Ja sam to odnijela samo 1x, nakon vodenih kozica.
Inače, u većini slučajeva ne idem sa djetetom na kontrolu nakon bolesti. Idem ako se stanje pogoršava, ali ako ide prema ozdravljenju i ako ozdrave, ne pada mi napamet čekati 2h u čekaonici punoj bolesne djece, a tek su ozdravili.
Ako teta pita zašto nije dolazio (a skoro nikad ne pita), kažem da je bio bolestan i da je sada ozdravio. Nikad me nisu tražili ispričnicu. No, čujem od drugih roditelja u grupi da ih tete obavezno traže ispričnicu/potvrdu da je dijete zdravo, no mislim da su tete procijenile da mi nikad ne vodimo poluzdravo/bolesno dijete u vrtić, a neki dovedu dijete ćim padne temperatura. Ja svoje ne vodim u vrtić barem još 5-7 dana nakon potpunog ozdravljenja.
Ovo je možda stvar škole, a ne pravilnika? Jer ja svojem djetetu i dalje mogu opravdati izostanke zbog glazbene škole. S obzirom da ih je ove godine nešto više, ipak radije šaljem u školu službenu školsku ispričnicu - ali razrednica prihvaća i roditeljsku ispričnicu.
Ne znam kako je sa sportašima, ali ne vjerujem da su oni drugačije tretirani.
naš je dramski studio napisao jednu generalnu "obavijest" prema školi u kojoj objašnjavaju koliko je dijete uspješno, angažirano i da će zbog toga imati određenih izostanaka. a onda, pri svakom izostanku, napišu i ispričnicu
Za pokretanje teme me djelomično potakao i nedavni prilog na vijestima TV kuće gdje je obiteljska liječnica X izjavila argumentirajući nezadovoljstvo liječnika pravilnikom: - da je ona danas ispisala preko 70 ispričnica i da joj to oduzima previše vremena.-
Pa valjda je te ispričnice ispisala opravdano, bolesnoj i pregledanoj djeci. A nama roditeljima i bolesnoj djetetu je baš super sjediti koji sat u čekaonici.
Da bi u slijedećoj rečenici skočila sama sebi u usta jer - ne može roditelj bolešću djeteta pravdati ona tri pojedinačna dana jer bolesno dijete liječnik treba pregledati, eventualno odrediti terapiju i ispisati ispričnicu.-
Ja ne znam tko je tu lud.
Ja ne vodim dijete lijecniku zbog ispricnice. Nazovem i kazem da mi pripreme ispricnicu jer je dijete bilo bolesno. Od bolesti koja nije zahtjevala posjet lijecniku. Pa necu valjda za svaku crijenu virozu ili tri dana temperature trcati lijecniku? Trcim i ovako zbog papira, ali ne vucem dijete i ne cekam u cekaoni.
ali dijete ako ima 3 dana temoeraturu bi trebalo bit pregledano od doktora?
Pa nije pravilo " tri dana " u kamenu upisano, gledaju se i drugi simptomi /opce stanje. Isto tako se ne vodi dijete doktoru nakon sto to popodne dobije temperaturu ili se ne vodi na hitnu jer se zalilo na bol u uhu. Ali dobar broj roditelja odmah juri lijecniku i prije nego je paracetamol ( u pravoj dozi ) dalo.
Mojima nažalost kad počne uho bolit, odma pucaju bubnjići tak da moram čim prije do dr.
Jelena ne pricamo o specificnim slucajevima. ti bi dijete vodila ljecniku i bez pravilnika o izrcianju pedagoskih mjera. Ovo sto sirius govori je da ukoliko se ne zlorabi povjerenje lijecnika moze se uzeti ispricnica i za virozu u kojoj realno lijecnik nemoze pomoci sem reci lezite, pijte i sl.
Ne bi rekla...
Kad je moja cura imala gripu, 10 dana nije išla kod doktora. Gripa ima normalana tijek bolesti, zašto bi je vodila nakon 3 dana ako se zna da gripa traje dulje?
Inače, nama je rečeno da rodtielj može opravdati do 3 dana samo 1x u školskoj godini, dakle, u slučaju da se razboli još koji put i po jedan dan, opet treba donijeti ispričnicu od liječnika.
Dakle, kod nas traže ispričnicu od liječnika i za npr. jednodnevnu crijevnu virozu, što je totalna glupost.
A još me više iritira to sa izostancima radi sportskih aktivnosti (iako klub daje ispričnice), čisto radi principa da ispričnica kluba vrijedi više od moje.
Mislim da se s pravilom od tri dana nastoji stati na kraj roditeljima koji su pravdaju izostanke s testova.
Kod mene u srednjoj je to bilo ucestali slucaj kod nekoliko ucenika, a jedan je otisao tako daleko s tom praksom da je imao preko 200 opravdanih izostanaka i u 3. i u 4. razredu (razrednica je prihvacala sve ispricnice, a ako bi ucenik imao dovoljno ocjena iz svih predmeta nisu trazili polaganje razredbenog ispita)
Mislim da roditelji ako hoce mogu i dalje to raditi i s ovim pravilima, ali trebaju se malo vise potruditi.
Dakle, opet se onda ne rješavaju pravi problemi, nego se ide lakšim putem, maltretirati sve, radi par pojedinaca kojima nitko ne može stati na kraj. Žalosno je da se takav pristup podržava.
Ja sam sigurna da je to razlog. Koliko se pokazalo učinkovito ne znam, ali ja vidim u našoj školi koliko puno i bezrazložno neki roditelji izvlače djecu iz škole. Kažem bezrazložno jer ja ne mogu shvatiti kao razlog obrazloženje "da ne dobije uši jer u školi ima ušiju" i "da se malo odmori" a dijete je zdravo???Mislim da se s pravilom od tri dana nastoji stati na kraj roditeljima koji su pravdaju izostanke s testova.
Očito je da ne pristupaju svi jednako obavezi osnovnoškolskog obrazovanja pa se onda na neki način i trebaju uvesti jasna pravila. Je li ovo taj način, to nisam baš sigurna.
Nasa pedijatrica hoće videti dete, ujedno nemogu dobit bolovanje ako ona ne da blagoslov, pa opet sve u krug
A kaj se tičemarkiranja baš neki dankad je trebalbit pisan test i slučajno odgođen prek vibera jedan klinac nije došo na prva 3 sata, test je trebal bitt 1. Sat, i pitaga moj klinac zakaj nisi bioujutro u školi, veli on radi testa,sad da je slučajno pročital poruku,a došla je i njemu možda ipak ne bi markal
Nisam možda pisala,moj necak je imao pravo na jedan dan damu opravda roditelj, i to je spucal u prvomtjednu nastave,jerje umro deda, raska mu rekla pa kaj je sad moral umreti
Upravo tako, i onda umjesto da se takvima stane na kraj, pišu se nebulozni pravilnici.
Obrazovati se je privilegija i oni koji misle da je za njihovu djecu bolje da ne idu u školu, neka ih ostave doma. Vjerujem da ima profesora koji takve učenike vrlo brzo oduče od nedolaženja na testove. To zaista nije nikakav problem.
Osobno svoju djecu vodim liječniku kada sama smatram da je to potrebno, samo po ispričnice neću ići, to sam rekla i razrednici, a i na učiteljskom vijeću. Pa neka im piše neopravdane, baš me briga (a neće, jer je žena pametna). I prijateljica koja radi u gimnaziji je roditeljima rekla da će što se tiče izostanaka ona raditi kao i do sada, pa makar i pod cijenu otkaza.
Uz ovakav pravilnik jedino normalno rješenje je-ignorirati ga.
U razredu mog djeteta postoji učenik koji ima jednodnevne viroze isključivo u dane testova.
5.r.![]()
Da. Pravilnik je od ove skolske godine 2015/2016.