Evelina prvotno napisa
Jako, jako zanimljiva tema.
S jedne strane, bez tjeranja nema ničega. S druge strane, da nema praznog hoda u životu, svašta ne bi bilo dostignuto.
Imam dete koje je...a ono, tudum dok mu ne pokažeš i dok ga ne tjeraš na odradu.
Primjerice, on je dijete koje se nije moglo rotirati do 7 mjeseca života. Naprosto je bio isfrustriran i non stop kmečao i vrištao, ležao na leđima i to je bilo to. Druga djeca nekak to naprave sama (ako nema nekih poteškoća), naprosto skuže. Ovaj - nula bodova. Morala sam i njega i sebe odvesti na fizioterapeutske vježbe da to nauči. Jest, bilo mu je dostatno da mu se pokaže, ali i dalje, za puzanje - pokaži, za posjedanje - pokaži, za ustajanje - pokaži...on je naprosto na svom levelu kojeg dostigne i hoće dalje, ali ne dostatno da se ekčuli i potrudi za dalje, dok ga netko ne stisne.
I to se pokazuje i u drugim aspektima. Progovorio je tek sa preko tri godine. Glavna mu je riječ oduvijek za sve "ne mogu".
A znam da može, zna i on, ali sve je preteeeeško, sve ne možeee, e, al jamrat može i to unedogled.
Sa pet godina upisali smo ga na mačevanje. Prva godina je bila idi mi dođi mi. Non stop je jamrao kaj mora ići, jer da je tamo dosadnooo. Kaj ti ima bit dosadno, bog te mazo, hrpa dece, grupne igre, malkoc ozbiljnijih koraka...dok nisam skužila, kad sam dva puta ostala na treningu da on ništa ne radi. Baš ništa. Zuji po dvorani, baca lopte, gura se među djecu koja ekčuli nešto rade...i onda sam poludila. To isto može raditi i u parku, za nula kuna i nula mog i muževog razvažanja i zaprijetila sam da ću ga ispisati. Nemoj, mama, nemoj, hoću ići, hoću nastaviti. Onda sam treneru objasnila da je on dijete kojeg ti moraš, moraš stiskati i gurati, jer je on naprosto đabaleroš dok mu pustiš.
Sad mu završava druga godina mačevanja i jako mu je drago da ide dalje. Jest, tudum je i dalje, sav je smiješan, trapaviji od ostalih, ima "šuplje ruke", vrtirep. Imam dogovor s trenerom da ga drži na oku i vraća na radnju čim vidi da njegova prirodna potreba šlepanja uz druge počinje izlaziti na vidjelo, ali da ga ne stišće 100 posto, jer ne vidim za to potrebe...još.
Ono što znam jest da nikad neće postati sportaš, baš profi sportaš, i to mi nije nimalo bitno. Znam zašto sam ga tjerala na odlaske i to sam postigla i sad mu je to najdraži dio dana. I ima si tamo ekipu, i dobar je i sa starijima iz grupe, samopouzdanje mu je dobro, ničeg se ne libi probati. Mislim da je to, što se mojeg guranja tiče, to. Jedino mi ide na đigericu to što ga netko treba stisnuti, nema onog nekog poleta iz duše, kak da velim.