rastavljen-rastavljena"...

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Možda je kod tebe razlog bio isključivo ljubav, ali kod velike većine je ipak što će selo reći. Duri se koliko hoćeš, tako je.
Nije tako!! Mogu te demantirati mnogim primjerima, ali neću, naravno. Eventualno može se razmišljati što će mama reći, ali kakvo ni selo ni grad. Koga briga o tome. Nisam bila trudna kada sam se udala. Mi jednostavno nismo mogli biti jedan bez drugoga, ma nismo skidali ruke jedno s drugoga, tako da je brak bio sasvim logičan nastavak. Čista ljubav. Mogu reći da je nakon par desetljeća i sve sreće i tuge koju smo zajedno preživjeli i dalje tu, drugačija, ali je tu. ps, a ruke i dalje ne skidamo jedno s drugoga, a i zašto bi.

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
Ako su iste, onda zašto ne bih zahtevala ista prava pred zajednicom, ako ništa drugo, makar pravo da muža predstavim kao muža, ili makar kao "supruga"-ako već "tegli" život uz mene, zar nema pravu da mu makar zajednica to prizna, bez obzira na to šta se događa u naša 4 zida?

Što se tiče toga da je život jedan i kratak, baš zato nemam želju da protraćim ni jedan jedini dan na bezličnu proceduru potpisivanja venčanog lista, ako ne moram. Ako budem videla da je to lakši način za rešavanje administrativnih prepreka, naravno da ću se venčati. Ali, za dokazivanje vanbračne zajednice su mi do sada trebala jednom dva svedoka sa svojim ličnim kartama, procedura je trajala oko 10 min. računajući i čekanje u redu. To mi je stvarno prihvatljiva opcija.
Prvo, ima li u službenim papirima oznaka bračnog stanja: "izvanbračni partner"? Mislim da je u popisu stanovništva bila. No, nakon prestanka izvanbračne zajednice, nema nikakve oznake, opet ste po bračnom stanju kao da i niste bili zajedno, no prednost oznake "neudana/neoženjen" možda ipak prevladava nad onom "rastavljen/rastavljena".

Drugo, ta procedura nikako nije bezlična. Onakva je kakvu ju sama napraviš. I ne kažeš svome voljenome "DA" radi administrativnih prepreka, nego radi ljubavi.

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
i predobodro smo se zabavili, pleasali smo cijelu noć a ja obožavam plesat i družit se s meni dragim ljudima.
Vrijednost dobre zabave, lijepe frizure i šminke, krasne haljine, nikako nije za zanemariti. A ni ono da si jednu večer glavna Znam, reći ćete, može se biti glavna kad hoćete, ali, ako niste probale, možda i ne znate kakav je taj osjećaj. Možda stvarno vrijedi tih novaca i vremena, ha?

Znam da zagovaram brak i znam da mi je čudno da neki smatraju da nije potrebno službeno objaviti "urbi i orbi" da se vole, u dobru i zlu, ali običaji su lijepa stavka u ljudskom životu, pa neka ih. Pogotovo kad taj običaj nikome ne smeta.