mislim da je Oliver Twist u lektiri za 8. razred?
mislim da je Oliver Twist u lektiri za 8. razred?
i mi imamo Jelena
sad nisam sigurna, jel bila u 7. to lektira, ili je mogao procitati tko je htiopitat cu je
bila je pocela citati, ali nije dovrsila, ne sjecam se zasto (pitat cu i to)
jel mene sjecanje vara (sto je lako moguce), ili smo mi Olivera citali u srednjoj?
Za 7.
Mojem je isprva bilo šokantno da kako oni to njega tuku i ne daju mu jesti, kako je to uopće moguće da postoji. Vidi se da ga je fantasy previše uljuljkao u svijet bajki. Kako je odmicao dalje s knjigom, bila mu je sve bolja i bolja, a toliko se uživio u radnju da me jedan dan zvao na rubu plača na posao da mi kaže da je Bill ubio Nancy.
Mislim da je današnjoj djeci, odrasloj na fantasy literaturi ili lepršavim pred-pubertetskim temama (šifra: Paulina P. & društvo), klasična književnost iz razdoblja realizma ili moderne kao književnost s drugog svijeta. Pa i jest, na neki način. I zato je dobro da i to čitaju.
Meni je u sjećanju da sam u toj dobi (viši razredi OŠ) puno više čitala tzv. socijalnu tematiku (o siromaštvu, nepravdi, teškom životu) nego što je ona danas dostupna djeci (sad sam malo pod dojmom knjige koju moj šestaš ima za lektiru, a u kojoj je glavni problem junakinje kako će upecati dečka i napakostiti kolegici iz razreda i ljuti se na tatu što joj neće kupiti skupi mobitel, nego neki jeftini)