dakle u kojem stadiju sazrijevanja mora biti orah za orahovac?
imam na selu jaaako puno oraha ali ne znam da li je još prerano?
ima netko neki provjereni recept?
dakle u kojem stadiju sazrijevanja mora biti orah za orahovac?
imam na selu jaaako puno oraha ali ne znam da li je još prerano?
ima netko neki provjereni recept?
Znam da su ga moji napravili vec ima 2 tj! Stavljaju smedi secer, limun, mahune vanilije, cimet! I ne znam recept i ne pitaj, moj tata je zaglibio u te rakijetine i ne usudim se pitati jer onda krene prica od cijelo popodne![]()
ajme, da mi je s tvojim tatom stupiti u kontakt
i ja sam napravila prvi višnjevac u životu pa me sad ponijelo
kasnis. orasi se beru oko sv. ante (pa si ti sad misli) (isla sam gledat, 13.06.). poanta je da se orasi beru dok je onaj unutarnji dio ljuske jos mekan odnosno da se prerezati. al mos probat i sad. obavezno stavi rukavice jer ce ti prsti potamniti i neces to duugo moc oprati.
neki ugrubo recept ti je - uzmes teglu/staklenku, orahe rezes po pola i meces unutra. 2/3 staklenke trebaju biti orasi, mozes i ne moras ubaciti limun - dva (nespricani, isto polovice ili cetvrtine) i do vrha nasuti secer. zatvoriti, staviti na sunce i povremeno tresti/mijesati dok se secer ne otopi.
orasi ce pocrniti al to tako treba biti, nemoj brinuti. (moji jos nisu ne znam sto im je lol)
evo ti link za recept po kojem smo mi radili, ima tome već 2 tjedna, a sad ... moguće da još nije kasno...
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiig.../orahovaca.htm
Posljednje uređivanje od afrodita : 05.07.2012. at 15:30
I mi napravili prije 2 tjedna, moram MM pitati za recept.
Orahovac:
- 12 - 15 oraha na 1 l rakije
- 30-40 dkg šećera
Orahe narezati na ploškice i sve skupa ostaviti u staklenoj posudi na suncu cca 4 tjedna.
Dodatak: svaki drugi dan promiješati.
Posljednje uređivanje od Anemona : 05.07.2012. at 21:17
Malo ti je kasno... ali to zapravo ovisi u kojem stadiju su orasi. Moraju biti relativno mekani i dati se lako prerezati (otprilike kao... štajaznam...luk), a iznutra moraju biti potpuno bijeli u trenutku rezanja. Možeš napraviti i sada, ali orahovac će biti gorči nego inače (otprilike kao pelinkovac) pa ako voliš, nema razloga zašto ne bi probala, možda s pol ovdje navedene količine.
Moja svekrva radi ovako:
40 zelenih oraha, oprati i raspoloviti
1 naranča i 1 limun - narezano na kriške (ne bih sad o ekološkom uzgoju, u ovo doba godine nikad nemam eko limuna)
2 kg šećera
2 litre rakije (najbolja je loza, ali zapravo može svaka - radili smo i sa šljivom kad nije bilo loze i orah preuzme smrad šljive, nije to problem)
Odabir posude: imamo namjensku veliku staru rajnglu s poklopcem koji dobro sjeda, a odozgo se pokrije krpom da ne upada prašina. Crna je iznutra služi uglavnom samo za ovo.
U veliku posudu oštrim nožem narezati oprane orahe (koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu da ruke ne pocrne), nasipati šećer, dodati rakiju i začine. Osim limuna i naranče može se staviti vanilin šećer ili par zrna nemljevene pržene kave. Tako to treba stajati najmanje 40 dana. Promiješa se otprilike 1x tjedno. Ne stoji na suncu jer nije u staklu, ali ne škodi ako bude na suncu. Nakon najmanje 40 dana ako je sav šećer rastopljen može se procijediti kroz gusto sito (ili gazu - poslije se može baciti) i rastočiti u boce koje se mogu čvrsto zatvoriti. Ako nije, dodati još malo rakije (cca 2 dl) i pustiti još tjedan dana.
Od ove količine obično ispadne 5x 0,7 litara, ako se ne varam, možda malo manje (ovisno o vanjskoj temperaturi koliko će rakije ispariti).
kad sam ja prošle godine radila orahovac, nisam narezala orahe na ploške (kao luk) nego sam cijele samo "načela"..onako - par puta zarezala...a ispao je "dobar" orahovac...-( sve se popilo ....hehe)
ali hm . nisam znala da mora baš na ploške...ili je ovo moje neka varijanta?
??
ps - i meni su rekli da sam zakasnila...iako još vrebam da negdje nađem koje nisu zreli....
Ma da, pa orasi se režu samo zato da bude bolji faktor punjenja tj. da ih se može nagurati u manju posudu, ali to nije bitno. Ja prepolovim, a ako su baš veliki, onda na 4 dijela.
zasto mi orasi nisu potamnili? stoje na suncu u tegli sa secerom, sve ko i do sad, al nisu pocrnili.
prerezala, naravno, i stavila na vrijeme. :zbunjeni:
???? Čudni neki orasi... Meni to uvijek tak pocrni da moram dobro paziti kad prelijevam jer ostavlja gadne flekove.
Kakav je okus? Ne bi me smetalo da ne pocrni, ako ima fini okus.
***
Sad sam se sjetila nečega - teta iz Slovenije stavlja puno manje šećera i njezin orehovec uvijek bude svjetliji. Možda je to... A ja stavljam limun i naranču, pa možda i to ima veze (kiselina).
Najbolje je početi praviti tamo polovinom 6. mjeseca.
Sjetila sam se da su na balkonu. I sad novi problem - tako je jak okus oraha da ne znam što napraviti. Help? Osim što je očito bilo premalo šećera.
Ako si ostavila orahe unutra cijelo vrijeme, nije čudo da je prejak okus. Ne znam da li se to još može spasiti. Orasi stoje 30-40 dana, a tada se procijedi.
Probaj ovako: makni orahe, ostatak tekućine razrijedi s još toliko rakije i dodaj šećera toliko da ti se dopadne. Ostavi pokriveno tanjurićem neko vrijeme (štajaznam 2 tjedna) da ishlapi višak alkohola i vidi je li to ok.
Dodala sam rakije i šećera i ok je, osim sto se na kraju osjeti... kao orahovo ulje. Vidjet ćemo za par dana![]()
orahovac se pravi od sredine 6 mj pa do svetog ive pravila prošle godine i sve je otišlo![]()
Jučer sam na Žumberku na 570 m/n pokupila orahe s grane koju je MD morao odrezati da ne uđe u kuću... kao raditi ću orahovac. Obzirom da gore sve kasni 2 tjedna, kontam da mi još nije kasno? Ili ipak je?
Tu spominju mahunu vanilije? http://www.coolinarika.com/recept/orahovac/
Netko od vas stavlja vaniliju?
Posljednje uređivanje od Mojca : 30.06.2013. at 08:00
ja sam stavila mahunu vanilije, jednu koru cimeta i 2 klinčića
Prereži orah - ako je bijeli iznutra, nije kasno. Ako ima smeđu nijansu - kasno je. Možeš napraviti orahovac, ali imat će gorak štih. Netko to voli. Mi smo pretprošle godine tako zakasnili i nije nam bilo fino, ali imam susjede i prijatelje kojima je takav gorki bio bolji nego naš standardni. Probaj, pa ćeš vidjeti.
Što se tiče vanilije - ja ne stavljam mahunu u ovo (stavljam u višnjevac) ali samo zato da mi svi likeri nemaju isti vanilija okus. U ovo stavljam naranču i limun, ponekad desetak zrna pržene kave (stucati batom za meso) ali to su sve eksperimenti - probaš pa vidiš.
Prerezala, mekan je i bijeli.
![]()
Imam još par domaćih limuna, pa ću samo limun dodati. Je to ok?
E... dosad sam samo pila i nisam pitala što je unutra.![]()
Idem zvati na Mljet, njihov orahovac mi je po guštu, pa ću tražiti recept.
nemojte sad graknuti, jer ja moram pitati :neznalica:
jel moguce napraviti "orahovac" bez rakije?
npr. radim "visnjevac" bez alkohola, samo visnje i secer, i koristim ga u kolacima (sok), visnje kao nadjev u kuglofu, ili bilo kojem drugom kolacu
kuzim da su visnje socne, i ne treba im dodatna tekucina, a orasima treba
pa moze li se njih zaliti secernom otopinom, ili necim slicnim
ne volim rakiju, pa jos litru, meni uzas
Nisam probala, ali vidi ovdje - ima nešto o tome, umjesto rakije koristi se šećerna otopina: http://www.dugirat.com/kultura/108-g...ja/6165-Kogo--
Naravno! Votka je najbolja za te likere, ali obično radimo s lozom zato jer je nabavljiva po povoljnoj cijeni (čitaj: od susjeda za nula kuna).
Moja svekrva tvrdi da se orehovec može raditi doslovce s bilo kakvom žesticom (ja sam bila skeptična na šljivovicu) jer miris rakije izvjetri, a ostane miris oraha. I napravila je tako jedne godine. Nije bilo loše, ali votka je svakako bolja jer je neutralnog mirisa.
slušala sam pred 10 dana vikend u voćnjaku, i veli Krpina da se može raditi i od lišća, da je bolji, i da i od ploda i od lišća treba raditi iza sv. Ante
Potpis za sv. Antu. Drugi kriterij je da se treba prerezati orah i mora biti bijel, ali s formiranom jezgrom. AKo je tamniji, ima previše tanina i gorak je.
Za lišće nisam čula, ali nekako mi se čini da bi isto bilo gorko, osim ako se ne uzme sasvim mlado svijetlozeleno.... Ali to je zanimljiva informacija.
pričam jutros s bakom i sjetim se da sam vidila ovaj naslov, uglavnom, moja baka je radi danas![]()
[QUOTE=Peterlin;2888752]Drugi kriterij je da se treba prerezati orah i mora biti bijel, ali s formiranom jezgrom. AKo je tamniji, ima previše tanina i gorak je./QUOTE]
Isto razmišljamo. Sad sam ovo vidjela.![]()
Zaboravila sam napisati da na 1 l rakije ide 6-7 oraha. Moji su ubacili oko 130 oraha, dodat će 16-17 l rakije i to je to.![]()