Sjajan Klauški! http://www.24sata.hr/politika/iznad-...savskoj-457128
Sjajan Klauški! http://www.24sata.hr/politika/iznad-...savskoj-457128
Evo malo (aktualnog) štiva, preporučam.
http://churchandstate.org.uk/2015/04...tholic-church/
http://www.bitno.net/vijesti/zelim-b...-za-redovnice/
![]()
Novi reality biser.
ela i ja smo uživale na osmomartovskom maršu. jel bila još koja od vas?
malo sam se brinula da će se šestogodišnjakinja dosađivati ali njoj je bilo fora što je imala fućkaljku i što su tramvaji stali - pitam se što je zapamtila od onog što sam joj ispričala.
koliko vi djeci govorite o svojim uvjerenjima? mi o ne-postojenju boga često razgovaramo, ali o feminizmu skoro nikad.
ja sam baš sinoć svom 6 ipol godišnjaku objašnjavala zašto postoji dan žena, i mislim da je skužio, pojednostavnila sam malo priču
u biti baš ću ga večeras pitat da vidim šta je zapamtio od toga
Meni je MZD objasnio da ne zamaram malu previše s tim, jednom kada odraste, jel, jer bi mogla udariti kontru, kao što sam ja svojoj staroj, u jednu ruku.
Ono, kada puno piliš (ne kažem da ti to radiš, pišem općenito), a djeca u pubertetu grade identitet i pritom pokušavaju da budu sve samo ne kao njihovi starci.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.03.2016. at 20:16
je, ali onda izađu iz puberteta i vrate se nekim bazičnim vrijednostima
ne bojim se ja tih kontri
Ja se, na sreću svoju, nikada nisam vratila (njezinoj) bazičnoj vrijednosti.![]()
svaku priliku koristim za razgovor o svojim uvjerenjima. i baš mi je bilo super kad je m jedina u razredu znala objasniti zašto se slavi 8. mart :ponosna_majka:
a j, j sve zna, al stalno kontre udara. ni on ne propušta priliku. :D sad iz povijesti uči 2. svjetski rat. i ne propušta istaknuti da je ndh bila težnja hrvatskog naroda. i mene zahebavati na taj račun. do toga da mi je prvo smiješno, jer znam da pr*a, al se na kraju ipak iznerviram. što mu je, naravno, i cilj.
i tako za sve. i lgbt i žene i rasizam i sve.
baš za 8. mart ja mu nešto govorim, ne znam, za nered u sobi, i on meni, ššš, ššš, u zaleđu si, u zaleđu si.
ja ga pitam u kakvom zaleđu.
a on meni - čim pređeš prag kuhinje si u zaleđu.
i onda ja nasjednem na provokaciju i krenem od clare zetkin. onda se mm ubaci, da ja o clari zetkin dok sjedim na kauču, a on kuha. u toj istoj kuhinji, npr.
i onda se svi posvađamo.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 10.03.2016. at 09:58
haha
ali to je normalno, i događa se, što bi moj rekao "zato što mogu". I prođe.
sve je ok dok ti sjediš na kauču, a muž kuha![]()
naravno da nismo od roditelja pokupili sve njihove bazične vrijednosti, ali većina nas ipak je većinu njihovih, kako god okreneš
cvijeta, dijelimo slične dogodovštine. Nema slađeg nego pred materom sipat šovinističke fore![]()
http://m.tportal.hr/biznis/419786/Ov...proracuna.html
U svezi glede nove vlasti, vidim da je proracun za MZOS opet smanjen za 1,1%, da su vjerske zajednice dobile 48 puta vise, a obiljezavanje Bleiburga 500.000,00 kn.
Usput, na izborima u nedjelju u Hessenu su AfD, rechtspopulisti, su treca stranka po broju glasova. Pise se im je porasla popularnost nakon sto je nedavno objavljeno da je usao milijunti izbjeglica.
Polu-lol jer bi mene to i nasmijalo i raspalilo, kao i tebe. Npr., ja bih probala ovako: svaki put kad uleti offside fora (ako je uopće moguće u toj dobi), poslat maloga da sjecka mužu luk u kuhinji, dok ti i mala sjednite gledat TV... pa kom prije dosadi... lako meni pričat, nemam muškog tinejdžera.
To je samo Hessen. Njemačka je velika. Trenutno se u Njemačkoj isto tako vodi proces za zbranu NPD-a kao protuustavne stranke koji postoji usput od 1964..
AfD je osnovan 2013. Čalnova imaju nekih 20 000 za razliku od SPD koji recimo broji pola milijuna članova, CDU još pola miijuna, Zeleni 150 000 itd... Svatko treba imati svoju alternativu. I to spada pod demokraciju.
Njemačke granice do daljnjega ostaju otvorene, dok je Balkan u cijelosti svoje u potpunosti zatvorio i ogradio se u od bilo kakvog sudjelovanja u rješavanju izbjegličke krize.
Doma sam preko dana. Kad god upalim TV neki biskupi ili crkve. Nije to nuzno los program, al je kolicina primjerena politickoj situaciji.
Najgore mi sto su treci program dali crkvi, totalno. Evo upravo sam provjerila: sad je prvo povjesnicar umjetnosti-zidno slikarstvo, onda emisija o nekom redu casnih, pa slikar koji je oslikavao crkve.
Nemamo mi druge kulture vise.
To je možda zbog specifičnog razdoblja u godini (preduskrsnog), treba pratiti program kroz dulje vrijeme pa će se onda moći reći nešto više...
Meni je dosta vidjeti web stranicu škole mog djeteta - u nekim školama stoje obavijesti o slobodnim aktivnostima u školi za vrijeme praznika ili o uspjesima učenika na natjecanjima, a na našoj stoji obavijest izrazito vjerskog sadržaja s popratnom sličicom, kao da nije riječ o državnoj, nego o privatnoj katoličkoj školi![]()
I kod nas je na skolskim stranicama tako.
A i priroda prvi razred. U biljeznici pise da na uskrs idemo u crkvu na blagoslov hrane. Ne idemo.
Kod nas u vrtiću sve u jajima, pilicima, natpisi sretan uskrs..
Sreća, pa je bila bolesna zadnja dva tjedna, a sad su dežurstva.
meni ne smetaju jaja ni pilići
ali sam prošla kroz jednu osnovnu školu neki dan poslom, a pano prepun prilično jezivih crteža Isusa na križu, pa kako nosi križ, pa kruna od trnja
to mi nije baš, a pogotovo bi me naživciralo danas nakon one užasne Petirkine izjave
grozno. naš i vaš bog.
hebo ti sve to.
baš sam nekako žalosna.
ankara, istanbul, sad brisel...nema kraja.
na toj stanici sam silazila kad sam bila na edukaciji nekoj u briselu. šit.
je suis sick of this shit, kako netko reče...
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 22.03.2016. at 18:13
Naravno, to mi je jedina utjeha.
Ali mi svejedno dižu živce.
Za sv. Nikolu su radili figurice sv. Nikole, plus što je na zidu osvanuo popis želja. Tko što želi od Nikole?
Samo sam čekala isti popis i sad. Srećom, nije da bilo.
Ma možda i ne moraš. Sve ovisi o tome kakva je škola i atmosfera u njoj.
Igrom slučaja, u našoj školi je izrazito, kako da kažem... klerikalna? atmosfera, donedavno je čak i dan župe bio proglašen nenastavnim danom (ali prije par godina je to ukinuto jer su roditelji glasali protiv, da im je to bezveze, jer ionako nemaju kamo s djecom taj dan). Raspela u svakoj učionici, blagoslov škole kojem prisustvuju svi učenici, naglašena suradnja s obližnjom crkvom, plakati na ulazu u školu itd.
Pa opet nemam dojam da mi je dijete pod pritiskom zato što je "drugačije". Najgore nam je bilo u prva dva razreda, priznajem, kad smo to pregrmili (namjerno pišem u množini, jer su meni neke stvari padale teže nego njemu), sad je puno lakše. Sad ih već ima više koji ne idu na vjeronauk, djeca unutar razreda više se ne dijele po vjerskoj pripadnosti (u prvom razredu je bilo neugodnih situacija), uglavnom, puca mu prsluk za školski vjeronauk, sjedenje na hodniku ili u knjižnici, to prolazi mimo njega, ima svoja uvjerenja koja nosi od doma (koja se još naravno stignu mijenjati, ali sustav vrijednosti je dobio) i ne uzrujava se previše.
Tanja bas si lijepo to opisala.neke stvari teze padaju roditeljima nego djeci.
kod nas nema raspela u skoli i ne mogu to uopce ni zamislit.
Nema ni tih plakata na ulazu u skolu.
mozda se ponudi i alternativa vjeronauku u osnovnim.skolama kao u srednjim, nesto novi ministar znanosti najavljuje promjene u tom smislu.
to bi bilo najbolje rjesenje.
[QUOTE=Mojca;2864911]Kod nas u vrtiću sve u jajima, pilicima..
/QUOTE]
Sta vi Mojca kreativke tvoja kcer i ti ne farbate jaja?
Zna li netko je li moguće ikako odjaviti uslugu HRT-a dok je u kući televizor? Onda bi se prebacili na Netflix.
Danas su reklame na prvom između Dobro jutro, Hrvatska bile sve vezane za svećenike i Crkvu. Nikad prije to nisam viđala, čak ni u vrijeme najvećih blagdana.
Farbamo, ali ne pridajemo tome poseban značaj. Mix pozdrava proljeću i mog sentimenta prema mojoj baki koja mi je slala farbana jaja kad sam bila mala.
Da budem iskrena, meni je važnije iskustvo farbanja u prirodnim bojama nego simbolika. Imam i krasno oslikana keramička jaja koja je radila moja prijateljica, pa i njih ubacim.
Lili, da li netko farba ili ne farba jaja je osobna stvar pojedinca, obitelji... ne želim da vrtić to nameće. Zato mi idu na živce. Već dvije godine za redom su se radile uskršnje košarice na radionicama s djecom... vjerovatno i ove, ali je bila bolesna, pa smo propustili.
a ne znam, meni su ta jaja ko kuglice za bor, univerzalna
uopće ih ne doživljavam kao neki vjerski ili diskriminirajući moment
Veza jaja i Uskrsa je apsurdna. Objašnjenje našeg vjeroučitelja je bilo da predstavlja izlazak iz tame. Isus je donio svjetlo, kao što pile izlazi na svjetlo iz tame jajeta.![]()
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 24.03.2016. at 11:15
Pa teško da se farbana jaja mogu povezati s nekom egzistirajućom religijom. Mislim, ona su simbol plodnosti, zajedno sa zecom, iz vremena kad su ljudi štovali Ishtar, a to je bilo stvarno davno.