Vidi rezultate ankete: Koliko bi dopustili djetetu mlađem od dvije godine provedenog vremena pred ekranom?

Glasači
18. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Nula minuta u danu

10 55.56%
  • Najviše pola sata u danu

6 33.33%
  • Najviše sat vremena u danu

1 5.56%
  • Neograničeno

1 5.56%
Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Digitalno doba i mala djeca?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno Digitalno doba i mala djeca?

Imala sam zanimljivu konverzaciju s jednom mamom na Youtubeu. Stala je u obranu druge mame koja je svoju tromjesečnu bebu ostavila u krevetiću da gleda medvjediće na tabletu, a zatim pred laptopom na krevetu, dok ona obavlja sitne poslove po kući.

Neki komentari u obranu su:

"Njeno dijete, može ga odgajati kako hoće."

- Ima li to ikakvu vrijednost kao argument?

"Ovo je ono što Američka akademija pedijatara (AAP) kaže: 'korištenje medija je povezano s pretilošću, problemima sa spavanjem, agresivnim ponašanjem, nedostatkom pažnje u predškolske i školske djece. U istraživanjima nedostaje podataka o zdrastvenim efektima na djecu mlađu od dvije godine.' Tako ispada da oni ne znaju točno što mediji rade dojenčadi, ali misle da može biti opasno. Zbog toga preporuke."

- Znamo da je opasno za predškolsku djecu, ali jer nema dovoljno podataka pretpostavit ćemo da nije opasno za mlađu djecu?

"Pokazujemo im knjige, slike u 2D, zar ne? Kako je ekran različit?"

Izaziva naprezanje oka. Plavo svjetlo utječe na produkciju melatonina, hormona za spavanje. Animacije idu prebrzo da bi dojenče moglo povezati te slike u smislenu cjelinu. Mozgu treba oko dvije godine da se dovoljno razvije da bi simbole s ekrana mogao poistovjetiti s onima iz stvarnog svijeta. Te posljednje, ali ne i manje važno, usporava razvoj govora.

"Jesi li ikada vidjela dijete kako reagira na nasmiješeno lice s ekrana? Vjerojatno nisi jer inače ne bi ovakvo što uopće pisala."

- Sada sam loš roditelj jer ne dam djetetu da gleda umjetno nasmiješena lica s ekrana.

[Generalno nabrajanje pozitivnih aspekata tehnologije.]

- Odnosi se na odrasle.

Još malo zastrašivanja tehnologijom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa kaj nisam ja već stavljala onu priču o utjecaju ekrana na dječji mozak? Dokazano, do treće godine drž dijete dalje od toga. Ja sam iskusila da djeca ne kuže što j stvarno, a što ne... ttko bi od nas volio da klinac skoči s balkona 7.kata jer misli da ako može batman, da može i on?

Bolje je navbaviti knjigu 365 dana bez televizije.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ispričavam se. Nekako sam naivno mislila da je ova tema unikatna.
    Možeš li kopirati link ovdje? Možda već jesam pročitala, ali se ne sjećam. Rado bih opet.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Teško mi je s tableta, ali probat ću: http://forum.roda.hr/threads/87736-D...o-igre-!/page2

Post br. 80

To je tekst s našeg vijeća roditelja. Linkovi su stari, ali nema veze, bit stvari je sačuvana, radi se o tome da nam tv i mobitel ne smiju biti dadilje,čak i kad se čini da to drži vodu.

Prijatelj logoped kaže da ima sveviše smetnji u razvoju govora zbog toga. A govor je samo vrh sante leda.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Zahvaljujem na linku.

To sam uočila na jednoj temi, to za logopeda, ali nisam mogla opet iskopati.
    Kako god bilo, zaboravila sam na ovu temu, i molim admine da mi ne prebace post. Ponajviše zbog ankete.
    Drugo jer je ovdje distinkcija - diskusija se odnosi na djecu čak i mlađu od dvije godine, jer mi je posebno zanimljiv taj način rezoniranja - znamo za stariju, ali ne znamo za mlađu djecu. Nešto mi je poput reći - znamo da krhotine stakla ozljeđuju stariju djecu, ali još nismo ispitali na mlađoj djeci.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 23.02.2016. at 22:46

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam sad radoznala, u kom položaju se "montiraju" tromesečna beba i tablet da bi ona fino mogla da ga vidi? Ležeći, sedeći, kako?

Ne znam zašto misliš da ćeš bilo kakvim racionalnim argumentima ubediti druge.
    Da to funkcioniše, pušači ne bi postojali.

Iz mog iskustva, osoba koja ne želi da ti poveruje jer ne želi da ti poveruje će raspravu završiti upravo tim rečima: "Ali ja ne verujem u to ." (Odnosi se na bilo koju raspravu o bilo kojoj temi gde jedna osoba pokušava argumentima da promeni tuđi stav.)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pročitala sam tvoje linkove o plavom svetlu, i nemoj se naljutiti, ali kad pročitam da je "studija provedena na 12 ispitanika dokazala to i to" ja odmah izgubim volju da čitam dalje.
    Studija na 12 ispitanika je -pa, neozbiljna. Čak i kada je reč o medicini, koja je nezgodno područje za statistiku.
    Mislim, nije sad reč o retkoj bolesti pa da uzorak mora biti mali, nego o najrasprostranjenijoj mogućoj pojavi u današnje vreme, tj. upotrebi ekrana.
    I oni su napravili studiju na dvanaest ljudi na osnovu koje izvlače zaključke?
    Iskreno, nisu me ubedili.

Da se razumemo, ja mislim da su ekrani štetni za malu decu. Samo, ako ćeš da se boriš argumentima, trebaće ti ipak jači, bojim se...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nešto si pomiješala. Istraživanje koje je pratilo koliko riječi djeca izgovore uz elektroničke naprave i obične igračke je provedeno na 12 ispitanika.
    Utjecaj plavog svjetla je sad već utvrđena činjenica. Neki dan mi je stigla obavijest na Kindleu da si sada mogu isključiti plavo svjetlo pred spavanje.

Sve i da ovo stvarno nema nikakvog značenja, to istraživanje na 12 ljudi, ti mi tvrdiš da ostali navedeni utjecaji nisu dovoljno jaki argumenti?
    1 - naprezanje oka i smanjen broj treptaja
    2 - činjenica da mozak nije razvijen da simbole s ekrana poveže s onima u stvarnom svijetu
    3 - plavo svjetlo i melatonin
    4 - ne razlikuju sadržaj s ekrana je li stvaran ili nestvaran

Na čemu dakle ti temeljiš svoje mišljenje da su ekrani štetni? Neki unutarnji osjećaj, intuicija, što li?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 24.02.2016. at 11:25

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, kada kliknem na ovaj tvoj link, meni se otvara ova adresa http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje...mislilo-981008

a u tekstu piše ovo, stvarno nije teško naći gde:

Korištenje elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja, pokazalo je istraživanje, imasnažan učinak na san i budnostte može imati ključnu ulogu u stalnom nedostatku sna. Istraživanje je provedeno na 12 sudionika tijekom dva tjedna koji su čitali e-knjige na iPadu četiri sata prije spavanja svake noći pet dana zaredom. Isto je učinjeno i s običnim knjigama, a dio ispitanika je prvo čitao na iPadu dok su drugi prvo počeli s knjigama.
    Dakle, ja sam mislila na to, nisam čitala ostale tvoje linkove.

Na čemu temeljim mišljenje da su ekrani štetni, hm, dobro pitanje, zapravo ne znam.
    Pravi odgovor je: na temelju svog znanja i na temelju mog poverenja u tuđa saznanja.

I baš zato što cenim tuđa saznanja i tuđi naučni rad, smeta mi kad pročitam da je neko posmatrao 12 ispitanika i onda zaključio nešto, pa sad taj zaključak pokušava da podigne na opšti nivo, tipa cele ljudske vrste. Tebi taj premali uzorak ne smeta? To ti je iste relevantnosti kao da se sakupi 12 mama i kaže: "našoj deci ne smeta plavo svetlo, dakle, zaključujemo da nijednom detetu na smeta."

Ono što je ključno za istraživanje je metodika kojom je rad rađen. Ako je metodika loša, to može da dovede u pitanje verodostojnost celog rada.
    A jedna od ključnih stavki je odabir dovoljno velikog uzorka, na osnovu koga će rad imati dovoljnu "težinu", tj. na osnovu koga će ćezultati moći da budu smatrani verodostojnim, a ne slučajnim.

Da želim da oborim tezu da su ekrani štetni, ja bih prvo prečešljavala metodiku istraživanja.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    A jedna od ključnih stavki je odabir dovoljno velikog uzorka, na osnovu koga će rad imati dovoljnu "težinu", tj. na osnovu koga će ćezultati moći da budu smatrani verodostojnim, a ne slučajnim.
    Htedoh reći rezultati .

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma mislim buljenje u ekran nije dobro niti za odrasle a kamoli djecu.
    Moja je, ako se dobro sjećam s nekih 3-3,5g počela gledati crtiće i to vrlo malo 5-10min, uopće ju nisu interesirali. Njoj je sve ostalo bilo previše zanimljivo da bi mogla biti mirna i sjediti pred televizorom, a i uglavnom je bio ugašen kad je bila tako mala.

Christine avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

Meni je to toliko intuitivno da to ne moze biti dobro za dijete, da mi ne treba nikakva studija. Pisala sam na temi o nespavanju, moj decko je bio u gostima neki dan gdje je bio upaljen cijelo vrijeme ogroman TV bez tona, a paralelno se pustala muzika. Svakakva. Imali smo cijelu vecer problema. Dijete koje nikad nema problema sa spavanjem nije moglo spavati.

Bila sam bas ljuta na sebe sto se nisam ranije pokupila kuci.

Nije da nikad ne upalim TV, al rijetko i samo emisije koje su mirne.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja svom mlađem sinu , koji ima sad dvije godine i 9 mjeseci, dopuštam samo gledanje interaktivnih, nenasilnih crtića, tipo Dora istražuje, klub Miki Maus (kojeg obožava) i Male gusare. Po savjetu logopeda, moramo zajedno gledati crtiće i ja mu trebam objašnjavati i komentirati radnju, s tim da i on sudjeluje u razgovoru. Stariju TV nije zanimao prije nego je navršila 4 godine, a i to samo na 5 minuta.
    Posljednje uređivanje od Diana72 : 24.02.2016. at 13:47

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Čini se da je to neka nova moda istraživati na samo 12 ljudi.
    Htjela sam staviti nešto što generalno objašnjava što je plava svjetlost uopće. Bio je opširan tekst na engleskom, ali mi ga je glupo stavljati neprevedenog, a nemam toliko vremena sada da prevodim.

U pravu si što se svega tiče. Treba se bolje posvetiti istrazi i priložiti kvalitetnije izvore/studije.
    Ostavit ću to za neku večer kada ću imati vremena.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pitam se tko je stisnuo neograničeno, i ako prati temu neka bar elaborira svoj odgovor.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Č

U pravu si što se svega tiče. Treba se bolje posvetiti istrazi i priložiti kvalitetnije izvore/studije.
    Ostavit ću to za neku večer kada ću imati vremena.
    bolje pametnije iskoristi večer

ovo ti zdrav razum, bez studija govori da je suludo bebu od 3 mjeseca stavljati da bleji u tablet.
    a isto tako da im neće ništa bit ako ponekad pogledaju baby tv. bez obzira na plavu svjetlost i melatonin :D

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

AAP je promijenila preporuke. Naprave poput TV-a i ostalih ekrana vise ne jedu malu djecu, ako se razumno koriste.

Inace, moje dijete recimo nema nikakvih poteskoca razlikovati stvarnost i knjige/stripove/filmove/crtice. Ima tri godine i dva mjeseca.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Što AAP sada tvrdi za djecu do dvije godine?

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Moje dijete će za manje od mjesec dana dvije godine i povremeno pogleda crtić. Gleda Mašu i medu, Peppu pig, Baltazara, baby Einstein i ponekad neke s Jim i Jam programa ili baby Tv-a. Dok je budna, televizija nije nikad upaljena, a kad gleda neki od navedenih - gledamo ga svi. Ne mislim da joj činim nešto loše. Kao što zajedno čitamo knjige i igramo se igre, tako i pogledamo crtić ili nešto s Animal Planeta (zapravo jednom smo gledali o pandama i jednom o čimpanzama) I mislim da na taj način televizor ne pretvaram u svetu kravu. Umjereno mi je okej. Nema problema sa spavanjem, jelom ni agresivnošću, a razgovara o svemu.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

P. ima dvije godine, ne gleda televiziju jer ju ni mi ne gledamo. Ne gleda u tablet. Sluša muziku i pleše, igra se, priča sam sa sobom i izmišlja svoje price.

Kad dode kod mojih gdje je upaljen televizor, prestane biti dijete, hipnotizirano gleda u ekran i igra prestaje. Meni je to neprihvatljivo.

Gledat će on crtice, naravno, samo ne još. I ne cijeli dan.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Što AAP sada tvrdi za djecu do dvije godine?
    Tu je negdje i to: http://forum.roda.hr/threads/87736-D...-premalo-igre-!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    P. ima dvije godine, ne gleda televiziju jer ju ni mi ne gledamo. Ne gleda u tablet. Sluša muziku i pleše, igra se, priča sam sa sobom i izmišlja svoje price.

Kad dode kod mojih gdje je upaljen televizor, prestane biti dijete, hipnotizirano gleda u ekran i igra prestaje. Meni je to neprihvatljivo.

Gledat će on crtice, naravno, samo ne još. I ne cijeli dan.
    Hipnotizirano gleda jer je - dijete. Zanimljivo mu je, izmjenjuju se sarene slike.

A ovo ostalo, ne razlikuje se opis nimalo od onoga sto radi moje dijete, ili dijete od gumbek. A gledaju povremeno televiziju. Uz to, moje dijete recimo uopce ne obraca paznju kad kod nekog gori televizor s programom koji nije namijenen njemu (ukljucujuci sad i nasu kucu, u kojoj ne gori nikad, osim ako se ciljano gleda crtic, jer imamo goste kojima TV nesto i znaci). Prolazi pored njega kao da nema nicega.

Ne zagovaram, naravno, da se televizija mora gledati. Samo zelim reci da ne jede djecu i ne stvara od njih monstrume po defaultu.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj sarasvati prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dijete će za manje od mjesec dana dvije godine i povremeno pogleda crtić. Gleda Mašu i medu, Peppu pig, Baltazara, baby Einstein i ponekad neke s Jim i Jam programa ili baby Tv-a. Dok je budna, televizija nije nikad upaljena, a kad gleda neki od navedenih - gledamo ga svi. Ne mislim da joj činim nešto loše. Kao što zajedno čitamo knjige i igramo se igre, tako i pogledamo crtić ili nešto s Animal Planeta (zapravo jednom smo gledali o pandama i jednom o čimpanzama) I mislim da na taj način televizor ne pretvaram u svetu kravu. Umjereno mi je okej. Nema problema sa spavanjem, jelom ni agresivnošću, a razgovara o svemu.
    Ovako nekako i mi, s tim da je moja curka jos mladja. Najcesce nakon 10-15min ode od televizora, dosadi joj. Tu i tamo joj pustim pa skupa gledamo.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Evo ga:
    http://www.index.hr/mame/clanak/amer...ci/733011.aspx

Mogu li adminke ovo prebaciti pod izazove roditeljstva?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

...a kad se zaposle sa 18 godina onda kao carolijom mogu na radnom mjestu koristiti tehnologiju 8+ sati , u svakom slucaju barem toliko koliko poslodavac trazi.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ali tad se mozak prestane razvijati pa nema štete.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U pravu si, ali nije to baš sasvim jednostavno. Ovo citirano (materijal sa linka) je materijal Chris Rowan koji sam više puta spomenula. I u kojem piše da je najveći problem davanje u ruke ekrana djeci ispod tri godine, jer ih veže da sjede i miruju u doba dok im je potrebno kretanje da bi se stimulirao razvoj mozga. Mi smo u VR u našoj školi pripremali materijal za roditelje o tome i potrudili smo se pročitati dosta materijala.

Ne mogu sad sve to utrpati u jedan post, ali evo malo za uvid - ovo sam prvo našla: http://www.huffingtonpost.com/cris-r...b_3343245.html
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.05.2016. at 08:44

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zanimljivo da im sa tri godine treba kretanje za razvoj mozga ( i bolje usvajanje naucenog) , a onda ta potreba ( i sposobnost ) takoder cudesno prestaje kad krenu u skolu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo da im sa tri godine treba kretanje za razvoj mozga ( i bolje usvajanje naucenog) , a onda ta potreba ( i sposobnost ) takoder cudesno prestaje kad krenu u skolu.
    A jesi li ti pročitala taj materijal o kojem razgovaramo?

Ja također imam djecu koja rastu uz ekrane, koja su se opismenila uz ekrane, ali nikada mi bratemili tv nije bio dadilja. Bit stvari je NADZOR. Ekrani razaraju pažnju. Mom mlađem sinu je to ogroman problem, pa sam si dala truda to proučiti, ali imam samo uzorak od dvoje djece, pa ne tvrdim da nema i drugačijih situacija. Ja sam se osvjedočila da moje dijete koje i inače ima loš osjećaj za vrijeme teško može sam sebi biti gazda kad su igrice u pitanju. Ne branim ekrane kao takve, ali ako hoće igrati igricu, mora mi prije napisati sastav od 200 riječi s editiranjem u doc formatu, da se uvjerim da se zna služiti tehnikom i na koristan način. Da bi sa 18 ili već koliko godina mogao raditi i nešto korisno. Jer od igranja igrica se ne živi.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a mislim, u danu od 24 sata, dvogodišnje dijete je budno amo reć 12, i svi koje sam ikad vidjela su većinu vremena u pokretu. moja mala, kad joj i upalim crtić koji obožava, nakon 15ak minuta ustane i švrlja dalje
    unutar jednog dana stigne se i bit u parkiću, i prošetat do dućana, i po kući se igrat, i šarat pastelama, i pročitat hrpu slikovnica, i plesat i ić okolo i grintat i skakat po krevetu i izvadit svu odjeću iz ormara i gledat crtić

što se tiče malo većeg djeteta, mi smo sa starijim odabrali pristup "smiješ, ali u granicama", i nekad mi se čini da bi mi bilo lakše da sam potpuno zabranila u smislu da to uopće u našoj kući ne postoji (minecraft, jel se to jede?), tako bih se poštedila milijun i jedne svađe. ali za to bismo mi ustvari trebali bit jedna potpuno druga obitelj.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo ga:
    http://www.index.hr/mame/clanak/amer...ci/733011.aspx

Mogu li adminke ovo prebaciti pod izazove roditeljstva?
    Pedijatrica je ocito ili preskocila memo AAP-a, ako je clan, ili je ovo neki clanak iz kamenog doba.

Americko drustvo pedijatara je, naime, promijenilo preporuke. Pisala sam o tome negdje na forumu mozda unazad godinu dana. Mislim da nije bio ovaj topic, vec neki slican.

Datum pristupanja
    May 2008

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Kod nas slicno kao u Tangerine, osim sto nam je dijete negdje izmedju njeno dvoje... i jos se ne svadjamo kad mislimo da je previse, jer njemu dosadi puno prije.

Al meni su recimo crtici i tablet super kad je bolestan pa je i tako za nista; pa onda kad sam ja bolesna (il mi je muka) - a nema ga ko cuvat, pa je bas lijepo skupa gledat crtice; i sad na primjer kad smo bili tjedan dana na putu, van kuce i u setnji od 10 ujutro do 7, 8 navecer... pa kad dodjemo doma svako se izvali na pola sata uz svoju knjigu ili crtic ili igricu ili portal dok neko ne prikupi snage za napravit veceru...

Van toga, nije da nesto previse gledamo u ekrane... Mali nekad tjednima ne vidi ni crtic ni tablet... ni ne padne mu na pamet. Ja i md na poslu doduse cijeli dan radimo na kompu. A u zadnje vrijeme sam se uhvatila i po mobitelu surfat... al tu se pravdam privremenim nedostatkom koncentracije za ista dublje
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 04.05.2016. at 22:17

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •