Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Titranje vidnog polja - Scintilirajući skotom?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Titranje vidnog polja - Scintilirajući skotom?

Jutros mi se dogodilo nešto totalno neobično. Niej me uhvatila panika, samo sam promatrala što se dešava i prošlo je za nekih 20 min.
    Guglanjem sam došla dijagnoze eno je u naslovu.

https://www.youtube.com/watch?v=gV_37cao38U ovaj filmić najbolje opisuje samu pojavu.

Iskustva?
    Da li da brinem?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

gdje me nadje

meni se ovo dogodilo nekoliko puta u dvije-tri godine, s tim da vec godinu dana nije
    ti si ostala cool, ja sam prvi put mislila da cu oslijepiti ili da imam mozdani, s tim da je bilo 80:20 za mozdani
    i ovo na filmicu se meni cili blaze nego moje
    meni nestane fokus, tocka u koju gledam je skroz mutna/nedostaje, a naokolo je jasno, i onda moram gledati malo sa strane kako bih vidjela ono sto zelim
    onda pocnu iskrice na tom mjestu koje se pretvore u liniju koja polako putuje prema lijevom vanjskom dijelu vidnog polja i nestane
    traje krace, do 10 min, ali jos uvijek me prepadne
    nakon toga citav dan napadno gledam u sitne tocke da vidim je li ih jasno vidim
    isto sam si samodijagnosticirala, pitala oftalmologicu, ona kaze nije za zabrinuti se, standardni pregled je bio ok, mozda da napravimo pregled fundusa oka
    citala sam da to zna biti simptom migrene, pa smo eto mi sretnici kad iza toga jos ne uslijedi i glavobolja
    uglavnom, ja nisam uspjela otkriti sto je pokrece, a mislim da je kod mene glavni uzrok bio umor i stres
    Posljednje uređivanje od summer : 23.06.2016. at 11:37

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je ono kad imas osjecaj kao da si gledal u sunce pa pol slike ne vidis? Meni se dogodilo jednom, isto zabrijala na mozdani, zapravo je bila migrena s aurom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala ti draga.

Zapravo ne znam kako je počelo, jer sam bila u pošti i tražila nestalu pošiljku s Amazona i po telefonu tražila detalje o pošiljci, odjednom sam skužila da ne vidim dobro, da mi se muti, ali kako je u pošti neonska rasvjeta, a iza žene s kojom sam pričala su prozori, pa mi je bila u protusvijetlu, a vani je bio ono grozno difuzno svjetlo kroz oblake, koje inače ne volim.
    To je valjda bio početak, vidjela sam, ali mutno. Kad sam izašla onda je krenulo ovo narezuckano. Nastavila sam s planiranim aktivnostima (otišla doma da ostavim pse i otišla u DM) i nestalo je.
    Ma možda je to ipak manje od navedenog vremena. Max 15 min.

Nisam se uplašila, ali su mi isto svakakve misli prošle kroz glavu. Ali straha nije bilo jer mi je to bilo toliko interesantno.

Ići ću kod oftalmologa. Nisam bila dvije godine, a ruke mi kraćaju.
    Migrene za sad nema. A znaju me mučiti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    To je ono kad imas osjecaj kao da si gledal u sunce pa pol slike ne vidis? Meni se dogodilo jednom, isto zabrijala na mozdani, zapravo je bila migrena s aurom.
    Ne, to sam ja mislila na početku, zbog neona i protusvijetla.
    Pogledaj filmić.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

e marta, meni je to bas takav osjecaj, kao da si gledao u sunce ili ti je blic opalio u facu, pa sad nema tog dijela slike, nedostaje
    a onda krene iskricava linija dok se ne rasiri van polja
    ja sam - skidala lece, stavljala lece, provjeravala jedno pa drugo oko (naginje lijevo ali je vezano uz oba), kad zatvorim oci vidim iskre u mraku i tako
    najvise mi je pomagalo leci i zatvoriti oci da se ne nerviram i cekati da prodje

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, to sam ja mislila na početku, zbog neona i protusvijetla.
    Pogledaj filmić.
    Ja imam slične situacije, ali ne ovako titrajuće nego mi se samo sužava vidno polje (izvana bude crno). I da napomenem - glavobolja nije moj par cipela, to me ne muči (osim u slučaju gadne upale sinusa).

Ne znam da li je kod tebe isto, ali za sebe već odavno znam što mi treba:

1. godišnji odmor (ili odmor općenito, bar od monitora i drugih ekrana)
    2. nove naočale

Trenutno pomaže i veeelika čaša vode (ne bih se ni sjetila, ali baš sam se malo prije natakala).

Ja već godinama u imam tih situacija (čak više to ne smatram ni problemima), prvi put mi se dogodilo još u studentskim danima i isto sam se zabrinula. Jako mi se pogoršalo u trudnoći i nakon poroda, odnosno u situacijama kad sam bila pod većim opterećenjem nego inače i kad mi se mijenjala dioptrija. Ja sam ćorava + visim na monitoru po čitave dane + imam neonsko svjetlo u uredu (koje gasim kad god stignem) + popodne čitam papirnate knjige i elektronske.... opterećenje je maksimalno. U trenucima umora mi se pojave takve situacije, a onda ZNAM da moram maknuti svu elektroniku koja nije neizbježna što dalje od sebe. Vikend mi obično bude dovoljan da dođem k sebi, samo moram biti disciplinirana i okaniti se elektronike.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kad već pišete o promjenama u vidnom polju, podijelila bih svoje iskustvo, možda nekome pomogne.

Nosim naočale od 5. godine, kratkovidnost cca 5, astigmatizam, radim za računalom 8 sati dnevno.

Prošle jeseni počela sam primjećivati prvo kao da mi je na naočalama neka sitna nečistoća, ogrebotina, dlačica koje nikako ne mogu maknuti (sa staklima naravno sve u redu).
    Onda su mi se u fokusu pojavljivali kao mali vrtlozi na ravnim linijama (recimo na rubu prozora na monitoru) koji nisu nestajali ni kad bih promijenila dubinu objekta (pogledala u prozor ili vrata).
    Mislila sam da je od zamora, nespavanja... odgađala sam pregled tjednima.

Nalaz prve kontrole u siječnju u privatnoj poliklinici u ZG nije utvrdio uzrok, pa čak ni locirao problem na određeno oko, a ja sam još jasno vidjela. Kasnije je ispalo da je to bila greška jer je problem bio i tada jasno uočljiv stručnjaku.
    Za desetak dana više nisam jasno vidjela područje u fokusu i naravno odmah prepoznala o kojem se oku radi (nije mi jasno kako nisam i prije shvatila).

Da ne duljim, pokazalo se da mi u žutoj pjegi niču kapilarice koje ometaju vid samim svojim položajem a osim toga i ispuštaju tekućinu koja vid dodatno zamućuje.
    Terapija (ovo je malo uznemirujući dio): injekcije angiostatika direktno u bjeloočnicu svakih 4-5 tjedana u barem 2-3 navrata. Injekcije izazivaju zatvaranje kapilarica i formiranje ožiljka na žutoj pjegi.

Bilo bi dobro da sam na vrijeme otkrila problem jer bi posljedice bile manje, u mom slučaju ožiljak bi zauzimao manje područje i fokus bi bio očuvaniji.
    Nadam se da će moje iskustvo nekoga sa sličnim simptomima potaknuti da prije ode na pregled i da inzistira na otkrivanju uzroka.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ajme mendula...

Gdje su ti postavili točnu dijagnozu?

Pričala sam s bratom, on je imao slične doživljaje, ali bez ovog drugog dijela, gdje dio slike postaje nazubljen... dakle samo onaj dio kao nakon gledanja u sunce... oftalmologica (mama jeog frenda, šefica velike očne klinike) mu je rekla da je to normalno.

Ionako moram na pregled... ovo će me samo pogurati.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 23.06.2016. at 16:10

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prvu točnu dijagnozu postavili su u lokalnoj općoj bolnici. Nakon toga sam prošla još dva oftalmologa i svi kažu isto i za dijagnozu i za prvi nalaz .

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala ti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •